Relații economice tot mai tensionate. Turcia dublează tarifele la unele importuri din SUA, invocând „atacuri” asupra economiei sale

Turcia a dublat tarifele la unele importuri din Statele Unite precum autoturismele, alcoolul şi tutunul, în ceea ce potrivit vicepreşedintelui turc este un răspuns deliberat la ”atacurile” americane asupra economiei turce, potrivit Agerpres.

Foto: Recep Tayyip Erdogan/ Facebook

Măsura luată de Turcia vine în contextul intensificării tensiunii dintre cei doi aliaţi din NATO în legătură cu detenţia unui pastor evanghelic american de către Ankara şi alte probleme diplomatice. Vinerea trecută, preşedintele SUA Donald Trump a anunţat că a autorizat tarife mai mari pentru importurile de aluminiu şi oţel din Turcia.

Un decret publicat în buletinul oficial turc şi semnat de preşedintele Tayyip Erdogan anunţă dublarea tarifelor la importurile de autoturisme la 120%, băuturi alcoolice până la 140% şi tutun frunze la 60%. Tarifele au fost de asemenea dublate la bunuri de consum precum cosmeticele, orezul şi cărbunele.

“Taxele vamale au fost majorate pentru anumite produse, în conformitate cu principiul reciprocităţii, ca răspuns la atacurile deliberate ale administraţiei Statelor Unite asupra economiei noastre”, a scris vicepreşedintele Fuat Oktay pe reţeaua socială Twitter.

Citiți și Criza relațiilor Washington-Ankara continuă. Donald Trump a autorizat dublarea tarifelor la importurile de oțel și aluminiu din Turcia

Săptămâna trecută, Washingtonul a impus noi sancţiuni atât împotriva Moscovei, cât şi a Ankarei. În cazul Turciei, preşedintele american Donald Trump a dublat tarifele la importurile de oţel şi aluminiu, la 20, respectiv 50 la sută. Lira, care a fost slăbită luni de zile, s-a prăbuşit, atingând luni cel mai scăzut nivel al ultimilor 13 ani.

Citiți și: Rusia și Turcia fac front comun împotriva sancțiunilor americane: Miniștrii de Externe Serghei Lavrov și Mevlut Cavusoglu denunță o ”eră a hărțuirii”

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.