Connect with us

MAREA BRITANIE

Regatul Unit și Olanda au convenit să creeze o „coaliție internațională” pentru a livra avioane F-16 Ucrainei

Published

on

©️ Forțele Aeriene Române

Premierul Rishi Sunak și liderul olandez Mark Rutte au convenit să creeze o „coaliție internațională” pentru a ajuta la achiziționarea de avioane de luptă F-16 pentru Ucraina, a anunțat guvernul britanic, relatează AFP, preluat de Agerpres.

Un purtător de cuvânt al Downing Street a declarat că Sunak și Rutte „vor lucra pentru a construi o coaliție internațională pentru a oferi Ucrainei capacități aeriene de luptă, sprijinind-o cu orice, de la instruire până la procurarea de avioane F-16″.

„Premierul și-a reiterat convingerea că locul de drept al Ucrainei este în NATO, iar liderii au convenit asupra importanței ca aliații să ofere asistență de securitate pe termen lung Ucrainei pentru a garanta că pot descuraja viitoarele atacuri. Liderii au convenit să continue să colaboreze atât la nivel bilateral, cât și prin intermediul unor forumuri precum Comunitatea Politică Europeană pentru a aborda flagelul traficului de persoane pe continentul nostru.”

Declarația de marți a venit la o zi după ce președintele Ucrainei a lăsat să se înțeleagă că Kievul ar putea primi în curând avioane de luptă F-16, spunând că speră să se ia decizii „foarte importante” pe această temă cu ajutorul Marii Britanii.

Volodimir Zelenski a zburat cu elicopterul pentru o întâlnire individuală neanunțată cu Sunak, luni, la Chequers, reședința de la țară a premierului.

Aflat alături de Sunak după întâlnire, Zelenski a declarat că au discutat despre avioanele de luptă „pentru că nu putem controla cerul” și a fost pozitiv în ceea ce privește convingerea SUA și a altor națiuni occidentale să furnizeze avioane.

„Am vorbit despre asta și prevăd că în cel mai scurt timp veți afla despre niște decizii, cred, foarte importante, dar trebuie să mai lucrăm puțin la asta”, a spus acesta.

În cadrul întâlnirii, Marea Britanie a promis, de asemenea, să furnizeze „sute de drone de atac”.

Marea Britanie a declarat în februarie că va începe să antreneze piloții ucraineni în tehnicile standard NATO, iar Downing Street a repetat acest lucru luni, spunând că planul este de a ajuta la „construirea unei noi forțe aeriene ucrainene cu avioane F-16 standard NATO”.

Marea Britanie nu folosește avioane F-16, care sunt fabricate de firma americană de apărare Lockheed Martin din Carolina de Sud.

Ucraina încearcă de ceva timp să le obțină pentru a-și spori mica sa forță aeriană de standard sovietic, deoarece acestea sunt disponibile pe scară largă, aproximativ 3.000 fiind în serviciu în 25 de țări.

Ambele țări vor trebui să convingă SUA pentru ca Ucraina să primească F-16. Întrebat ulterior, luni, dacă SUA și-au schimbat poziția privind furnizarea de avioane către Ucraina, John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului de securitate națională al Casei Albe, a răspuns simplu: „Nu”.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

MAREA BRITANIE

Regatul Unit nu exclude prezența Chinei de la primul summit pentru inteligență artificială în ciuda acuzațiilor de spionaj

Published

on

© No. 10/Flickr

Arestarea unui cercetător parlamentar suspectat de spionaj în favoarea Chinei nu va împiedica Beijingul să fie invitat la viitorul summit britanic privind inteligența artificială, a lăsat să se înțeleagă ieri cabinetul premierului Rishi Sunak, relatează POLITICO.

În ciuda apelurilor de a interzice Beijingului să participe la primul summit mondial pentru inteligență artificială din această toamnă, Downing Street a insistat asupra faptului că „trebuie să fim prezenți în sală pentru a argumenta în favoarea Marii Britanii în fața Chinei” în probleme precum inteligența artificială.

Parlamentarii l-au îndemnat pe Rishi Sunak să interzică accesul Chinei la summit în urma acuzațiilor de spionaj, spunând că invitarea lor ar face ca Marea Britanie să pară „slabă”.

Downing Street a declarat ieri că guvernul va „apăra cu fermitate” democrația britanică.

Dar purtătorul de cuvânt oficial al prim-ministrului a adăugat: „Trebuie să fim în sală și să susținem cauza Marii Britanii în fața Chinei în probleme precum schimbările climatice, în probleme precum inteligența artificială, și de aceea este important să prezentăm această cauză față în față”.

Comentariile cabinetului prim-ministrului au fost făcute după ce secretarul pentru afaceri, Kemi Badenoch, a refuzat să spună dacă China ar trebui să fie invitată în urma acuzațiilor. Întrebată dacă Beijingul ar trebui să fie împiedicat să participe, ea a declarat pentru Sky News: „Este o decizie pe care trebuie să o ia premierul”.

Badenoch a mai spus că Marea Britanie „cu siguranță nu ar trebui să descrie China ca pe un dușman’.

„China este o țară cu care facem multe afaceri. China este o țară care este semnificativă în ceea ce privește economia mondială. Ea face parte din Consiliul de Securitate al ONU’, a precizat aceasta

„Cu siguranță nu ar trebui să descriem China ca pe un dușman, dar o putem descrie ca pe o provocare… Nu cred că ar trebui să fim neglijenți în ceea ce privește modul în care vorbim despre alte țări atunci când se întâmplă astfel de lucruri’.

Continue Reading

MAREA BRITANIE

Londra refuză interzicerea participării Chinei la summitul global privind inteligenta artificială, în pofida scandalului de spionaj: ”Inteligența artificială nu cunoaște frontiere”

Published

on

© Rishi Sunak/ Twitter

Guvernul condus de Rishi Sunak a sugerat că nu va anula o invitație adresată Chinei pentru a participa la summitul global privind securitatea inteligenței artificiale, în pofida presiunilor în acest sens, apărute după ce poliția a arestat un consilier parlamentar sub suspiciunea de spionaj pentru Beijing, informează Politico Europe.

 Influentul deputat Iain Duncan Smith a cerut guvernului să interzică accesul Chinei la Summitul privind siguranța inteligenței artificiale, după ce Sunday Times a dezvăluit că un consilier parlamentar care are legături cu conservatori de rang înalt a fost arestat sub suspiciunea că ar fi spionat pentru China.

Guvernul britanic nu a confirmat că va invita China la summitul din noiembrie, dar luni, în discuțiile cu jurnaliștii, un purtător de cuvânt al Downing Street nr. 10 a respins apelurile de a exclude prezența Beijingului. ”Inteligența artificială nu cunoaște frontiere”, a menționat acesta.

Politico a relatat anterior că este probabilă o prezență chineză la summit, în ciuda împotrivirii aliaților cheie.

Luni, purtătorul de cuvânt al No. 10 a refuzat să spună ce țări vor participa la summit, dar a subliniat necesitatea ca Marea Britanie să se angajeze cu China în probleme precum IA.

”Avem nevoie să fim în sală și să susținem argumentele pentru Marea Britanie, cu China în probleme precum schimbările climatice, în probleme precum inteligența artificială, și de aceea este important să le facem față în față”, a declarat purtătorul de cuvânt.

Autoritățile britanice au confirmat arestarea a doi bărbați suspectați de spionaj în favoarea Chinei, dintre care unul ar fi lucrat drept consilier în Parlamentul britanic, informează Deutsche Welle.

Într-o declarație publicată la sfârșitul săptămânii, poliția metropolitană din Londra a declarat că cei doi au fost arestați în luna martie în temeiul Legii britanice privind secretele oficiale, care se referă la protecția secretelor de stat.

Acest incident ar putea să umbrească  summitul global privind inteligența artificială, organizat și găzduit de Marea Britanie la începutul lunii noiembrie, care va va reuni țări-cheie în domeniu, precum și organizații în domeniul tehnologiei de vârf, mediul academic și societatea civilă pentru a contribui la informarea unor acțiuni rapide la nivel național și internațional la frontiera dezvoltării inteligenței artificiale (IA).

Continue Reading

MAREA BRITANIE

Marea Britanie va găzdui în luna noiembrie un summit global privind securitatea alimentară, în încercarea de a slăbi ”controlul” lui Putin asupra exportului de cereale ucrainene

Published

on

© No. 10/ Flickr

Marea Britanie va găzdui în luna noiembrie un summit global privind securitatea alimentară, în încercarea de a slăbi ceea ce premierul Rishi Sunak a calificat drept un ”control” din partea Rusiei asupra exporturilor de cereale ucrainene, informează Politico Europe.

Într-un comunicat emis în timp ce se deplasa la reuniunea liderilor G20 de la New Delhi, premierul britanic Rishi Sunak a declarat că liderii mondiali trebuie să se ocupe ”de consecințele globale teribile ale controlului lui (Vladimir) Putin asupra celor mai fundamentale resurse, inclusiv blocada și atacurile sale asupra cerealelor ucrainene”.

Summitul – programat pentru 20 noiembrie la Londra – va fi susținut de ONG-urile Bill & Melinda Gates Foundation și Children’s Investment Fund Foundation, a declarat Downing Street. Acesta va avea ca scop “să abordeze cauzele insecurității alimentare și ale malnutriției”.

Downing Street 10 a declarat că Sunak va profita de summitul G20 pentru a-și îndemna omologii să sublinieze că ”retragerea lui Putin din Inițiativa privind exportul de cereale prin Marea Neagră a sporit izolarea globală a Rusiei” și că sunt pregătiți ”să-i protejeze pe cei ale căror vieți au fost devastate de războiul ilegal al lui Putin”.

Rusia s-a retras în iulie din inițiativa care facilita exportul cerealelor ucrainene prin Marea Neagră, un acord facilitat de ONU și Turcia care a permit Ucrainei, un important exportator de cereale, să continue să transporte aceste produse agroalimentare, în pofida războiului ilegal și neprovocat declanșat de Kremlin.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a încercat să readucă Moscova în această înțelegere, abordând tema cu Vladimir Putin cu ocazia vizitei pe care a efectuat-o recent la Soci, fără rezultate pozitive însă.

Între timp, Occidentul explorează diferite opțiuni pentru a sprijini exportul de cereale ucrainene, România fiind parte activă în aceste eforturi internaționale.

Mărturie în acest sens stă recenta asigurare pe care premierul Marcel Ciolacu i-a oferit-o  prim-viceprim-ministrului Ucrainei, Yulia Svyrydenko.

Guvernul României ”mobilizează toate resursele pentru a facilita tranzitul cerealelor și lucrează îndeaproape cu aliații” săi pentru ”a dubla capacitatea de export de-a lungul Dunării, pentru a proteja securitatea alimentară globală și a ajuta fermierii din Ucraina”, a dat asigurări prim-ministrul român.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
U.E.21 mins ago

Polonia nu mai dorește să aprovizioneze Ucraina cu arme, anunță premierul Mateusz Morawiecki: Ne concentrăm pe modernizarea armatei noastre

Victor Negrescu56 mins ago

Eurodeputatul Victor Negrescu a prezentat în PE raportul prin care se definește obligativitatea cooperării loiale la nivel european și se solicită justificarea legală a tuturor veto-urilor, inclusiv cel aplicat de Austria privind aderarea României la spațiul Schengen

ROMÂNIA1 hour ago

Marcel Boloș: România riscă să piardă 75 miliarde de euro din bani europeni. CE a cerut în mod expres României să ia măsurile necesare pentru ajustarea deficitului bugetar

CONSILIUL DE SECURITATE1 hour ago

Șefa diplomației române, în Consiliul de Securitate ONU: România sprijină pe deplin Formula de Pace propusă de Ucraina. Pacea nu poate recompensa agresorul

ONU2 hours ago

România a semnat Tratatul privind conservarea și utilizarea durabilă a biodiversității marine în zonele din afara jurisdicției naționale, dovadă a dorinței comunității internaționale de a proteja oceanele

CONSILIUL EUROPEAN2 hours ago

Din Consiliul de Securitate al ONU, Charles Michel acuză Moscova că încearcă ”să restaureze vechiul imperiu rus” și cere națiunilor să nu închidă ochii în fața acestei crime

ONU3 hours ago

De la tribuna ONU, Maia Sandu face apel pentru extinderea UE: Este singura cale de a proteja libertatea, pacea și democrația în Moldova și Europa

ROMÂNIA3 hours ago

Bogdan Aurescu candidează pentru funcția de judecător la Curtea Internațională de Justiție ONU din partea Europei de Est, având drept rival un judecător din Rusia

ROMÂNIA14 hours ago

Klaus Iohannis consideră că inițiativa premierului Ciolacu de a da în judecată Austria dacă își menține veto-ul pe Schengen este “abordare care trebuie foarte bine analizată”

ROMÂNIA14 hours ago

Klaus Iohannis, întâlnire cvadrilaterală la New York cu Zelenski, von der Leyen și vicepremierul Bulgariei: Vom crea un sistem de autorizare pentru exporturile cerealelor ucrainene care să nu afecteze fermierii din România

Victor Negrescu56 mins ago

Eurodeputatul Victor Negrescu a prezentat în PE raportul prin care se definește obligativitatea cooperării loiale la nivel european și se solicită justificarea legală a tuturor veto-urilor, inclusiv cel aplicat de Austria privind aderarea României la spațiul Schengen

ROMÂNIA1 hour ago

Marcel Boloș: România riscă să piardă 75 miliarde de euro din bani europeni. CE a cerut în mod expres României să ia măsurile necesare pentru ajustarea deficitului bugetar

CONSILIUL DE SECURITATE15 hours ago

Klaus Iohannis consideră că reforma ONU nu mai poate fi amânată: Un Consiliu de Securitate extins ar putea include voci suplimentare importante precum grupul est-european

ONU16 hours ago

Klaus Iohannis, la tribuna ONU: România nu-și va abandona partenerii vulnerabili; Regiunea Mării Negre trebuie să fie protejată împotriva efectelor războiului Rusiei împotriva Ucrainei

INTERNAȚIONAL5 days ago

Ministrul german de Externe îl califică pe președintele Chinei drept ”dictator”: Dacă Putin ar câștiga războiul din Ucraina, ”ce semnal ar fi acesta pentru alți dictatori din lume precum Xi?”

ROMÂNIA6 days ago

Nicolae Ciucă: Ridicarea oficială a MCV este un moment istoric pentru democrația noastră, însă nu și etapa finală în reforma sistemului judiciar din România

JUSTIȚIE6 days ago

Klaus Iohannis: Ridicarea MCV atestă angajamentul definitiv pro-european al României, fiind o reușită a instituțiilor și a vocilor societății românești care s-au auzit în stradă

JUSTIȚIE6 days ago

Alina Gorghiu, după ce MCV pentru România a fost închis în mod oficial: Un proiect strategic de țară, alături de aderarea la UE și NATO. Sper ca lista să fie completată cu aderarea la OCDE

U.E.7 days ago

Ursula von der Leyen lansează prima navă portcontainer alimentată cu metanol curat, fabricat cu energie solară: O reprezentare a deciziei UE de ”a fi pionier în lupta împotriva schimbărilor climatice”

ROMÂNIA7 days ago

Marcel Ciolacu a anunțat un sprijin de urgență de 60 milioane de euro pentru fermierii din sectorul vegetal afectați de războiul din Ucraina și de importul de cereale

Trending