Reacții internaționale după anunţul ministrului Tudorel Toader de a o demite pe şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi

Presa internaţională a relatat despre anunţul ministrului Justiţiei, Tudorel Toader privind demiterea șefei Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi.

„Conduce DNA din 2013 şi, sub conducerea ei, rata condamnărilor a crescut brusc în una dintre cele mai corupte state ale Uniunii Europene, primind aplauze de la oficialii europeni din Bruxelles care ţin justiţia sub o monitorizare specială”, scrie Reuters, adăugând că, odată cu cererea de revocare a Laurei Codruţei Kovesi, lupta anticorupţie este în pericol.

Foto: wikipedia

La rândul lor, jurnaliştii de la AFP titrează: „Guvernul român vrea capul şefei Direcţiei Naţionale Anticorupţie”.

„De la revenirea la putere în decembrie 2016, social-democraţii – din rândurile cărora mai mulţi aleşi sunt vizaţi de proceduri în justiţie – au încercat să dilueze legislaţia anticorupţie, declanşând un val de contestaţii fără precedent de la căderea regimului comunist, la finalul lui 1989.”, notează jurnaliştii fracezi.

Cotidianul francez Liberation scrie că “Guvernul cere demiterea şefei parchetului anticorupţie”, observând că decizia ministrului Justiţiei aduce “la apogeu tensiunile între majoritatea de stânga şi puterea juridică”.

Ministru român solicită concedierea procurorului anti-corupție, titrează The Associated Press.

Washington Post scrie că Tudorel Toader o acuză pe Kovesi că a „deformat realitatea” despre România și despre statul de drept în interviurile pe care le-a acordat unor publicații străine precum BBC sau Euronews.

Discursul ministrului Justiției „a declanșat noi proteste stradale”, relatează EUObserver. ”Președintele României, Klaus Iohannis, a respins raportul lui Toader, spunând că nu este suficient de clar. Iohannis are ultimul cuvânt de spus în privința retragerii unui procuror”, amintește publicația.

Cotidianul Financial Times scrie că „Bucureştiul face parte dintr-un grup tot mai mare de capitale europene care confruntă Comisia Europeană în privinţa statului de drept”.

„Laura Codruţa Kovesi, şefa Direcţiei Naţionale Anticorupţie, este sub presiune; susţinătorii ei se tem că va fi înlăturată ca parte a planului Guvernului de a revizui sistemul de justiţie. Acest fapt a declanşat proteste de stradă şi a arătat limitele controalelor speciale ale UE asupra României, de la aderarea ţării în 2007. Bucureştiul face parte dintr-un grup din ce în ce mai mare de capitale europene – în frunte cu Varşovia şi Budapesta – care confruntă Comisia Europeană în privinţa statului de drept. […] Măsurile luate reprezintă o recunoaştere tacită privind slăbiciunea căilor de atac ale Uniunii Europene împotriva oricărui stat membru care este în contradicţie cu Bruxelles-ul pe tema statului de drept şi a valorilor comune”, notează Financial Times.

Tudorel Toader a cerut joi seara, în urma prezentării raportului privind managementul la DNA, declanşarea procedurii de revocare a Laurei Codruţa Kovesi din funcţia de procuror şef al DNA, solicitarea fiind transmisă către CSM şi preşedintelui României. Anunțul ministrului Justiției a generat și o reacție din partea președintelui Klaus Iohannis care a transmis că evaluarea sa privind activitatea DNA și a conducerii instituției diferă de cea a ministrului Justiției.

Citiți și:

Prima reacție UE după anunțul lui Tudorel Toader privind revocarea procurorului șef al DNA: Prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, vine la București

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.