Connect with us

U.E.

Regimul de călătorie fără vize în UE pentru Albania ar putea fi suspendat, după ce Comisia Europeană a admis cererea Olandei de a evalua acest drept pe fondul preocupărilor legate de crima organizată

Published

on

Comisia Europeană a confirmat că a lansat evaluarea regimului fără vize al Albaniei, care ar putea duce la ,,luarea anumitor măsuri” după ce guvernul olandez a decis să solicite Comisiei suspendarea circulației fără viză a albanezilor. Decizia vine la mai mult de o lună de când un grup de patru miniștri olandezi, care au inițiat o moțiune de anulare temporară a călătoriei fără viză pentru cetățenii albanezi din Zona Schengen, au fost susținuți de Parlamentul olandez, potrivit site-ului oficial de informarea privind Spațiul Schengen și Euractiv.

Într-o scrisoare semnată de Reprezentantul Permanent al Țărilor de Jos la UE, Robert de Groot, guvernul olandez a solicitat pe 31 mai Comisiei Europene să întreprindă un astfel de demers, în consultare cu celelalte state membre.

La fața locului, Ambasada Olandei în Albania a reacționat la știri printr-o notă, clarificând că, pentru moment, politica de vize pentru cetățenii albanezi va rămâne aceeași: ,,cetățenii albanezi care dețin un pașaport biometric nu au nevoie de vize pentru a călători în spațiul Schengen pentru un maxim de 90 zile într-o perioadă de 180 de zile.”

Cu toate acestea, ambasada explică faptul că Parlamentul olandez a solicitat guvernului olandez, la 16 aprilie, să activeze mecanismul de suspendare a vizelor de urgență pentru Albania din cauza preocupărilor legate de crima organizată.

,,Pentru a executa această măsură, guvernul olandez a trimis o scrisoare de punere în întârziere Comisiei Europene la data de 31 mai. În această scrisoare, Comisia este obligată să revizuiască informațiile trimise de Țările de Jos și în consultare cu statele membre pentru a decide cu privire la necesitatea de a acționa”, se arată în aviz, potrivit sursei citate.

Acesta mai menționează că Țările de Jos apreciază cooperarea constructivă și continuă cu guvernul și autoritățile albaneze în lupta împotriva crimei organizate.

La rândul său, Comisia a confirmat că a fost notificată, dar a adăugat că cererea va fi examinată în detaliu, iar decizia nu va fi luată în grabă.


 ,,Comisia va evalua cu atenție notificarea în conformitate cu procedura și pe baza datei relevante și a informațiilor relevante privind circumstanțele specifice”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Comisiei, Natasha Bertaud.

Ea a explicat că următorii pași ar fi ca instituția să informeze Consiliul și Parlamentul.

,,Desigur, deciziile de suspendare a călătoriilor fără viză nu pot fi luate cu ușurință, iar orice demers care conduce la declanșarea mecanismului va face obiectul unei evaluări și analize foarte atente”, a afirmat ea, adăugând că executivul UE le va prezenta Consiliului și Parlamentului European.

În ceea ce privește calendarul, ea a afirmat că evaluarea se face la o lună de la primirea notificării, iar acest act de punere în aplicare trebuie, de asemenea, să fie aprobat de Consiliu.

De asemenea, potrivit purtătoarei de cuvânt a Comisiei, nu există un precedent legat de primirea unei astfel de notificări de către Comisie. 

Amintim faptul că notificarea Olandei, prin care cere, ridicarea regimului de călătorie fără vize pentru albanezi, vine în contextul în care, pe 29 mai, Comisia Europeană a recomadat Consiliului începerea negocierilor pentru aderare cu Albania, în urma rezultatelor pozitive înregistrate pe agenda de reformă.

Citiți și Comisia Europeană recomandă deschiderea negocierilor de aderare la UE cu Albania și Macedonia de Nord

Propunerea a fost prezentată în aprilie de patru parlamentari, din cauza preocupării legate de albanezii care locuiesc ilegal în Olanda. Autorul propunerii, deputatul Van Toorenburg, a spus plenului că în Olanda s-au înregistrat de 6 ori mai mulți albanezi decât cei înregistrați oficial.

Mecanismul de suspendare urgentă a vizelor Schengen, reglementat prin Regulamentul CE 1289/2013, permite suspendarea scutirii de viză pentru resortisanții țărilor terțe în cazuri specifice considerate ,,situații de urgență”. Suspendarea poate avea loc cu o majoritate simplă de voturi exprimate de către Comisia Europeană.

În ianuarie 2018, Franța a amenințat că va restabili regimul de vize Schengen pentru albanezi, după ce țara a primit, în 2017, 7,630 cereri de azil din partea albanezilor.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

Dragoș Pîslaru

Eurodeputatul Dragoș Pîslaru cere instituțiilor UE să îi protejeze pe muncitorii români din străinătate: Este timpul să recunoaștem valoarea vitală pe care acești oameni o au pentru economia europeană

Published

on

© European Union 2020 - Source : EP

Lucrătorii transfrontalieri și sezonieri de pe piața muncii a Uniunii Europene au o situație vulnerabilă, iar Comisia Europeană și Autoritatea Europeană a Muncii trebuie să fie ferme în acțiunile și mesajele lor către statele membre privind condițiile de muncă pe care autoritățile naționale le oferă muncitorilor, a declarat marți eurodeputatul Dragoș Pîslaru (PLUS, Renew Europe).

Inițiator al dezbaterii care a avut loc marți în Comisia pentru muncă și afaceri sociale (EMPL) din Parlamentul European, Dragoș Pîslaru a cerut Comisiei Europene, reprezentată de comisarul Nicolas Schmit, și Consiliului UE, reprezentat de președinția croată, ca această situație să se schimbe rapid.

“Este o temă care mă preocupă destul de mult încă de la preluarea mandatului, soarta cetățenilor români plecați la muncă în alte țări din Uniunea Europeană. În calitate de coordonator al Renew al Comisiei EMPL, am inițiat această dezbatere încă din aprilie”, a scris Pîslaru, pe pagina sa de Facebook.

“Vorbim despre cetățenii cei mai afectați de dinamica UE, care suferă în timp ce vorbim din cauza crizei, dar și din pricina unei coordonări proaste între statele membre și a unei legislații imperfecte”, a atras atenția eurodeputatul român, în intervenția sa din Comisia EMPL.

Comisia pentru muncă și afaceri sociale din Parlamentul European a discutat marți situația generată de presupuse încălcări ale legislației UE privind timpul de muncă, sănătatea și siguranța lucrătorilor transfrontalieri, inclusiv a lucrătorilor din România care lucrează la fermele din Germania, într-o dezbatere cu președinția croată a Consiliului UE, cu comisarul european pentru locuri de muncă și drepturi sociale, Nicolas Schmit și cu directorul executiv interimar al Autorității Europene a Muncii.

În cadrul dezbaterii, Dragoș Pîslaru a subliniat că lucrătorii sezonieri și lucrătorii transfrontalieri au o situație vulnerabilă și a criticat faptul că acești lucrători primesc informații adesea parțiale și eronate, iar transportul oferit acestora către locul de muncă este realizat cu măsuri de protecție reduse.

“Ei au parte de o cazare necorespunzătoare, de ore de lucru prelungite ilegal și sunt uneori chiar victimele unor abuzuri din partea angajatorilor sau sunt concediați dacă au reclamații. Acest lucru se întâmpla și înainte de COVID-19, dar acum acest lucru se întâmplă mai mult și poate fi fatal”, a avertizat europarlamentarul român.

În privința acțiunilor pe care Comisia Europeană și Consiliul UE ar trebui să și le asume pentru a preveni astfel de situații, Dragoș Pîslaru a cerut deblocarea negocierilor privind coordonarea sistemelor de securitate socială la nivelul UE. 

Protecția muncii europene nu poate fi trecută cu vederea. În același timp, mobilitatea acestor persoane și a pieței interne a muncii trebuie protejate și restabilite. Este timpul să recunoaștem valoarea vitală pe care acești oameni o au pentru economia UE. Ei mențin vii și competitive atât de multe afaceri din Europa. Ei ajută Europa de Vest (…) Cred că este de datoria noastră să ne ocupăm și de îngrijirea lor, iar Renew Europe va propune în curând o nouă inițiativă în acest aspect. Sper că putem conta pe sprijinul celorlalte grupuri politice din efortul nostru de a ajuta lucrătorii transfrontalieri și sezonieri ai Europei“, a conchis Pîslaru.

În urma informațiilor tulburătoare despre situația precară cu care se pot confrunta sute de mii de lucrători transfrontalieri și sezonieri în UE, europarlamentarii au dezbatut marți cu Consiliul UE, cu Comisia Europeană și cu Autoritatea Europeană a Muncii despre “protejarea drepturilor de muncă, a sănătății și a siguranței acestor lucrători critici în timpul pandemiei”.

Lucrătorii din România și alte state membre est-europene asigură o forță de muncă vitală la fermele din Germania, Franța și alte state membre și asigură securitatea alimentară în toată Europa“, au transmis eurodeputații înaintea dezbaterii.

Deputații au examinat situația acestor lucrători pentru a determina dacă există măsuri de prevenire a COVID-19 și dacă sunt încălcate drepturile lor cu privire la timpul de lucru, orele suplimentare și plata, încălcându-se astfel legislația UE.

Continue Reading

U.E.

”Ziua Z” pentru turismul european. Italia pledează pentru o redeschidere coordonată a frontierelor în UE la 15 iunie

Published

on

© Luigi Di Maio/ Facebook

Italia pledează pentru o reluarea coordonată a deplasărilor pe teritoriul Uniunii Europene la 15 iunie, care ar putea deveni ”Ziua Z” pentru turismul european, a declarat luni seara ministrul italian de externe Luigi Di Maio, anunță AFP, citat de Agerpres.

Lucrăm pentru a putea reporni toţi odată pe 15 iunie în Europa. Pentru turism, 15 iunie este într-un fel Ziua Z europeană”, a subliniat ministrul în cadrul unei emisiuni la postul de televiziune Rai 1. ”Germania aspiră să redeschidă (frontierele) pe 15 iunie (…), noi lucrăm la aceasta cu Austria şi cu alte ţări”, a adăugat Luigi Di Maio.

În ceea ce privește relansarea turismului italian, Luigi Di Maio a precizat că ”trebuie să salvăm ceea ce putem salva din (această) vară, pentru a-i ajuta pe oamenii noştri de afaceri”.

Teoretic, deplasările între regiunile Italiei se vor face fără restricţii începând cu 3 iunie, însă o decizie finală este aşteptată la sfârşitul săptămânii, pentru că executivul este îngrijorat de situaţia din Lombardia şi din Piemont, în nordul ţării, două regiuni ce totalizau luni două treimi dintre noile cazuri de contaminare.

Declarațiile sale vin în întâmpinarea apelului lansat de președintele Adunării Naționale a Franței, Richard Ferrand, și omologul său german, Wolfgang Schaeuble, președintele Budestagului, care au cerut redeschiderea cât mai rapidă a frotierelor din Europa, după câteva săptămâni de restricționare a circulației ca urmare a pandemiei de coronavirus.

Amintim că Executivul european a cerut statelor membre ale spațiului Schengen și statele asociate spațiului Schengen la începutul lunii mai să prelungească cu încă 30 de zile, până la 15 iunie, restricția temporară privind călătoriile neesențiale către UE. Cu toate acestea, unele țări membre ale Uniunii Europene au demarat deja acțiuni individuale de redeschidere a frontierelor, în pofida apelului Executivului european la măsuri coordonate. 

Să nu uităm că la 15 aprilie președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în cooperare cu președintele Consiliului European, Charles Michel, au prezentat o foaie de parcurs europeană pentru ridicarea treptată, într-un mod coordonat, a măsurilor de izolare adoptate de statele membre în vederea limitării răspândirii viruslui SARS-CoV-2. În acest context, Comisa Europeană a stabilit prin foaia de parcurs trei principii-cheie: o abordare europeană, un calendar și măsuri de însoțire.

În ceea ce privește sectorul turistic, Executivul european a prezentat la mijlocul lunii mai pachetul de recomandări și linii directoare pentru a ajuta statele membre să ridice treptat restricțiile de călătorie și să permită firmelor din domeniul turismului să își reia activitatea, după luni de carantină, respectând, în același timp, măsurile necesare de sănătate.

Pachetul de recomandări urmărește să ajute sectorul turistic europeană să-și revină în urma pandemiei de coronavirus, sprijinind întrepinderile, asigurându-se, în același timp, că Europa continuă să fie principala destinată a turiștilor.

Pachetul Comisiei pentru turism și transport include:

– o strategie globală de redresare pentru anul 2020 și nu numai,

– o abordare comună pentru restabilirea liberei circulații și ridicarea restricțiilor la frontierele interne ale UE, într-un mod gradual și coordonat,

– un cadru care să asigure restabilirea treptată a transportului, garantând în același timp siguranța pasagerilor și a personalului,

– o recomandare care urmărește să facă din voucherele de călătorie o alternativă atractivă la rambursarea în numerar,

– criterii pentru reluarea treptată, în condiții de siguranță, a activităților turistice și pentru elaborarea de protocoale sanitare pentru unitățile de primire turistice cum ar fi hotelurile.

Continue Reading

U.E.

Comisarul european Mariya Gabriel a inaugurat un nou grup consultativ privind microcreditele în vederea înzestrării cu aptitudini și competențe a angajaților din UE

Published

on

© European Union, 2015 - Source: EC - Audiovisual Service

Comisarul european pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret, Mariya Gabriel, a inaugurat, printr-un discurs virtual, la 26 mai, constituirea unui nou grup consultativ privind microcreditele, potrivit unui comunicat. Acesta este format din profesioniști cu experiență din rândul autorităților naționale, al instituțiilor de învățământ superior și al grupurilor de asigurare a calității din statele membre.

„Dorim să reflectăm asupra modului în care adoptarea unor module de învățare scurte și flexibile, care să conducă la microcredite, ar duce la inovare în domeniul social, economic și pedagogic. Scopul nostru este să le permitem oamenilor să dobândească, în orice etapă a carierei, cunoștințe, aptitudini și competențe în toate domeniile”, a declarat comisarul european.

Microcertificatele sunt unități de învățare mai mici, dezvoltate ca răspuns la evoluția nevoilor profesionale și societale. Acestea se eliberează după încheierea cursurilor sau a modulelor scurte în urma unei evaluări corespunzătoare a competențelor dobândite.

Alte două reuniuni online ale grupului sunt programate pentru 30 iunie și 16 septembrie, înainte de a se înainta un raport final privind caracteristicile comune ale unei abordări europene privind microcalificările și o foaie de parcurs pentru noi acțiuni la toate nivelurile.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending