Referindu-se la criza catalană, Vladimir Putin acuză UE de duplu standard: De ce Europa a sprijinit separarea Kosovo provocând procese similare

Vladimir Putin a comentat criza politică din Spania la Forumul Valdai, organizat la Soci. Președintele rus a punctat că aceasta este o problemă internă a Spaniei, care trebuie rezolvată în mod legal, dar și-a continuat discursul, criticând statele europene și SUA, pe care le-a numit, în mod ironic, “fratele mai mare de la Washington”, potrivit Digi24.

Foto:valdaiclub.com

“Cine s-ar fi aşteptat ca discuţiile asupra statutului Cataloniei, care are o istorie atât de lungă, să ducă la o criză politică atât de acută? Poziţia Rusiei este neschimbată, este o problemă internă a Spaniei şi trebuie rezolvată în conformitate cu legile spaniole, cu principiile democratice”, a precizat liderul rus.

Aceștia au decis că a fost bine pentru Kosovo să-și declare independența de Serbia în 2008, dar că situațiile din Catalonia, Kurdistanul irakian și din Crimeea (anexată de Rusia în 2014) ar trebui tratate diferit, a spus Putin.

De ce (Europa) a trebuit să sprijine fără rezerve, fără să se gândească, din competiție politică și din dorința de a face pe plac Fratelui cel Mare, separarea Kosovo, provocând procese similare în alte regiuni din Europa și din lume?” a întrebat Putin.

“Nimeni nu era la curent cu aceste contradicții care durează de secole în interiorul Europei? Știau, nu-i așa? Și cu toate acestea au salutat, fără să-și ascundă bucuria, dezmembrarea unei serii de state în Europa”, a mai spus liderul rus.

“Noi spunem tot timpul că astfel de standarde duble – şi acesta este un exemplu clar de dublu standard – sunt un mare risc la adresa stabilităţii şi dezvoltării Europei şi a altor continente şi pentru procesele de integrare din toată lumea”, a conchis Vladimir Putin.

Liderul de la Kremlin nu este singurul care a făcut astfel de afirmații la adresa UE. Ministrul de externe sârb Ivica Dacic a acuzat puterile mondiale de folosire a unor standarde duble prin refuzul de a accepta referendumul privind independența Cataloniei, după ce în 2008 ele au salutat separarea Kosovo de restul Serbiei.

Provincia Kosovo și-a declarat independența de Serbia în februarie 2008, un anunț acceptat de către Washington și de majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene, dar respins de Belgrad și aliații săi.

După aproape un deceniu, la 1 octombrie, alegătorii din Catalonia s-au pronunțat pentru independență față de Spania într-un referendum declarat neconstituțional de către guvernul de la Madrid, ricând acum să își piardă autonomia, având în vedere că Executivul madrilen a afirmat că va activa articolul 155 al Constituției Spaniei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.