Connect with us

INTERNAȚIONAL

Regina Elisabeta a II-a, mesaj epocal din “amintirea vie” a sfârșitului celui de-al Doilea Război Mondial: “Nu renunțați niciodată, nu disperați niciodată. Acesta a fost mesajul Zilei Victoriei”

Published

on

© The Royal Family/ Screenshot

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii s-a adresat vineri, într-un discurs istoric, cetățenilor britanici pentru a comemora împlinirea a 75 de ani de la capitularea necondiționată a Germaniei naziste, eveniment care a pus capăt celui de-al Doilea Război Mondial în Europa.

După o zi în care în Marea Britanie a fost redifuzat discursul epocal susținut de prim-ministrul de atunci Winston Churchill, iar prinţul Charles a citit un extras din jurnalul regelui George al VI-lea, datând din ziua de 8 mai 1945, actualul suveran al Marii Britanii s-a adresat poporului britanic la exact aceeaşi oră la care tatăl său, regele George al VI-lea, o făcea în urmă cu șapte decenii și jumătate.

Regina Elisabeta și-a început discursul reflectând înapoi la cel de-al Doilea Război Mondial.

“Vă vorbesc astăzi la aceeași oră ca și tatăl meu, exact acum 75 de ani. Mesajul său a fost atunci un salut pentru bărbații și femeile de acasă și de peste hotare, care au sacrificat atât de mult în căutarea a ceea ce pe bună dreptate a numit „mare izbăvire”. Războiul fusese un război total; îi afectase pe toți și nimeni nu era imun la impactul său. Fie că sunt bărbații și femeile chemate să slujească; familiile separate între ele; sau oamenii au cerut să-și asume noi roluri și abilități pentru a susține efortul de război, toți aveau un rol de jucat. La început, perspectivele păreau sumbre, finalul îndepărtat, rezultatul incert. Dar am avut credința că cauza era corectă – și această credință, după cum a menționat tatăl meu în difuzarea sa, ne-a dus mai departe. Nu renunțați niciodată, nu disperați niciodată – acesta a fost mesajul Zilei Victoriei”, a spus monarhul britanic, după ce mesajul său video a debutat cu un pasaj din mesajul adresat de regele George al VI-lea, acum 75 de ani, la 8 mai 1945.

 

Regina și-a continuat mesajul, notând că deși Ziua Victoriei a adus sărbători pe continent, aceasta nu a marcat sfârșitul războiului.

“Îmi amintesc viu scenele jubilante la care am asistat de la balconul Palatului Buckingham împreună cu sora mea, cu părinții noștri și cu Winston Churchill  Sentimentul de bucurie în mulțimile care s-au adunat afară și în întreaga țară a fost profund, deși, în timp ce sărbătoream victoria în Europa, știam că vor mai fi sacrificii. Abia în august, lupta în Orientul Îndepărtat a încetat și războiul s-a încheiat în cele din urmă. Mulți oameni și-au pierdut viața în acel conflict teribil. Au luptat pentru a putea trăi în pace, acasă și în străinătate”, a spus ea.

“Generația războiului știa că cea mai bună modalitate de a onora pe cei care nu s-au întors din război, era să te asiguri că nu se va mai întâmpla. Cel mai mare tribut adus sacrificiului lor este faptul că țările care au fost odată dușmani de moarte sunt acum prieteni, care lucrează cot la cot pentru pacea, sănătatea și prosperitatea tuturor”, a mai spus regina.

Ea și-a încheiat mesajul făcând referire la criza coronavirusului.

“Astăzi poate părea greu că nu putem marca această aniversare specială așa cum ne-am dori.În schimb, ne amintim din casele noastre și din ușile noastre. Dar străzile noastre nu sunt goale, ele sunt pline de dragoste și de grija pe care o avem unii pentru alții. Și când mă uit la țara noastră astăzi și văd ce suntem dispuși să facem pentru a ne proteja și a ne sprijini pe unii pe alții, spun cu mândrie că suntem încă o națiune pe care acești bravi soldați, marinari și avioni ar recunoaște-o și ar admira-o. Vă transmit tuturor cele mai calde urări de bine”, a conchis regina Elisabeta a II-a.

După difuzarea acestui mesaj înregistrat în prealabil, britanicii au fost invitaţi să intoneze “We’ll meet again”, celebra melodie a solistei britanice Vera Lynn, prin care s-a dorit ridicarea moralului soldaţilor în perioada celui de-al Doilea Război Mondial.

Discursul solemn de vineri, prilejuit de evenimentul istoric al comemorării a 75 de ani de când armele au tăcut în Europa, a fost cel de-al treilea mesaj susținut de suverana Marii Britanii în ultima lună, după discursurile din 5, respectiv 11 aprilie. Primul mesaj difuzat a stat sub semnul unui gest rar pe fondul pandemiei de coronavirus, fiind pentru a patra oară când regina Elisabeta a II-a s-a adresat națiunii în moment de dificultate națională sau criză. Atunci, ea a împrumutat formula “Ne vom întâlni din nou” de la tatăl său pentru a le insufla speranţă britanicilor izolaţi în case. Cel de-al doilea a reprezentat o premieră, fiind pentru întâia oară când monarhul britanic s-a adresat poporul cu ocazia sărbătorilor de Paști.

Regina Elisabeta a II-a este cel mai longeviv monarh în viață din lume și cu cea mai lungă domnie din istoria Marii Britanii, ea urcând pe tronul britanic la 6 februarie 1952, la aproape șapte ani de la sfârșitul celei de-a doua conflagrații mondiale. În vârstâ de 94 de ani, împliniți la 21 aprilie, ea este singurul membru al Casei regale britanice încă în viață care a luat parte la momentul istoric din 8 mai 1945, anunțul capitulării necondiționate a Germaniei naziste și victoria Aliaților în cel de-al Doilea Război Mondial.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

REPUBLICA MOLDOVA

Premierul Dorin Recean conduce delegația R. Moldova la prima Conferință Interguvernamentală cu UE, unde vor fi lansate negocierile de aderare

Published

on

© European Union, 2024

Premierul moldovean Dorin Recean întreprinde o vizită de lucru în Luxemburg, în perioada 24-26 iunie, unde conduce delegația Republicii Moldova la prima ședință a Comisiei interguvernamentale cu Uniunea Europeană, la care vor fi lansate oficial negocierile de aderare la UE, informează Guvernul de peste Prut într-un comunicat.

Recean va discuta cu mai mulți oficiali luxemburghezi agenda bilaterală și europeană a Republicii Moldova, urmând să aibă întrevederi cu prim-ministrul Luxemburgului, Luc Frieden, cu Marele Duce Henri de Luxemburg, dar și cu ministrul afacerilor externe și europene, al cooperării și comerțului Exterior al Luxemburgului, Xavier Bettel. 

De asemenea, prim-ministrul se va întâlni cu Olivér Várhelyi, comisarul european pentru vecinătate și extindere, și cu Olga Stefanișina, viceprim-ministru pentru Integrare Europeană și Euro-Atlantică a Ucrainei. 

În seara zilei de 25 iunie, va avea loc Conferința interguvernamentală Republica Moldova – Uniunea Europeană, de lansare oficială a negocierilor de integrare a în UE. Aceasta va fi urmată de o conferință de presă, susținută cu reprezentanții Președinției în exercițiu a Consiliului European și a Comisiei Europene.

Din delegația guvernamentală fac parte: viceprim-ministrul pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov, negociator-șef; viceprim-ministrul Mihai Popșoi, ministru al Afacerilor Externe; viceprim-ministrul Dumitru Alaiba, ministru al Dezvoltării Economice și Digitalizării; viceprim-ministrul Vladimir Bolea, ministru al Agriculturii și Industriei Alimentare; ministrul Justiției, Veronica Mihailov-Moraru; ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun; ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, precum și secretarul general al Guvernului, Artur Mija.

Prima reuniune a Conferinței privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană va avea loc la Luxemburg la 25 iunie 2024, la nivel ministerial. Ea va urma primei reuniuni Conferinței privind aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană, care va avea loc în același loc cu câteva ore mai devreme.

Se așteaptă ca UE să prezinte, separat, Ucrainei și Republicii Moldova un cadru general de negociere, care stabilește orientările și principiile pentru negocierile de aderare cu Moldova, în urma aprobării poziției generale a UE de către Consiliu la 21 iunie 2024.

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a semnat vineri, 21 iunie, decretul privind inițierea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană și a desemnat-o pe Cristina Gherasimov, viceprim-ministră pentru integrare europeană, în calitate de negociator-șef din partea Republicii Moldova.

Documentele prezidențiale au fost semnate ca urmare a faptului că statele membre ale Uniunii Europene au aprobat cadrul de negociere cu Ucraina și Republica Moldova, o decizie procedurală subsecventă acordului politic de principiu încheiat la data de 14 iunie, sub mandatul președinției belgiene a Consiliului Uniunii Europene.

Reunit într-un summit crucial la 14 decembrie 2023, Consiliul European a adoptat decizia istorică a deschiderii negocierilor de aderare la UE cu Ucraina și Republica Moldova, într-o hotărâre semnal pentru viitorul politicii de extindere a Uniunii Europene, pe care liderii statelor membre au consacrat-o ca fiind “o investiție geostrategică și geopolitică”.

Decizia a fost luată după ce, la 8 noiembrie 2023, Comisia Europeană a recomandat începerea negocierilor de aderare la UE cu Ucraina și Republica Moldova.

În primăvara acestui an, Comisia Europeană a înaintat Consiliului UE propunerile privind cadrele de negociere cu Ucraina și Republica Moldova. Drept urmare, Consiliul European a solicitat adoptarea rapidă și fără întârziere a cadrelor de negociere pentru aderarea la UE, iar luna aceasta Comisia Europeană a estimat că Ucraina şi Republica Moldova au îndeplinit toate condiţiile pentru deschiderea negocierilor oficiale.

La 23 iunie 2022, șefii de stat sau de guvern din cele 27 de state membre ale UE, reuniți la Bruxelles, au recunoscut perspectiva europeană a Ucrainei, a Republicii Moldova și a Georgiei și au decis să acorde statutul de țară candidată Ucrainei și Republicii Moldova, oficializând o decizie istorică la exact 120 de zile de la debutul agresiunii militare a Rusiei împotriva Ucrainei.

La 28 februarie 2022, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a semnat cererea de aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană pe fondul invaziei militare a Rusiei asupra țării sale, stârnind un efect de domino politic și simbolic care a încurajat Georgia și Republica Moldova să facă același lucru. Astfel, la data 3 martie 2022, cererea de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană a fost semnată de președintele Maia Sandu.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Triada SUA-Coreea de Sud-Japonia avertizează că alianța militară Rusia-Coreea de Nord este „un motiv de îngrijorare majoră”

Published

on

© State Department photo/ Flickr

În urma discuțiilor din 24 iunie, oficiali de rang înalt din Statele Unite, Coreea de Sud și Japonia au emis o declarație comună prin care „condamnă ferm” aprofundarea cooperării militare dintre Republica Populară Democrată Coreeană (DPRK) și Rusia. Declarația este semnată de Jung Pak, oficial de rang înalt al SUA pentru DPRK, Cho Koo-rae, vice-ministru de externe pentru strategie și informații al Coreei de Sud, și Namazu Hiroyuki, ministru adjunct pentru afaceri asiatice și oceaniene din Ministerul Afacerilor Externe al Japoniei.

În comunicat se subliniază faptul că transferurile continue de arme de la DPRK către Rusia contribuie la prelungirea suferinței poporului ucrainean, încalcă multiple rezoluții ale Consiliului de Securitate al ONU și amenință stabilitatea atât în Asia de Nord-Est, cât și în Europa. Cooperarea avansată dintre DPRK și Rusia a fost evidențiată prin semnarea „Tratatului de Parteneriat Strategic Cuprinzător” în timpul vizitei liderului rus Vladimir Putin la Phenian pe 19 iunie.

Statele Unite, Coreea de Sud și Japonia consideră că această alianță reprezintă „un motiv de îngrijorare majoră pentru oricine dorește menținerea păcii și stabilității pe Peninsula Coreeană, susținerea regimului global de neproliferare și sprijinirea poporului ucrainean în lupta pentru libertate și independență împotriva agresiunii ruse”.

De asemenea, cele trei țări reafirmă intenția de a-și întări cooperarea diplomatică și de securitate pentru a contracara amenințările reprezentate de DPRK la adresa securității regionale și globale și pentru a preveni escaladarea situației. Angajamentele Statelor Unite față de apărarea Coreei de Sud și a Japoniei rămân „neclintite”. Totodată, Statele Unite, Coreea de Sud și Japonia reiterează faptul că calea dialogului rămâne deschisă și îndeamnă DPRK să înceteze provocările și să revină la masa negocierilor.

Continue Reading

REPUBLICA MOLDOVA

Ziua Suveranității R. Moldova. Președinta Maia Sandu: Poporul este suveran și decide soarta țării. Va decide și la referendumul privind aderarea la UE, din această toamnă

Published

on

© Președinția Republicii Moldova

Republica Moldova a avut un drum plin de dificultăți de la adoptarea Declarației de Suveranitate, la 23 iunie 1990, dar rămâne o țară pașnică și democratică, în care poporul este suveran și decide soarta țării, a subliniat președinta acestei țări, Maia Sandu, într-un mesaj publicat pe Facebook.

”La 23 iunie 1990, deputații Sovietului Suprem al Republicii Sovietice Socialiste Moldovenești au adoptat Declarația de Suveranitate – documentul care ne-a deschis calea spre independență, democrație și stat de drept. Am avut un drum plin de dificultăți, dar, peste 34 de ani, Republica Moldova rămâne o țară pașnică și democratică, în care poporul este suveran și decide soarta țării”, a menționat ea.

Maia Sadu a evidențiat că tot ”poporul va decide și la referendumul din această toamnă soarta țării pentru deceniile care urmează – dacă sprijină aderarea Moldovei la Uniunea Europeană”.

”Am învățat, în anii de independență, că democrația și libertatea nu sunt bunuri date. Aceste valori trebuie apărate, în fiecare zi, dacă vrem să ne construim o viață pașnică și prosperă, aici, la noi acasă, și să lăsăm moștenire copiilor o țară liberă, independentă și protejată”, consideră președinta țării de peste Prut.

Cetățenii Republicii Moldova sunt chemați să își exprime opinia cu privire la aderarea țării la UE în cadrul unui referendum care ar urma să aibă loc cel mai probabil în luna octombrie

Consultarea cetățenească urmărește să introducă în Constituție obiectivul de integrare europeană a țării astfel încât niciun politician să nu-l mai deturneze.

Până atunci însă, pe 25 iunie, Republica Moldova va începe oficial negocierile de aderare după ce președinta Maia Sandu a semnat decretul în acest sens și după ce cele 27 de țări membre ale Uniunii Europene au confirmat aprobarea cadrelor pentru deschiderea oficială a negocierilor cu Ucraina și Republica Moldova.

Amintim că la 3 martie 2022 autoritățile de la Chișinău au semnat cererea de aderare a țării la UE, călcând pe urmele Kievului, care a făcut un pas identic, la 28 februarie, la doar patru zile după ce Putin a pornit războiul ilegal și neprovocat împotriva Ucrainei.

La 23 iunie, același an, șefii de stat sau de guvern europeni au decis să acorde Republicii Moldova și Ucrainei statutul de  țări candidate la UE, urmând ca această călătorie să ajungă într-o nouă etapă la 14 decembrie 2023, când Consiliul European a hotărât începerea negocierilor de aderare.

Aceste decizii au culminat cu decizia Comisiei Europene, la 13 martie 2024, de a înainta Consiliului UE propunerile privind cadrele de negociere cu Ucraina și Republica Moldova, a căror adoptare este necesară pentru a demara discuțiile cu cele două țări.

Reuniți la 22 martie, în acest an, la Bruxelles, în cadrul Consiliului European, șefii de stat sau de guvern și-au exprimat sprijinul pentru adoptarea rapidă și fără întârziere a cadrelor de negociere pentru aderarea Republicii Moldova și Ucrainei la UE.

 

Continue Reading

Facebook

Advertisement

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
REPUBLICA MOLDOVA52 mins ago

Premierul Dorin Recean conduce delegația R. Moldova la prima Conferință Interguvernamentală cu UE, unde vor fi lansate negocierile de aderare

COMISIA EUROPEANA4 hours ago

Eurobarometru: 74% dintre europeni consideră că UE este mai eficientă în apărarea intereselor comerciale ale statelor membre decât dacă acestea ar acționa pe cont propriu

ROMÂNIA4 hours ago

România primește peste 1 miliard de euro prin Fondul de Modernizare al UE pentru producția de energie electrică din surse regenerabile

U.E.5 hours ago

Alegeri Franța: Liderul extremei-drepte, Jordan Bardella, promite că va menține sprijinul pentru Ucraina și consideră “Rusia o amenințare pentru Franța și Europa”

CONSILIUL UE6 hours ago

Șase persoane au fost adăugate pe lista de sancțiuni a UE pentru activități cibernetice malițioase împotriva statelor membre și a Ucrainei

U.E.6 hours ago

Borrell avertizează guvernul din Georgia privind perspectivele europene: „Ușa pentru aderare este deschisă, dar se poate închide rapid”

U.E.7 hours ago

Reglementările Apple privind App Store încalcă Regulamentul privind piețele digitale, este concluzia preliminară a Comisiei Europene, care deschide o nouă anchetă de neconformitate împotriva companiei

U.E.8 hours ago

UE trage un nou semnal de alarmă privind situația umanitară critică din Gaza și cere „măsuri urgente” pentru a evita prăbușirea operațiunilor de furnizare a asistenței

CONSILIUL UE8 hours ago

UE dă o nouă lovitură regimului lui Putin și adoptă un nou pachet de sancțiuni care vizează sectoare importante pentru economia rusă. Alte 116 persoane și entități au fost incluse pe lista măsurilor punitive

CONSILIUL UE8 hours ago

Cu o zi înainte de ancorarea Ucrainei și R. Moldova pe calea aderării la UE, România solicită o abordare strategică a Uniunii față de regiunea Mării Negre

U.E.6 hours ago

Borrell avertizează guvernul din Georgia privind perspectivele europene: „Ușa pentru aderare este deschisă, dar se poate închide rapid”

NATO3 days ago

Antony Blinken: SUA sunt recunoscătoare României și lui Klaus Iohannis pentru donarea unui sistem Patriot Ucrainei și pentru rolul jucat ca NATO să se axeze pe flancul estic

NATO3 days ago

Marea Neagră este un punct de inflexiune geopolitică, afirmă Odobescu la întâlnirea cu Blinken: Contăm pe decizii la summitul NATO pentru întărirea apărării la Marea Neagră

ROMÂNIA4 days ago

Întâlnire Ciolacu-Mattarella: Cooperarea economică, valorile comune și conexiunile între cetățenii noștri fac și mai puternice relațiile româno-italiene

ROMÂNIA6 days ago

Prima ședință comună de guvern România-Bavaria. Ciolacu: Memorandumul de Înțelegere pentru promovarea spiritului antreprenorial și în sprijinul IMM-urilor, menit să aducă și mai mult dinamism cooperării noastre bilaterale

ROMÂNIA1 week ago

În fața ascensiunii extremismului și populismului, Nicolae Ciucă face apel la curaj decizional pentru a asigura ”dezvoltarea regimului democratic”, singura ”garanție reală pentru libertatea noastră ca indivizi”

NATO1 week ago

Nume de cod “NSATU”: NATO va înființa o misiune de coordonare a ajutorului militar pentru Ucraina, cu comandament în Germania și noduri logistice în estul Alianței

G71 week ago

Biden și Zelenski au semnat la summitul G7 un pact bilateral de securitate pe 10 ani, acord precursor al aderării Ucrainei la NATO

CONSILIUL EUROPEAN2 weeks ago

Președintele Consiliului European o citează pe Eleanor Roosevelt într-o pledoarie pentru ”un viitor sigur și pașnic” în Gaza: Să privim dincolo de întuneric, spre o soluționare bazată pe soluția celor două state

INTERNAȚIONAL2 weeks ago

Din Bundestag, Volodimir Zelenski invocă căderea Zidului Berlinului pentru a arăta că nu poate exista pace în Ucraina atât timp cât o parte din țară rămâne ocupată de Rusia

Trending