Connect with us

MAREA BRITANIE

Regatul Unit are un „angajament de fier” de a cheltui 2.5% din PIB pentru apărare, dar noul guvern Laburist evită încă să stabilească un calendar pentru implementare

Published

on

© Keir Starmer/X

Prim-ministrul britanic Sir Keir Starmer a declarat că Regatul Unit are un „angajament de fier” pentru a cheltui 2,5% din venitul național pentru apărare – dar continuă să evite să stabilească un termen în care promisiunea va fi îndeplinită, relatează BBC.

Starmer a călătorit la Washington pentru summitul anual al NATO, la mai puțin de o săptămână după ce a câștigat alegerile generale. El și soția sa Victoria au fost invitați la Casa Albă de președintele Joe Biden.

Prim-ministrul a declarat că noul guvern va începe o revizuire a capacităților de apărare de care țara are nevoie în viitor, care va stabili o „foaie de parcurs” pentru atingerea obiectivului de 2,5%.

„Într-o perioadă în care ne confruntăm cu amenințări multiple acasă și în străinătate, trebuie să ne asigurăm că suntem pregătiți să ne apărăm, de aceea am dispus imediat o analiză profundă care va asigura apărarea Marii Britanii pentru viitor”, a declarat Keir Starmer.

Înaintea plecării sale la Washington, Starmer a declarat reporterilor că s-a angajat să cheltuiască 2,5% din PIB – o măsură a mărimii economiei – pentru apărare „în limitele normelor noastre fiscale”. Dar a adăugat: „Această evaluarea strategică trebuie să fie prioritară”. Ceea ce sugerează că implementarea obiectivului de cheltuieli nu se va întâmpla rapid.

Presat de jurnaliștii care au călătorit cu el la Washington cu privire la poziția promisiunii de 2,5% pe lista sa de priorități în materie de cheltuieli, el a declarat: „Apărarea și securitatea națiunii… este prima prioritate a guvernului. Acest lucru este clar pentru mine”.

Prim-ministrul a adăugat că analiza strategică este „mai amplă decât chestiunea banilor, în mod evident analizează provocările cu care ne confruntăm, capacitățile și se asigură că cele două se potrivesc”.

În cadrul emisiunii Today de la BBC, ministrul forțelor armate, Luke Pollard, a declarat că revizuirea privind apărarea va avea loc săptămâna viitoare și trebuie să aibă loc înainte de confirmarea unui calendar.

„Acesta este parțial motivul pentru care analiza apărării de săptămâna viitoare este atât de importantă, deoarece trebuie să stabilim cum va arăta secvența creșterii cheltuielilor pentru a ne asigura că vom ajunge acolo”, a spus el.

Întrebat dacă cheltuielile pentru apărare vor fi legate direct de creșterea economică, Pollard a răspuns că creșterea economiei este „nenegociabilă”. „Dacă nu ne dezvoltăm economia, nu vor exista bani pentru a sprijini aceste servicii publice și ambițiile pe care le avem, iar acest lucru include apărarea – iar apărarea în sine poate contribui la această misiune de creștere”, a adăugat ministrul.

În timpul campaniei electorale, Conservatorii s-au angajat să atingă nivelul de 2,5% până în 2030 și i-au criticat pe Laburiști pentru că nu și-au respectat angajamentul. Laburiștii au insistat că își vor atinge obiectivul atunci când finanțele naționale vor permite acest lucru.

Membrii NATO s-au angajat să cheltuiască cel puțin 2% din PIB-ul lor pentru apărare până în 2024, însă mulți dintre ei nu ating acest obiectiv.

Se preconizează că aproximativ 23 din cele 32 de țări membre ale Alianței vor atinge obiectivul în acest an.

În prezent, Regatul Unit cheltuie puțin peste 2% din PIB-ul său pentru apărare.

Premierul este însoțit în această călătorie de ministrul de externe David Lammy, de ministrul apărării John Healey și de trezorierul general Nick Thomas-Symonds, care este responsabil de relațiile Regatului Unit cu vecinii săi europeni.

 

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

MAREA BRITANIE

Biden susține apropierea Regatului Unit de UE: Vă văd ca pe nodul care leagă alianța transatlantică

Published

on

© Simon Dawson / No 10 Downing Street/ Flickr

Președintele american Joe Biden a dat impresia că susține ambiția lui Keir Starmer ca Marea Britanie să aibă o relație mai strânsă cu Uniunea Europeană, în timp ce liderii au purtat primele lor discuții bilaterale la Casa Albă, relatează BBC.

Președintele american a numit SUA și Regatul Unit „cei mai buni aliați” în contextul întâlnirii cu prim-ministrul în Biroul Oval, descriind Marea Britanie drept „nodul” care leagă relația transatlantică.

El a sugerat că, cu cât Marea Britanie este mai apropiată de Europa, cu atât nodul va fi mai strâns. „Vă văd pe voi ca pe nodul care leagă alianța transatlantică, cu cât sunteți mai aproape de Europa”, i-a spus el lui Starmer.

Biden a manifestat îndelung un interes crescut pentru Brexit, avertizând în repetate rânduri că pacea din Irlanda de Nord nu trebuie să fie pusă în pericol ca urmare a complicațiilor cauzate de decizia Regatului Unit de a părăsi UE.

Starmer a folosit summitul NATO de la Washington pentru a sublinia angajamentul Regatului Unit față de Alianță, precum și față de Ucraina, confirmând că va menține planurile de a cheltui cel puțin 3 miliarde de lire sterline în fiecare an pentru sprijinul militar acordat Kievului „atâta timp cât va fi necesar” în conflictul său cu Rusia.

De asemenea, el profită de summit pentru a stabili relații cu liderii europeni în încercarea de a încheia un pact de securitate între UE și Regatul Unit, fiind însoțit în călătorie de Nick Thomas-Symonds, ministrul său pentru relații europene.

La întâlnirea bilaterală, Starmer l-a felicitat pe Biden pentru găzduirea celei de-a 75-a aniversări a summitului, salutând „o NATO mai mare, o NATO mai puternică și o NATO cu determinarea de care avem nevoie”.

„Relația specială este atât de importantă. A fost creată în circumstanțe dificile, a rezistat atât de mult timp și este mai puternică acum decât oricând. Sunt foarte încântat să pot veni atât de devreme în mandat pentru a-mi reafirma angajamentul față de NATO, pentru a-mi reafirma angajamentul față de relația specială și pentru a discuta aceste chestiuni cu dumneavoastră”, a afirmat premierul britanic.

În timpul întâlnirii lor de la Casa Albă, Keir Starmer şi Joe Biden nu au discutat public despre problemele cu care se confruntă preşedintele democrat, care se află sub o presiune tot mai mare pentru a se retrage din cursa prezidenţială din cauza îndoielilor cu privire la energia şi rezistenţa sa, relatează AFP, preluat de Agerpres.

Dimpotrivă, pe un ton lejer, cei doi bărbaţi au comentat victoria anterioară a echipei engleze de fotbal în semifinalele Euro 2024. Întrebat despre meci, preşedintele american a glumit: „Ceea ce vă pot spune este că se datorează în întregime prim-ministrului”.

Acesta din urmă, un suporter al lui Arsenal, a fugit pentru scurt timp de la întâlnirile Alianţei de după-amiază pentru a urmări un penalty, conform unui video distribuit pe reţelele sociale. „Nu am pierdut niciun meci de când avem un guvern laburist”, a glumit Starmer.

Continue Reading

MAREA BRITANIE

În prima întâlnire cu Volodimir Zelenski, noul premier britanic îl asigură de sprijinul de neclintit al Regatului Unit: Schimbarea guvernului nu schimbă cu nimic sprijinul pe care îl vom oferi

Published

on

© Simon Dawson / No 10 Downing Street/ Flickr

Noul premier britanic Keir Starmer a promis miercuri că țara sa va continua să ofere sprijin puternic Ucrainei, asigurări oferite în cursul unei întâlniri cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski la Washington, conform AFP, citat de Agerpres.

”Am spus foarte clar că în ceea ce priveşte Regatul Unit schimbarea guvernului nu schimbă cu nimic sprijinul pe care îl vom oferi”, a declarat premierul Starmer jurnaliştilor după ceea ce a descris ca fiind drept ”foarte bună” întrevederea cu preşedintele Zelenski.

”Am fost uniţi în această privinţă când eram în opoziţie şi a fost foarte important pentru mine să pot afirma aceasta faţă în faţă la întâlnire”, a mai spus Starmer după întâlnirea avută cu președintele ucrainean, prilejuită de prezența celor doi la summitul NATO care are loc zilele acestea la Washington.

Înainte de această întrevedere, în timpul călătoriei sale spre capitala SUA, noul premier britanic a afirmat că Ucraina poate utiliza rachetele furnizate de Regatul Unit pentru a lovi ”în scopuri defensive” ținte ruse, informează AFP, citat de Agerpres.

La finalul lunii iunie, și SUA anunța că Ucraina poate folosi arme furnizate de Washington pentru a lovi în interiorul Rusiei, după ce astfel de autorizații au fost acordate Kievului și de alte țări precum Germania sau Polonia. 

De altfel, Regatul Unit a fost un susținător ferm al Ucrainei după ce aceasta din urmă a fost invadată de Rusia, fapt evidențiat și de alegerea pe care a făcut-o noul ministru britanic al Apărării în materie de primă vizită în străinătate. 

La mai puțin de 48 de ore de la numire, John Healey a promis din orașul-port Odesa un nou sprijin militar pentru Ucraina format din muniție, tunuri și rachete de precizie Brimstone.

Acesta vine în completarea pachetului anunțat de Londra în luna aprilie a acestui an, cel mai mare acordat vreodată Ucrainei, format din 400 de vehicule, 1 600 de rachete de atac și de apărare aeriană, inclusiv rachete ghidate de precizie cu rază lungă de acțiune Storm Shadow suplimentare, patru milioane de cartușe și 60 de ambarcațiuni, inclusiv ambarcațiuni de raid în larg.

După ce a furnizat un sprijin militar de peste 7,6 miliarde de lire sterline de la invazia neprovocată a Ucrainei, Regatul Unit și-a luat angajamentul de a continua să colaboreze cu aliații și partenerii pentru a furniza Ucrainei echipamentele și armele de care are nevoie pentru a câștiga războiul.

Un sprijin militar suplimentar pentru Ucraina pe termen lung este furnizat prin intermediul coalițiilor internaționale, dintre care Regatul Unit este co-lider al coaliției maritime, alături de Norvegia, și al coaliției dronelor, împreună cu Letonia.

Coaliția dronelor a desfășurat rapid mii de drone pentru a sprijini Ucraina, stimulând în același timp industria britanică de apărare, cu peste 50 de milioane de lire sterline promise până în prezent pentru finanțarea coaliției.

Continue Reading

MAREA BRITANIE

În timpul unei vizite la Odesa, noul ministru britanic al Apărării promite un nou sprijin militar pentru Ucraina: Vom fi alături de prietenii noștri ucraineni atât timp cât va fi necesar

Published

on

© Ministry of Defence/ X

Noul ministru britanic al Apărării, John Healey, a promis duminică că va livra Ucrainei mai multă artilerie, muniție și rachete, punctând că va sprijini în continuare Kievul, în timpul unei vizite în orașul-port Odesa, la mai puțin de 48 de ore după numirea sa, anunță AFP și DPA, citate de Agerpres.

Conform unui comunicat al Downing Street, Healey a anunțat în urma întâlnirilor cu președintele Volodimir Zelenski și cu ministrul Apărării Rustem Umerov că Regatul Unit va furniza un nou pachet de sprijin țării, inclusiv aproape 100 de rachete de precizie Brimstone.

Ministrul britanic al Apărării s-a angajat, de asemenea, să accelereze sosirea în următoarele 100 de zile a sprijinului militar angajat pentru Ucraina în aprilie.

În timpul vizitei, care a coincis cu sărbătorirea în Ucraina a Zilei Marinei, ministrul Apărării a confirmat că angajamentul ferm al Marii Britanii față de Ucraina va fi revigorat de noul guvern de la Westminster.

”Poate că a avut loc o schimbare de guvern, dar Regatul Unit este unit pentru Ucraina. În calitate de nou ministru al Apărării, mă voi asigura că vom revigora sprijinul Marii Britanii prin intensificarea livrărilor de ajutor militar vital. Angajamentul nostru de a fi alături de poporul ucrainean este absolut, ca și hotărârea noastră de a face față agresiunii rusești și de a-l urmări pe Putin pentru crimele sale de război. Acest guvern este ferm în angajamentul nostru de a continua furnizarea de asistență militară și va fi alături de prietenii noștri ucraineni atât timp cât va fi necesar”, a menționat John Healey.

Odată cu preluarea mandatului, ministrul Apărării a cerut imediat să se acorde Ucrainei un sprijin suplimentar, care era deja disponibil și care răspunde nevoilor sale pe câmpul de luptă împotriva Rusiei.

Acest nou pachet include:

  • un sfert de milion de muniții de calibru 50
  • 90 de rachete antiblindate Brimstone
  • 50 de ambarcațiuni militare mici pentru a sprijini operațiunile fluviale și de coastă
  • 40 de vehicule de deminare
  • 10 tunuri de artilerie AS-90
  • 61 de buldozere pentru a ajuta la construirea pozițiilor defensive
  • sprijin pentru tunurile AS-90 primite anterior, inclusiv 32 de țevi noi și piese de schimb esențiale care vor ajuta Ucraina să tragă încă 60 000 de cartușe de 155 mm

De asemenea, John Healey a cerut oficialilor să se asigure că pachetul de ajutor militar promis în aprilie este accelerat și livrat integral Ucrainei în următoarele 100 de zile.

Regatul Unit a anunțat în luna aprilie a acestui an cel mai mare pachet de ajutor militar acordat vreodată Ucrainei, inclusiv 400 de vehicule, 1 600 de rachete de atac și de apărare aeriană, inclusiv rachete ghidate de precizie cu rază lungă de acțiune Storm Shadow suplimentare, patru milioane de cartușe și 60 de ambarcațiuni, inclusiv ambarcațiuni de raid în larg.

După ce a furnizat un sprijin militar de peste 7,6 miliarde de lire sterline de la invazia neprovocată a Ucrainei, Regatul Unit va continua să colaboreze cu aliații și partenerii pentru a furniza Ucrainei echipamentele și armele de care are nevoie pentru a câștiga războiul.

Un sprijin militar suplimentar pentru Ucraina pe termen lung este furnizat prin intermediul coalițiilor internaționale, dintre care Regatul Unit este co-lider al coaliției maritime, alături de Norvegia, și al coaliției dronelor, împreună cu Letonia.

Coaliția dronelor a desfășurat rapid mii de drone pentru a sprijini Ucraina, stimulând în același timp industria britanică de apărare, cu peste 50 de milioane de lire sterline promise până în prezent pentru finanțarea coaliției.

Continue Reading

Facebook

Advertisement

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
ROMÂNIA DIGITALĂ3 hours ago

Ministrul Bogdan Ivan: Pregătim peste 2000 de IMM-uri pentru digitalizare prin PNRR

INTERNAȚIONAL4 hours ago

Volodimir Zelenski și-a stabilit ca obiectiv ca în noiembrie să aibă toate elementele unui nou plan de pace

INTERNAȚIONAL6 hours ago

Ministrul german de externe începe o vizită în Africa de Vest: Răspândirea instabilității în regiune va avea un impact direct asupra securității în Europa

U.E.6 hours ago

UE prelungește măsurile restrictive împotriva Iranului în contextul sprijinului militar pentru războiul Rusiei în Ucraina și pentru grupurile și entitățile armate din Orientul Mijlociu și regiunea Mării Roșii

U.E.7 hours ago

Care este viziunea pentru politică externă a noii șefe a diplomației UE, Kaja Kallas, potrivit experților (DW)

ROMÂNIA7 hours ago

Sebastian Burduja dă asigurări că Ministerul Energiei face tot ”posibilul pentru a menține sistemul energetic stabil și sigur” și sugerează populației o serie de măsuri pentru a evita supraîncărcarea rețelei

ROMÂNIA8 hours ago

Guvernul a semnat cu Google un memorandum pentru dezvoltarea infrastructurii digitale a României și a obiectivelor Deceniului Digital al Europei

COMISIA EUROPEANA9 hours ago

Comisarul european pentru Transporturi Adina Vălean a demisionat pentru a-și prelua mandatul de eurodeputat. Responsabilitățile sale în materie de transport vor fi preluate temporar de comisarul Wopke Hoekstra

ROMÂNIA10 hours ago

Sebastian Burduja va discuta cu omologii din UE despre rolul energiei geotermale în mixul energetic european și implementarea cadrului politic privind energia în 2030

ROMÂNIA10 hours ago

Directorul general Adrian-Victor Vevera, mesaj la ceas aniversar: ICI București celebrează 54 de ani de excelență. Ne vom continua misiunea de a inova și de a contribui la transformarea digitală a societății

SUA12 hours ago

Joe Biden, discurs către națiune din Biroul Oval după tentativa de asasinat asupra lui Trump: În America, ne rezolvăm diferendele la urnele de vot, nu cu gloanțe

NATO3 days ago

“NATO este ca o căsnicie, trebuie să fi implicat în fiecare zi”, afirmă Stoltenberg la ultimul summit ca secretar general înainte de a preda ștafeta

NATO3 days ago

Amfitrion al celebrării a 75 de ani de NATO, Joe Biden a încheiat un summit bântuit de gafa confundării lui Zelenski cu Putin alăturându-se tradiției SUA care se întinde “de la Truman la Reagan și până la mine” de apărare a NATO

INTERVIURI3 days ago

VIDEO INTERVIU Mircea Geoană, la summitul NATO de la Washington: Sprijinul NATO, o garanție suplimentară că Ucraina și R. Moldova își pot îndeplini calea europeană

NATO4 days ago

Summitul NATO: România, reprezentată de Nicolae Ciucă la lansarea “Pactului pentru Ucraina”, alături de Biden, Zelenski, Macron și ceilalți lideri euro-atlantici

ROMÂNIA4 days ago

Guvernul aprobă Strategia națională în domeniul inteligenței artificiale

MAREA BRITANIE4 days ago

În prima întâlnire cu Volodimir Zelenski, noul premier britanic îl asigură de sprijinul de neclintit al Regatului Unit: Schimbarea guvernului nu schimbă cu nimic sprijinul pe care îl vom oferi

ROMÂNIA4 days ago

Investiție de peste 100 milioane de dolari a PepsiCo într-un depozit automatizat din Popești-Leordeni. Ciolacu: Contribuiți la reducerea deficitului comercial al țării prin exportul producției către alte 17 state din lume

NATO5 days ago

La 75 de ani de NATO, liderii aliați au adoptat Declarația de la Washington: “Cale ireversibilă” a Ucrainei către NATO și o “Alianță capabilă” să apere flancul estic împotriva oricărui adversar

NATO5 days ago

Klaus Iohannis, la Washington: România susține ca perspectiva transatlantică a Ucrainei să fie ireversibilă. Ajutăm Ucraina și R. Moldova pentru că putem să o facem

Trending