Regatul Unit și Uniunea Europeană au ajuns la un acord comercial ”istoric” care marchează astfel primul acord comercial important al Marii Britanii după ieșirea din Uniunea Europeană, la 31 ianuarie 2020, informează Politico Europe.
Secretarul pentru Comerț Internațional, Liz Truss, și ministrul japonez de externe, Motegi Toshimitsu, au ajuns la un acord comercial de principiu în cadrul unei videoconferințe desfășurate vineri dimineața, denumindu-l Acordul de parteneriat economic comprehensiv Regatul Unit-Japonia.
”Este un moment istoric pentru Regatul Unit și Japonia” în contextul în care am încheiat ”primul acord comercial major după Brexit” ca ”naţiune independentă pe plan comercial”, a precizat Liz Truss în cadrul unei declarații. ”Acordul pe care l-am negociat – într-un timp record și în circumstațe dificile – depășește cu mult acordul existent cu UE, având în vedere că asigură noi câștiguri pentru companiile britanic care activează în industria de producție, alimentară, de băuturi și tehnologie”. Potrivit Departamentului pentru Comerț, prin această înțelegere se vor elimina 99% dintre tarifele comerciale pentru exporturile către Japonia.
De asemenea, prin această înțelegere, Londra urmărește să crească volumul schimburilor comerciale cu Japonia cu aproximativ 15,2 miliarde de lire sterline, potrivit unui comunicat al Guvernului britanic.
Negocierile pentru stabilirea prevederilor unui acord comercial au fost demarate la începutul lunii iunie, în încercarea de a identifica noi parteneri comerciali care să acopere golul lăsat de desprinderea celui mai important partener al Londrei, Uniunea Europeană.
Regatul Unit speră astfel ca acest acord comercial cu Japonia să fie o trambulină pentru a adera la Parteneriatul Trans-Pacific (CPTPP).
De altfel, în vederea atingerii acestui obiectiv, la mijlocul lunii iunie, premierul britanic Boris Johnson și secretarul pentru Comerț Internațional Liz Truss au anunțat iniţierea tratativelor cu Australia și Noua Zeelandă în vederea stabilirii unui acord comercial ale cărui prevederi să intre în vigoare după data de 31 decembrie, moment în care expiră perioada de tranziție post-Brexit.
În prezent, Acordul Cuprinzător și Progresiv pentru Parteneriatul Trans-Pacific (CPTPP) reunește sub umbrela sa 11 țări, și anume Canada, Australia, Japonia, Mexic, Noua Zeelandă, Singapore, Malaezia, Peru, Chile, Vietnam şi Brunei. Odată ce va fi deplin implementat, acest acord de liber schimb va servi intereselor a 495 de milioane de consumatori, reprezentând 13,5% din PIB-ul global.
Regatul Unit se numără printre principalii parteneri comerciali ai Japoniei, al doilea din Uniunea Europeană, după Germania. În 2018, exporturile nipone totale către Marea Britanie se ridicau la 14 miliarde de dolari (1.53 trilioane de yeni). De asemenea, Japonia a importat din Regatul Unit, în 2018, bunuri în valoare de peste opt miliarde de dolari (909.4 miliarde de yeni).
În plus, Marea Britanie găzduiește reprezentanțe a aproape 1.000 de companii nipone, potrivit Organizației Comerțului Exterior Japonez.
Acordul încheiat de Regatul Unit cu Japonia, primul după ce a părăsit Uniunea Europeană, vine în contextul în care negocierile cu Bruxelles-ul referitoare la parteneriatul post-Brexit se află în impas, după ce Londra a prezentat un proiect de lege menit să reglementeze piața internă a Regatului Unit, care va aduce atingere Protocolului revizuit privind Irlanda și Irlanda de Nord, anexat Acordului de retragere din Uniunea Europeană, ceea ce implică o încălcare a dreptului internațional, chestiune recunoscută și de Guvernul britanic.
Joi, Comisia Europeană și Marea Britanie au avut o întrevedere la Londra la solicitarea Bruxelles-ului, în urma căreia UE a dat termen Londrei până la finalului lunii pentru a retrage proiectul de lege care redeschide angajamentele luate în cadrul Acordului de retragere, care a adus ”atingere gravă” încrederii, punctând că”nu va ezita” să se adreseze justiției.
Un oficial european a declarat că Londra dorește prin acest proiect de lege să forțeze UE să modifice mandatul de negociere al lui Barnier, ”lucru pe care niciun stat membru nu îl dorește”, potrivit Politico Europe.
Acesta a completat că nu există intenție din partea șefilor de stat sau de guvern de a aloca Brexit-ului timp în cadrul summitului Consiliului European, care va avea loc în această lună și care va cuprinde probleme din Mediterană.
La finalul celei de-a 8-a runde de negocieri, Michel Barnier a anunțat că UE își va intensifica eforturile pentru a se pregăti pentru toate scenariile care vor surveni în urma încheierii perioadei de tranziție, atrăgând atenția că ”nimeni nu ar trebui să subestimeze consecințele economice și sociale ale unui scenariu fără acord”.
În lipsa unui acord, relațiile comerciale între Regatul Unit și Uniunea European vor funcționa în baza regulilor mai dezavantajoase ale Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC), cu taxe vamale ridicate.