Connect with us

INTERNAȚIONAL

Regina Elisabeta a II-a, mesaj epocal din “amintirea vie” a sfârșitului celui de-al Doilea Război Mondial: “Nu renunțați niciodată, nu disperați niciodată. Acesta a fost mesajul Zilei Victoriei”

Published

on

© The Royal Family/ Screenshot

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii s-a adresat vineri, într-un discurs istoric, cetățenilor britanici pentru a comemora împlinirea a 75 de ani de la capitularea necondiționată a Germaniei naziste, eveniment care a pus capăt celui de-al Doilea Război Mondial în Europa.

După o zi în care în Marea Britanie a fost redifuzat discursul epocal susținut de prim-ministrul de atunci Winston Churchill, iar prinţul Charles a citit un extras din jurnalul regelui George al VI-lea, datând din ziua de 8 mai 1945, actualul suveran al Marii Britanii s-a adresat poporului britanic la exact aceeaşi oră la care tatăl său, regele George al VI-lea, o făcea în urmă cu șapte decenii și jumătate.

Regina Elisabeta și-a început discursul reflectând înapoi la cel de-al Doilea Război Mondial.

“Vă vorbesc astăzi la aceeași oră ca și tatăl meu, exact acum 75 de ani. Mesajul său a fost atunci un salut pentru bărbații și femeile de acasă și de peste hotare, care au sacrificat atât de mult în căutarea a ceea ce pe bună dreptate a numit „mare izbăvire”. Războiul fusese un război total; îi afectase pe toți și nimeni nu era imun la impactul său. Fie că sunt bărbații și femeile chemate să slujească; familiile separate între ele; sau oamenii au cerut să-și asume noi roluri și abilități pentru a susține efortul de război, toți aveau un rol de jucat. La început, perspectivele păreau sumbre, finalul îndepărtat, rezultatul incert. Dar am avut credința că cauza era corectă – și această credință, după cum a menționat tatăl meu în difuzarea sa, ne-a dus mai departe. Nu renunțați niciodată, nu disperați niciodată – acesta a fost mesajul Zilei Victoriei”, a spus monarhul britanic, după ce mesajul său video a debutat cu un pasaj din mesajul adresat de regele George al VI-lea, acum 75 de ani, la 8 mai 1945.

 

Regina și-a continuat mesajul, notând că deși Ziua Victoriei a adus sărbători pe continent, aceasta nu a marcat sfârșitul războiului.

“Îmi amintesc viu scenele jubilante la care am asistat de la balconul Palatului Buckingham împreună cu sora mea, cu părinții noștri și cu Winston Churchill  Sentimentul de bucurie în mulțimile care s-au adunat afară și în întreaga țară a fost profund, deși, în timp ce sărbătoream victoria în Europa, știam că vor mai fi sacrificii. Abia în august, lupta în Orientul Îndepărtat a încetat și războiul s-a încheiat în cele din urmă. Mulți oameni și-au pierdut viața în acel conflict teribil. Au luptat pentru a putea trăi în pace, acasă și în străinătate”, a spus ea.

“Generația războiului știa că cea mai bună modalitate de a onora pe cei care nu s-au întors din război, era să te asiguri că nu se va mai întâmpla. Cel mai mare tribut adus sacrificiului lor este faptul că țările care au fost odată dușmani de moarte sunt acum prieteni, care lucrează cot la cot pentru pacea, sănătatea și prosperitatea tuturor”, a mai spus regina.

Ea și-a încheiat mesajul făcând referire la criza coronavirusului.

“Astăzi poate părea greu că nu putem marca această aniversare specială așa cum ne-am dori.În schimb, ne amintim din casele noastre și din ușile noastre. Dar străzile noastre nu sunt goale, ele sunt pline de dragoste și de grija pe care o avem unii pentru alții. Și când mă uit la țara noastră astăzi și văd ce suntem dispuși să facem pentru a ne proteja și a ne sprijini pe unii pe alții, spun cu mândrie că suntem încă o națiune pe care acești bravi soldați, marinari și avioni ar recunoaște-o și ar admira-o. Vă transmit tuturor cele mai calde urări de bine”, a conchis regina Elisabeta a II-a.

După difuzarea acestui mesaj înregistrat în prealabil, britanicii au fost invitaţi să intoneze “We’ll meet again”, celebra melodie a solistei britanice Vera Lynn, prin care s-a dorit ridicarea moralului soldaţilor în perioada celui de-al Doilea Război Mondial.

Discursul solemn de vineri, prilejuit de evenimentul istoric al comemorării a 75 de ani de când armele au tăcut în Europa, a fost cel de-al treilea mesaj susținut de suverana Marii Britanii în ultima lună, după discursurile din 5, respectiv 11 aprilie. Primul mesaj difuzat a stat sub semnul unui gest rar pe fondul pandemiei de coronavirus, fiind pentru a patra oară când regina Elisabeta a II-a s-a adresat națiunii în moment de dificultate națională sau criză. Atunci, ea a împrumutat formula “Ne vom întâlni din nou” de la tatăl său pentru a le insufla speranţă britanicilor izolaţi în case. Cel de-al doilea a reprezentat o premieră, fiind pentru întâia oară când monarhul britanic s-a adresat poporul cu ocazia sărbătorilor de Paști.

Regina Elisabeta a II-a este cel mai longeviv monarh în viață din lume și cu cea mai lungă domnie din istoria Marii Britanii, ea urcând pe tronul britanic la 6 februarie 1952, la aproape șapte ani de la sfârșitul celei de-a doua conflagrații mondiale. În vârstâ de 94 de ani, împliniți la 21 aprilie, ea este singurul membru al Casei regale britanice încă în viață care a luat parte la momentul istoric din 8 mai 1945, anunțul capitulării necondiționate a Germaniei naziste și victoria Aliaților în cel de-al Doilea Război Mondial.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

REPUBLICA MOLDOVA

Premierul R. Moldova, primit de către Marcel Ciolacu la Palatul Victoria: România este partenerul care ne ajută să pășim pe calea spre aderarea la UE

Published

on

© Guvernul Republicii Moldova

Prim-ministrul Republicii Moldova, Dorin Recean, a fost primit, miercuri, la Palatul Victoria, de către premierul Marcel Ciolacu, cu ocazia unei vizite de lucru la București, care implică, printre altele, participarea la Forumul investițional „Moldova-România: Capital Bridges”, potrivit unui comunicat.

Potrivit sursei citate, cei doi șefi de guvern au discutat agenda moldo-română, cooperarea economică dintre cele două state, procesul de aderare a țării noastre la Uniunea Europeană, dar și alte subiecte de interes pentru relația bilaterală dintre Republica Moldova și România.

Șeful Executivului de la Chișinău a apreciat sprijinul oferit de România în toate domeniile-cheie pentru dezvoltarea țării noastre, accentuând, în mod special, sprijinul continuu al dezideratului european al Republicii Moldova. „Aderarea la Uniunea Europeană este obiectivul prioritar al țării noastre, iar România este partenerul care ne ajută să pășim cu încredere pe această cale”, a spus premierul Dorin Recean.

Oficialii s-au mai referit la proiectele de infrastructură, realizate prin efort comun, dar și la cooperarea în domeniul energetic, subliniind realizările majore pe acest segment. De asemenea, părțile au menționat importanța valorificării potențialului economic, cu accent pe atragerea investițiilor și crearea noilor locuri de muncă. Cei doi premieri participă, astăzi, la ediția a doua a Forumului investițional „Moldova – România: Capital Bridges”.

Prim-ministrul Dorin Recean a remarcat că evenimentul are loc „într-o zi cu adevărat semnificativă pentru ambele maluri ale Prutului – 106 ani de la unirea Basarabiei cu România”. „Suntem uniți prin trecutul nostru comun, limba pe care o vorbim și cultură, iar astăzi, consolidăm legăturile noastre bilaterale, construind noi poduri între afacerile din Republica Moldova și investitorii străini și punând în valoare oportunitățile economice ale ambelor țări”, a declarat șeful Guvernului de la Chișinău.

Prim-ministrul Dorin Recean va participa și la un prânz organizat de către Familia Regală a României.

Continue Reading

REPUBLICA MOLDOVA

Maia Sandu: Cel mai bun mod de a celebra 106 de ani de la Unirea Basarabiei cu România este să devenim un stat liber, alături de România, în marea familie europeană

Published

on

© Maia Sandu/ Facebook

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a salutat miercuri sprijinul “continuu și necondiționat” al României pentru țara sa, într-un mesaj menit să marcheze împlinirea a 106 ani de la Unirea Basarabiei cu România.

“Cel mai bun mod de a celebra 106 ani de la Unirea Basarabiei cu România este să punem în valoare legăturile dintre oamenii de pe cele două maluri ale Prutului, să mulțumim României pentru susținerea constantă dedicată îmbunătățirii vieții tuturor cetățenilor Republicii Moldova și să muncim în continuare pentru a deveni un stat dezvoltat și liber, alături de România, în marea familie europeană”, a scris Maia Sandu, pe Facebook.

Postarea șefei statului moldovean cuprinde și o imagine care exemplifică, pe scurt, momente și acțiuni prin care România a sprijinit Republica Moldova.

 

În fiecare an, la 27 martie este sărbătorită Ziua Unirii Basarabiei cu România, zi de sărbătoare naţională în România, conform unei legi adoptate de Parlament în 2015.

Anul acesta, aniversarea momentului istoric a coincis cu organizarea, la București, a Forumulul Moldova – România: Capital Bridges, eveniment la care au participat prim-miniștrii celor două țări, Marcel Ciolacu și Dorin Recean, și liderii celor două parlamente, Nicolae Ciucă și Igor Grosu.

Continue Reading

REPUBLICA MOLDOVA

Premierul Dorin Recean: Cu sprijinul necondiționat al României, R. Moldova și-a consolidat capacitatea de asigurare a securității

Published

on

© Screenshot/ Video Guvernul României

Republica Moldova a reuşit, într-un “context geopolitic îngrijorător”, să-şi consolideze capacitatea de asigurare a securităţii şi cu sprijinul necondiţionat al României, a declarat prim-ministrul acestei țări, Dorin Recean, într-un discurs susținut miercuri, la București, la Forumul Moldova – România: Capital Bridges, alături de premierul Marcel Ciolacu, preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, şi de preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu.

“Noi avem un context politic care ne favorizează. Republica Moldova a deschis negocierile şi acum este în proces activ de negociere şi de ajustare a legislaţiei. Obiectivul nostru este ca orice investitor, orice om de afaceri, aşa cum se simte în Uniunea Europeană, exact aşa are să se simtă şi în Republica Moldova. Avem un context geopolitic, am să-l numesc direct, mai trist, este vorba despre incertitudinea războiului din Ucraina, atacul brutal al Rusiei în Ucraina. Aici, totuşi, atât Vestul, cât şi ucrainenii au făcut tot ce este necesar şi vor continua să facă acest lucru şi Republica Moldova este într-o zonă de securitate. Guvernul a reuşit, în toată această perioadă, să-şi consolideze capacitatea de asigurare a securităţii în Republica Moldova şi această capacitate urmează să fie consolidată, inclusiv cu asistenţa UE, SUA, Marii Britanii “, a declarat Dorin Recean, citat de Agerpres.

El a subliniat că există, în acest “context geopolitic îngrijorător”, un lucru “foarte important şi încurajator” – “prietenia Chişinăului cu Bucureştiul, susţinerea necondiţionată a Bucureştiului pentru Chişinău”.

Recean a punctat că Republica Moldova se regăseşte într-o poziţie “foarte bună” în privinţa deschiderii pieţelor cu România, SUA, Marea Britanie sau Turcia.

El menţionat că Republica Moldova şi-a definit două platforme de dezvoltare, pe zone economice libere, parcuri IT și o politică fiscal-bugetară orientată la mediul de afaceri.

Acesta a punctat şi agenda Chişinăului pentru accelerarea proceselor de debirocratizare şi de digitalizare a serviciilor publice în raport cu cetăţenii şi cu mediul de afaceri, dar şi o agendă de digitalizare.

El a conchis, transmiţând că “la Chişinău este talent, la Chişinău este inovaţie, la Chişinău este determinare”.

 

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
U.E.13 mins ago

Cehia a demascat o rețea finanțată de Rusia care descuraja țările din UE să continue sprijinul pentru Ucraina și a cărei activitate ajungea până în Parlamentul European

ROMÂNIA17 hours ago

Luminița Odobescu speră că Misiunea economică și comercială a Francofoniei în Europa Centrală și de Est va contribui la promovarea oportunităților de afaceri între companiile românești și cele din țările membre OIF

U.E.18 hours ago

Comisia Europeană elaborează planuri pentru instituirea unei diplome europene în învățământul superior

COMISIA EUROPEANA18 hours ago

Al 9-lea raport privind coeziunea relevă că șase din cele opt regiuni de dezvoltare ale României se confruntă cu o diminuare a populației apte de muncă, fapt ce le plasează sau potențează riscul de a fi într-o ”capcană a dezvoltării”

REPUBLICA MOLDOVA19 hours ago

Premierul R. Moldova, primit de către Marcel Ciolacu la Palatul Victoria: România este partenerul care ne ajută să pășim pe calea spre aderarea la UE

REPUBLICA MOLDOVA19 hours ago

Maia Sandu: Cel mai bun mod de a celebra 106 de ani de la Unirea Basarabiei cu România este să devenim un stat liber, alături de România, în marea familie europeană

REPUBLICA MOLDOVA20 hours ago

Premierul Dorin Recean: Cu sprijinul necondiționat al României, R. Moldova și-a consolidat capacitatea de asigurare a securității

POLITICĂ20 hours ago

Nicolae Ciucă evidențiază creșterea schimburilor comerciale România – R. Moldova de la 1 la 3 miliarde de euro: Dezideratul este să ne regăsim împreună în UE

REPUBLICA MOLDOVA22 hours ago

Premierul Marcel Ciolacu subliniază că a venit vremea ”podurilor comerciale și de capital” între România și R. Moldova: Vrem să o ajutăm să facă pași mari și siguri către UE

ROMÂNIA22 hours ago

Președintele Klaus Iohannis: Pentru România, apartenența la Francofonie înseamnă împărtășirea valorilor și a idealurilor umaniste, care au conturat modernitatea noastră și destinul nostru european

REPUBLICA MOLDOVA20 hours ago

Premierul Dorin Recean: Cu sprijinul necondiționat al României, R. Moldova și-a consolidat capacitatea de asigurare a securității

REPUBLICA MOLDOVA22 hours ago

Premierul Marcel Ciolacu subliniază că a venit vremea ”podurilor comerciale și de capital” între România și R. Moldova: Vrem să o ajutăm să facă pași mari și siguri către UE

INTERVIURI23 hours ago

INTERVIU Siegfried Mureșan: Obiectivul grupului PPE este începerea negocierilor de aderare cu R. Moldova și Ucraina până la 30 iunie. Integrarea graduală în piața unică înseamnă că R. Moldova va avea beneficiile unui stat membru

CONSILIUL UE2 days ago

Ministrul Mediului, la Bruxelles: Tranziția către neutralitatea climatică trebuie să fie echitabilă și să țină cont de impactul socio-economic asupra comunităților, lucrătorilor și industriilor care pot fi afectate

REPUBLICA MOLDOVA6 days ago

Parlamentul R. Moldova a adoptat o Declarație cu privire la integrarea europeană: Doar aderarea la UE, partener de nădejde timp de decenii, va asigura viitorul țării

CONSILIUL EUROPEAN7 days ago

Klaus Iohannis le solicită omologilor din UE sprijin pentru R. Moldova: Trebuie să adoptăm cadrele de negociere pentru aderare. Siguranța Republicii Moldova înseamnă siguranța spațiului european

CONSILIUL EUROPEAN7 days ago

Klaus Iohannis: Decalogul pentru funcția de secretar general NATO a fost “foarte bine primit de aliați”. De Mark Rutte “ne deosebește istoria, geografia și viziuni ușor diferite despre viitorul NATO”

COMISIA EUROPEANA7 days ago

Șefa Comisiei Europene pledează pentru utilizarea energiei nucleare în cadrul tranziției către o energie curată

INTERNAȚIONAL7 days ago

Volodimir Zelenski cere lumii democratice să redea fiecărei națiuni certitudinea că securitatea sa este de nezdruncinat: Regulile trebuie să funcționeze din nou pentru a proteja ordinea mondială

COMISIA EUROPEANA1 week ago

Celine Gauer, responsabil în cadrul Comisiei Europene pentru implementarea PNRR, cere României să accelereze ritmul reformelor: Mesajul meu este unul al urgenţei. 2024 ”va stabili succesul sau eșecul țării”

Trending