Connect with us

MAREA BRITANIE

Regele Charles al III-lea deplânge suferința provocată ucrainenilor de atacul Rusiei: “Pe mulți i-am întâlnit în lumea întreagă, din România până în Canada”

Published

on

© The Royal Family/ Twitter

Regele Charles al III-lea al Regatului Unit a deplâns vineri ”suferinţele inutile” provocate în Ucraina după ”atacul de anvergură şi neprovocat” pe care Rusia l-a declanşat în urmă cu un an, într-un mesaj care marchează o renunţare excepţională la tradiţionala rezervă care este impusă suveranilor britanici în discursurile lor publice, informează AFP și Agerpres.

“S-a împlinit un an de când poporul ucrainean suferă într-o manieră inimaginabilă de pe urma unui atac de anvergură şi neprovocat împotriva naţiunii sale”, a declarat regele britanic într-un comunicat, publicat vineri pentru a marca împlinirea unui an de la declanşarea invaziei ruse. Regele Charles al III-lea s-a întâlnit recent cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski cu ocazia unei vizite întreprinse de acesta din urmă la Palatul Buckingham din Londra, pe 8 februarie.

“Poporul ucrainean dă dovadă de un curaj şi de o rezistenţă remarcabile în faţa unei astfel de tragedii umane”, în timpul căreia mii de oameni au fost ucişi sau răniţi, a adăugat suveranul britanic, după ce în urmă cu câteva zile și-a exprimat admirația pentru militarii ucraineni care se pregătesc în Marea Britanie, într-o întâlnire cu aceștia.

 

În mesajul său, regele Charles al III-lea a salutat solidaritatea Regatului Unit şi a aliaţilor săi faţă de Ucraina pe parcursul ultimului an şi s-a declarat “încurajat” după ce a văzut că aceste ţări “fac tot ce este posibil pentru a ajuta Ucraina în aceste vremuri dificile”, informează BBC.

Omenirea a asistat îngrozită la toate aceste suferinţe inutile provocate ucrainenilor, iar cu mulţi dintre ei eu am avut plăcerea să mă întâlnesc aici în Marea Britanie, şi, într-adevăr, în întreaga lume, din România până în Canada“, a adăugat monarhul britanic.

Anul trecut, când încă era Prinț de Wales, Charles s-a aflat într-o vizită în România, unde s-a întâlnit cu refugiați ucraineni aflați în țara noastră, cărora le-a transmis un mesaj de “încurajare şi speranţă”.

“Nu pot decât să sper că această revărsare de solidaritate din întreaga lume va aduce nu doar un ajutor practic, ci şi putere, care reiese din conştientizarea faptului că, împreună, suntem uniţi”, a mai spus regele Charles al III-lea.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

MAREA BRITANIE

Keir Starmer solicită o evaluare completă a capabilităților militare ale Marii Britanii în contextul unei „lumi mai periculoase și mai volatile”

Published

on

© Simon Dawson / No 10 Downing Street

Prim-ministrul Keir Starmer a cerut o evaluare completă a stării capabilitățor militare ale Marii Britanii, „epuizate” după 14 ani de guvernare conservatoare, în contextul în care țara se confruntă cu o lume periculoasă și incertă, a anunțat guvernul, potrivit BBC.

Așa-zisa „evaluare strategică a apărării”, lansată de Partidul Laburist în a doua săptămână de la preluarea puterii, va reprezenta o schimbare radicală față de cele anterioare prin implicarea unor personalități publice de rang înalt din afara Whitehall pentru a contura strategiile de apărare și geopolitică în următorii ani, precum și pentru a stabili o „foaie de parcurs” pentru atingerea obiectivului de a cheltui 2,5% din PIB pentru apărare.

Lord Robertson of Port Ellen, fost secretar al apărării și secretar general al NATO, va conduce o echipă formată din generalul Sir Richard Barrons, fost șef al Comandamentului Forțelor Comune și adjunct al șefului Statului Major al Apărării, și Fiona Hill, specialistă în politică externă și fostă consilieră a unui președinte american.

Anunțând evaluarea, premierul Starmer va declara marți în Parlament: „Trăim într-o lume mai periculoasă și mai volatilă…Am promis poporului britanic că voi aduce schimbarea necesară pentru asigura progresul țării noastre și am promis acțiuni, nu vorbe. De aceea, unul dintre primele mele acte de la preluarea funcției este lansarea evaluării noastre strategice a apărării. Ne vom asigura că forțele noastre armate epuizate sunt consolidate și respectate, că cheltuielile de apărare sunt crescute responsabil și că țara noastră are capacitățile necesare pentru a asigura reziliența pe termen lung a Regatului Unit.”

Secretarul apărării, John Healey, care va supraveghea evaluarea, a insistat că aceasta va avea libertatea deplină de a propune planuri și politici inovatoare, folosind lecțiile învățate din Ucraina și alte războaie recente pentru a aduce schimbări în armata britanică și „pentru a contesta interesele înrădăcinate prezente pe alocuri în ierarhia de securitate”.

„Nu are rost să adunăm această echipă formidabilă pentru a conduce evaluarea dacă îi vom reduce capacitatea de a face asta [de a contesta preceptele tradiționale]. Este corect să învățăm din conflictele emergente și să evaluăm ceea ce fac țările potențial ostile. Suntem pregătiți să facem mai mult cu noile tehnologii, pregătiți să sprijinim Ucraina cu elemente care au fost testate în Ucraina”, a spus Healey.

„La începutul unei noi ere pentru Marea Britanie, avem nevoie de o nouă eră pentru apărare. Evaluarea va consolida fundamentele pentru acest nou guvern orientat spre misiune… Forțele noastre armate trebuie să fie mai bine pregătite pentru luptă, mai integrate și mai inovatoare. Avem nevoie de o responsabilitate mai clară, rezultate mai rapide, mai puține risipă și un raport calitate-preț mai bun. Evaluarea va asigura că apărarea este centrală pentru securitatea viitoare a Marii Britanii și pentru creșterea economică și prosperitatea sa”, a adăugat secretarul britanic al Apărării.

Odată cu asigurarea securității interne, evaluarea va garanta că Marea Britanie are capabilitățile necesare pentru a sprijini Ucraina atât timp cât este necesar în războiul împotriva Rusiei. De asemenea, va stabili modalități de consolidare a legăturilor cu statele din Indo-Pacific, Golf și Orientul Mijlociu.

Un prim raport ar urma să fie gata în cursul primului semestru al lui 2025.

În timpul summitului prilejuit de cea de-a 75-a aniversare a NATO, care a avut loc săptămâna trecută la Washington, Starmer a reafirmat sprijinul Regatului Unit pentru alianţa militară occidentală şi „angajamentul său serios” de a aloca 2,5% din PIB pentru apărare.

John Healey a îndemnat NATO, în timpul aceluiaşi summit, să ia în calcul trecerea la un obiectiv de 2,5% din PIB, aliaţii NATO asumându-şi în 2014 angajamentul de a atinge un obiectiv de 2%.

În timpul campaniei electorale, Conservatorii s-au angajat să atingă nivelul de 2,5% până în 2030 și i-au criticat pe Laburiști pentru că nu și-au respectat angajamentul. Laburiștii au insistat că își vor atinge obiectivul atunci când finanțele naționale vor permite acest lucru.

Membrii NATO s-au angajat să cheltuiască cel puțin 2% din PIB-ul lor pentru apărare până în 2024, însă mulți dintre ei nu ating acest obiectiv.

Se preconizează că aproximativ 23 din cele 32 de țări membre ale Alianței vor atinge obiectivul în acest an.

În prezent, Regatul Unit cheltuie puțin peste 2% din PIB-ul său pentru apărare.

Continue Reading

MAREA BRITANIE

Biden susține apropierea Regatului Unit de UE: Vă văd ca pe nodul care leagă alianța transatlantică

Published

on

© Simon Dawson / No 10 Downing Street/ Flickr

Președintele american Joe Biden a dat impresia că susține ambiția lui Keir Starmer ca Marea Britanie să aibă o relație mai strânsă cu Uniunea Europeană, în timp ce liderii au purtat primele lor discuții bilaterale la Casa Albă, relatează BBC.

Președintele american a numit SUA și Regatul Unit „cei mai buni aliați” în contextul întâlnirii cu prim-ministrul în Biroul Oval, descriind Marea Britanie drept „nodul” care leagă relația transatlantică.

El a sugerat că, cu cât Marea Britanie este mai apropiată de Europa, cu atât nodul va fi mai strâns. „Vă văd pe voi ca pe nodul care leagă alianța transatlantică, cu cât sunteți mai aproape de Europa”, i-a spus el lui Starmer.

Biden a manifestat îndelung un interes crescut pentru Brexit, avertizând în repetate rânduri că pacea din Irlanda de Nord nu trebuie să fie pusă în pericol ca urmare a complicațiilor cauzate de decizia Regatului Unit de a părăsi UE.

Starmer a folosit summitul NATO de la Washington pentru a sublinia angajamentul Regatului Unit față de Alianță, precum și față de Ucraina, confirmând că va menține planurile de a cheltui cel puțin 3 miliarde de lire sterline în fiecare an pentru sprijinul militar acordat Kievului „atâta timp cât va fi necesar” în conflictul său cu Rusia.

De asemenea, el profită de summit pentru a stabili relații cu liderii europeni în încercarea de a încheia un pact de securitate între UE și Regatul Unit, fiind însoțit în călătorie de Nick Thomas-Symonds, ministrul său pentru relații europene.

La întâlnirea bilaterală, Starmer l-a felicitat pe Biden pentru găzduirea celei de-a 75-a aniversări a summitului, salutând „o NATO mai mare, o NATO mai puternică și o NATO cu determinarea de care avem nevoie”.

„Relația specială este atât de importantă. A fost creată în circumstanțe dificile, a rezistat atât de mult timp și este mai puternică acum decât oricând. Sunt foarte încântat să pot veni atât de devreme în mandat pentru a-mi reafirma angajamentul față de NATO, pentru a-mi reafirma angajamentul față de relația specială și pentru a discuta aceste chestiuni cu dumneavoastră”, a afirmat premierul britanic.

În timpul întâlnirii lor de la Casa Albă, Keir Starmer şi Joe Biden nu au discutat public despre problemele cu care se confruntă preşedintele democrat, care se află sub o presiune tot mai mare pentru a se retrage din cursa prezidenţială din cauza îndoielilor cu privire la energia şi rezistenţa sa, relatează AFP, preluat de Agerpres.

Dimpotrivă, pe un ton lejer, cei doi bărbaţi au comentat victoria anterioară a echipei engleze de fotbal în semifinalele Euro 2024. Întrebat despre meci, preşedintele american a glumit: „Ceea ce vă pot spune este că se datorează în întregime prim-ministrului”.

Acesta din urmă, un suporter al lui Arsenal, a fugit pentru scurt timp de la întâlnirile Alianţei de după-amiază pentru a urmări un penalty, conform unui video distribuit pe reţelele sociale. „Nu am pierdut niciun meci de când avem un guvern laburist”, a glumit Starmer.

Continue Reading

MAREA BRITANIE

În prima întâlnire cu Volodimir Zelenski, noul premier britanic îl asigură de sprijinul de neclintit al Regatului Unit: Schimbarea guvernului nu schimbă cu nimic sprijinul pe care îl vom oferi

Published

on

© Simon Dawson / No 10 Downing Street/ Flickr

Noul premier britanic Keir Starmer a promis miercuri că țara sa va continua să ofere sprijin puternic Ucrainei, asigurări oferite în cursul unei întâlniri cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski la Washington, conform AFP, citat de Agerpres.

”Am spus foarte clar că în ceea ce priveşte Regatul Unit schimbarea guvernului nu schimbă cu nimic sprijinul pe care îl vom oferi”, a declarat premierul Starmer jurnaliştilor după ceea ce a descris ca fiind drept ”foarte bună” întrevederea cu preşedintele Zelenski.

”Am fost uniţi în această privinţă când eram în opoziţie şi a fost foarte important pentru mine să pot afirma aceasta faţă în faţă la întâlnire”, a mai spus Starmer după întâlnirea avută cu președintele ucrainean, prilejuită de prezența celor doi la summitul NATO care are loc zilele acestea la Washington.

Înainte de această întrevedere, în timpul călătoriei sale spre capitala SUA, noul premier britanic a afirmat că Ucraina poate utiliza rachetele furnizate de Regatul Unit pentru a lovi ”în scopuri defensive” ținte ruse, informează AFP, citat de Agerpres.

La finalul lunii iunie, și SUA anunța că Ucraina poate folosi arme furnizate de Washington pentru a lovi în interiorul Rusiei, după ce astfel de autorizații au fost acordate Kievului și de alte țări precum Germania sau Polonia. 

De altfel, Regatul Unit a fost un susținător ferm al Ucrainei după ce aceasta din urmă a fost invadată de Rusia, fapt evidențiat și de alegerea pe care a făcut-o noul ministru britanic al Apărării în materie de primă vizită în străinătate. 

La mai puțin de 48 de ore de la numire, John Healey a promis din orașul-port Odesa un nou sprijin militar pentru Ucraina format din muniție, tunuri și rachete de precizie Brimstone.

Acesta vine în completarea pachetului anunțat de Londra în luna aprilie a acestui an, cel mai mare acordat vreodată Ucrainei, format din 400 de vehicule, 1 600 de rachete de atac și de apărare aeriană, inclusiv rachete ghidate de precizie cu rază lungă de acțiune Storm Shadow suplimentare, patru milioane de cartușe și 60 de ambarcațiuni, inclusiv ambarcațiuni de raid în larg.

După ce a furnizat un sprijin militar de peste 7,6 miliarde de lire sterline de la invazia neprovocată a Ucrainei, Regatul Unit și-a luat angajamentul de a continua să colaboreze cu aliații și partenerii pentru a furniza Ucrainei echipamentele și armele de care are nevoie pentru a câștiga războiul.

Un sprijin militar suplimentar pentru Ucraina pe termen lung este furnizat prin intermediul coalițiilor internaționale, dintre care Regatul Unit este co-lider al coaliției maritime, alături de Norvegia, și al coaliției dronelor, împreună cu Letonia.

Coaliția dronelor a desfășurat rapid mii de drone pentru a sprijini Ucraina, stimulând în același timp industria britanică de apărare, cu peste 50 de milioane de lire sterline promise până în prezent pentru finanțarea coaliției.

Continue Reading

Facebook

Advertisement

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
EUROPARLAMENTARI ROMÂNI46 mins ago

Siegfried Mureșan, vicepreședintele Grupului PPE din Parlamentul European: Președinția Ungariei la Consiliul UE va fi un eșec de țară dacă Viktor Orban continuă să se comporte ca cel mai bun prieten al lui Putin

ROMÂNIA1 hour ago

Marcel Ciolacu: Cele mai importante reforme se vor regăsi în cererea de plată numărul patru din PNRR, unde se va vedea direcția și perspectiva României

EDUCAȚIE1 hour ago

Klaus Iohannis, la 160 de ani de la înființarea Universității din București: A reprezentat poarta spre lumina cunoașterii, către Occident, când Corina de Fier separa cele două emisfere

INTERNAȚIONAL2 hours ago

Ucraina este pregătită să colaboreze cu oricine câștigă alegerile prezidențiale din SUA, inclusiv cu Donald Trump, subliniază Volodimir Zelenski

MAREA BRITANIE2 hours ago

Keir Starmer solicită o evaluare completă a capabilităților militare ale Marii Britanii în contextul unei „lumi mai periculoase și mai volatile”

ROMÂNIA3 hours ago

Ministrul Sebastian Burduja, prezent la Energy Leaders Forum: Integrarea Inteligenței Artificiale în Energie va duce la prețuri mai mici și la un sistem energetic național mai sigur

INTERNAȚIONAL6 hours ago

La două zile după tentativa de asasinat, Donald Trump este nominalizat candidat al Partidului Republican la președinția SUA. Senatorul J.D. Vance, ales candidat la vicepreședinția SUA

ROMÂNIA DIGITALĂ19 hours ago

Ministrul Bogdan Ivan: Pregătim peste 2000 de IMM-uri pentru digitalizare prin PNRR

INTERNAȚIONAL20 hours ago

Volodimir Zelenski și-a stabilit ca obiectiv ca în noiembrie să aibă toate elementele unui nou plan de pace

INTERNAȚIONAL22 hours ago

Ministrul german de externe începe o vizită în Africa de Vest: Răspândirea instabilității în regiune va avea un impact direct asupra securității în Europa

ROMÂNIA1 hour ago

Marcel Ciolacu: Cele mai importante reforme se vor regăsi în cererea de plată numărul patru din PNRR, unde se va vedea direcția și perspectiva României

SUA1 day ago

Joe Biden, discurs către națiune din Biroul Oval după tentativa de asasinat asupra lui Trump: În America, ne rezolvăm diferendele la urnele de vot, nu cu gloanțe

NATO4 days ago

“NATO este ca o căsnicie, trebuie să fi implicat în fiecare zi”, afirmă Stoltenberg la ultimul summit ca secretar general înainte de a preda ștafeta

NATO4 days ago

Amfitrion al celebrării a 75 de ani de NATO, Joe Biden a încheiat un summit bântuit de gafa confundării lui Zelenski cu Putin alăturându-se tradiției SUA care se întinde “de la Truman la Reagan și până la mine” de apărare a NATO

INTERVIURI4 days ago

VIDEO INTERVIU Mircea Geoană, la summitul NATO de la Washington: Sprijinul NATO, o garanție suplimentară că Ucraina și R. Moldova își pot îndeplini calea europeană

NATO4 days ago

Summitul NATO: România, reprezentată de Nicolae Ciucă la lansarea “Pactului pentru Ucraina”, alături de Biden, Zelenski, Macron și ceilalți lideri euro-atlantici

ROMÂNIA5 days ago

Guvernul aprobă Strategia națională în domeniul inteligenței artificiale

MAREA BRITANIE5 days ago

În prima întâlnire cu Volodimir Zelenski, noul premier britanic îl asigură de sprijinul de neclintit al Regatului Unit: Schimbarea guvernului nu schimbă cu nimic sprijinul pe care îl vom oferi

ROMÂNIA5 days ago

Investiție de peste 100 milioane de dolari a PepsiCo într-un depozit automatizat din Popești-Leordeni. Ciolacu: Contribuiți la reducerea deficitului comercial al țării prin exportul producției către alte 17 state din lume

NATO5 days ago

La 75 de ani de NATO, liderii aliați au adoptat Declarația de la Washington: “Cale ireversibilă” a Ucrainei către NATO și o “Alianță capabilă” să apere flancul estic împotriva oricărui adversar

Trending