Reacţia lui Ponta după anunţul Guvernului de la Budapesta: „Ce facem dacă militarii maghiari se apucă şi trag sau ucid nişte copii, nişte femei?”

Premierul Victor Ponta a declarat marţi, la Antena 3, că decizia oficialilor de la Budapesta de a ridica un gard de-a lungul frontierei pentru a stopa valul de refugiaţi scoate Ungaria din Europa.

FOTO: Délmagyarország/Schmidt Andrea

FOTO: Délmagyarország/Schmidt Andrea

Premierul Victor Ponta a criticat, din nou, modul în care partea ungară gestionează problema refugiaţilor, afirmând că ideea de a ridica un gard de-a lungul graniţei şi de a lăsa Serbia, Austria sau România să se descurce cu o problemă europeană scoate Ungaria din Europa.

“Povestea asta că Ungaria îşi face gard de jur împrejur denotă un mod de gândire care scoate Ungaria din Europa”, a spus Ponta, la Antena 3.

Şeful Executivului a comentat că ideea Ungariei de a ridica un gard este o “soluţie cinică”, contrară valorilor UE şi, mai mult, nu va duce la rezolvarea problemei de fond. “La asemenea provocare să faci un gard că în vremea Războiului Rece sau în vremea nazistă, nu rezolvi nimic”, a afirmat el.

Premierul a mai pus problema riscurilor pe care le implică mobilizarea armatei maghiare la graniţă: “Eu mă gândesc cu groază la un singur lucru care e posibil: ce facem dacă militarii maghiari se apucă şi trag sau ucid nişte copii, nişte femei?”

El a mai spus că trebuie găsită o soluţie la nivel european, iar ceea ce face Ungaria nu este normal, comparând situaţia cu aceea a unor oameni care îşi împrejmuiesc proprietatea în cazul inundaţiilor, astfel încât apa să meargă la vecini.

De asemenea, Ponta a precizat că nu trebuie uitat faptul că mai sunt şi alte conflicte în zonă.

“Vreau să nu uităm că România are doar graniţa cu Sebia sau cu Ungaria, are şi în est conflictul din Ucraina şi în Moldova sunt tulburari. (…) Mulţumim lui Dumnezeu, România a făcut nişte paşi uriaşi înainte şi nu ne putem transforma într-o cetate asediată şi din est, şi din sud”, a mai comentat Ponta.

Cu puţin timp înaintea emisiunii de la Antena 3, premierul a scris pe pagina sa de Facebook că unii oficiali maghiari sunt o “ruşine” pentru valorile europene, prin comportamentul pe care îl au constat.

Victor Ponta a precizat luni că nu doreşte să răspundă provocărilor venite din partea unor reprezentanţi guvernamentali maghiari, dar unii au un comportament care arată că sunt o “ruşine pentru valorile UE”, unii decidenţi politici nefiind cu nimic mai buni decât cei din Siria sau Libia.

“Nu doresc să răspund la provocările venite din partea unor reprezentanţi guvernamentali maghiari – dar citiţi relatarea de mai jos şi veţi înţelege indignarea pe care o simt, ca om şi cetăţean european, faţă de mentalităţi şi atitudini pe care Europa le-a vazut doar în anii 1930-40!”, scrie premierul Victor Ponta, pe pagina sa de Facebook, referindu-se la modul în care guvernul ungar a reacţionat la criticile liderilor europeni faţă de modul în care Ungaria a gestionat problema migranţilor.

Ponta mai spune că, dat fiind comportamentul unor oficiali de la Budapesta, aceştia sunt o ruşine pentru valorile UE.

“Ca mulţi alţi lideri politici europeni am datoria să atrag atenţia şi să sancţionez comportamentul constant al unor oficiali guvernamentali de cel mai înalt nivel din Ungaria. Aceştia sunt o ruşine pentru cultura şi valorile Uniunii Europene; şi în atitudinile antisemite, şi în ceea ce priveşte tratamentul minorităţilor de toate tipurile, şi acum în timpul crizei refugiaţilor!”, mai spune premierul.

Victor Ponta spune că “sârmă ghimpată, legi agresive, închisori şi brutalitate cu siguranţă nu vor rezolva problema – doar vor arăta că în Ungaria, în inima Europei, sunt decidenţi politici cu nimic mai buni decât cei din Siria, Libia sau alte ţări din care fug respectivii refugiaţi!”

“Cred în solidaritate, în soluţii raţionale şi sustenabile şi mai ales în superioritatea valorilor europene – ce vedem în ultimele zile în Ungaria este în totală contradicţie tocmai cu aceste obiective şi valori!”, conchide şeful Executivului.

One Response to Reacţia lui Ponta după anunţul Guvernului de la Budapesta: „Ce facem dacă militarii maghiari se apucă şi trag sau ucid nişte copii, nişte femei?”

  1. Pingback: Diplomat român, convocat la MAE ungar în urma unor declarații ale lui V. Ponta. Reacția Ministerului român de Externe | caleaeuropeana.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.