Connect with us

NEWS

Recep Tayyip Erdogan: Europa susține terorismul. Nu îmi pasă că mă numesc dictator

Published

on

erdogan-940x627Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a acuzat duminică ţările europene că susțin terorismul, în pofida faptului că au declarat că Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) este organizație teroristă, şi că nu îi pasă dacă Europa îl numeşte dictator, notează The Independent, citând Hurriyet Daily News.

”Europa, per total, susţine terorismul. Deşi au declarat că PKK este o organizaţie teroristă, acest lucru e clar… Am văzut cum PKK poate acţiona liber şi confortabil în Europa”, a spus Erdogan într-un discurs televizat.

”Nu îmi pasă că mă numesc dictator sau orice altceva, îmi intră pe o ureche şi îmi iese pe cealaltă. Pentru mine contează cum mă numeşte poporul meu”, a mai adăugat preşedintele turc.

Relațiile dintre UE și Turcia, stat candidat la aderare, trec printr-o perioadă fragilă, a susținut luni ministrul turc pentru Afaceri Europene, Omer Celik.

Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Federica Mogherini, s-a declarat extrem de îngrijorată după arestarea unor lideri și deputați prokurzi în Turcia, iar lideri internaționali au criticat Ankara pentru aceste acțiuni. În total, cel puțin 11 deputați ai HDP au fost arestați preventiv, potrivit unei liste difuzate de partid și de Ministerul de Interne. Printre ei figurează personalități de renume, precum Idris Baluken, președintele grupului parlamentar HDP, și Sirri Sureyya Önder, influent militant pentru cauza kurdă.

.

INTERNAȚIONAL

Președintele Joe Biden a fost invitat să susțină discursul prezidențial în Congres pe 28 aprilie, cu puțin timp înaintea datei simbolice în care se împlinesc 100 de zile de mandat

Published

on

© The White House

Președintele american, Joe Biden, a fost invitat marți să susțină primul său discurs politic în Congresul american pe 28 aprilie, cu puțin timp înaintea datei simbolice în care se împlinesc 100 de zile de mandat, anunță AFP, citat de Agerpres.

Potrivit tradiției, președinta Camerei Reprezentanților, democrata Nancy Pelosi, l-a invitat pe președintele Statelor Unite printr-o scrisoare să ”împărtășească (viziunea) sa pentru a face faţă provocărilor şi oportunităţilor acestui moment istoric”, în contextul în care administraţia Biden încearcă să scoată ţara din pandemie şi să revitalizeze economia primei puteri mondiale.

”În urmă cu aproape 100 de zile, când aţi depus jurământul, aţi jurat cu un spirit plin de speranţă că <<vine ajutorul>>. Acum, datorită guvernanţei dvs. istorice, care urmăreşte să realizeze o transformare profundă, ajutorul a sosit”, a scris Nancy Pelosi, o aliată apropiată a lui Joe Biden, în scrisoarea de invitaţie.

Președinții Statelor Unite susțin în mod tradițional acest discurs politic ”despre starea națiunii” în fața ambelor camere ale Congresului, reunite în sesiune extraordinară, în primele săptămâni ale mandatului lor.

Pandemia de COVID-19 și asaltul asupra clădirii Congresului SUA din 6 ianuarie, precum și îngrijorările care au urmat cu privire la securitate, au determinat amânarea acestui eveniment politic.

Nancy Pelosi nu a precizat formatul pe care îl va avea, în mijlocul unei pandemii, acest discurs rostit de obicei în faţa a sute de parlamentari şi invitaţi adunaţi în hemiciclu.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Președintele Rezervei Federale a SUA: Un atac cibernetic pe scară largă, mai periculos pentru economie decât o criză mondială

Published

on

© Federal Reserve/Twitter

Președintele Băncii centrale americane, Jerome Powell, este mai îngrijorat de riscul unui atac cibernetic pe scară largă decât de o criză financiară mondială, similară celei din 2008, anunță AFP, citat de Agerpres.

Riscurile unei crize asemănătoare celei din 2008 cu necesitatea ca guvernele să salveze băncile ”sunt foarte, foarte mici”, a declarat Jerome Powell în cursul emisiunii 60 Minutes, difuzată de canalul american CBS News.

”Lumea se schimbă. Lumea evoluează. La fel şi riscurile. Aş spune că riscul pe care îl supraveghem cel mai mult este riscul cibernetic”, a afirmat el, adăugând că aceasta este o preocupare împărtăşită de numeroase guverne, mari companii private, în special financiare.

De asemenea, împotriva acestui risc, toţi aceşti jucători investesc cel mai mult.

În contextul dat, Rezerva Federală analizează diferite tipuri de scenarii pentru a fi pregătită.

”Există scenarii în care sistemul de plăţi nu poate funcţiona. Nu se pot face plăţi. Există scenarii în care o mare instituţie financiară îşi pierde capacitatea de a urmări plăţile pe care le face şi lucruri de genul acesta”, a explicat Jerome Powell.

În egală măsură, Fed i-a în calcul posibilitatea ca o parte sau chiar o mare parte a sistemului financiar să se oprească, Powell anunțând că sunt alocate ”timp, energie și bani pentru a ne proteja” de atacurile cibernetice, în contextul în care acestea vizează instituțiile mari” în fiecare zi”.

Întrebat dacă Statele Unite iau în calcul posibilitatea creării unui dolar digital, în contextul în care China a devenit prima mare putere economică mondială care a dezvăluit o criptomonedă, Fed a anunțat că evaluarează această posibilitate, dar decizia finală va fi anunțată doar după ce impactul său va fi pe deplin înțeles. 

În octombrie, Jerome Powell a indicat deja că Statele Unite au în vedere emiterea propriei criptomonede, dar a avertizat că evaluarea completă a beneficiilor şi riscurilor va fi de durată.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Președintele Joe Biden denunță ”epidemia” de violențe cu arme de foc din SUA: Este o ruşine pe plan internațional. Trebuie să înceteze

Published

on

© White House / Facebook

Președintele american, Joe Biden, a denunțat joi ”epidemia” de violențe cu arme de foc în Statele Unite, în cadrul unui discurs susținut la Casa Albă în care a amintit seria de masacre care a zdruncinat țara în ultimii ani, anunță AFP și Reuters, citat de Agerpres.

”Violenţele armate din Statele Unite sunt o epidemie şi o ruşine pe plan internaţional. Trebuie să înceteze”, a deplâns Biden în discursul său, la care au asistat şi supravieţuitori ai unor recente atacuri cu arme de foc. ”Destul cu rugăciunile, e timpul să trecem la fapte”, a spus şeful statului, care a prezentat un plan limitat vizând controlul armelor.

Biden a ținut să sublinieze că niciuna dintre măsurile prezentate nu contravine amendamentului 2 al Constituției Statelor Unite, despre care susținătorii armelor de foc afirmă că le garantează dreptul la port-armă.

Președintele SUA a solicitat Departamentului Justiției să propună reglementări pentru depistarea armelor de foc care au fost modificate artizanal și care sunt deținute ilegal, informează Digi24.

În egală măsură, vor fi elaborate norme pentru intensificarea controalelor privind profilul psihologic al persoanelor care vor să achiziționeze arme de foc.

Joe Biden urmează să îl numească pe David Chipman, un activist pentru intensificarea controalelor la achiziţionarea armelor de foc, în funcţia de director al Oficiului pentru Alcool, Tutun şi Arme de Foc.

Mai multe incidente armate, soldate cu numeroase victime, au avut loc recent în statele Colorado, Georgia şi California.

Aterior, președintele american a solicitat Congresului să acționeze rapid pentru a limita circulația armelor de foc în America.

Continue Reading

Facebook

Team2Share

CONSILIUL UE13 mins ago

Țările UE și-au stabilit mandatul de negociere pentru certificatul de vaccinare: Deținerea adeverinței “nu este o condiție prealabilă pentru a exercita dreptul la liberă circulație”

COMISIA EUROPEANA17 mins ago

Ursula von der Leyen: Pfizer-BioNTech creşte cu 50 milioane de doze cantitatea de vaccin anti-COVID livrată UE în a două jumătate a anului

PPE55 mins ago

Manfred Weber, liderul grupului PPE din Parlamentul European: Turcia nu poate fi niciodată membru în UE! Erdogan va continua să ne provoace cât continuă discuțiile de aderare

BANCA EUROPEANĂ DE INVESTIȚII1 hour ago

Banca Europeană de Investiții aprobă un împrumut de 24 de milioane de euro pentru consolidarea cercetării, educației și sănătății publice la Universitatea de Medicină și Farmacie din București

CONSILIUL EUROPEAN2 hours ago

Charles Michel: Calea viitoarei ordini mondiale va fi stabilită în regiunea Indo-Pacific, iar Uniunea Europeană și India sunt parteneri cheie

U.E.2 hours ago

Eurostat: România, printre țările UE unde producția industrială a înregistrat un declin semnificativ în luna februarie

BANCA CENTRALĂ EUROPEANĂ2 hours ago

Studiu al Băncii Centrale Europene: Europenii doresc ca euro digital să fie confidențial, sigur și ieftin

NATO2 hours ago

Șeful diplomației SUA, la NATO: Acesta este un moment important pentru Alianța noastră. Forțele NATO vor pleca împreună din Afganistan

RUSIA3 hours ago

Germania acuză Rusia de provocări prin mobilizarea de trupe de-a lungul frontierei cu Ucraina

COMISIA EUROPEANA3 hours ago

Comisia Europeană dezvăluie strategia de finanțare care va permite contractarea împrumuturilor de până la 800 mld. de euro necesare redresării

COMISIA EUROPEANA23 hours ago

Comisia Europeană preconizează că adeverința electronică verde va intra în vigoare la sfârșitul lunii iunie

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI1 day ago

Marian-Jean Marinescu, în dialog cu tânăra generație: Reducerea emisiilor de carbon trebuie făcută într-un mod realist, ținând cont de competitivitatea economică, de locurile de muncă

COMISIA EUROPEANA6 days ago

Charles Michel explică lipsa sa de reacție cu privire la gafa de protocol din Turcia la adresa șefei Comisiei Europene: Am decis să nu facem o scenă, ci să ne concentrăm pe esența discuțiilor politice

INTERNAȚIONAL6 days ago

Președintele american, Joe Biden, cere Congresului să adopte planul de investiții: Este absolut necesar ca SUA să rămână ”prima putere mondială”

ROMÂNIA1 week ago

Guvernul mandatează Ministerul Investițiilor să negocieze Planul Național de Redresare și Reziliență la nivelul Comisiei Europene

INTERNAȚIONAL1 week ago

UE și Turcia sunt pregătite să-și revitalizeze relațiile în mod constructiv: Cooperarea economică, migrația și mobilitatea, pilonii unei agende „concrete și pozitive”

ROMÂNIA1 week ago

Premierul Florin Cîțu: În lunile aprilie și mai vor ajunge în România 8,3 milioane de doze de vaccin anti-COVID-19

ROMÂNIA2 weeks ago

Nicolae Ciucă: Institutul ”Cantacuzino” din Capitală va fi relansat cu bani din procentul anual de 2% de la Apărare

ROMÂNIA2 weeks ago

Premierul Florin Cîțu: Institutul ”Cantacuzino” va pune în valoare capacitatea și expertiza pe care le are în cadrul mecanismului european de creștere a capacității de producție a vaccinului anti-COVID-19

ROMÂNIA2 weeks ago

Ministrul Sănătății Vlad Voiculescu: În următoarele două luni vor veni în România peste 7 milioane de doze de vaccin anti-COVID-19

Advertisement
Advertisement

Trending