Connect with us

MAREA BRITANIE

Regatul Unit poate ”juca un rol de lider” în reglementarea inteligenței artificiale, evidențiază Rishi Sunak înaintea vizitei în SUA: Vom rezolva această problemă doar dacă lucrăm împreună

Published

on

© No. 10

Premierul Rishi Sunak a prezentat o parte a temelor pe care le va aborda cu președintele american, Joe Biden, cu ocazia vizitei pe care o va efectua săptămâna viitoare la Washington, printre acestea aflându-se inteligența artificială și riscurile pe care aceasta le implică, anunță Politico Europe.

Sunak a făcut acest anunț după ce mai multe personalități din industria inteligenței artificiale au publicat marți o scrisoare în care se afirmă că tehnologia ar trebui recunoscută ca ”risc de extincție” la adresa umanității, comparabil cu ”pandemiile și războiul nuclear”.

”Oamenii vor fi îngrijorați de relatările potrivit cărora inteligența artificială reprezintă un risc existențial precum pandemiile sau războaiele nucleare – vreau să fie liniștiți că guvernul analizează foarte atent acest aspect”, a declarat Sunak.

Făcând referire la întâlnirea sa cu directorii OpenAI, Google DeepMind și Anthropic de săptămâna trecută, precum și la discuțiile recente privind inteligența artificială din cadrul G7, Sunak a declarat că Regatul Unit ”poate juca un rol de lider, deoarece, în cele din urmă, ne vom confrunta cu această problemă și o vom rezolva doar dacă vom lucra împreună nu doar cu companiile, ci și cu țările din întreaga lume”.

Un oficial guvernamental a confirmat pentru Politico că speră să vadă unele ”evoluții” și un potențial anunț în urma întâlnirii de la Washington. Cu toate acestea, un al doilea oficial a declarat că nu este încă clar ce ar putea rezulta din aceste discuții.

Comentariile prim-ministrului vin pe fondul unei intensificări a retoricii guvernului britanic față de riscurile legate de inteligența artificială.

Deplasarea lui Sunak la Washington are loc după o reuniune a Consiliului UE-SUA pentru comerț și tehnologie, care a avut loc săptămâna aceasta în Suedia, unde înalți oficiali de la Bruxelles și Washington au discutat despre inteligența artificială.

Pe lângă această temă, Sunak și Biden vor discuta despre războiul din Ucraina, energie și schimbări climatice, comerț și Irlanda de Nord, a anunțat marți Casa Albă.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

MAREA BRITANIE

Regatul Unit nu exclude prezența Chinei de la primul summit pentru inteligență artificială în ciuda acuzațiilor de spionaj

Published

on

© No. 10/Flickr

Arestarea unui cercetător parlamentar suspectat de spionaj în favoarea Chinei nu va împiedica Beijingul să fie invitat la viitorul summit britanic privind inteligența artificială, a lăsat să se înțeleagă ieri cabinetul premierului Rishi Sunak, relatează POLITICO.

În ciuda apelurilor de a interzice Beijingului să participe la primul summit mondial pentru inteligență artificială din această toamnă, Downing Street a insistat asupra faptului că „trebuie să fim prezenți în sală pentru a argumenta în favoarea Marii Britanii în fața Chinei” în probleme precum inteligența artificială.

Parlamentarii l-au îndemnat pe Rishi Sunak să interzică accesul Chinei la summit în urma acuzațiilor de spionaj, spunând că invitarea lor ar face ca Marea Britanie să pară „slabă”.

Downing Street a declarat ieri că guvernul va „apăra cu fermitate” democrația britanică.

Dar purtătorul de cuvânt oficial al prim-ministrului a adăugat: „Trebuie să fim în sală și să susținem cauza Marii Britanii în fața Chinei în probleme precum schimbările climatice, în probleme precum inteligența artificială, și de aceea este important să prezentăm această cauză față în față”.

Comentariile cabinetului prim-ministrului au fost făcute după ce secretarul pentru afaceri, Kemi Badenoch, a refuzat să spună dacă China ar trebui să fie invitată în urma acuzațiilor. Întrebată dacă Beijingul ar trebui să fie împiedicat să participe, ea a declarat pentru Sky News: „Este o decizie pe care trebuie să o ia premierul”.

Badenoch a mai spus că Marea Britanie „cu siguranță nu ar trebui să descrie China ca pe un dușman’.

„China este o țară cu care facem multe afaceri. China este o țară care este semnificativă în ceea ce privește economia mondială. Ea face parte din Consiliul de Securitate al ONU’, a precizat aceasta

„Cu siguranță nu ar trebui să descriem China ca pe un dușman, dar o putem descrie ca pe o provocare… Nu cred că ar trebui să fim neglijenți în ceea ce privește modul în care vorbim despre alte țări atunci când se întâmplă astfel de lucruri’.

Continue Reading

MAREA BRITANIE

Londra refuză interzicerea participării Chinei la summitul global privind inteligenta artificială, în pofida scandalului de spionaj: ”Inteligența artificială nu cunoaște frontiere”

Published

on

© Rishi Sunak/ Twitter

Guvernul condus de Rishi Sunak a sugerat că nu va anula o invitație adresată Chinei pentru a participa la summitul global privind securitatea inteligenței artificiale, în pofida presiunilor în acest sens, apărute după ce poliția a arestat un consilier parlamentar sub suspiciunea de spionaj pentru Beijing, informează Politico Europe.

 Influentul deputat Iain Duncan Smith a cerut guvernului să interzică accesul Chinei la Summitul privind siguranța inteligenței artificiale, după ce Sunday Times a dezvăluit că un consilier parlamentar care are legături cu conservatori de rang înalt a fost arestat sub suspiciunea că ar fi spionat pentru China.

Guvernul britanic nu a confirmat că va invita China la summitul din noiembrie, dar luni, în discuțiile cu jurnaliștii, un purtător de cuvânt al Downing Street nr. 10 a respins apelurile de a exclude prezența Beijingului. ”Inteligența artificială nu cunoaște frontiere”, a menționat acesta.

Politico a relatat anterior că este probabilă o prezență chineză la summit, în ciuda împotrivirii aliaților cheie.

Luni, purtătorul de cuvânt al No. 10 a refuzat să spună ce țări vor participa la summit, dar a subliniat necesitatea ca Marea Britanie să se angajeze cu China în probleme precum IA.

”Avem nevoie să fim în sală și să susținem argumentele pentru Marea Britanie, cu China în probleme precum schimbările climatice, în probleme precum inteligența artificială, și de aceea este important să le facem față în față”, a declarat purtătorul de cuvânt.

Autoritățile britanice au confirmat arestarea a doi bărbați suspectați de spionaj în favoarea Chinei, dintre care unul ar fi lucrat drept consilier în Parlamentul britanic, informează Deutsche Welle.

Într-o declarație publicată la sfârșitul săptămânii, poliția metropolitană din Londra a declarat că cei doi au fost arestați în luna martie în temeiul Legii britanice privind secretele oficiale, care se referă la protecția secretelor de stat.

Acest incident ar putea să umbrească  summitul global privind inteligența artificială, organizat și găzduit de Marea Britanie la începutul lunii noiembrie, care va va reuni țări-cheie în domeniu, precum și organizații în domeniul tehnologiei de vârf, mediul academic și societatea civilă pentru a contribui la informarea unor acțiuni rapide la nivel național și internațional la frontiera dezvoltării inteligenței artificiale (IA).

Continue Reading

MAREA BRITANIE

Marea Britanie va găzdui în luna noiembrie un summit global privind securitatea alimentară, în încercarea de a slăbi ”controlul” lui Putin asupra exportului de cereale ucrainene

Published

on

© No. 10/ Flickr

Marea Britanie va găzdui în luna noiembrie un summit global privind securitatea alimentară, în încercarea de a slăbi ceea ce premierul Rishi Sunak a calificat drept un ”control” din partea Rusiei asupra exporturilor de cereale ucrainene, informează Politico Europe.

Într-un comunicat emis în timp ce se deplasa la reuniunea liderilor G20 de la New Delhi, premierul britanic Rishi Sunak a declarat că liderii mondiali trebuie să se ocupe ”de consecințele globale teribile ale controlului lui (Vladimir) Putin asupra celor mai fundamentale resurse, inclusiv blocada și atacurile sale asupra cerealelor ucrainene”.

Summitul – programat pentru 20 noiembrie la Londra – va fi susținut de ONG-urile Bill & Melinda Gates Foundation și Children’s Investment Fund Foundation, a declarat Downing Street. Acesta va avea ca scop “să abordeze cauzele insecurității alimentare și ale malnutriției”.

Downing Street 10 a declarat că Sunak va profita de summitul G20 pentru a-și îndemna omologii să sublinieze că ”retragerea lui Putin din Inițiativa privind exportul de cereale prin Marea Neagră a sporit izolarea globală a Rusiei” și că sunt pregătiți ”să-i protejeze pe cei ale căror vieți au fost devastate de războiul ilegal al lui Putin”.

Rusia s-a retras în iulie din inițiativa care facilita exportul cerealelor ucrainene prin Marea Neagră, un acord facilitat de ONU și Turcia care a permit Ucrainei, un important exportator de cereale, să continue să transporte aceste produse agroalimentare, în pofida războiului ilegal și neprovocat declanșat de Kremlin.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a încercat să readucă Moscova în această înțelegere, abordând tema cu Vladimir Putin cu ocazia vizitei pe care a efectuat-o recent la Soci, fără rezultate pozitive însă.

Între timp, Occidentul explorează diferite opțiuni pentru a sprijini exportul de cereale ucrainene, România fiind parte activă în aceste eforturi internaționale.

Mărturie în acest sens stă recenta asigurare pe care premierul Marcel Ciolacu i-a oferit-o  prim-viceprim-ministrului Ucrainei, Yulia Svyrydenko.

Guvernul României ”mobilizează toate resursele pentru a facilita tranzitul cerealelor și lucrează îndeaproape cu aliații” săi pentru ”a dubla capacitatea de export de-a lungul Dunării, pentru a proteja securitatea alimentară globală și a ajuta fermierii din Ucraina”, a dat asigurări prim-ministrul român.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
ROMÂNIA9 mins ago

Marcel Boloș: România riscă să piardă 75 miliarde de euro din bani europeni. CE a cerut în mod expres României să ia măsurile necesare pentru ajustarea deficitului bugetar

CONSILIUL DE SECURITATE12 mins ago

Șefa diplomației române, în Consiliul de Securitate ONU: România sprijină pe deplin Formula de Pace propusă de Ucraina. Pacea nu poate recompensa agresorul

ONU24 mins ago

România a semnat Tratatul privind conservarea și utilizarea durabilă a biodiversității marine în zonele din afara jurisdicției naționale, dovadă a dorinței comunității internaționale de a proteja oceanele

CONSILIUL EUROPEAN47 mins ago

Din Consiliul de Securitate al ONU, Charles Michel acuză Moscova că încearcă ”să restaureze vechiul imperiu rus” și cere națiunilor să nu închidă ochii în fața acestei crime

ONU2 hours ago

De la tribuna ONU, Maia Sandu face apel pentru extinderea UE: Este singura cale de a proteja libertatea, pacea și democrația în Moldova și Europa

ROMÂNIA2 hours ago

Bogdan Aurescu candidează pentru funcția de judecător la Curtea Internațională de Justiție ONU din partea Europei de Est, având drept rival un judecător din Rusia

ROMÂNIA13 hours ago

Klaus Iohannis consideră că inițiativa premierului Ciolacu de a da în judecată Austria dacă își menține veto-ul pe Schengen este “abordare care trebuie foarte bine analizată”

ROMÂNIA13 hours ago

Klaus Iohannis, întâlnire cvadrilaterală la New York cu Zelenski, von der Leyen și vicepremierul Bulgariei: Vom crea un sistem de autorizare pentru exporturile cerealelor ucrainene care să nu afecteze fermierii din România

ONU13 hours ago

Klaus Iohannis și premierul Vietnamului au discutat la New York despre intensificarea dialogului bilateral dintre România și țara asiatică

ONU13 hours ago

Klaus Iohannis, la ONU: România va extinde parteneriatele pentru situații de urgență și adaptarea agriculturii la schimbările climatice cu țări din Africa și America Latină

ROMÂNIA9 mins ago

Marcel Boloș: România riscă să piardă 75 miliarde de euro din bani europeni. CE a cerut în mod expres României să ia măsurile necesare pentru ajustarea deficitului bugetar

CONSILIUL DE SECURITATE14 hours ago

Klaus Iohannis consideră că reforma ONU nu mai poate fi amânată: Un Consiliu de Securitate extins ar putea include voci suplimentare importante precum grupul est-european

ONU14 hours ago

Klaus Iohannis, la tribuna ONU: România nu-și va abandona partenerii vulnerabili; Regiunea Mării Negre trebuie să fie protejată împotriva efectelor războiului Rusiei împotriva Ucrainei

INTERNAȚIONAL5 days ago

Ministrul german de Externe îl califică pe președintele Chinei drept ”dictator”: Dacă Putin ar câștiga războiul din Ucraina, ”ce semnal ar fi acesta pentru alți dictatori din lume precum Xi?”

ROMÂNIA6 days ago

Nicolae Ciucă: Ridicarea oficială a MCV este un moment istoric pentru democrația noastră, însă nu și etapa finală în reforma sistemului judiciar din România

JUSTIȚIE6 days ago

Klaus Iohannis: Ridicarea MCV atestă angajamentul definitiv pro-european al României, fiind o reușită a instituțiilor și a vocilor societății românești care s-au auzit în stradă

JUSTIȚIE6 days ago

Alina Gorghiu, după ce MCV pentru România a fost închis în mod oficial: Un proiect strategic de țară, alături de aderarea la UE și NATO. Sper ca lista să fie completată cu aderarea la OCDE

U.E.7 days ago

Ursula von der Leyen lansează prima navă portcontainer alimentată cu metanol curat, fabricat cu energie solară: O reprezentare a deciziei UE de ”a fi pionier în lupta împotriva schimbărilor climatice”

ROMÂNIA7 days ago

Marcel Ciolacu a anunțat un sprijin de urgență de 60 milioane de euro pentru fermierii din sectorul vegetal afectați de războiul din Ucraina și de importul de cereale

Rovana Plumb1 week ago

SOTEU2023| Rovana Plumb a sugerat Comisiei Europene să-și ia angajamentul ca România și Bulgaria să adere la spațiul Schengen până la finele mandatului curent

Trending