UPDATE. REACŢII internaţionale la VIOLENŢELE din Kiev: UE convoacă joi o reuniune de criză pe tema Ucrainei. ONU solicită o “anchetă urgentă şi independentă”

ucraina euromaidan protest focCiocniri între manifestanţi şi poliţie au izbucnit marţi în apropierea Parlamentului de la Kiev, ducând la probabil cea mai sângeroasă confruntare de la începutul protestelor din Ucraina. Organizaţii internaţionale, lideri politici şi personalităţi din întreaga lume fac apel la încetarea violenţelor care au provocat până acum, potrivit ultimului bilanţ oficial, moartea a 25 de persoane.

Reuters a anunţat joi dimineaţă că cel puţin 15 manifestanţi au murit. 

UPDATE 20 februarie

NATO avertizează că își va reconsidera cooperarea cu Ucraina

Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) a amenințat miercuri Ucraina că va pune în discuție cooperarea cu această țară în cazul în care armata va interveni împotriva protestatarilor opoziției, informează France Presse, potrivit Agerpres.

Fac apel către guvernul ucrainean pentru a evita orice nouă violență‘, declară un comunicat al secretarului general al Alianței Nord-Atlantice, Anders Fogh Rasmussen.

ONU solicită o “anchetă urgentă şi independentă” asupra violenţelor din Ucraina

ONU solicită o “anchetă urgentă şi independentă” asupra violenţelor din Ucraina, transmite AFP,potrivit Mediafax.

“Condamn cu fermitate crimele şi îndemn Guvernul şi manifestanţii să acţioneze în vederea dezamorsării tensiunilor şi să acţioneze rapid cu scopul de a găsi o soluţie paşnică pentru criză. Îndemn totodată la efectuarea unei anchete urgente şi independente care să stabilească faptele şi responsabilităţile”, a declarat miercuri Pillay, citată într-un comunicat.

UE convoacă joi o reuniune de criză pe tema Ucrainei

Miniştrii de Externe din cadrul UE se vor reuni de urgenţă, joi, la Bruxelles pentru a discuta despre sancţiunile împotriva regimului preşedintelui ucrainean Viktor Ianukovici, după violenţele din ultimele ore, a anunţat miercuri şefa diplomaţiei europene, citată de AFP, potrivit sursei menţionate.

Rusia denunţă o “tentativă de lovitură de stat” în Ucraina

Rusia a denunţat, miercuri, o “tentativă de lovitură de stat” în Ucraina şi a declarat că le “cere liderilor opoziţiei” din această ţară să înceteze violenţele, relatează AFP.

Joe Biden l-a îndemnat pe Viktor Ianukovici să retragă forţele de ordine mobilizate la Kiev 

Vicepreşedintele american, Joe Biden, l-a îndemnat marţi pe preşedintele ucrainean, Viktor Ianukovici, să retragă forţele de ordine mobilizate la Kiev, a anunţat Casa Albă, după o discuţie telefonică între cei doi oficiali, relatează AFP.

Polonia va cere UE să impună sancţiuni Guvernului ucrainean

Premierul polonez Donald Tusk va cere Uniunii Europene să impună sancţiuni Guvernului după violenţele din cursul nopţii de marţi spre miercuri de la Kiev, a anunţat miercuri Parlamentul, citat de AFP.

“Mă voi adresa astăzi şefilor de stat din UE pentru a le cere să introducă sancţiuni – sancţiuni care ar urma să afecteze grav autorii dramei ucrainene, sancţiuni personale şi financiare”, a declarat Tusk.

“Sper că opoziţia din Polonia va accelera luarea unei decizii a întregii UE”, a adăugat el.

“Astăzi, este momentul” să se impună sancţiuni. “Victimele au nevoie de acest lucru”, a apreciat el.

Potrivit Ministerului ucrainean al Sănătăţii, 25 de persoane au murit în confruntările violente care au izbucnit la Kiev între manifestanţii opoziţiei şi poliţişti.

Americanii şi europenii l-au somat pe preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici să reia dialogul cu opoziţia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.