Regatul Unit și Statele Unite vor demara marți negocierile privind stabilirea unui acord de liber schimb. Londra deschide astfel un nou front în vederea stabilirii unui acord comercial cu al doilea cel mai important partener al său, după Uniunea Europeană.
Statele Unite sunt al doilea cel mai important partener comercial al Regatului Unit, după UE, reprezentând aproape 19% din totalul exporturilor britanice în 2018 și 11% din importuri. Uniunea Europeană a reprezentat 45% din totalul exporturilor și 53% din importuri, conform BBC.
Potrivit Politico Europe, secretarul britanic pentru comerț internațional, Liz Truss, va avea în prealabil o videoconferință cu omologul său american, Robert Lighthizer, la care vor participa peste 100 de oficiali de ambele părți.
În pofida afirmațiilor președintelui american, Donald Trump, care și-a exprimat în trecut speranța că un acord comercial va fi obținut în curând, negocierile privind stabilirea unor acordurile comerciale internaționale se întind, de obicei, pe mai mulți ani.
În cadrul unor declarații făcute înainte de demararea acestor discuții, Truss și-a luat angajamentul să poarte ”negocieri dure” cu partea americană și a insistat că un acord comercial este ”esențial” pentru a ușura povara economică determinată de criza COVID-19.
”Odată cu demararea negocierilor, în acestă săptămână, vom duce discuții dure de pe urma cărora va beneficia fiecare parte a Regatului Unit și care va funcționa pentru companiile mici care suferă cel mai mult în această perioadă dificilă”, a precizat Truss.
Delegația Marii Britanii va fi condusă de Oliver Griffiths, oficial britanic din cadrul Departamentului Comerțului Internațional, secondat de consilierul principal pentru negocieri comerciale, Crawford Falconer.
Prima rundă de discuții, care a fost amânată timp de mai multe săptămâni ca urmare a pandemiei de coronavirus, se va desfășura pe durata a două săptămâni și va acoperi aspecte precum comerțul cu bunuri și servicii, dar și investițiile bi-direcționale și sprijinul pentru întreprinderile mici și mijlocii. Celelalte runde suplimentare urmează să aibă loc la fiecare șase săptămâni, potrivit BBC.
În cadrul unui document de 184 de pagini în care sunt fixate obiectivele Regatului Unit în ceea ce privește un acord comercial cu Statele Unite, publicat în luna martie a acestui an, Londra și-a exprimat speranța a de diminua barierele tarifare cu care se confruntă producătorii de automobile, producătorii de obiecte ceramice, dar și producătorii de brânză cedar.
Potrivit estimărilor prezentate în document, un acord comercial cu Statele Unite care prevede liberalizarea principalelor tarife comerciale și reducerea cu 25% a măsurilor non-tarifare ar duce la o creștere medie anuală a PIB-ului britanic de 0.07% (echivalentul a 1.6 miliarde de lire sterline), cu variații între 0.02% și 0.15%, pe o perioadă estimată de 15 ani de la intrarea în vigoare a acordului, comparativ cu nivelul din 2018. Departamentul Comerțului Internațional estimează, în același timp, într-un al doilea scenariu mai optimist, că un acord comercial cuprinzător cu Statele Unite, care ar implica liberalizarea tuturor tarifelor și reducerea cu 50% a măsurilor non-tarifare, că PIB-ul Regatului Unit ar beneficia de o creștere medie anuală cu 0.16%, adică 3.4 miliarde de lire sterline, cu variații între 0.05% și 0.36%, pe o perioadă estimată de 15 ani de la intrarea în vigoare a înțelegerii comerciale în cauză, comparativ cu nivelul din 2018.

Un punct important al negocierilor dintre Londra și Washington îl reprezintă interdicția asupra importului cărnii de pui spălat în clor, solicitări privind menționerea acestei interdicții venind și din partea Uniunii Europene, SUA considerând în schimb că nu există dovezi științifice în acest sens. Statele Unite au indicat, de asemenea, că doresc să aibă drept de veto asupra oricărui posibil acord comercial încheiat de Regatul Unit cu țările care se bazează pe o ”economie planificiată”, doleanță ce vine pe fondul tensiunilor crescâde cu China, amplificate și de pandemia de coronavirus, manifestate în preambulul alegerilor prezidențiale, în urma cărora Donald Trump speră să obțină un al doilea mandat.
Încercările Londrei de a obține un acord comercial cu Statele Unite se desfășoară în paralel cu negocierile cu Uniunea Europeană privind viitoarea relație post-Brexit, după ce Regatul Unit a părăsit comunitatea europeană la 31 ianuarie 2020, într-o încercare de a pune presiune pe Bruxelles în vederea obținerii unor condiții contractuale mai bune.
Criticii au precizat că estimările optimiste privind impactul pozitiv asupra economiei britanice al unui acord comerical cu SUA nu vor acoperi golurile unei înțelegeri comerciale mai slabe cu Uniunea Europeană. De altfel, Guvernul a previzionat în noiembrie 2018, potrivit The Guardian, că economia britanică se va contracta în următorii 15 ani cu 7,6% în cazul unui Brexit fără acord și cu aproximativ 4,9% în cazul unui acord comercial de tip Canada, comparativ cu scenariul în care ar fi rămas în Uniunea Europeană.
Ultima rundă de negocieri între Regatul Unit și Uniunea Europeană s-a încheiat fără ”progrese tangibile”, negociatorul-șef al UE pentru relațiile post-Brexit Michel Barnier criticând Londra pentru respingerea ideii de a prelungi perioada de tranziție, refuzând în același timp ”să facă progrese pe anumite subiecte”.
Cele două echipe de negociere s-au reunit până în prezent doar de două ori de când Regatul Unit a părăsit Uniunea Europeană, la 31 ianuarie 2020, calendarul întâlnirilor fiind afectat de pandemia de coronavirus. La acest aspect se adaugă și faptul că luna trecută ambii negociatori au anunțat că manifestă simptome specifice COVID-19.
Următoarele două runde de negocieri, cu durata de câte o săptămână, sunt prevăzute să înceapă la 11 mai și la 1 iunie. ”Trebuie să folosim aceste două runde pentru a obține un progres real, tangibil în ceea ce privește toate domeniile, inclusiv pe toate cele pe care le-am prezentat”, a conchis Barnier.