Recep Tayyip Erdogan le răspunde liderilor UE: Aderarea Turciei la Uniunea Europeană este o soluție pentru problemele cronice ale Europei

Aderarea Turciei la Uniunea Europeană este o soluție pentru problemele cronice ale Europei, apreciază președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, într-un discurs susținut la Ankara, relatează agențiile DPA și Xinhua, citate de Agerpres.

Foto: tvnewsroom.consilium.europa.eu

Turcia nu depinde de Europa, de fapt Europa este cea care este dependentă”, a spus liderul turc care consideră că ”fără Turcia, UE va suferi izolare, disperare și conflicte interne”.

Reacția sa survine după ce, la Consiliul European de toamnă, liderii statelor UE au cerut Comisiei Europene să ia în considerare opțiuni de reducere sau redirecționare a fondurilor de preaderare alocate Turciei, având în vedere erodarea statului de drept în această țară. Înaintea summitului, oficiali germani și inclusiv cancelarul german Angela Merkel au pledat pentru o astfel de măsură împotriva Turciei.

De altfel, Merkel a lăudat Turcia pentru modul cum gestionează problema refugiaților, dar a spus că este „foarte îngrijorată” în legătură cu încălcarea statului de drept.

La nivelul concluziilor Consiliului European cu pricina, liderii europeni și-au exprimat angajamentul deplin față de cooperarea cu Turcia în materie de migrație și față de sprijinul pentru Balcanii de Vest, dar și solicitarea de punere în aplicare deplină și nediscriminatorie a Acordului de readmisie UE-Turcia cu toate statele membre.

Negocierile de aderare a Turciei la UE, lansate din 2005, au ajuns într-un punct mort, Uniunea criticând în special opresiunea declanșată de regimul de la Ankara după puciul eșuat din iulie 2016.

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.