Recep Erdogan anunţă lansarea unei operaţiuni militare terestre în Siria. Damascul condamnă ofensiva și neagă că ar fi fost informat

Turcia a lansat o operaţiune militară terestră împotriva miliţiilor kurde Unităţile de Apărare a Poporului (YPG) în regiunea Afrin, din nordul Siriei, a declarat sâmbătă preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, relatează Agerpres, citând AFP.

Foto: Facebook/ Recep Tayyip Erdogan

„Operaţiunea Afrin a început de facto pe teren”, a declarat Erdogan într-un discurs televizat. “Urmează apoi Minbej”, a adăugat el, referindu-se la un alt oraş sirian aflat sub controlul miliţiilor kurde. “După aceea, pas cu pas, vom scăpa ţara noastră până la frontiera cu Irakul de această cruciadă a terorii care încearcă să ne asedieze”, a mai spus preşedintele turc.

Afrin este o enclavă siriană controlată de Unităţile de Apărare a Poporului (YPG), o miliţie kurdă considerată de Ankara drept organizaţie teroristă, însă aliată Statelor Unite în lupta împotriva grupării Statul Islamic (SI).

Ministerul de externe de la Damasc a condamnat sâmbătă ofensiva Turciei şi a dezminţit afirmaţiile guvernului de la Ankara potrivit cărora autorităţile siriene au fost informate înaintea atacului. Siria a cerut comunităţii internaţionale să oprească imediat Turcia din ofensivă. 

Armata turcă a precizat că operaţiunea aeriană şi terestră “Ramura de măslin” a început sâmbătă la orele 14.00 GMT (16.00 ora României). Agenţia de presă Anadolu, preluată de AFP, a menţionat că au fost lovite 108 ţinte, iar loviturile aeriene au distrus aproape toate obiectivele identificate, potrivit premierului Turciei, Binali Yildirim. Acesta a adăugat că forţele turce vor continua şi duminică “activităţile necesare”, în funcţie de situaţia din teren.

Rusia, aliată a regimului de la Damasc condus de preşedintele Bashar al-Assad, a anunţat că şi-a retras trupele din zonă pentru a evita orice pericol creat de operaţiunea Turciei.

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.