Consiliul a adoptat joi, 9 decembrie, regulamentul de instituire a Agenției UE pentru Azil. Acest regulament vizează îmbunătățirea aplicării politicii de azil în cadrul UE, prin transformarea actualului Birou European de Sprijin pentru Azil (EASO) într-o agenție cu drepturi depline, potrivit unui comunicat remis caleaeuropeana.ro.
Această agenție va fi responsabilă de îmbunătățirea funcționării sistemului european comun de azil, prin furnizarea de asistență operațională și tehnică sporită statelor membre și prin contribuția la o mai mare convergență în evaluarea cererilor de protecție internațională.
„A avea o agenție de azil a UE cu drepturi depline este un pas important în construirea politicii noastre comune a UE în materie de azil. Această agenție va fi capabilă să ofere sprijin rapid și concret statelor membre ori de câte ori este nevoie. Aceasta va contribui, de asemenea, la cooperarea noastră cu țările terțe, demonstrând într-un mod foarte concret puterea acțiunii noastre comune”, a declarat Aleš Hojs, ministrul sloven de interne.
Regulamentul privind Agenția UE pentru Azil consolidează mandatul actual al EASO și facilitează trimiterea de experți în statele membre care au solicitat sprijin operațional. Noua legislație sporește sprijinul acordat de agenție pentru cooperarea dintre statele membre și țările terțe, contribuind astfel, de asemenea, la solidaritatea dintre statele membre și la dimensiunea externă a UE în general. De asemenea, aceasta ia în considerare faptul că sunt în curs de desfășurare discuții privind un nou pact privind migrația și azilul și amână intrarea în aplicare a mecanismului de monitorizare pentru o etapă ulterioară.
În cadrul propunerilor sale privind pactul privind migrația și azilul din septembrie 2020, Comisia Europeană și-a menținut propunerea din 2016 referitoare la regulamentul privind agenția de azil a UE, iar discuțiile pe această temă au fost relansate. Președinția Consiliului și Parlamentul au ajuns la un acord provizoriu la 29 iunie 2021. Parlamentul a adoptat în mod oficial regulamentul la 11 noiembrie 2021.
Responsabilul cu drepturile fundamentale
La cererea deputaților europeni, agenția va crea un post pentru un responsabil cu drepturile fundamentale, care va fi însărcinat să gestioneze un mecanism de reclamații nou înființat. Ofițerul pentru drepturi fundamentale va fi responsabil pentru a se asigura că Agenția respectă drepturile fundamentale în cursul activităților sale. Acesta va fi responsabil, în general, de promovarea respectării drepturilor fundamentale în cadrul politicii de azil a UE.
Un grup de cel puțin 500 de experți pentru a asista țările care au nevoie de asistență
Agenția va crea o rezervă de cel puțin 500 de experți în materie de azil din statele membre care pot fi mobilizați rapid ca membri ai echipelor de sprijin în materie de azil, alături de experții agenției, și care pot oferi asistență operațională la fața locului.
Monitorizarea situației din statele membre
Începând cu 31 decembrie 2023, agenția va monitoriza modul în care statele membre aplică diverse aspecte ale sistemului comun de azil al UE pentru a identifica eventualele deficiențe. Această monitorizare poate include, de exemplu, verificarea modului în care sunt aplicate criteriile de evaluare a nevoii de protecție și a tipului de protecție acordat solicitanților, inclusiv respectarea drepturilor fundamentale, a garanțiilor privind protecția copiilor, a respectării garanțiilor procedurale și a condițiilor de primire.
Sistemul de monitorizare cu drepturi depline și dispozițiile privind capacitatea și pregătirea statelor membre în situații de presiune disproporționată asupra sistemelor lor de azil vor intra în vigoare odată cu înlocuirea actualului Regulament Dublin.