Connect with us

RUSIA

Referindu-se la criza catalană, Vladimir Putin acuză UE de duplu standard: De ce Europa a sprijinit separarea Kosovo provocând procese similare

Published

on

Vladimir Putin a comentat criza politică din Spania la Forumul Valdai, organizat la Soci. Președintele rus a punctat că aceasta este o problemă internă a Spaniei, care trebuie rezolvată în mod legal, dar și-a continuat discursul, criticând statele europene și SUA, pe care le-a numit, în mod ironic, “fratele mai mare de la Washington”, potrivit Digi24.

Foto:valdaiclub.com

“Cine s-ar fi aşteptat ca discuţiile asupra statutului Cataloniei, care are o istorie atât de lungă, să ducă la o criză politică atât de acută? Poziţia Rusiei este neschimbată, este o problemă internă a Spaniei şi trebuie rezolvată în conformitate cu legile spaniole, cu principiile democratice”, a precizat liderul rus.

Aceștia au decis că a fost bine pentru Kosovo să-și declare independența de Serbia în 2008, dar că situațiile din Catalonia, Kurdistanul irakian și din Crimeea (anexată de Rusia în 2014) ar trebui tratate diferit, a spus Putin.

De ce (Europa) a trebuit să sprijine fără rezerve, fără să se gândească, din competiție politică și din dorința de a face pe plac Fratelui cel Mare, separarea Kosovo, provocând procese similare în alte regiuni din Europa și din lume?” a întrebat Putin.

“Nimeni nu era la curent cu aceste contradicții care durează de secole în interiorul Europei? Știau, nu-i așa? Și cu toate acestea au salutat, fără să-și ascundă bucuria, dezmembrarea unei serii de state în Europa”, a mai spus liderul rus.

“Noi spunem tot timpul că astfel de standarde duble – şi acesta este un exemplu clar de dublu standard – sunt un mare risc la adresa stabilităţii şi dezvoltării Europei şi a altor continente şi pentru procesele de integrare din toată lumea”, a conchis Vladimir Putin.

Liderul de la Kremlin nu este singurul care a făcut astfel de afirmații la adresa UE. Ministrul de externe sârb Ivica Dacic a acuzat puterile mondiale de folosire a unor standarde duble prin refuzul de a accepta referendumul privind independența Cataloniei, după ce în 2008 ele au salutat separarea Kosovo de restul Serbiei.

Provincia Kosovo și-a declarat independența de Serbia în februarie 2008, un anunț acceptat de către Washington și de majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene, dar respins de Belgrad și aliații săi.

După aproape un deceniu, la 1 octombrie, alegătorii din Catalonia s-au pronunțat pentru independență față de Spania într-un referendum declarat neconstituțional de către guvernul de la Madrid, ricând acum să își piardă autonomia, având în vedere că Executivul madrilen a afirmat că va activa articolul 155 al Constituției Spaniei.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

RUSIA

Budapesta insistă că ”soluţia” pentru războiul din Ucraina ”trebuie să vină de la masa negocierilor” cu Rusia. Peter Szijjarto, după întâlnirea cu Serghei Lavrov: Se fac eforturi pentru o nouă conferință de pace

Published

on

© Szijjártó Péter/ Facebook

Ministrul ungar de externe, Peter Szijjarto, a precizat că se depun eforturi pentru organizarea unui al doilea summit pentru pace în Ucraina în cursul acestui an, confor mențiunilor apărute în agenția rusă de presă RIA, citată de Reuters, în contextul în care oficialul maghiar a avut marți, la New York, discuții cu omologul rus, informează Agerpres.

”Se fac eforturi pentru a desfăşura următoarea rundă a conferinţei de pace în acest an, ceea ce desigur am saluta şi aprecia”, a declarat Szijjarto pentru agenţia rusă.

”Cred că, dacă dorim să sperăm ca în viitor o conferinţă de pace să aibă succes, trebuie să ne asigurăm că sunt reprezentate amândouă părţile”, a adăugat acesta.

Ministrul ungar de externe a detaliat în fața presei după întâlnirea pe care a avut-o cu Serghei Lavrov, la New York, axată pe războiul din Ucraina și relațiile bilaterale, că Ungaria doreşte pacea pentru că trăieşte deja în umbra războiului de doi ani şi jumătate şi este direct afectată de efectele negative ale conflictului, potrivit unui comunicat al MAE de la Budapesta citat de MTI.

Szijjarto a apreciat că situația pe câmpul de luptă nu a evoluat în direcția în care spera Occidentul, în pofida sprijinului militar acordat Kievului și sancțiunilor impuse asupra Rusiei.

”Dacă această strategie a eşuat, avem nevoie de o strategie nouă”, a subliniat el. ”Neajungându-se la o soluţie pe câmpul de luptă, soluţia trebuie să vină de la masa de negociere”, a insistat ministrul ungar, care a mai menţionat că în acest scop sunt necesare canale diplomatice, fără de care ”va fi foarte, foarte complicat să se ajungă la orice fel de soluţie”.

Citiți și: Volodimir Zelenski și-a stabilit ca obiectiv ca în noiembrie să aibă toate elementele unui nou plan de pace

Întâlnirea dintre cei doi șefi ai diplomațiilor maghiară și rusă vine scurtă vreme după ce premierul Viktor Orban, întors de la Kiev, a efectuat la doar câteva zile după ce a preluat președinția semestrială a Consiliului UE o vizită în Rusia unde a fost primit de Vladimir Putin, cel care, în februarie 2022, arunca în aer ordinea mondială bazată pe reguli prin invadarea Ucrainei.

Putin a profitat de fisura creată de Orban în unitatea privind sprijinul pentru Ucraina și s-a referit la prim-ministrul maghiar cu denumirea de ”președinte al Consiliului Uniunii Europene”.

Cum era de așteptat, liderii UE și SUA au criticat vizita lui Viktor Orban la Moscova, deși acesta din urmă a încercat să le explice printr-o scrisoare președinților Comisiei Europene, Consiliului European și celorlalți șefi de stat sau de guvern de ce a ales să facă această călătorie, conform DPA, citat de Agerpres

De parcă nu era suficient că a provocat destulă indignare, premierul maghiar a ales la câteva zile după acest moment să meargă în China, unde s-a întâlnit cu președintele Xi Jinping, un partener autoritar și apropiat al lui Putin.

Drept răspuns, miniștrii de externe din UE se pregătesc boicoteze o reuniune diplomatică la nivel înalt pe care președinția Ungariei la Consiliul UE ar trebui să o găzduiască.

Citiți și: Miniștrii de externe din UE se pregătesc boicoteze o reuniune diplomatică la nivel înalt pe care președinția Ungariei la Consiliul UE ar trebui să o găzduiască

Se pare că executivul european ar urma s-i transmită lui Orban un mesaj și mai puternic.

Brațul executiv al UE i-a îndemnat pe comisarii săi să nu participe la reuniunile informale ale miniștrilor în timpul președinției maghiare a Consiliului UE.

Trimițând în schimb funcționari publici la aceste reuniuni, Comisia speră să transmită Budapestei mesajul că utilizarea sa nechibzuită a președinției UE este inacceptabilă.

În plus, mai mulți membri ai Parlamentului European au solicitat suspendarea drepturilor de vot ale Ungariei în Uniunea Europeană

Vizibil iritat, președintele Consiliului European l-a mustrat pe Viktor Orban pentru decizia de a călători în Rusia și China, spunând că ”președinția rotativă a Consiliului nu are niciun rol în reprezentarea Uniunii pe scena internațională și nu a primit niciun mandat din partea Consiliului European pentru a se angaja în numele Uniunii.”

Continue Reading

CHINA

NATO adoptă, la Washington, cea mai dură poziție din istorie cu privire la China, acuzând Beijingul că stimulează “decisiv” războiul Rusiei în Ucraina prin parteneriatul “fără limite” cu Moscova

Published

on

© NATO

Corespondență din Washington

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a acuzat miercuri China, la finalul primei zile a summitului aliat la Washington, că este un “facilitator” al agresiunii Rusiei în Ucraina, în timp ce Declarația finală de la Washington tratează Beijingul în cea mai dură formulă de când China este inclusă în comunicatele finale ale summit-urilor NATO, de la summitul aniversar de 70 de ani de la Londra, din 2019.

China este un facilitator decisiv al războiului ilegal al Rusiei împotriva Ucrainei… China furnizează echipamente cu dublă utilizare, microelectronică, o mulțime de alte instrumente care permit Rusiei să construiască rachete, să construiască bombe, să construiască avioane, să construiască armele pe care le folosesc pentru a ataca Ucraina și faptul că acest lucru este acum clar declarat, convenit de toți aliații NATO, este un mesaj important pentru China”, a spus el.

Atestând competiția strategică globală, liderii aliați încadrează în continuare China la statutul de “provocare sistemică pentru securitatea euro-atlantică” și afirmă că Beijingul a devenit un facilitator (stimulator) decisiv al războiului Rusiei împotriva Ucrainei prin așa-numitul său parteneriat “fără limite” cu Moscova și prin sprijinul său pe scară largă pentru baza industrială de apărare a Rusiei, în ceea ce reprezintă cea mai dură linie politico-diplomatică adoptată vreodată de NATO la adresa Chinei.

Parteneriatul fără limite sino-rus a fost confirmat în ajunul Olimpiadei de iarnă de la Beijing din februarie 2022, între președinții Xi Jinping și Vladimir Putin, înainte ca președintele rus să declanșeze ofensiva armată la scară largă împotriva Ucrainei. De atunci, aliații NATO au avertizat China cu represalii dacă va susține efortul de război al Moscovei.

“Declarația pe care am convenit-o astăzi este cel mai puternic mesaj trimis vreodată de aliații NATO cu privire la contribuțiile Chinei la războiul ilegal al Rusiei împotriva Ucrainei. Prin urmare, acesta este în sine un mesaj puternic”, a confirmat Stoltenberg.

Citiți și La 75 de ani de NATO, liderii aliați au adoptat Declarația de la Washington: “Cale ireversibilă” a Ucrainei către NATO și o “Alianță capabilă” să apere flancul estic împotriva oricărui adversar

Secretarul general al NATO a apreciat că această poziţie cuprinsă în comunicatul final de la Washington nu este una “temporară”, ci “o schimbare mare şi strategică”.

El a avertizat NATO trebuie să fie atent la “ameninţări” şi afirmă că războiul lui Putin este susţinut de cei “care nu ne împărtăşesc valorile”, respectiv Iran, Coreea de Nord şi China.

Stoltenberg a asigurat că “cea mai rapidă cale de a pune capăt războiului este de a-l pierde, dar asta nu va aduce pace, numai ocupaţie. Aşa că, dacă nu vrem ca Ucraina să piardă, dacă nu vrem să ne înclinăm, trebuie să dăm dovadă de angajament şi hotărâre”.

Astfel, la Washington, liderii NATO au aprobat planurile secretarului general Jens Stoltenberg privind înființarea misiunii NATO de asistență de securitate și instruire pentru Ucraina, un angajament financiar de 40 de miliarde de euro pentru anul următor și decizia de a înființa o poziție de Înalt Reprezentant al NATO pentru Ucraina. 

Liderii euro-atlantici au stabilit că Alianța va prelua coordonarea și furnizarea majorității asistenței internaționale în materie de securitate pentru Ucraina, cu un comandament condus de un general cu trei stele și aproximativ 700 de persoane care vor lucra la un comandament dedicat acestei misiuni, cu sediul în Germania și la punctele logistice ce vor fi amplasate în partea de est a Alianței, unele dintre aceste structuri urmând a fi create și în România.

În conformitate cu Conceptul Strategic de la Madrid din 2022, și în Declarația finală de la Washington Rusia rămâne “cea mai semnificativă și directă amenințare la adresa securității aliaților”, drept pentru care au consolidat postura de descurajare și apărare “pentru a preveni orice posibilitate de agresiune din partea oricărui potențial adversar” prin cea mai mare consolidare a apărării colective după finalul Războiului Rece, prin planurile regionale de apărare de nouă generație, prin desfășurarea de forțe pregătite de luptă pe întreg flancul estic și printr-o apărare antiaeriană integrată.

Continue Reading

CONSILIUL UE

Liderii UE critică vizita lui Orban la Moscova, care merge în Rusia pentru a fi un “instrument al păcii”: “Întrebarea este în mâinile cui se află acest instrument”

Published

on

© Zoltan Kovacs/ X

Premierul maghiar Viktor Orban nu a primit niciun mandat din partea Consiliului Uniunii Europene pentru a efectua o vizită la Moscova, a transmis vineri șeful diplomației europene, Josep Borrell, în timp ce președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și premierul polonez Donald Tusk au criticat această vizită, după ce anterior ea nu fusese confirmată.

Vizita premierului Viktor Orbán la Moscova are loc exclusiv în cadrul relațiilor bilaterale dintre Ungaria și Rusia“, a transmis Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, într-un comunicat.

Ungaria este în prezent statul membru al UE care deține președinția rotativă a Consiliului până la 31 decembrie 2024.

Însă, aceasta nu implică nicio reprezentare externă a Uniunii, care este responsabilitatea președintelui Consiliului European la nivel de șef de stat sau de guvern și a Înaltului Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate la nivel ministerial.

Prim-ministrul Orbán nu a primit niciun mandat din partea Consiliului UE pentru a vizita Moscova. Poziția UE privind războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei este reflectată în numeroase concluzii ale Consiliului European. Această poziție exclude contactele oficiale dintre UE și președintele Putin. Prin urmare, prim-ministrul ungar nu reprezintă UE sub nicio formă“, a mai spus Borrell.

În același timp, președinta Comisiei Europene a avertizat că “îngăduința nu îl va opri pe Putin”, ci doar “unitatea și hotărârea vor deschide calea către o pace cuprinzătoare, justă și durabilă în Ucraina”.

“După Kiev, la Moscova. A doua oprire a misiunii de pace”, a scris Orban, pe Facebook, el menționând adesea că președinția maghiară a Consiliului UE va fi una pentru pace. 

La o zi de la preluarea președinției Consiliului UE, premierul Ungariei a efectuat prima sa vizită în Kiev de la începutul războiului. Deși l-a asigurat pe Zelenski de sprijinul Ungariei în timpul președinției Consiliului UE, el i-a cerut preşedintelui ucrainean să ia în considerare posibilitatea unei “încetări a focului rapide”, care să fie “limitată în timp şi să permită accelerarea negocierilor de pace”.

Iniţiativa prezentată acum două săptămâni de Moscova pentru a pune capăt războiului din Ucraina presupune anexarea a patru regiuni ucrainene, retragerea trupelor Kievului din estul şi sudul ţării şi renunţarea Ucrainei la planurile de aderare la NATO.

Vizita lui Orban la Moscova vine și înainte de summitul NATO de la Washington de săptămâna viitoare, unde aliații vor marca 75 de ani de la înființarea Alianței și vor lua decizii importante pentru susținerea Ucrainei, un sprijin de la care premierul maghiar a primit asigurări de la actualul secretar general al NATO, Jens Stoltenberg, și de la succesorul său, Mark Rutte, că Budapesta va fi exceptată.

 

“Vom servi ca un instrument important pentru a face primul pas spre pace”, a transmis Viktor Orban, în timp ce se află în drum spre Moscova.

Acesta a fost interpelat pe rețeaua socială de către premierul polonez Donald Tusk, care a afirmat: “Întrebarea este în mâinile cui se află acest instrument”.

Anterior, preşedintele Consiliului European, Charles Michel, şi premierul polonez, Donald Tusk, şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la informaţiile de presă care anunțau o vizită, vineri, la Moscova, a prim-ministrului ungar, Viktor Orban, care tocmai a preluat preşedinţia Consiliului Uniunii Europene.

Citiți și Ungaria eurosceptică a preluat președinția Consiliului UE

În pofida războiului, Ungaria şi-a întărit legăturile politice şi economice cu Kremlinul. Viktor Orban s-a întâlnit, de altfel, cu Vladimir Putin la Beijing în octombrie 2023, pentru a discuta despre cooperarea energetică.

El dezaprobă sancţiunile adoptate împotriva Rusiei şi se remarcă şi prin opoziţia faţă de orice ajutor militar acordat Kievului, blocând în mod regulat eforturile europene în acest domeniu. Orban s-a mai opus cu înverşunare oricăror discuţii privind aderarea Ucrainei la UE, considerând că această ţară nu este pregătită, dar a acceptat în cele din urmă să părăsească masa summitului celor 27 în decembrie, astfel încât ceilalţi 26 de lideri să decidă deschiderea negocierilor.

Dacă acest lucru se va confirma, va fi prima vizită a unui lider european la Moscova după cea a cancelarului austriac Karl Nehammer, în aprilie 2022.

Continue Reading

Facebook

Advertisement

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
ROMÂNIA9 mins ago

Trebuie să accelerăm investițiile în infrastructura energetică a României, subliniază ministrul Sebastian Burduja: În ultimul an, am atras 13,6 miliarde de euro fonduri europene nerambursabile

COMISIA EUROPEANA13 mins ago

UE și Serbia semnează un parteneriat strategic privind materiile prime durabile, lanțurile valorice ale bateriilor și vehiculele electrice

ROMÂNIA32 mins ago

Marcel Boloș: Vedem o eficientizare reală a activităților de control fiscal și control antifraudă, ce sunt îndreptate față de operatorii economici cu risc fiscal ridicat

ROMÂNIA43 mins ago

Eurostat: Copiii din România sunt cei mai expuși riscului de sărăcie sau excluziune socială din UE

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI58 mins ago

În ce comisii și subcomisii ale Parlamentului European au intrat cei 33 de eurodeputați români în cea de-a zecea legislatură europeană 2024-2029

ROMÂNIA2 hours ago

Poliția Română recuperează un iconostas valoros în cadrul Operațiunii Europol ”Pandora VIII” împotriva traficului de artă

INTERNAȚIONAL2 hours ago

O primă victorie pentru Macron după alegerile legislative din Franța. Yaël Braun-Pivet, reprezentanta partidului său, a fost realeasă președintă a Adunării Naționale

ROMÂNIA3 hours ago

Proiect ambițios al ICI București: Cercetări Avansate în Inteligență Artificială pentru aplicații biomedicale și vedere artificială

CONSILIUL UE3 hours ago

Slovacia nu se va alătura niciunei tentative sau acţiuni care vizează boicotarea preşedinţiei ungare a Consiliului UE, transmite preşedintele Peter Pellegrini la Budapesta

COMISIA EUROPEANA3 hours ago

Von der Leyen cere statelor membre să desemneze atât un bărbat, cât și o femeie drept candidați pentru funcția de comisar european

COMISIA EUROPEANA24 hours ago

Ursula von der Leyen, realeasă președintă a Comisiei Europene de Parlamentul European, după un prim mandat de “cinci ani ca niciun altul din istoria UE”

PARLAMENTUL EUROPEAN1 day ago

Președinta Grupului S&D din PE îi cere Ursulei von der Leyen să pună Europa socială în centrul acțiunilor viitoarei Comisii Europene: Avem nevoie de un buget consolidat și de o capacitate de investiții mai mare

COMISIA EUROPEANA1 day ago

Vicepreședintele PPE Siegfried Mureșan echivalează votul pentru Ursula von der Leyen la șefia CE cu un vot pentru democrație și valori europene

COMISIA EUROPEANA1 day ago

Strategia de securitate economică va deveni pilon al politicii externe UE. von der Leyen: Cursa cu rivalii sistemici a început. Europa trebuie să schimbe viteza și să aprofundeze piața unică

COMISIA EUROPEANA1 day ago

UE are nevoie de o schimbare a tratatului, transmite Ursula von der Leyen în plenul Parlamentului European: Reformele devin indispensabile pentru extinderea UE

COMISIA EUROPEANA1 day ago

Ursula von der Leyen propune crearea unui panel al cetățenilor europeni care să recomande politici Comisiei: “Ne aflăm într-o perioadă de anxietate profundă pentru europeni”

COMISIA EUROPEANA1 day ago

Von der Leyen propune pentru următorii cinci ani în fruntea CE consolidarea competitivității UE printr-un Acord Industrial Ecologic și un Fond European pentru Competitivitate

COMISIA EUROPEANA1 day ago

O “veritabilă UE a apărării” cu “NATO pilon al apărării”: Către un nou mandat, Ursula von der Leyen propune o “piață unică pentru apărare” și un “scut aerian european”

COMISIA EUROPEANA1 day ago

Din casa democrației europene, Ursula von der Leyen promite că nu va permite ca “polarizarea” și “extremiștii” să distrugă UE: Alegerile sunt balamalele destinului. Destinul Europei depinde de ce vom face mai departe

COMISIA EUROPEANA1 day ago

În aplauzele eurodeputaților, von der Leyen îl ia la țintă pe Viktor Orban: Rusia mizează că Europa se înmoaie, iar unii îi fac jocul printr-o “misiune de aliniere”

Trending