Recep Erdogan, după referendumul constituțional din Turcia: Observatorii europeni să stea la locul lor

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a cerut luni reprezentanților OSCE și ai Consiliului Europei, care au monitorizat referendumul constituțional de duminică din Turcia privind sporirea prerogativelor prezidențiale, “să stea la locul lor”, după ce au publicat un raport preliminar critic.

Foto: Facebook/ Recep Tayyip Erdogan

”Ei pregătesc un raport pe placul lor (…)”, a transmis Recep Tayyip Erdogan în timpul unui discurs la palatul prezidențial din Ankara, recomandându-le ”să stea la locul lor”, transmite AFP, potrivit Agerpres.

”Nu vom ține cont de niciun raport pe care îl veți pregăti”, a adăugat el, în condițiile în care OSCE și Consiliul Europei au estimat că referendumul a fost desfășurat în condiții inechitabile.

Erdogan a adoptat, de asemenea, un ton ferm față de Uniunea Europeană, invocând organizarea unui referendum pentru a decide continuarea sau nu a negocierilor de aderare a Turciei la UE.

De asemenea, el a reiterat faptul că ar aproba reintroducerea pedepsei cu moartea în cazul unui vot în acest sens în parlament, în caz contrar se va organiza un referendum pe această temă.

Citiți și: Mesaj dur din Parlamentul European pentru Erdogan: Reintroducerea pedepsei cu moartea, o linie roșie pentru Uniunea Europeană

Reintroducerea pedepsei cu moartea este un proiect mai vechi al președintelui Turciei, în ciuda unei opoziții puternice din partea partenerilor occidentali și a unor importante organizații internaționale precum Uniunea Europeană și Consiliul Europei.

Citiți și Prima măsură a lui Erdogan după câștigarea referendumului: Președintele Turciei vrea reintroducerea pedepsei cu moartea

Citiți și Uniunea Europeană reacționează după referendumul din Turcia: Aplicarea modificărilor constituționale va fi evaluată în lumina obligațiilor Turciei în calitate de candidat la UE

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.