Connect with us

INTERNAȚIONAL

Relațiile UE-Turcia s-ar putea tensiona din nou. Recep Tayyip Erdogan plănuiește o campanie electorală în state europene cu o numeroasă diasporă

Published

on

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat că intenţionează să participe la un miting electoral în Europa luna viitoare, însă a refuzat să precizeze în ce ţară va avea loc evenimentul, notează EUObserver.

Foto: Recep Tayyip Erdogan/ Facebook

Erdogan a spus Partidului său al Dreptăţii şi Dezvoltării (AKP), aflat la putere în Turcia, că evenimentul se va desfăşura într-o sală de sport închisă. „În mai vom desfăşura, cu voia lui Allah, prima noastră reuniune într-o sală de sport închisă în Europa. Toate pregătirile sunt gata. Nu vreau să spun despre ce ţară este vorba, deocamdată”, a declarat Erdogan.

Relațiile dintre Turcia și mai multe state europene s-au tensionat anul trecute când președintele Erdogan a planificat mai multe campanii electorale în țări cu numeroase diaspore turcești pentru a-i convinge pe aceștia să voteze în favoarea sporirii atributelui președintelui.

Recep Tayyip Erdogan a anunţat recent alegeri anticipate legislative şi prezidenţiale pentru data de 24 iunie, cu un an şi jumătate înainte de alegerile la termen.

 

 

INTERNAȚIONAL

Premierii Poloniei și Japoniei s-au întâlnit la Varșovia: Polonia avertizează că “axa China-Rusia este periculoasă”. Japonia va trata Polonia ca beneficiar special al ajutorului pentru dezvoltare datorită sprijinului acordat Ucrainei

Published

on

© Mateusz Morawiecki/ Twitter

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a calificat miercuri, după o întrevedere cu premierul nipon Fumio Kishida, drept ”periculoasă” axa China-Rusia, ca urmare a vizitei liderului chinez Xi Jinping la Moscova, încheiată cu o declarație comună în care au acuzat Alianţa Nord-Atlantică de ”subminarea păcii şi a stabilităţii regionale” și în care s-au declarat împotriva formării de alianțe exclusive în Asia-Pacific, aluzie la relațiile tot mai apropiate dintre democrațiile transatlantice și cele transpacifice.

Vizita liderului chinez la Moscova “ne umple de îngrijorare” deoarece “axa China-Moscova este periculoasă”, a spus prim-ministrul polonez într-o conferinţă de presă comună cu omologul său japonez Fumio Kishida, relatează Agerpres, care citează AFP.

Polonia, unul dintre cei mai apropiaţi aliaţi ai Ucrainei, s-a declarat îngrijorată de consolidarea cooperării între Beijing şi Moscova.

“Încercăm să convingem China să nu susţină Rusia în politica sa internaţională agresivă”, a adăugat şeful guvernului polonez

Premierul japonez, care a ajuns în Polonia după ce a vizitat Ucraina vecină, a salutat ajutorul oferit de Polonia acestei ţări afectate de război şi a precizat că i-a transmis preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski “solidaritatea de neclintit a Japoniei şi G7”.

El a invocat “povara mai mare” asupra Poloniei în sprijinul oferit Kievului ca motiv pentru un nou ajutor din partea Japoniei pentru Varşovia.

“Din cauza poverii tot mai mari asupra Poloniei provocată de agresiunea rusă persistentă în Ucraina, l-am informat pe prim-ministrul polonez că am luat decizia de a trata Polonia ca un beneficiar special al ajutorului pentru dezvoltare, în ciuda faptului că economia Poloniei este în creştere şi că Polonia nu este o ţară care primeşte ajutor pentru dezvoltare”, a explicat premierul nipon.

Kishida a mai declarat că a căzut de acord cu Morawiecki să extindă cooperarea bilaterală în sfera securităţii, în economie şi în alte domenii.

Japonia deţine în prezent grupul G7, din care mai fac parte Canada, Franţa, Germania, Italia, Regatul Unit şi Statele Unite ale Americii.

Continue Reading

REPUBLICA MOLDOVA

Nicolae Ciucă merge joi în R. Moldova. Premierul se va întâlni cu președinta Maia Sandu și cu premierul Dorin Recean pentru a reconfirma sprijinul României pentru parcursul european al țării

Published

on

© Guvernul României

Premierul Nicolae Ciucă a anunţat că joi va efectua, alături de o echipă guvernamentală, o vizită oficială în Republica Moldova, unde urmează să aibă întâlniri cu preşedintele Maia Sandu, premierul Dorin Recean şi cu şeful Parlamentului de la Chişinău, Igor Grosu.

“Mâine, împreună cu o echipă guvernamentală, vom efectua o vizită oficială în Republica Moldova. Vom avea întâlniri bilaterale la nivelul doamnei preşedinte Maia Sandu, la nivelul omologului, domnul Dorin Recean, şi la nivelul preşedintelui Parlamentului, domnul Igor Grosu. Este o vizită prin care reconfirmăm consolidarea relaţiilor bilaterale şi, desigur, este o vizită prin care reconfirmăm sprijinul pe care România îl va acorda în continuare Republicii Moldova pentru parcursul european”, a declarat Nicolae Ciucă, miercuri, în cadrul şedinţei de guvern.

 

Vizita la Chișinău a premierul Nicolae Ciucă are loc la trei săptămâni după deplasarea la București a premierului Dorin Recean, în prima sa vizită oficială în străinătate de la învestirea în fruntea Guvernului Republicii Moldova.

Premierul Republicii Moldova s-a întâlnit la Palatul Victoria cu prim-ministrul Nicolae Ciucă și la Palatul Cotroceni cu președintele Klaus Iohannis

Anterior vizitei lui Recean, la Bucureşti, s-a aflat într-o vizită de lucru şi preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu. 

Continue Reading

G7

Japonia intenționează să contribuie financiar la Fondul voluntar al NATO pentru a sprijini Ucraina cu arme neletale ”până când pacea va reveni în frumoasa țară”

Published

on

© Administrația Prezidențială ucraineană

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, i-a mulțumit premierul nipon, Fumio Kishida, ”un prieten vechi al Ucrainei pentru că este ”un puternic apărător al ordinii internațional”.

Cei doi lideri au avut o reuniune prilejuită de vizita prim-ministrului japonez în țara care se luptă pentru independență cu invadatorii ruși.

”Este un gest simbolică că premierul a ales să efectueze prima vizită în Ucraina astăzi (n.r. marți), în ziua aniversării începutului eliberării teritoriilor ucrainene. Și a început-o la Bucea. Apreciem foarte mult acest lucru”, și-a exprimat aprecierea oficialul ucrainean în fața reprezentanților mass-media după dialogul purtat cu Fumio Kishida, conform unui comunicat al Administrației Prezidențiale. 

Citiți și
Premierul Japoniei a vizitat orașul-martir Bucea în cadrul unei vizite ”istorice” în Ucraina pentru a arăta ”respectul său pentru curajul şi perseverenţa poporului care îşi apăra patria”

Liderul de la Kiev a evidențiat importanța de a intensifica leadership-ul global pentru a proteja principiile Cartei ONU și securitatea internațională, în general.

”Agresiunea continuă a Rusiei împotriva Ucrainei și ordinii internaționale a generat amenințări și riscuri la care omenirea nu a mai fost martoră de decenii. Lucrăm împreună cu partenerii noștri pentru a preveni ca alte națiuni din late colțuri ale lumii să sufere din cauza consecințelor brutale ale agresiunii ruse în deceniile care urmează, precum destabilizarea relațiilor internaționale, haos social și chiar foamete în masă”, a fost angajamentul reiterat de Zelenski, care i-a transmis mulțumiri premierului nipon pentru că sprijină Ucraina în domeniul economic, politic, al sancțiunilor și chestiunilor umanitare.

În timpul întâlnirii care a avut loc la Kiev, cele două părți au discutat despre încercările Rusiei de a-și intensifica agresiunea, astfel că au fost atinse aspectele legate de nevoile de securitate ale Ucrainei.

O atenție sporită a fost acordată sancțiunilor suplimentare contra Moscovei.

”Japonia a aplicat deja 18 pachete de sancțiuni ca urmare a agresiunii ruse, iar noi pachete de măsuri punitive ar trebui să continue pe această cale de restabilire a securității globale și de reducere a potențialului de teroare al Rusiei. Sancțiunile trebuie să fie mai rapide decât capacitatea Rusiei de a se adapta la ele”, și-a exprimat convingerea președintele Ucrainei.

Acesta a transmis aprecierea sa față de disponibilitatea Japoniei de a coopera în vederea punerii în aplicare a punctelor din Formula de pace ucraineană, care este singurul plan cuprinzător și realist pentru a pune capăt agresiunii rusești și a restabili pe deplin Carta ONU, readucând securitatea în Ucraina, în întreaga Europă și în lume.

În plus, așa cum a remarcat șeful statului, Ucraina apreciază foarte mult sprijinul Japoniei pentru eforturile globale de a stabili un tribunal special pentru crima agresiunii rusești împotriva Ucrainei.

Cei doi lideri au atins și aspectele legate de cooperare în contextul în care țara asiatică deține președinția G7, Zelenski afirmând că a acceptat invitația de a participa în format online la summitul acestei formațiuni, programat pentru luna mai, la Hiroshima.

”Poziția de lider a Japoniei în implementarea Planului de redresare rapidă și în redresarea post-război a Ucrainei va crea cu siguranță noi direcții pentru dezvoltarea societății noastre și a celei japoneze, a economiei ucrainene și a celei japoneze. Astăzi, am sugerat ca Japonia să se concentreze pe sprijinirea instituțiilor noastre medicale și pe refacerea anumitor sectoare ale economiei. Acestea sunt industria auto, transformarea ecologică, în special producția de echipamente pe bază de hidrogen și baterii de litiu, unde Japonia este unul dintre liderii tehnologici”, a declarat șeful statului.

De asemenea, cele două țări au semnat o declarație comună privind parteneriatul global special, care ”reflectă atât valorile noastre, pe care le apărăm împreună, cât și aspirațiile noastre, care nu au fost încă realizate”.

”Este evident că parteneriatul dintre Ucraina și Japonia consolidează securitatea globală și aduce mai aproape momentul în care vom putea, în sfârșit, să restabilim pacea și să garantăm stabilitatea vieții ucrainenilor și a tuturor popoarelor lumii”, a declarat Volodimir Zelenski.

La rândul său, prim-ministrul Japoniei a subliniat solidaritatea cu Ucraina. El a lăudat curajul și răbdarea poporului ucrainean, care își apără patria și libertatea.

”Japonia va continua să sprijine Ucraina până când pacea va reveni în frumoasa sa țară”, a declarat Fumio Kishida.

Premierul Japoniei a menționat că agresiunea Rusiei a subminat toate bazele ordinii mondiale și a încălcat dreptul internațional.

Potrivit lui Fumio Kishida, Japonia cooperează cu Ucraina în ceea ce privește impunerea de sancțiuni împotriva Rusiei.

Premierul a subliniat că, începând de anul trecut, țara sa a oferit Ucrainei asistență umanitară și financiară, inclusiv sprijin pentru sectorul energetic, agricultură și deminare. În plus, Japonia intenționează să furnizeze fonduri pentru furnizarea de arme neletale prin intermediul Fondului voluntar al NATO.

Kishida, singurul lider din G7 care nu efectuease încă o vizită la Kiev de la începutul invaziei ruse, a devenit primul premier japonez care se deplasează într-o zonă de război după încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, în contextul în care, președintele chinez, Xi Jinping, era prezent la Moscova pentru o întâlnire cu Vladimir Putin, având drept punct principal al discuțiilor războiul rus din Ucraina.

Ulterior, premierul nipon a poposit în Polonia, unde s-a întâlnit cu prim-ministrul acestei țări și cu care a discutat despre securitatea în regiune și despre relațiile bilaterale, conform AP.

 

Continue Reading

Facebook

INTERNAȚIONAL15 mins ago

Premierii Poloniei și Japoniei s-au întâlnit la Varșovia: Polonia avertizează că “axa China-Rusia este periculoasă”. Japonia va trata Polonia ca beneficiar special al ajutorului pentru dezvoltare datorită sprijinului acordat Ucrainei

Cristian Bușoi38 mins ago

Cristian Bușoi, vizită în Silicon Valley pentru a prezenta acțiunile comisiei pe care o prezidează în PE în domeniul cercetării și inovării: Avem nevoie de o colaborare mai strânsă între UE și SUA în acest sector

Eugen Tomac1 hour ago

Comisia Europeană validează argumentele invocate de Eugen Tomac în procesul deschis la CJUE privind respingerea aderării României la Schengen: A fost o decizie incorectă și regretabilă

PARLAMENTUL EUROPEAN2 hours ago

Dmitro Kuleba și Roberta Metsola au abordat într-o discuție telefonică ”demersurile în vederea creării unui tribunal special pentru crima de agresiune împotriva Ucrainei”

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI2 hours ago

Victor Negrescu cere Parlamentului European și Comisiei Europene să conteste legalitatea veto-ului Austriei împotriva aderării României la Schengen

REPUBLICA MOLDOVA2 hours ago

Nicolae Ciucă merge joi în R. Moldova. Premierul se va întâlni cu președinta Maia Sandu și cu premierul Dorin Recean pentru a reconfirma sprijinul României pentru parcursul european al țării

G73 hours ago

Japonia intenționează să contribuie financiar la Fondul voluntar al NATO pentru a sprijini Ucraina cu arme neletale ”până când pacea va reveni în frumoasa țară”

NATO3 hours ago

Raport NATO: România a ratat din nou ținta de 2% din PIB pentru apărare, dar găzduiește trei structuri de comandă aliate, un grup de luptă, un sistem antirachetă și misiuni de poliție aeriană

ROMÂNIA4 hours ago

Departamentul de Stat al SUA constată în raportul anual privind drepturile omului în România probleme legate de corupție generalizată, cenzură, mită, stimulate de lipsa unor mecanisme eficiente

CONSILIUL EUROPEAN5 hours ago

Charles Michel îi invită pe Klaus Iohannis, Olaf Scholz și ceilalți șefi de stat sau de guvern la Bruxelles pentru a discuta despre situația din Ucraina, competitivitatea UE, securitatea energetică și migrație

NATO3 hours ago

Raport NATO: România a ratat din nou ținta de 2% din PIB pentru apărare, dar găzduiește trei structuri de comandă aliate, un grup de luptă, un sistem antirachetă și misiuni de poliție aeriană

NATO5 days ago

Războiul Rusiei în Ucraina, “semnal de alarmă” pentru industria de armament din Europa. MBDA, grupul care produce sistemul MAMBA amplasat de Franța în România, lansează un apel la cooperare europeană

ROMÂNIA6 days ago

Nicolae Ciucă, la semnarea proiectului privind gazoductul Tuzla-Podişor: Un pas decisiv, penultimul în seria demersurilor pentru exploatarea gazelor de la Marea Neagră în perimetrul Neptun Deep

POLITICĂ6 days ago

Premierul Nicolae Ciucă: Este necesară elaborarea unui plan comun de acțiune în țările francofone contra dezinformărilor Rusiei

MAREA BRITANIE6 days ago

R. Moldova va primi un nou sprijin de 10 milioane de lire sterline pentru modernizare din partea Regatului Unit

ROMÂNIA6 days ago

”România, stat-far al Francofoniei”. Klaus Iohannis: Ne propunem să transformăm România într-un centru regional de formare în limba franceză a diplomaților și funcționarilor publici din țările francofone

Eugen Tomac6 days ago

Eugen Tomac a cerut Comisiei Europene să vină cu un plan concret pentru a sprijini R. Moldova în fața încercărilor de destabilizare din partea Rusiei

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI7 days ago

Rareș Bogdan le cere liderilor UE ”să decidă plata unor compensații” pentru fermierii români care ”au pierdut enorm după declanșarea invaziei ruse în Ucraina”

INTERNAȚIONAL1 week ago

AUKUS: De pe coasta Pacificului, liderii SUA, Regatului Unit și Australiei au lansat programul submarinelor cu propulsie nucleară pentru a garanta securitatea globală

U.E.2 weeks ago

Israelul vrea să accelereze ”livrările de gaz către Europa prin Italia”, anunță Benjamin Netanyahu după discuții cu Giorgia Meloni

Team2Share

Trending