Comisia Europeană a propus luni o actualizare a recomandărilor Consiliului publicate în luna octombrie a anului trecut privind o abordare coordonată a restricționării liberei circulații ca răspuns la pandemia de COVID-19.
Potrivit unui comunicat al Executivului european, această actualizare vine pe fondul identificării unor noi tulpini a noului coronavirus, care face virusul să facă mai contagios, dar și a creșterii numărului de cazuri confirmate cu COVID-19 în mai multe state membre UE.
Astfel, Comisia Europeană descurajază călătoriile neesențiale, evitând în același timp închiderea frontierelor sau interdicții generalizate de călătorie, garantând astfel funcționarea pieței unice și o activitate neîntreruptă privind lanțurile de aprovizionare.
În acest context, sunt necesare acțiuni țintite în vederea unei abordări coordonate la nivel european cu privire la măsurile care limitează libertatea de mișcare în interiorul Uniunii Europene.
În acest sens, Comisia Europeană propune măsuri în două domenii în care statele membre au convenit deja să colaboreze:
1. o actualizare a codului comun de culori pentru cartografierea zonelor de risc,
2. măsuri mai stricte pentru persoanele care vin din zone cu risc ridicat.
O actualizare a codului comun de culori
Pe lângă culorile verde, portocaliu, roșu și gri, cuprins în codul comun de culori, Comisia Europeană propune introducerea unei noi culori, cea de ”vișiniu”, care este atribuită zonelor unei virusul se răspândește cu repeziciune. Acesta se va aplica zonelor unei numărul total de noi cazuri de COVID-19 semnalate este mai mare de 500 la 100.000 de locuitori în cursul unei perioade de 14 zile.
Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor va contiua să publice versiunile acualizate la hărții, bazate pe datele oferite de statele membre.
Măsuri mai stricte pentru persoanele care vin din zone cu risc ridicat
Comisia Europeană descurajează călătoriile neesențiale până când situația epidemiologică se îmbunătățește semnificativ. Această recomandare face trimitere cu precădere la călătoriile spre și dinspre zonele ”vișiniu”.
Pentru cetățenii care vin dinspre o astfel de zonă, statele membre ar trebui să solicite un test înainte de a intra pe teritorul țării și să intre în carantică, în conformitate cu recomandările comitetelor de sănătate publică și practicilor adoptate de mai multe state membre.
Având în vedere că a crescut capacitate de testare a statelor membre, Comisia Europeană consideră că solicitarea unui test negativ poate fi extinsă și la zonele încadrate în prezent în categoria ”portocaliu”, ”roșu” sau ”gri”.
Cetățenilor care se întorc în țara membră UE în care are reședința ar trebui să li se permită să efectueze acest test după sosire.
Luând în calcul riscurile legate de creșterea numărului mare de infectări, Executivul european recomandă statelor membre, pe baza liniilor directoare ale Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor, să adopte, să mențină sau să consolidereze măsurile non-medicale, precum recomandarea de a rămâne în case și de a închide, pe durată limitată, anumite sectoare, în special în zonele încadrate în categoria ”roșu închis”.
De asemenea, Executivul european consideră că țările ar trebui să crească numărul de teste efectuate și să sporească acțiunile de scvențiere a cazurilor COVID-19 pentru a avea informații cu privire la răspândirea noii tulpini de SARS-CoV-2.
În același timp, statele membre ar trebui să se asigure că este evitată întreruperea călătoriilor esențiale, menținând fluxul de transport și a lanțurilor de aprovizionare.
În luna septembrie a anului trecut, Comisia a prezentat o propunere de recomandare a Consiliului privind o abordare coordonată a restricționării liberei circulații ca răspuns la pandemia de COVID-19, care a fost adoptată la 13 octombrie.
O abordare bine coordonată, previzibilă și transparentă cu privire la adoptarea de restricții privind libera circulație a oamenilor și a mărfurilor este necesară pentru a se preveni răspândirea virusului, a se asigura protecția sănătății cetățenilor și a se menține libera circulație în interiorul Uniunii, în condiții de siguranță.