Liderii celor mai puternice grupuri politice din Parlamentul European, Manfred Weber (PPE) şi Iratxe Perez Garci (S&D), au declarat marţi, la Strasbourg, că România are nevoie de stabilitate în contextul pandemiei de COVID-19 şi a ratei scăzute de vaccinare, dar şi al necesităţii de a implementa Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, şi şi-au exprimat încrederea că formaţiunile lor membre vor contribui la această stabilitate, informează Agerpres.
Întrebat ce crede despre acordul PNL şi PSD de a forma un nou guvern de coaliţie la Bucureşti în contextul criticilor reciproce foarte aspre care au fost exprimate în ultimii ani în Parlamentul European între cele două părţi şi la care a luat el însuşi parte în multe ocazii când social-democraţii români erau la putere, Manfred Weber a răspuns: “În România avem nevoie de stabilitate, având în minte situaţia legată de COVID-19 şi impactul economic al Fondului de redresare. De aceea este bine dacă parlamentul poate cădea de acord asupra unui guvern care poate implementa lucruri şi duce România înainte.”
În ceea ce priveşte consideraţiile politice, a adăugat Weber, “avem încredere deplină în expertiza colegilor noştri de acolo, ei au mandatul, nu ţine de noi să discutăm asta, dar stabilitatea este un rezultat foarte bun”, nominalizându-l în acest sens pe președintele Klaus Iohannis.
“Am încredere deplină în colegii noştri de acolo, în partidul nostru de acolo, în noul preşedinte (n.r. – al PNL) şi în preşedintele ţării, că sunt angajaţi în reformarea României, în a o duce într-o direcţie europeană. Există acolo un angajament clar. Aş spune că ‘partidul meu’ este unul dintre partidele determinante din România în această direcţie, cu Klaus Iohannis ca preşedinte dar şi cu noul preşedinte al partidului. De aceea avem încredere deplină în autorităţi că vor merge în această direcţie”, a declarat Weber pentru jurnalişti români.
Lidera grupului Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor (S&D) din Parlamentul European, Iratxe Perez Garcia, a declarat şi ea că este la curent cu situaţia politică din România, “cu negocierile care au loc în care sunt implicaţi membrii familiei noastre politice”.
“Avem o poziţie clară: respectăm pe deplin deciziile partidelor naţionale când vine vorba de formarea de guverne. Asta este de la sine înţeles. Ceea ce sperăm acum este ca România să fie capabilă să dea ţării stabilitatea de care are atâta nevoie. De aceea sperăm foarte mult că social-democraţii români vor putea să contribuie la această stabilitate şi să se realizeze progrese în creşterea ratei de vaccinare care este în prezent atât de scăzută”, a spus Iratxe Perez Garcia la conferinţa de presă a grupului S&D de marţi.
Președintele Klaus Iohannis l-a desemnat luni pe ministrul interimar apărării Nicolae Ciucă drept candidat la funcția de prim-ministru în fruntea unei coaliții PNL-PSD-UDMR după consultările avute cu partidele parlamentare. Șeful statului a făcut acest anunț într-o declarație de presă, la Palatul Cotroceni, alături de acesta aflându-se și noul prim-ministru desemnat Nicolae Ciucă.
Potrivit Constituţiei, candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului. Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor (minim 234 de voturi pentru).
Liderii PNL, PSD şi UDMR au anunţat că până joi România va avea un Guvern.
Nominalizarea lui Ciucă urmează unui acord pe care PNL, PSD și UDMR l-au negociat pe parcursul ultimei săptămâni. Potrivit acestei înțelegeri, PNL va deține funcția de prim-ministru și conducerea a opt ministere, PSD va gestiona nouă ministere și va da secretarul general al Guvernului, iar UDMR își va păstra cele trei ministere (Dezvoltare, Mediu și Tineret și Sport) deținute și în cadrul coaliției de guvernare anterioare.
Astfel, PNL va conduce Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Justiției, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, Ministerul Energiei, Ministerul Educației, Ministerul Digitalizării și Ministerul IMM-urilor și Turismului.
PSD va conduce Ministerul Finanțelor Publice, Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Transporturilor, Ministerul Muncii, Ministerul Familiei, Ministerul Culturii, Ministerul Economiei, Ministerul Sănătății și Ministerul Agriculturii.
De asemenea, PSD și UDMR vor deține și câte o poziție de vicepremier.