Reacția Comisiei Europene după demiterea Laurei Codruța Kovesi de la șefia DNA

Comisia Europeană poate fi nevoită să-și reevalueze concluzia referitoare la sustenabilitatea luptei anticorupție din România, din raportul Mecanismului de Cooperare și Verificare pe justiție (MVC), dacă ar fi pusă sub semnul întrebării capacitatea Direcției Naționale Anticorupție de a-și menține istoricul bun al rezultatelor în circumstanțe dificile. 

Foto: Calea Europeană

„Nu comentăm hotărârile instanțelor naționale sau punerea lor în aplicare. După cum știți, am subliniat în repetate rânduri că independența sistemului judiciar al României și capacitatea sa de a lupta eficient împotriva corupției sunt de o importanță capitală. Acesta este nucleul rapoartelor Comisiei privind Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV) pe justiție. Comisia a precizat în rapoartele MCV succesive că capacitatea Direcției Naționale Anticorupție de a-și menține rezultatele în circumstanțe dificile era un semn important al sustenabilității. Dacă aceste rezultate ale DNA în lupta împotriva corupției ar fi puse sub semnul întrebării, Comisia poate fi nevoită să reevalueze această concluzie”, a transmis Christian Wigand, purtător de cuvânt al CE, citat de HotNews.

Citiți și: Mesajul Laurei Codruța Kovesi pentru societate după revocarea de către președintele Klaus Iohannis: “Corupția poate fi învinsă, nu abandonați”

Președintele Klaus Iohannis a semnat luni decretul de revocare din funcție a procurorului-șef al Direcției Naționale AnticorupțieLaura Codruța Kovesi, a anunțat purtătorul de cuvânt al șefului statului, Mădălina Dobrovolschi.

„Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a afirmat constant, că respectă Constituția și legile țării și a acționat permanent în acest sens. Prin urmare, în executarea deciziei Curții Constituționale nr. 358/2018, Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat, astăzi, decretul de revocare  a doamnei Laura Codruța Kovesi din funcția de  procuror-șef al Direcției Naționale Anticorupție”, a spus Dobrovolschi într-o conferință de presă susținută la Palatul Cotroceni.

Pe 30 mai, Curtea Constituțională a motivat constatarea sa privind existența unui conflict juridic de natură constituțională între președintele Klaus Iohannis și ministrul Justiției Tudorel Toader privind revocarea procurorului-șef al Direcției Naționale Anticorupție și a precizat că șeful statului statului trebuie să o revoce din funcție pe Laura Codruța Kovesi.

Ulterior, în repetate, rânduri, președintele Klaus Iohannis a transmis că el va respecta Constituţia ”indiferent ce se întâmplă”. 

 

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.