Connect with us

U.E.

Regina Elisabeta a II-a a făcut aluzie la Brexit în mesajul tradițional de Crăciun, îndemnându-i pe britanici să surmonteze diferențele dintre ei: Pașii mărunți, nu salturile uriașe, aduc cele mai durabile schimbări

Published

on

© The Royal Family / Facebook

Regina Elisabeta a II-a, a vorbit deschis, în tradiționalul mesaj transmis de Crăciun, despre un an ”cu hopuri”, îndemnându-i pe britanici să surmonteze diviziunile dintre ei.

Anul 2019 a fost unul dificil pentru suverana în vârstă de 93 de ani, care a fost prinsă între scandalurile care îi afectează familia și Brexitul care dezbină Regatul Unit.

”Paşii mici făcuţi cu credinţă şi speranţă ne pot permite să surmontăm diferenţele vechi şi diviziunile profunde pentru a readuce armonia şi înţelegerea. Bineînţeles, drumul nu este mereu uşor şi acest an a părut să fie presărat cu hopuri, dar paşii mici pot să aducă diferenţe uriaşe”, a transmis Regina Elisabeta a II-a în mesajul difuzat de BBC, filmat în Salonul Verde de desen din Castelul Windsor, imediat după alegerile generale anticipate din 12 decembrie, în urma cărora premierul Boris Johnson a obținut o victorie răsunătoare.

Făcând un arc peste timp, suverana a amintit și de celebrarea, în 2019, a 50 de ani de la primul pas al omului pe Lună, dar și de marcarea a 75 de ani de la Ziua Debarcării.

”Copil fiind, nu mi-am închipuit niciodată că, într-o zi, omul va păși pe Lună. Cu toate acestea, anul  acesta am marcat 50 de ani de la faimoasa misiune Apollo 11. Pe măsură ce acele imagini erau transmise pe Pământ, milioane dintre noi au stat în fața televizoarelor, fascinanți, privindu-l pe Neil Amstrong făcând un pas mic pentru om, dar un salt uriaș pentru omenire.”, a împărtășit Regina Elisabeta a II-a.

Mesajul transmis de aceasta a fost, de asemenea, un apel la reconciliere și o invitație la aducere aminte a ceea ce pot face oamenii când lasă deoparte diferențele ce-i dezbină.

Făcând trimitere la Ziua Debarcării, când, ”pe 6 iunie 1944, aproximativ 156.000 de soldați britanici, americani și canadieni au debarcat în nordul Franței”,  Majestatea Sa și-a amintit îngrijorarea ”de pe chipul tatălui meu. Acesta știa de planurile secrete privind Ziua Debarcării, dar nu putea împărtăși povara cu nimeni”.

”Cu ocazia celei de-a 75-a aniversări a acelei bătălii decisive, într-un adevărat spirit de reconciliere, cei care au fost în trecut dușmani, s-au reunit într-o ceremonie comemorativă, lăsând deoparte diferențele. O astfel de reconciliere rareori are loc peste noapte. Este nevoie de timp și răbdare pentru a reconstrui încrederea, iar progresul vine adesea prin pași mici”, a mai spus Regina.

Aceasta a mai precizat că a fost suprinsă de energia tinerei generații privind combaterea schimbărilor climatice, aluzie la mișcările de masă ale tinerilor care au solicitat decindenților internaționali măsuri rapide împotriva încălzirii globale, insipirați de activista pentru mediu, Greta Thunberg.

”Provocările cu care se confruntă astăzi mulți oameni sunt diferite de cele pe care le-a avut în înfruntat generația mea, dar am fost surprinsă de modul în care noile generații au făcut un scop din protejarea mediului înconjurător”, a punctat suverana.

Regina Elisabeta a II-a a subliniat și aspectele pozitive din anul care se va încheia în curând, amintind, printre altele, de nașteprea celui de-al optulea strănepot, micul Archie Harrison Mountbatten-Windsor, fiul Prințului Harry și al lui Meghan Markle, care a venit pe lume la 200 de ani de la nașterea Reginei Victoria.

În încheiere, făcând trimtiere la Brexit, Majestatea Sa a afirmat că schimbările durabile sunt asigurate de pașii mărunți, de zi cu zi, nu de salturi uriașe, care pot aduce dezechilibre pe măsură.

”Acum, când privim cu toții spre începutul unui nou deceniu, merită să ne amintim că de multe ori pașii mărunți, nu salturile uriașe, aduc cele mai durabile schimbări. Desigur, drumul nu este întotdeauna lin și uneori, în acest an, a părut unul plin de obstacole. Vă urez un Crăciun fericit!”, a transmis Regina Elisabeta a II-a.

Apelul suveranei la reconciliere naţională intervine într-un moment în care Regatul Unit se pregăteşte pentru un moment istoric, odată cu ieşirea sa din Uniunea Europeană programată pe 31 ianuarie, după trei ani şi jumătate de haos politic.

Camera Comunelor a aprobat la 20 decembrie proiectul de lege privind Acordul de Retragere a Regatului Unit din Uniunea Europeană, pavând astfel calea producerii unui Brexit la 31 ianurie 2020.

Proiectul de lege a obținut 358 de voturi ”pentru” și 234 de voturi ”împotrivă”, trecând cu o majoritate de 124 de voturi, la doar o săptămână după ce Partidul Conservator a înregistrat o victorie răsunătoare în urma alegerilor generale.

De altfel, livrarea Brexit-ului la 31 ianuarie s-a numărat printre prioritățile premierului birtanic Boris Johnson, prezentate de Regina Elisabeta a II-a în discursul care a deschis joi sesiunea parlamentară, prima după alegerile generale în urma cărora Partidul Conservator și-a asigurat majoritatea în Camera Comunelor, înregistrând o victorie răsunătoare, prima din 1987, de la Margaret Thatcher încoace.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

U.E.

Eurostat: În 2021, statele membre au importat 173.400 de tone de miere naturală din afara UE, în valoare de 405,9 mil. euro

Published

on

© Calea Europeana - Zaim diana

Pentru a marca Ziua mondială a albinelor, Eurostat a publicat o noua statistică pentru a evidenția cele mai recente date privind comerțul internațional cu miere.

În 2021, statele membre ale UE au importat 173.400 de tone de miere naturală din țări din afara UE, în valoare de 405,9 milioane de euro. În schimb, în 2021, doar 25.500 de tone au fost exportate de către statele membre ale UE în afara UE. Aceste exporturi au avut o valoare de 146,6 milioane de euro.

Comparativ cu 2016, importurile de miere din afara UE au crescut cu 7% în greutate, în timp ce exporturile UE către țările din afara UE au scăzut cu 10%.

Continue Reading

SUA

Statele Unite vor livra gratis Republicii Cehe opt elicoptere militare Bell

Published

on

FOTO: bellhelicopter.com

SUA vor livra gratis Republicii Cehe opt elicoptere militare Bell, a anunţat ambasada Statelor Unite la Praga, ministrul ceh al apărării considerând că aceasta este o recunoaştere a ajutorului ceh pentru Ucraina, transmite vineri Reuters, citat de Agerpres.

Astfel, Republica Cehă va primi 6 elicoptere de atac Viper AH-1Z şi două elicoptere utilitare Venom UH-1Y.

Cehia doreşte să-şi modernizeze rapid armata, înlocuind echipamente din dotare care datează din perioada sovietică, inclusiv elicoptere.

„Se vede că poziţia noastră clară şi neclintită de la începerea invaziei ruse în Ucraina este răsplătită. Nu doar că am obţinut respectul aliaţilor noştri ca urmare a eforturilor noastre de a ajuta Ucraina, dar am primit şi sprijinul lor pentru modernizarea armatei noastre”, a declarat ministrul apărării ceh Jana Cernohova pentru cotidianul Hospodarske Noviny.

Citiți și: SUA pregătesc un nou ajutor militar de aproximativ 800 milioane de dolari pentru Ucraina

La 24 februarie, Rusia a declanşat o agresiune militară nejustificată şi neprovocată împotriva Ucrainei. Moscova susţine că este vorba despre o „operaţiune militară specială de denazificare” a ţării vecine şi de protejare a comunităţii rusofone din estul Ucrainei.

Pentru a se putea apăra, Ucraina se bazează în prezent mai ales pe livrările de armament greu dinspre Occident. 

Continue Reading

U.E.

Estonia are în vedere să livreze Ucrainei arme suplimentare

Published

on

© MoD Estonia - Twitter

Estonia intenţionează să furnizeze Ucrainei arme suplimentare, mortare şi arme antitanc, pe care să le folosească în conflictul cu Rusia, conform unui anunţ făcut joi de guvernul de la Tallinn, transmit dpa și Agerpres

Estonia intenţionează, de asemenea, să sprijine o iniţiativă britanică de extindere a pregătirii forţelor armate ucrainene şi să doneze Ucrainei un al doilea spital de campanie, în cooperare cu Germania, a declarat într-un comunicat ministerul apărării de la Tallinn.

“Luptele din Ucraina continuă să fie intense. Deşi din ce în ce mai mult armament occidental ajunge pe linia frontului, responsabilitatea noastră morală este să continuăm să sprijinim Ucraina”, a afirmat ministrul apărării Hanno Pevkur.

Citiți și: Estonia face presiuni pentru o interdicție paneuropeană a vizelor pentru cetățenii ruși: Este un obiectiv rezonabil și permis de legislația UE

Continue Reading

Facebook

ROMÂNIA4 days ago

Klaus Iohannis, de Ziua Marinei: Din 2023, vom face un efort pentru a crește bugetul Apărării de la 2% din PIB la 2,5%

ROMÂNIA1 week ago

România, solidară cu Franța în lupta cu incendiile. Țara noastră trimite 17 mijloace de intervenție și 77 de pompieri salvatori

ROMÂNIA1 week ago

Nicolae Ciucă le-a cerut miniștrilor săi să colaboreze cu MIPE în vederea creșterii gradului de absorbție a fondurilor europene

INTERNAȚIONAL2 weeks ago

Azerbaidjan a lansat operațiunea „Răzbunarea” împotriva forțelor armene din Nagorno-Karabah

ROMÂNIA2 weeks ago

Guvernul aprobă contractul de finanțare dintre România și BEI privind Spitalul Regional Craiova

ROMÂNIA2 weeks ago

România este ”peste graficul asumat în fața Comisiei Europene” privind stocurile de gaze naturale. Virgil Popescu: Există un grad de umplere de peste 59%, peste ținta pentru septembrie

REPUBLICA MOLDOVA2 weeks ago

R. Moldova dorește să reducă consumul de gaze pentru a diminua dependența de Gazprom. Vicepremierul Andrei Spînu: O alternativă o reprezintă păcura, care ar putea fi livrată de România

ROMÂNIA2 weeks ago

Nicolae Ciucă a dat asigurări că bugetul din 2023 va putea susține noile prevederi privind educația, iar țința de 15% pentru învățământ va fi atinsă până în 2027

U.E.3 weeks ago

Premierul spaniol, turneu în Balcanii de Vest: Locul acestei regiuni este în Uniunea Europeană

ROMÂNIA3 weeks ago

Klaus Iohannis, la Săptămâna Haferland: Dialogul intercultural, sursă a prosperității. România va continua să apere drepturile și interesele minorităților sale

Team2Share

Trending