Relația SUA-Turcia, tot mai tensionată. Recep Tayyip Erdogan, mesaj pentru Washington: Ruşine! Schimbaţi un partener strategic din NATO pe un pastor

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a promis sâmbătă, în timpul unei adunări în Unie, pe malul Mării Negre, că va răspunde ”amenințărilor” venite din partea Statelor Unite în legătură cu pastorul american aflat în detenție în Turcia, în contextul în care relația dintre cele două state membre NATO devine din ce în ce mai tensionată, informează AFP, citat de Agerpres.

Este rău să încerci să pui Turcia în genunchi prin ameninţări privind un pastor”, a declarat liderul de la Ankaratimpul unei adunări în Unye, pe malul Mării Negre. ”Ruşine, ruşine! Schimbaţi un partener strategic din NATO pe un pastor”, a completat Erdogan.

Președintele turc a mai spus că va respecta legea în privința pastorului american. ”Nu am făcut până acum concesii în materie de justiţie şi nu vom face niciodată”, a spus acesta.

Afirmațiile sale reprezintă cea de-a doua tiradă de amenințări la adresa Statelor Unite.

Sâmbătă, Recep Tayyip Erdogan a avertizat că cooperarea între SUA și Turcia este în pericol, atrăgând atenția Washingtonului că se va întoarce spre ”noi aliați”, dacă acesta va continua ”să-i arate lipsă de respect”.

Președintele american, Donald Trump a anunțat la 10 august că SUA dublează tarifele vamale la importurile de oţel şi de aluminiu din Turcia, într-o decizie care adâncește multipla criză a relațiilor Washington-Ankara.

”Tocmai am autorizat dublarea tarifelor vamale la importurile de oţel şi de aluminiu din Turcia după ce lira turcească s-a depreciat rapid faţă de dolarul nostru foarte puternic. Vor fi aplicate tarifele vamale de 50% la importurile de oţel şi de 20% la importurile de aluminiu. Relaţiile noastre cu Turcia nu sunt bune în acest moment“, a scris preşedintele SUA pe contul său de Twitter.

Decizia liderului de la Casa Albă a determinat o depreciere dramatică a monedei turcești, care a pierdut vineri 16% față de dolar.

Acest lucru reprezinta unul dintre motivele pentru care președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a avut vineri o convorbire telefonică cu omologul său rus, Vladimir Putin, în cadrul căreia au discutat despre ”cooperarea comercială și economică”, a anunțat Kremlinul într-un comunicat care alimentează și mai mult speculațiile privind o consolidare a relației Ankara-Moscova.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.