Reacția Cotroceniului la decretul transnistrean de aderare la Rusia: „Declaraţiile se înscriu într-o retorică provocatoare”

klaus iohannis discursPurtătoarea de cuvânt a președintelui Klaus Iohannis, Mădălina Dobrovolschi, a transmis că „se impune o atitudine reținută și o abordare responsabilă” a situației din Tiraspol, pentru a evita „escaladarea artificială a tensiunilor”. Reacția Cotroceniului intervine după ce liderul de la Tiraspol Evgheni Șevciuc, a semnat un decret privind punerea în aplicare a rezultatelor referendumului din 2006 la care 97% dintre transnistreni au votat pentru independența regiunii secesioniste și aderarea ei ulterioară la Federația Rusă.

România reiterează poziția sa ferma și consecventă în sensul că este necesară o soluție politică negociată în dosarul transnistrean, dar cu respectarea deplină a suveranității și integrității Republicii Moldova. Este nevoie de progrese în formatul 5 plus 2, care rămâne cadrul unic pentru identificarea unei astfel de soluţii. Iar România susţine eforturile preşedinţiei în exerciţiu a OSCE în acest scop.

Apreciem că declaraţiile la care faceţi referire se înscriu într-o retorică provocatoare în contextul apropierii aşa-ziselor alegeri prezidenţiale programate să aibă loc în luna decembrie în regiunea transnitreană. Se impune o atitudine reţinută şi o abordare responsabilă a acestui subiect pentru a evita escaladarea artificială a tensiunilor”, a transmis purtătoarea de cuvânt a Cotroceniului, potrivit Digi24.ro.

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.