Regina Spaniei şi-a anulat vizita la Londra din cauza disputei asupra suveranităţii Gibraltarului

Regina Sofia a Spaniei a anulat o vizită la Londra, în timpul căreia trebuia să asiste la aniversarea de diamant a reginei Elizabeta a II-a Marii Britanii, din cauza dezacordurilor dintre Madrid şi Londra privind Gibraltarul, a anunţat purtătorul de cuvânt al Casei Regale spaniole potrivit Mediafax.

În urmă cu o săptămână, Madridul a protestat faţă de Londra din cauza unei vizite preconizate începând cu 11 până pe 13 iunie, în Gibraltar, a prinţului Edward şi a soţiei acestuia, Sophie Rhys-Jones.

Ministrul spaniol al Afacerilor Externe a transmis ambasadorului Marii Britanii, Giles Paxman, “ruşinea extremă” resimţită de autorităţile spaniole, cauzată de această vizită, într-o enclavă britanică din sudul Spaniei, asupra căreia Madridul şi-a revendicat suveranitatea, conform unui comunicat oficial.

Aniversarea reginei Elizabeth a II-a marchează 60 de ani de la ascensiunea acesteia la tron.

Teritoriul Gibraltarului a fost cedat în 1713 de Spania în favoarea Marii Britanii, în urma Tratatului de la Utrecht. Madridul reclamă de mai mult timp returnarea acestui teritoriu sub suveranitatea sa, fapt pe care Londra refuză să îl facă, prezentând ca argument opoziţia populaţiei locale faţă de o asemenea măsură.

Sursa: Mediafax.ro
Foto:  bijuteriidincristale.blogspot.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.