Connect with us

GENERAL

Remaniere guvernamentală. Care este capacitatea de comunicare a miniștrilor români într-o limbă de circulație internațională în contextul preluării președinției Consiliului UE

Published

on

UPDATE 13.37. Președintele Klaus Iohannis a respins propunerile de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice şi Ministerul Transporturilor, în speţă Ilan Laufer şi Lia Olguţa Vasilescu.

Austria va preda României la 1 ianuarie 2019 ștafeta președinției rotative a Consiliului Uniunii Europene, în trio cu Finlanda și Croația, perioadă în care aceasta va avea de gestionat dosare importante pentru viitorul Europei, de la dosarul privind ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, Cadrul Financiar Multianual post-2020, dar și alegerile europene în urma cărora se va stabili noua gardă a instituțiilor europene.

Foto: Calea Europeană

În timpul exercitării Președinției, România va reprezenta Consiliul Uniunii Europene în dialogul cu celelalte instituții europene, în special Comisia Europeană și Parlamentul European, lucrând, de asemenea, în strânsă coordonare cu Președintele Consiliului European în cadrul procesului decizional.

Luând în calcul dinamica din ultima perioadă în Guvernul de la București și perioada în care miniștrii români vor avea de discutat dosare importante pentru viitorul Uniunii Europene cu omologii lor din celelalte state, CaleaEuropeană.ro vă prezintă o radiografie a capacității de comunicare a miniștrilor români într-o limbă de circulație internațională, potrivit CV-urilor acestora, care pot fi consulate pe site-ul Guvernului României. 

Astfel, putem observa că limbile engleză și franceză sunt cele preponderent cunoscute și utilizate de membrii Cabinetului de la București, printre ei fiind și excepții precum ministrul Energiei, Anton Anton, care are cunoștințe și de limbă germană și italiană, ministrul Sănătății și cel al Românilor de Pretutindeni, care cunosc și limba italiană, sau ministrul Afacerilor Europene, George Ciamba, care știe și greacă. 

Viorica DĂNCILĂ, prim-ministrul României: Engleză, Franceză 

Grațiela Leocadia GAVRILESCU, viceprim-ministru, ministrul mediului: nu este menționat 

Ana BIRCHALL, viceprim-ministru pentru implementarea parteneriatelor strategice ale României: Engleză

Carmen Daniela DAN, ministrul afacerilor interne: Engleză, Franceză

Teodor-Viorel MELEŞCANU, ministrul afacerilor externe: Engleză, Franceză

Eugen Orlando TEODOROVICI, ministrul finanţelor publice: Engleză

Tudorel TOADER, ministrul justiţiei: Engleză, Franceză

Petre DAEA, ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale: Engleză

Lia-Olguţa VASILESCU, ministrul transporturilor: Italiană

Niculae BĂDĂLĂU, ministrul economiei: Engleză, Franceză 

Anton ANTON, ministrul energiei: Engleză, Germană, Franceză și Italiană

Rovana PLUMB, ministrul fondurilor europene: Engleză, Franceză

Ştefan-Radu OPREA, ministrul pentru mediul de afaceri, comerţ şi antreprenoriat: Engleză

Sorina PINTEA, ministrul sănătăţii: Engleză, Italiană, Rusă

Daniel BREAZ, ministerul culturii: Engleză

Ioan DENEŞ, ministrul apelor şi pădurilor: Engleză

Constantin Bogdan MATEI, ministrul tineretului și sportului: nu este menționat 

Alexandru PETRESCU, ministrul comunicaţiilor şi societăţii informaţionale: Engleză

Bogdan Gheorghe TRIF, ministrul turismului: Engleză, Italiană

Natalia-Elena INTOTERO, ministrul pentru românii de pretutindeni: Italiană, Engleză, Franceză

Marius Budăi, ministrul mincii: Engleză, Franceză

Ilan LAUFER, ministrul Dezvoltării: Engleză, Ebraică 

Gabriel LEȘ, minsitrul Apărării: Engleză 

Viorel ILIE, ministrul pentru relaţia cu Parlamentul: Franceză și Engleză

Nicolae HURDUC, ministrul cercetării si inovării: Engleză, Franceză

George CIAMBA, ministrul delegat pentru afaceri europene: Engleză, Franceză și cunoștințe de limbă greacă 

Ecaterina ANDRONESCU, ministrul educaţiei naţionale: Engleză, Franceză

Președinția rotativă asigură gestionarea curentă a agendei europene și prezidarea formațiunilor sectoriale ale Consiliului la toate nivelurile (ministerial, ambasadorial și tehnic), cu excepția Consiliului Afaceri Externe. Președinția trebuie să acționeze ca un mediator imparțial, concentrându-se în principal pe prezentarea de propuneri de compromis, capabile să conducă la adoptarea de poziţii comune ale statelor membre.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Eurodeputatul Rareș Bogdan, apel către Ursula von der Leyen și țările UE: Populiștii români se folosesc de respingerea aderării la Schengen pentru a ataca Uniunea Europeană

Published

on

© Rareș Bogdan/Facebook

Eurodeputatul Rareș Bogdan, liderul delegației române din grupul PPE, a solicitat miercuri, în plenul Parlamentului European, implicarea președinției finlandeze a Consiliului UE și a președintelui ales al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pentru acceptarea României în interiorul spațiului Schengen.

”Noi, românii, am dovedit pe 26 mai că suntem hotărâți să apărăm valorile statului de drept, dar așteptăm o dovadă clară a Parlamentului că nu am fost mințiți. Am făcut investiții costisitoare, am securizat frontiera de est a Europei, suntem santinela civilizației europene și ni s-a promis clar aderarea la spațiul Schengen, dar am fost amăgiți. România îndeplinește din 2011 condițiile de aderare și cere ferm ceea ce i se cuvine. Euro-sistemul nu își permite creșterea sentimentelor eurosceptice în România. Țineți cont de asta. Populiștii români care mimează valorile statului de drept se folosesc de respingerea aderării la Schengen pentru a ataca Uniunea Europeană. Una spun aici, alta spun la București”, a afirmat Bogdan, în timpul unei dezbateri cu prim-ministrul Antti Rinne pe marginea președinției finlandeze a Consiliului UE, cea care a succedat de la 1 iulie președinția română.

”Din fericire, intervențiile președintelui României și protestele societății civile au blocat atacurile împotriva justiției. Cer președinției finlandeze, dar și doamnei Ursula von der Leyen, să se implice în rezolvarea acestei probleme. Nu perpetuați nedreptatea făcută poporului român. Românii au avut a treia prezență la vot la euro-alegeri. România merită să fie în Schengen. Este în interesul securității tuturor”, a completat Rareș Bogdan.

Afirmațiile sale apar în contextul în care președinția finlandeză a Consiliului UE și-a făcut un obiectiv din respectarea statului de drept în UE, dar și în condițiile în care președintele ales al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a răspuns la îngrijorările formulate de mai mulți eurodeputați privind inexistența unui echilibru geografic și geopolitic între cei numiți să conducă instituțiile UE, dar și a așteptărilor țărilor din Europa Centrală și de Est de a deveni parte a spațiului Schengen și a zonei euro.

Răspunzând unei remarci din partea lui Siegfried Mureșan, vicepreședintele grupului PPE, privind aderarea Bulgariei și a României la spațiul Schengen în condițiile în care cele două țări respectă criteriile tehnice încă din 2011, Ursula von der Leyen a precizat:Cu foarte mare respect mă gândesc la efortul făcut de Europa Centrală și de Est pentru a adera la Uniunea Europeană, pentru a adera la spațiul Schengen, la zona euro. Și cred că atunci când respectă criteriile, acest lucru trebuie răsplătit”.

Ulterior, vicepreședintele Comisiei Europene Maros Sefcovic a salutat, în plenul Parlamentului European, rezultatele președinției României la Consiliul Uniunii Europene, în cadrul unei dezbateri cu premierul Viorica Dăncilă, reafirmând totodată sprijinul executivului european pentru aderarea României la spațiul Schengen.

Continue Reading

GENERAL

David Sassoli, președintele Parlamentului European, omagiu adus victimelor terorismului în capitala Europei

Published

on

© President of the European Parliament/Facebook

Președintele Parlamentului Europan, David Sassoli, nou ales în funcție săptămâna aceasta, a adus un omagiu victimelor terorismului din Bruxelles, într-o vizită la stația de metrou Maalbeek, locul unui atac teorist în martie 2016. 

Vizita lui David Sassoli la locul tragicului eveniment a fost una dintre primele acțiuni întreprinse în calitate de președinte al Parlamentului European.

,,În primele mele zile în calitate de președinte al Parlamentului European, am dorit să aduc un omagiu victimelor terorismului din capitala Europei și, desigur, tuturor victimelor terorismului. Acesta este un gest simbolic în numele tuturor membrilor Parlamentului. Europa trebuie să fie un pământ al păcii, trebuie să fim fermi în lupta împotriva terorismului și a violenței “, a declarat președintele nou ales, David Sassoli, potrivit unei postări pe Facebook. 

Stația de metrou Maalbeek, vizitată ieri de președinte, a fost scena unui atac sinucigaș cu bombă la 22 martie 2016, la câteva minute după ce alți atentatori sinucigași au efectuat atacuri pe aeroportul din Bruxelles.

În acea zi, în atacurile cu bombă au murit în total 32 de civili.

Continue Reading

GALA PREMIILOR MARII LOJI

MLNR organizează, vineri, 21 iunie, a IX-a ediție a Galei Premiilor MLNR

Published

on

Marea Loja Naţională din România (MLNR) organizează, vineri, 21 iunie a.c., în parteneriat cu Academia Română, la Ateneul Român, cea de-a IX-a ediţie a Galei Premiilor MLNR. Calea Europeană este partener media al Galei și va transmite  LIVE evenimentul pe platforma caleaeuropeana.ro și pe pagina de Facebook Calea Europeană, începând cu ora 19.00.

La eveniment vor participa reprezentanţi din mediul academic, universitar, cultural, bancar, diplomatic şi politic din România.

Partea I

Partea a II a

 

Marea Loja Nationala din România va decerna in cadrul festivității organizate la Ateneul Român, 7 premii a câte 5.000 Euro fiecare, pentru urmatoarele domenii de referință:

  • Premiul GRIGORE MOISIL pentru Științe Exacte;
  • Premiul HENRI COAND` pentru Științe Aplicate;
  • Premiul CAROL DAVILA pentru Medicină;
  • Premiul EUGENIU CARADA pentru Economie;
  • Premiul NICOLAE TITULESCU pentru Diplomație și Politologie;
  • Premiul SPIRU HARET pentru Educație, Mediu, IT;
  • Premiul CONSTANTIN BRÂNCUȘI pentru Artă și Cultură.

Premiile poartă numele unor personalități reprezentative pentru domeniul de referință și care au aparținut celei mai respectabile confrerii din lume – masoneria.
Gala Premiilor M.L.N.R., aflată la a noua editie, își propune să promoveze și să recompenseze spiritul creator, inovator și inventiv al poporului român în domenii vitale pentru destinul nostru colectiv.

 

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending