Relația UE-NATO și viitorul securității europene, discutate la Londra de către Boris Johnson, Teodor Meleșcanu și ceilalți omologii din Europa Centrală și de Est

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, a participat duminică, la Londra, la invitația omologului britanic, Boris Johnson, la o reuniune informală alături de miniștrii omologi din Bulgaria, Cehia Croația, Ungaria, Polonia, Slovacia și Slovenia.

”Întâlnirea a oferit prilejul unui schimb de opinii pe teme de actualitate privind securitatea europeană și internațională. Au fost abordate, printre altele, stadiul implementării deciziilor Summit-ului NATO de la Varșovia, evoluțiile regionale de securitate (Balcanii de Vest, vecinătatea estică, inclusiv Marea Neagră), dosarul nuclear iranian și situația din Peninsula Coreeană”,informează Ministerul Afacerilor Externe într-un comunicat de presă remis CaleaEuropeana.ro.

 

A reieșit sprijinul general pentru aprofundarea relației UE-NATO, pentru asigurarea securității europene, a gestionării comune a amenințărilor de securitate de pe flancul estic și consolidarea rezilienței statelor din regiune“, arată MAE.

Totodată, ministrul Meleșcanu a subliniat importanța Parteneriatului strategic cu Marea Britanie, a gradului ridicat de convergență între pozițiile de politică externă și securitate ale României, respectiv Marii Britanii, aceasta din urmă având una dintre cele mai importante prezențe militare aliate în regiunea Mării Negre, pe toate categoriile de arme.

În plus, ministrul român a reiterat interesul părții române de a dezvolta, în continuare, propriul parteneriat strategic cu Marea Britanie, în deplină coerență și consecvență cu dezideratul menținerii unității europene și susținerii ambițiilor viitoare ale UE, de consolidare a dimensiunii de securitate și apărare.

Reuniunea nu și-a propus să discute aspecte legate de dosarul Brexit, pentru care există un cadru special de negocieri, iar statele membre ale UE au încredințat un mandat clar negociatorului șef Michel Barnier, menționează MAE.

Trebuie precizat că reuniunea dintre șeful diplomației britanice și omologii din țările central și est-europene a avut loc înainte întrunirea Consiliului Afaceri Externe al UE de astăzi, reuniune prezidată de Înaltul Reprezentant Federica Mogherini și care precedă Consiliul European din 19-20 octombrie.

De altfel, una dintre cele mai importante chestiuni de pe agenda Consiliului European de la finalul săptămânii ține de apărarea europeană, subiect ce va fi supus unor discuții în ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării de marți, de la București, acolo unde se va decide și posibila implicare a României în formatul cooperării structurate permanente a UE.

Întrunirea dintre Boris Johnson și omologii din Europa Centrală și de Est a avut loc și la o câteva zile distanță după ce o parte din miniștrii menționați s-au întrunit în formatul București 9 – la Varșovia – și au semnat o declarație comună în care au solicitat ca apărarea europeană să se dezvolte în coordonare cu NATO.

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.