Connect with us

INTERNAȚIONAL

Relațiile dintre Polonia și Ucraina se deteriorează pe fondul campaniei electorale poloneze, spre îngrijorarea SUA și a UE (experți)

Published

on

© Prawo i Sprawiedliwość

Legăturile odinioară strânse dintre Polonia și Ucraina s-au prăbușit în perioada premergătoare alegerilor poloneze de duminică, potrivit experților, spre îngrijorarea Statelor Unite și a Uniunii Europene, relatează AFP, preluat de Agerpres.

În timp ce amintirea polonezilor care au primit milioane de refugiați ucraineni în urma invaziei Rusiei va rămâne vie, legăturile bilaterale au devenit vizibil reci.

„Relațiile polono-ucrainene se deteriorează, în mare parte din cauza campaniei (electorale)”, a declarat Marcin Zaborowski, expert la think tank-ul Globsec.

„Partidul populist de guvernământ Lege și Justiție (PiS) face o adevărată licitare pentru voturile antiucrainene dorite și de partidul de extremă dreapta Confederația”, a explicat Zaborowski.

Analiștii au apreciat că riscul este că PiS va sacrifica politica externă pe termen lung de dragul unor câștiguri politice interne pe termen scurt.

De teamă că va pierde voturi în fiefurile sale rurale, guvernul a prelungit în septembrie embargoul asupra importurilor de cereale ucrainene, ceea ce a determinat Ucraina să apeleze la Organizația Mondială a Comerțului (OMC).

Polonia – care a fost unul dintre cei mai mari furnizori de arme ai Ucrainei – a răspuns spunând că va restricționa livrările de arme către Kiev, deoarece trebuie să își construiască propria armată.

A urmat o dispută diplomatică publică foarte dură, președintele polonez Andrzej Duda comparând Ucraina cu un „om care se îneacă” și care riscă să-și tragă salvatorii în apă.

În discursul de la ONU, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a vorbit despre faptul că unele țări din UE „se prefac că sunt solidare” și, astfel, „sprijină indirect Rusia”.

Polonia a interpretat comentariile sale ca fiind îndreptate către Varșovia și l-a convocat pe ambasadorul Ucrainei pentru a fi mustrat.

Polonia găzduiește în prezent aproximativ un milion de refugiați ucraineni, mai mulți decât orice altă țară cu excepția Germaniei. Însă, potrivit unui sondaj realizat de Institutul CBOS, sprijinul pentru refugiații ucraineni în Polonia a scăzut de la 76% în iulie la 65% în septembrie – cel mai scăzut nivel de la începutul războiului.

„O parte din electoratul PiS credea că partidul era mult prea favorabil Ucrainei, așa că guvernul a schimbat acest lucru… de unde și tensiunile legate de cereale și arme”, a declarat Zaborowski.

Acesta a mai spus că partidul PiS „și-a dat seama, de asemenea, că polonezii devin din ce în ce mai sceptici cu privire la relațiile cu Ucraina”.

Un alt sondaj realizat de Institutul Ibris a arătat că aproximativ 40% dintre polonezi se opun extinderii drepturilor ucrainenilor de a avea acces pe piața muncii, la asistență medicală, educație și servicii sociale.

„Războiul și toată atmosfera pozitivă din jurul asistenței au ascuns puțin problemele vechi care nu vor dispărea – conflictele legate de trecut și interesele economice, inclusiv cele legate de viitoarea aderare a Ucrainei la UE”, a declarat pentru AFP Piotr Buras, directorul think tank-ului ECFR, cu sediul la Varșovia.

Potrivit experților, Ucraina nu mai vede Polonia ca pe un partener strategic, iar acum este suficient de puternică în sine pentru a vorbi direct cu liderii Uniunii Europene.

„Ucraina nu mai are nevoie de Varșovia pentru a vorbi cu Bruxelles, Berlin sau alte capitale europene”, a precizat Buras. „Uneori, implicarea sa este (chiar) contraproductivă, deoarece poziția Poloniei în UE este slabă”, a adăugat analistul.

Partidul populist de guvernământ Lege și Justiție (PiS) face o licitație pentru voturi antiucrainene, consideră experții.

Potrivit lui Michal Baranowski, de la German Marshall Fund (GMF), această schimbare de la Kiev este prost văzută de Varșovia.

„Unii oficiali polonezi o resimt ca și cum ar fi fost o poveste de dragoste eșuată. Ei o văd ca pe un fel de trădare din partea Kievului”, a declarat acesta pentru AFP.

Faptul că cele două părți se despart în mod public este, de asemenea, “o mare problemă pentru Statele Unite, pentru care este esențial să se mențină unitatea între aliați”, a adăugat expertul.

„Din punctul de vedere al Washingtonului, alianța polono-ucraineană este crucială pentru securitatea regiunii”, a continuat acesta.

Zaborowski a declarat că Polonia „pierde o oportunitate de a încheia un parteneriat strategic cu Kievul care ar schimba pentru totdeauna securitatea europeană”.

„După alegeri, s-ar putea să fie prea târziu pentru a reveni asupra acestui lucru, deoarece răul va fi fost făcut”, a precizat analistul.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

INTERNAȚIONAL

Ucraina, dispusă să ajute la stingerea incendiilor devastatoare din California. Zelenski: Avem pregătiți 150 de pompieri

Published

on

© President of Ukraine Official Website

Ucraina este pregătită să își ajute cel mai mare susținător, Statele Unite ale Americii, care se confruntă cu un dezastru ecologic provocat de cele mai mari incendii de vegetație din istoria statului California. 

„L-am instruit pe ministrul ucrainean al afacerilor interne și pe diplomații noștri să se pregătească pentru posibila participare a salvatorilor noștri la combaterea incendiilor din California. Situația de acolo este extrem de dificilă, iar ucrainenii îi pot ajuta pe americani să salveze vieți. Această chestiune este în curs de rezolvare și, prin canalele adecvate, ne-am oferit asistența părții americane. Avem deja pregătiți 150 de pompieri”, a transmis președintele Ucrainei într-un comunicat oficial. 

Deocamdată, sursa inițială a incendiilor este necunoscută. Focul s-a extins însă foarte rapid în zonă din cauza vântului puternic.

Președintele Biden a declarat că există un dezastru major în statul California și a ordonat acordarea de ajutor federal pentru a suplimenta eforturile de redresare ale statului și ale autorităților locale în zonele afectate de incendiile de vegetație și de vânturile puternice, începând cu 7 ianuarie 2025, informează Casa Albă.

Acțiunea președintelui pune fonduri federale la dispoziția persoanelor afectate din Los Angeles.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Suedia nu este în război, dar nici într-o perioadă de pace, subliniază premierul țării, evocând ”atacuri hibride realizate cu bani, dezinformare și amenințări de sabotaj”

Published

on

© European Union, 2023

Suedia nu este în război, dar nici într-o perioadă de pace, a subliniat premierul țării Ulf Kristersson, evocând atacuri hibride și un ”război prin procură” purtat pe teritoriul statului său, anunță AFP, citat de Agerpres.

Prezent la Forumul anual pentru apărare Folk och Forsvars, desfășurat la Salen, în centrul Suediei, acesta a descris ”adevărata pace” ca fiind ”libertatea și absența unor conflicte serioase între țări”.

”Noi și țările noastre vecine suntem supuse unor atacuri hibride care nu sunt efectuate cu rachete și soldați, ci cu computere, bani, dezinformare și amenințări de sabotaj. Situația de securitate și faptul că lucruri ciudate continuă să se întâmple în Marea Baltică ne fac să credem că intențiile ostile nu pot fi excluse”, a spus el.

În contextul ”situației de securitate” în plin proces de deteriorare, Suedia a luat decizia de a-și consolida apărarea militară prin achiziționarea a 44 de tancuri noi Leopard 2 48 din Germania. În plus față de aceste achiziții, Suedia va renova alte 66 de tancuri Leopard 2.

Anunțul vine în contextul în care acțiunile de sabotaj s-au intensificat în ultima perioadă, cel mai recent exemplu în acest sens fiind avarierea cablului electric de telecomunicații din Marea Baltică ce lega Estonia de Finlanda, țară scandinavă ce a decis alături de Suedia să renunțe la poziția de neutralitate și să adere la NATO în martie 2024. 

Autoritățile finlandeze au anunțat recent că un petrolier din flota fantomă a Rusiei a fost reținut, în vreme ce Uniunea Europeană a dezvăluit că ia în calcul noi sancțiuni împotriva Moscovei, iar NATO a luat hotărârea de a-și spori prezența militară în Marea Baltică.

Un al alt incident de acest fel s-a înregistrat la finalul anului trecut când un cablu de telecomunicații submarin care lega Germania de Finlanda s-a rupt.

La începutul lunii octombrie 2023, operatorul finlandez al sistemului de gaze Gasgrid a raportat o scurgere, după ce conducta Balticconnector, lungă de 77 de kilometri, care leagă țările sub Golful Finlandei, a înregistrat o scădere ”neobișnuită” a presiunii.

Operatorul finlandez de telecomunicații Elisa a declarat, de asemenea, că a detectat o defecțiune la un cablu submarin pe care îl folosește pentru a verifica conexiunile de comunicare cam în același timp cu scurgerea de gaz, chiar dacă serviciile nu au fost întrerupte.

În 2022, gazoductele Nord Stream dintre Rusia și Germania au fost avariate de explozii în ceea ce guvernele occidentale au numit un act de sabotaj. Nu s-a găsit încă nicio dovadă clară cu privire făptașul atacurilor.

Amintim că UE și NATO au decis la începutul lui 2023 înființarea unui grup operativ comun privind reziliența și infrastructura critică.

În luna septembrie 2023, Comisia Europeană a înaintat un plan de acțiune pentru a îmbunătăți răspunsul la incidentele transfrontaliere perturbatoare.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Suedia pune la dispoziție trei nave de război și un avion pentru a supraveghea infrastructurile esențiale din Marea Baltică și „flota fantomă” a Rusiei

Published

on

© President of Ukraine Official Website

Suedia va pune la dispoziție trei nave de război și un avion pentru a supraveghea infrastructurile esențiale din Marea Baltică și „flota fantomă” a Rusiei, pe fondul incidentelor repetate de deteriorare a cablurilor subacvatice din Europa, a anunțat premierul suedez pentru presă duminică, informează AFP, potrivit Agerpres.

„Guvernul (Suediei) le-a cerut forțelor armate suedeze să furnizeze până la trei nave de război și un avion de supraveghere aeriană și maritimă, ASC890”, a precizat Ulf Kristersson.

Mai multe cabluri submarine de telecomunicații și electric au fost secționate în Marea Baltică în ultimele luni. Lideri politici europeni și experți suspectează atacuri de „război hibrid” orchestrate de Rusia.

Pe 25 decembrie, cablul electric Estlink 2 și patru cabluri de telecomunicații ce leagă Finlanda și Estonia au fost avariate, la numai câteva săptămâni după ruperea a două cabluri de telecomunicații în apele suedeze din Marea Baltică, pe 17 și 18 noiembrie. Autoritățile finlandeze suspectează un act de sabotaj și au reținut petrolierul Eagle S, sub pavilionul Insulelor Cook, o navă despre care UE consideră că ar putea aparține „flotei fantomă” ruse.

Ulterior, NATO a transmis că își va spori prezența militară în Marea Baltică, iar Estonia a trimis o navă de patrulare pentru a-și proteja cablul energetic submarin Estlink1 și legătura operațională critică cu Finlanda. 

Liderii țărilor NATO cu ieșire la Marea Baltică se vor reuni marți la Helsinki pentru a discuta despre securitatea în regiune, fiind așteptată și participarea secretarului general al NATO, Mark Rutte.

Reuniunea se va concentra pe „întărirea prezenței NATO în Marea Baltică și răspunsul la amenințarea pusă de flota fantomă a Rusiei”, a declarat președintele finlandez Alexander Stubb într-un comunicat săptămâna trecută.

Finlanda a declarat vineri că NATO va trimite două nave, în timp ce Forța Expediționară Comună (JFF), condusă de Regatul Unit și din care fac parte țările nordice și baltice, precum și Olanda, a anunțat luni că va întări supravegherea infrastructurilor submarine în Marea Baltică.

Suedia, care a fost nealiniată militar timp de mai mulți ani, a aplicat pentru aderarea la NATO alături de Finlanda, în urma invaziei Rusiei în Ucraina din 2022. Ambele țări au aderat la alianța militară occidentală în martie 2024.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
INTERNAȚIONAL49 minutes ago

Ucraina, dispusă să ajute la stingerea incendiilor devastatoare din California. Zelenski: Avem pregătiți 150 de pompieri

INTERNAȚIONAL52 minutes ago

Suedia nu este în război, dar nici într-o perioadă de pace, subliniază premierul țării, evocând ”atacuri hibride realizate cu bani, dezinformare și amenințări de sabotaj”

INTERNAȚIONAL1 hour ago

Suedia pune la dispoziție trei nave de război și un avion pentru a supraveghea infrastructurile esențiale din Marea Baltică și „flota fantomă” a Rusiei

MAREA BRITANIE1 hour ago

Regatul Unit se pregătește să devină lider global în inteligența artificială pentru a-și stimula creșterea economică, anunță Keir Starmer

INTERNAȚIONAL2 hours ago

Președintele în funcție al Croației, Zoran Milanović, un critic al UE și al sprijinului occidental pentru Ucraina, a fost reales după o victorie zdrobitoare în fața candidatului partidului aflat la guvernare

EDITORIALE2 hours ago

Iulian Chifu: Succesiunea lui Trudeau la conducerea Canadei în epoca Trump

INTERNAȚIONAL19 hours ago

Ungaria va discuta cu aliații regionali pentru a combate impactul creșterii prețului petrolului în urma recentelor sancțiuni impuse Rusiei de către SUA

PARLAMENTUL EUROPEAN19 hours ago

Victor Negrescu a interpelat CE cu privire la dezastrul ecologic din Marea Neagră: Trebuie limitate efectele asupra apelor teritoriale ale României și Bulgariei

INTERNAȚIONAL22 hours ago

Papa Francisc, decorat de Joe Biden cu Medalia prezidențială a libertății, cea mai înaltă distincție civilă din SUA

U.E.1 day ago

Croații își aleg azi un nou președinte. Social-democratul Zoran Milanovic candidează pentru un nou mandat, împotriva lui Dragan Primorac

INTERNAȚIONAL6 days ago

Mark Zuckerberg anunță că “va reduce drastic cenzura” pe Facebook și Instagram și va acorda “prioritate libertății de exprimare”, criticând guvernele, presa tradițională și UE

U.E.1 week ago

Președintele Austriei se va întâlni cu liderul extremei-drepte pentru a-i încredința formarea unui guvern

U.E.1 week ago

Susținători ai Ucrainei au protestat la Bratislava împotriva politicilor pro-ruse ale premierului Fico: Slovacia e Europa

CONSILIUL UE1 week ago

Donald Tusk, la debutul președinției Poloniei la Consiliul UE: “Suntem pregătiți să pornim din nou pe calea europeană a măreției, forței și suveranității”

CONSILIUL EUROPEAN1 week ago

“Securitate, Europa!”. Președintele Consiliului European consideră că președinția Poloniei la Consiliul UE va dovedi că “patriotismul și integrarea europeană sunt interconectate”

ROMÂNIA2 weeks ago

În acordurile imnului UE, Cătălin Predoiu și omologul bulgar au ridicat simbolic ultima barieră de frontieră în primul minut al anului 2025, marcând aderarea deplină a României și a Bulgariei la Schengen

ROMÂNIA2 weeks ago

Guvernul adoptă Ordonanța „Trenuleț”, un set de măsuri fiscal-bugetare pentru reducerea deficitului la 7% în 2025 și menținerea accesului României la fondurile europene și din PNRR

POLITICĂ3 weeks ago

Guvernul a depus jurământul. Klaus Iohannis: Oamenii așteaptă să mențineți ferm traiectoria pro-europeană și euro-atlantică din ultimii 35 de ani. Vă rog să acţionaţi aşa

POLITICĂ3 weeks ago

Guvernul “Ciolacu 2” a primit la limită votul de încredere al Parlamentului României. Cabinetul coaliției PSD-PNL-UDMR va depune jurământul la Cotroceni

U.E.3 weeks ago

După 200 de reuniuni de negociere, UE și Elveția au ajuns la un ”acord istoric” de modernizare a cooperării dintre cele două părți

Trending