Connect with us

CHINA

Relațiile externe ale Uniunii Europene prin SEAE cu Hong Kong, Macao și Beijing

Published

on

Stila-Nicholas Puerava

ue china

CHINA-UE

Serviciul European de Acțiune Externă (SEAE), ca parte a acțiunii externe a UE și instrument în domeniul relațiilor globale ale Uniunii Europene, este o instituție nouă în structura UE (rezultat direct al Tratatului de la Lisabona – intrat în vigoare în 2009). Prin rolul important la nivel extern, SEAE a primit toate misiunile și activitățile pe arena globală desfășurate de UE. Astăzi, SEAE are 140 de misiuni în lume, trei dintre acestea sunt în Hong Kong, Macao și Beijing (RPC).

Hong Kong a revenit la China continentală (Republica Populară Chineză) în 1997, în timp ce Macao a revenit în 1999, cu promisiunea ca regimul și regulile continentale să nu fie implementate în acestea. Aceste regiuni au devenit Regiuni Administrative Speciale (SAR) ale Chinei și au fost acceptate ca atare.

Șeful misiunii SEAE în Honk Kong și Macao este Vincent Piket. Pe lângă rolul de reprezentare, consolidare, informare, facilitare a relațiilor de promovare și cooperare dintre UE și China, administrația Piket are și rolul de a oferi un ”raport anual” privind modalitatea în care s-au dezvoltat relațiilor cu cele două SAR-uri.

Prin acest articol voi aduce în vedere varietatea relațiilor UE în zona chineză și voi oferi un punct de vedere privind poziția UE, și modalitatea de sprijin sau promovare a valorilor, intereselor și viziunii sale, în vecinătatea sa îndepărtată.

 

Msiunea SEAE în Macao

download

Steagul Regiunii Administrative Speciale Macao

Relațiile UE – Macao sunt fundamentate pe Acordul de Comerț și Cooperare din 1992, ce a stabilit nivelul și perspectivele UE în raport cu Macao. Cadrul cooperării era dezvoltarea economică și comercială (a zonelor de liber schimb). Raportul anual pentru anul 2014, de la Bruxelles, a urmărit creșterea cooperării pentru: chestiuni de interes comun; comerț și investiții; apropierea parteneriatului economic și eforturilor de diversificarea a economiei; creșterea rolului afacerilor UE în furnizarea de bunuri, servicii și investiții; discuții privind taxa de impozitare (ceea ce poate ajuta Macao să atingă standardul OECE declarat în mai 2014); zona academică (educația era inclusă aici, este și una din noile arii de cooperare); noile arii de cooperare: educația, protecția mediului, schimbul cultural. 

Relația UE – Macao este mai veche decât relația UE – Hong Kong deși valoarea veniturilor (totale) din bunuri a fost de 689 milioane € pe 2013, așadar mai mică decât în cazul Hong Kongului (după cum vom observa în continuare). UE este al treilea partener comercial pentru Macao în 2013.

Misiunea SEAE în Hong Kong

Relația UE – Hong Kong a fost stabilită prin ”Comunicarea: Uniunea Europeană și Hong Kong dincolo de 1997”. Domeniile principale de cooperare, conform raportului anual din 2013, sunt: economia și comerțul, investițiile, politica de concurență, drepturile de proprietate intelectuală, inovația și cercetarea, educația. Valoarea totală a veniturilor (totale) din bunuri a fost de 44 201 miliarde € pentru 2012, UE fiind al doilea cel mai mare partener comercial în 2012.

Așa cum am precizat mai sus, de la recunoașterea ca SAR, Hong Kong nu a fost socotită ca parte a regimului comunist al Chinei continentale. Dar, aceasta nu a împiedicat RPC să influențeze administrația de la conducerea Hong Kongului. În 2012 Beijing a promis că va da Hong Kong-ului puterea de a își alege un lider pentru regiunea administrativă specială. Principiul care permite Chinei să controleze state ca Hong Kong ori Macao este definit ca ”o țară, două sisteme”, conform căruia China își poate menține democrația comunistă și poate controla alte regiuni. Contextul acesta a fost amenințat de promisiunea democratizării votului direct pe care, însă, China a considerat necesar să o schimbe. Atât natura promisiunii, prin ”necesitatea” ca noul lider să ”iubească atât China cât și Hong Kong”, cât și termenul, pentru 2017 (de la termenul precedent de 2016). Astfel, populația din Hong Kong a început un protest ce a fost accelerat prin implicarea a doi actori ce au ajung să fie principalii moderatori ai protestului: Mișcarea Ocupați Centrul și studenții (Scholars). Protestul s-a încheiat la mijlocului lunii decembrie, dar a arătat lumii modalitatea în care China își reglementează și gestionează treburile interne, deși Hong Kong ar fi trebuit să fie o excepție de la acest nivel intern (politic și ideologic) dar, pe de altă parte sunt 16 ani de când China se supune acestui model. Ar putea fi timpul pentru o schimbare.

Poziția SEAE și a Uniunii Europene este în favoarea Hong Kong-ului, trei declarații fiind oficializate în acest sens. Prima declarație prezintă sprijinul UE pentru alegerilor democratice și continuitatea cadrului ”o țară, două sisteme”. A doua argumentează pentru un compromis printr-o soluție constructivă conform legii și principiului ”o țară, două sisteme”, respectând în același timp raportul de participare care trebuie să fie major din rândul populației Hong Kongului. A treia declarație menține poziția UE de a sprijini independența dar a nu se amesteca în treburile interne, respectând principiul specific acestui caz și denotă sprijinul alegerilor cetățenilor și necesitatea dialogului dintre guvern și reprezentanții studenților. UE continuă să promoveze drepturile și libertățile fundamentale în Hong Kong, la fel cum face și peste tot în lume.

Misiunea SEAE în China

Dialogul dintre UE și RPC a fost stabilit în 1975, când Christopher Soames –Președinte al Comisiei Europene la momentul acela– a vizitat China. În februarie 1978 a fost semnat primul acord comercial. În 1985 a fost extinsă cooperarea aceasta comercială. Misiunile UE au fost stabilite la: Beijing, din 1988; Hong Kong, 1993. De asemenea, în 2003 a fost deschis un Oficiu Economic European de Comerț în Taiwan (conform unui principiu neoficial, recunoscut ca ”cealaltă China”). Ariile în care SEAE și China cooperează depășeste 50 de chestiuni, rezumate în trei piloni. Acestea sunt: dialog politic, dialog economic și sectorial, dialog de la om la om. De asemenea, chestiunea drepturilor omului este discutată separat.

Factori privind cooperarea SEAE – China

Există un eveniment ce a condus relațiile UE – China către avansare: evoluția domeniului economic al Chinei. Acest eveniment și situația noului regim al lui Xi Jinping ce se arată și se așteaptă să fie mai liberal și dispus spre cooperare decât predecesorul său (Hu Jintao).

Factori în care UE – China cooperează:

  • China este a doua economie ca mărime, și este recunoscută ca o națiune de comercianți.
  • China este al doilea partener de comerț al UE și UE este cel mai mare partener comercial al Chinei.
  • Comerțul dintre UE – China depășește 1 miliard de $ pe zi.
  • China este unul dintre cele mai rapide piețe de export pentru UE.
  • China poate doar să crească în importanță (la nivelul schimbului comercial cu UE).
  • UE vrea să se asigure că China comercializează cinstit.
  • Jumătate din exporturile Chine sunt produse ale companiilor de investiții.
  • China are o serie de bariere comerciale pentru investitorii străini.

 

Surse: eeas.europa.eu, eur-lex.europa.eu.

Stila – Nicholas Puerava

 

CHINA

Șeful Pentagonului și ministrul chinez al Apărării, prima discuție telefonică în aproape un an și jumătate despre chestiuni legate de ”securitatea regională și globală”

Published

on

© Secretary of Defense/ Flickr

Șeful Pentagonului și ministrul chinez al Apărării, Lloyd Austin și Dong Jun, au avut marți prima convorbire telefonică în format de videoconferință după aproape un an și jumătate, într-o nouă dovadă că cele două superputeri doresc să menține liniile de comunicare deschise, în pofida tensiunilor care continuă, anunță AFP și EFE, citate de Agerpres.

Convorbirea, care a durat mai mult de o oră și în care partea chineză a pus accentul pe ”construirea unei relaţii militare care să evite conflictele şi confruntările”, are loc în contextul în care SUA dorește și depune eforturi în direcția consolidării alianței militare cu alte țări din regiunea Asia-Pacific pentru a stăvili influența Chinei.

”Secretarul Austin a subliniat importanța respectării libertății de navigație în largul mării, garantată de dreptul internațional, în special în Marea Chinei de Sud. De asemenea, a discutat despre războiul neprovocat al Rusiei împotriva Ucrainei și și-a exprimat îngrijorarea cu privire la recentele provocări din partea Republicii Populare Democrate Coreene (RPDC)”, precizează Pentagonul într-un comunicat, care stipulează că temele abordate au fost cele legate de ”securitatea regională și globală”.

Citiți și: Concomitent cu vizita lui Lavrov în China, șefa Trezoreriei SUA avertizează, de la Beijing, companiile chineze să nu susțină războiul Rusiei împotriva Ucrainei

În egală măsură, Austin a reiterat că ”Statele Unite rămân angajate față de politica de lungă durată privind o singură China, care este ghidată de Legea privind relațiile cu Taiwanul, de cele trei comunicate comune SUA-China și de cele șase asigurări, și a reafirmat importanța păcii și a stabilității peste strâmtoare”.

De cealaltă parte, Dong Jun a pus accentul pe importanța unei ”cooperări deschise şi pragmatice şi a acumulării graduale a încrederii reciproce”, pentru a ”deveni un pilon de stabilitate pentru dezvoltarea relaţiilor” între cele două ţări, potrivit unui comunicat al Ministerului Apărării chinez postat pe reţeaua de socializare Wechat.

Amintim că președintele Joe Biden s-a întâlnit în luna noiembrie cu liderul chinez Xi Jinping în cadrul forumului de cooperare economică Asia-Pacific de la San Francisco, fiind o încercare de a stabiliza relația tensionată dintre cele două națiuni, care au manifestat o neîncredere pe un trend ascendent una față de cealaltă, fapt ce a dus legăturile dintre cele două la cel mai scăzut nivel din ultima jumătate de secol.

Biden și Jinping au convenit atunci asupra unei serii de măsuri de consolidare a încrederii, inclusiv asupra reluării comunicării militare la nivel înalt, prima discuție în acest domeniu având loc la 22 decembrie între șeful Statului Major american Charles Brown și generalul chinez Liu Zhenli.

Aceast dialog din decembrie, anul trecut, a fost succedată la scurt timp, mai precis în ianuarie 2024, de cea de-a 17-a discuţie de coordonare a politicii de apărare între SUA şi China, prin vocile lui Michael Chase, asistenul adjunctului secretarului Apărării pentru China, Taiwan şi Mongolia, și a  generalului-maior Song Yanchao, director adjunct al biroului comisiei militare centrale pentru cooperarea militară internaţională.

Ulterior, la începutul lunii aprilie a acestui an, a avut loc o rundă de discuții la nivel de lucru privind Acordul consultativ militar și maritim (MMCA), pentru a totul să culmineze cu dialogul la nivel de miniștri. 

 

Continue Reading

CHINA

Cancelarul german Olaf Scholz a început o vizită de trei zile în China, pe fondul tensiunilor economice și războiului rus din Ucraina

Published

on

© Bundeskanzler Olaf Scholz/ Twitter

Cancelarul german Olaf Scholz a început o vizită de trei zile în China, axată pe tensiunile economice în creștere între cele două părți și pe diferențele de viziune privind războiul declanșat de Rusia împotriva Ucrainei, informează ABC News.

”Este important ca Beijingul să nu sprijine Rusia în războiul brutal împotriva vecinului său, Ucraina”, a declarat Scholz pentru ziarul Tageszeitung înainte de plecarea sa în China, potrivit Agerpres.

Să nu uităm că Beijingul a refuzat să critice decizia președintelui Putin de a declanșa un război ilegal împotriva Ucrainei și a menținut relațiile comerciale cu Rusia, cele două țări aliniindu-și politica externă, în antiteză cu ordinea internațională bazată pe reguli.

Ce mai lungă vizită oficială pe care Scholz o efectuează de când a preluat atribuțiile de cancelar va fi umbrită de atacul Iranului asupra Israelului și este urmărită pentru a vedea cât de mult va sprijini Germania investigația lansată de Uniunea Europeană asupra subvențiilor acordate de statul chinez producătorilor de vehicule electrice, temă care a devenit controversată, conform Reuters.

Scholz, care este însoțit de o delegație a mediului de afaceri, își va începe vizita în mega-orașul chinez sud-vestic Chongqing. Acesta va călători și în Shanghai și Beijing unde urmează să aibă întâlniri cu președintele Xi Jinping și premierul Li Qiang.

Înainte de această vizită, cancelarul german a condamnat atacul Iranului asupra Israelului, în legătură cu care oficiali germani au precizat că Beijingul ar putea juca un rol pozitiv în a detensionat escaladarea situației în Orientul Mijlociu.

China a avut o rol de mediator între Iran și Arabia Saudită, anul trecut. Cu toate acestea, poziția Berlinului față de Beijing a devenit mai critică după războiul din Ucraina.

Anul trecut, Germania a publicat, de asemenea, prima sa strategie privind China, descriind ”practicile neloiale” și riscurile pentru lanțurile de aprovizionare în cazul unui potențial conflict privind Taiwanul și îndemnând la ”reducerea riscurilor”.

În ciuda acestui fapt, China a rămas principalul partener comercial al Germaniei pentru al optulea an consecutiv în 2023, cu 254,1 miliarde de euro (271 miliarde de dolari) în bunuri și servicii schimbate între cele două părți, puțin mai mult decât ceea ce Germania a tranzacționat cu SUA.

Continue Reading

CHINA

Concomitent cu vizita lui Lavrov în China, șefa Trezoreriei SUA avertizează, de la Beijing, companiile chineze să nu susțină războiul Rusiei împotriva Ucrainei

Published

on

© Janet Yellen/ Twitter

Șefa Trezoreriei SUA, Janet Yellen, a transmis luni un avertisment companiilor din China să nu exporte în Rusia produse care ar putea fi folosite pentru războiul Moscovei împotriva Ucrainei, relatează dpa, potrivit Agerpres.

“Am subliniat faptul că întreprinderile, inclusiv cele din China, nu trebuie să acorde sprijin material pentru războiul Rusiei şi că se vor confrunta cu consecinţe semnificative dacă o vor face”, a declarat Janet Yellen, la Beijing, la finalul vizitei sale în China, care coincide cu vizita la Beijing a șefului diplomației ruse, Serghei Lavrov.

Toate băncile care transferă bani în Rusia pentru a aproviziona industria de apărare rusă cu produse militare sau de altă natură riscă, de asemenea, să facă obiectul sancţiunilor americane, a afirmat secretarul Trezoreriei SUA, potrivit unui comunicat.

Statele Unite au instituit deja o serie de sancţiuni împotriva unor companii chineze din motive legate de Rusia. Washingtonul a sancţionat de asemenea China din cauza unor presupuse încălcări ale drepturilor omului şi pentru a încetini capacitatea rivalului său de a produce semiconductori foarte avansaţi care ar putea oferi Beijingului un avantaj tehnologic, în special în domeniul militar.

Înalta oficialitate americană a sosit joia trecută în China. În cadrul întâlnirilor sale cu vicepremierul He Lifeng şi cu premierul Li Qiang, unul dintre subiectele principale a vizat capacitatea industrială excedentară a Chinei.

“În timpul convorbirilor, am subliniat din nou că Statele Unite nu caută să se decupleze de China. Cele două economii ale noastre sunt profund integrate, iar o separare totală ar fi dezastruoasă pentru ambele noastre economii”, subliniază şefa Trezoreriei americane într-un comunicat. Dar Yellen s-a arătat îngrijorată de unele aspecte ale economiei chineze care au “efecte negative asupra SUA şi a lumii”.

Deficitul comercial al SUA cu China a ajuns la aproape 280 de miliarde de dolari anul trecut, dat fiind faptul că a importat mult mai multe bunuri din China decât a exportat în această ţară.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
U.E.6 hours ago

Viktor Orban: Nu vom interveni de nicio parte a războiului ruso-ucrainean

G76 hours ago

Miniștrii de externe din G7 reafirmă ”angajamentul față de securitatea Israelului” și avertizează că sunt gata ”să adopte noi sancțiuni” contra Iranului, cerând părților să evite o escaladare

CONSILIUL EUROPEAN6 hours ago

Charles Michel răspunde la atacurile lui Trump cu cifre: Sprijinul UE pentru Ucraina, 150 de miliarde de dolari. Nu vă lăsați intimidat de Putin, că noi nu suntem

NATO6 hours ago

MApN: Încă trei avioane de luptă F-16 achiziționate de la Norvegia au aterizat în România la Baza Aeriană de la Câmpia Turzii

G76 hours ago

Țările G7 se angajează să consolideze apărarea aeriană a Ucrainei și vor analiza folosirea activelor rusești înghețate în sprijinirea Kievului

ROMÂNIA7 hours ago

Sebastian Burduja: Hidroelectrica și compania emiratează Masdar încheie un parteneriat de investiții verzi de 1,5 mld. de euro în România

U.E.7 hours ago

UE ar trebui să se folosească de politica comercială pentru a-și reafirma statutul de putere economică, reclamă Suedia și Finlanda, care deplâng abordarea ”mai defensivă și mai restrictivă”

U.E.9 hours ago

Finlanda cere ajutorul UE pentru a opri afluxul de migranți din Rusia

INTERNAȚIONAL9 hours ago

Din Ucraina, vicecancelarul german Robert Habeck face apel la parteneri să ofere Kievului mai multe sisteme de apărare antiaeriană pentru a continua lupta împotriva Rusiei

SUA9 hours ago

Directorul CIA avertizează că Ucraina ar putea pierde războiul cu Rusia dacă SUA nu trimit mai mult ajutor

ROMÂNIA1 day ago

În ultimii 30 de ani, România a beneficiat de investiții de peste un miliard de euro din partea Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, subliniază directorul BERD pentru țara noastră

ROMÂNIA2 days ago

Directorul general ICI București, în cadrul Digital Innovation Summit: Lumea se schimbă şi va trebui să ne adaptăm. Foarte multe informații nu le mai putem opera decât dacă suntem digitalizați

ROMÂNIA2 days ago

Ne dorim să dezvoltăm Portul Constanța în perspectiva procesului de redresare și reconstrucție a Ucrainei, subliniază Marcel Ciolacu în Qatar: Avem nevoie de expertiza și experiența companiilor qatareze

ROMÂNIA2 days ago

Ministrul Adrian Câciu își dorește ca Europa anului 2030 să ”fie un furnizor mondial de tehnologie, un producător de semiconductori şi un producător de software”, fiind convins că România va fi cu totul alta

REPUBLICA MOLDOVA3 days ago

Gala AOR. Președintele Rețelei Orașelor și Municipiilor din R. Moldova din cadrul CALM: Ne dorim parteneriate în care Republica Moldova să se simtă parte a românității de facto și de jure

ROMÂNIA DIGITALĂ3 days ago

Digital Innovation Summit Bucharest explorează în perioada 16-18 aprilie punctul de intersecție dintre inovarea digitală, securitatea cibernetică și eforturile diplomatice într-o lume interconectată

ROMÂNIA DIGITALĂ3 days ago

Digital Innovation Summit/Nicolae Ciucă: Văd următorii 10 ani ca pe un deceniu al siguranței, în care investiția în inovație și tehnologie trebuie să fie parte a noului proiect de țară

ROMÂNIA4 days ago

Premierul Marcel Ciolacu, întâlnire cu președintele Congresului Mondial al Ucrainenilor: Lucrăm împreună pentru a asigura drepturi egale pentru minoritățile naționale din România și Ucraina

NATO1 week ago

Klaus Iohannis explică de ce România nu a investit 2,5% din PIB pentru apărare în 2023: Inflația, lipsa lichidităților la momentul achiziției și a echipamentelor militare

PARLAMENTUL EUROPEAN1 week ago

Regele Philippe al Belgiei, în plenul PE: „Europa și întreaga lume au mare nevoie de speranță”

Trending