Reacții internaționale după declarația de independență a Cataloniei: Sprijinim unitatea Spaniei

Cancelarul german, Angela Merkel, prin vocea purtătorului său de cuvânt, a precizat că nu recunoaște declarația de independență a Cataloniei, în vreme ce Emmanuel Macron, președintele Franței, a afirmat că singurul interlocutor din Spania este premierul Mariano Rajoy, anunță EFE, citat de Agerpres.

Purtătorul de cuvânt al guvernului german, Steffen Seibert, a precizat într-un comunicat faptul că Berlinul susține “poziția clară” a lui Mariano Rajoy pentru apărarea „ordinii constituționale” în Spania.

Am spus-o mereu: unicul interlocutor în Spania este Mariano Rajoy”, a menționat la rândul său președintele Emmanuel Macron în fața presei, în timpul unei vizite la baza aerospațială de la Kourou (Guyana Franceză).

De asemenea, președintele Franței a insistat că actuala criză din Catalonia „este o afacere internă spaniolă”.

Departamentul de Stat al SUA a avut și el o poziție similară, anunțând vineri că sprijină unitatea Spaniei prin intermediul unui comunicat.

Catalonia este parte integrantă a Spaniei și Statele Unite sprijină măsurile constituționale luate de guvernul spaniol care vizează menținerea unei Spanii puternice și unite”, potrivit sursei amintite mai sus.

“Statele Unite sunt legate printr-o mare prietenie și un parteneriat durabil de aliatul nostru NATO, Spania”, a adăugat oficialul american, subliniind că SUA și Spania “cooperează strâns pentru a promova prioritățile economice și de securitate comune”.

Reacții similare au venit și din partea Mexicului, președintele Enrique Pena Nieto precizând în cadrul unei postări pe rețeaua de socializare Twitter că „nu recunoaște declarația unilaterală de independeță a Cataloniei. Mexicul speră la o soluție politică pașnică”.

Charles Michel, premierul Belgiei, care se confruntă și ea cu tendințe separatiste, a afirmat prin intermediul aceleiași rețea de socializare că „o criză politică poate fi rezolvată doar prin dialog. Facem apel a o soluție pașnică, respectând dreptul național și internațional”.

Parlamentul catalan a aprobat vineri moțiunea privind independența cu 70 de voturi pentru, 10 împotrivă și 2 abțineri, anunță Euronews.

Moțiunea privind independența Cataloniei a fost înaintată de către deputații formațiunilor Junts pel Si ( Uniți pentru Da) și CUP, partidul de extremă stânga, aliat al președintelui catalan Carles Puigdemont, care împreună au o majoritate în parlamentul regional, și prevede „constituirea unei republici catalane ca stat independent, suveran, democratic și social”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.