Connect with us

GENERAL

Remaniere guvernamentală. Care este capacitatea de comunicare a miniștrilor români într-o limbă de circulație internațională în contextul preluării președinției Consiliului UE

Published

on

UPDATE 13.37. Președintele Klaus Iohannis a respins propunerile de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice şi Ministerul Transporturilor, în speţă Ilan Laufer şi Lia Olguţa Vasilescu.

Austria va preda României la 1 ianuarie 2019 ștafeta președinției rotative a Consiliului Uniunii Europene, în trio cu Finlanda și Croația, perioadă în care aceasta va avea de gestionat dosare importante pentru viitorul Europei, de la dosarul privind ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, Cadrul Financiar Multianual post-2020, dar și alegerile europene în urma cărora se va stabili noua gardă a instituțiilor europene.

Foto: Calea Europeană

În timpul exercitării Președinției, România va reprezenta Consiliul Uniunii Europene în dialogul cu celelalte instituții europene, în special Comisia Europeană și Parlamentul European, lucrând, de asemenea, în strânsă coordonare cu Președintele Consiliului European în cadrul procesului decizional.

Luând în calcul dinamica din ultima perioadă în Guvernul de la București și perioada în care miniștrii români vor avea de discutat dosare importante pentru viitorul Uniunii Europene cu omologii lor din celelalte state, CaleaEuropeană.ro vă prezintă o radiografie a capacității de comunicare a miniștrilor români într-o limbă de circulație internațională, potrivit CV-urilor acestora, care pot fi consulate pe site-ul Guvernului României. 

Astfel, putem observa că limbile engleză și franceză sunt cele preponderent cunoscute și utilizate de membrii Cabinetului de la București, printre ei fiind și excepții precum ministrul Energiei, Anton Anton, care are cunoștințe și de limbă germană și italiană, ministrul Sănătății și cel al Românilor de Pretutindeni, care cunosc și limba italiană, sau ministrul Afacerilor Europene, George Ciamba, care știe și greacă. 

Viorica DĂNCILĂ, prim-ministrul României: Engleză, Franceză 

Grațiela Leocadia GAVRILESCU, viceprim-ministru, ministrul mediului: nu este menționat 

Ana BIRCHALL, viceprim-ministru pentru implementarea parteneriatelor strategice ale României: Engleză

Carmen Daniela DAN, ministrul afacerilor interne: Engleză, Franceză

Teodor-Viorel MELEŞCANU, ministrul afacerilor externe: Engleză, Franceză

Eugen Orlando TEODOROVICI, ministrul finanţelor publice: Engleză

Tudorel TOADER, ministrul justiţiei: Engleză, Franceză

Petre DAEA, ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale: Engleză

Lia-Olguţa VASILESCU, ministrul transporturilor: Italiană

Niculae BĂDĂLĂU, ministrul economiei: Engleză, Franceză 

Anton ANTON, ministrul energiei: Engleză, Germană, Franceză și Italiană

Rovana PLUMB, ministrul fondurilor europene: Engleză, Franceză

Ştefan-Radu OPREA, ministrul pentru mediul de afaceri, comerţ şi antreprenoriat: Engleză

Sorina PINTEA, ministrul sănătăţii: Engleză, Italiană, Rusă

Daniel BREAZ, ministerul culturii: Engleză

Ioan DENEŞ, ministrul apelor şi pădurilor: Engleză

Constantin Bogdan MATEI, ministrul tineretului și sportului: nu este menționat 

Alexandru PETRESCU, ministrul comunicaţiilor şi societăţii informaţionale: Engleză

Bogdan Gheorghe TRIF, ministrul turismului: Engleză, Italiană

Natalia-Elena INTOTERO, ministrul pentru românii de pretutindeni: Italiană, Engleză, Franceză

Marius Budăi, ministrul mincii: Engleză, Franceză

Ilan LAUFER, ministrul Dezvoltării: Engleză, Ebraică 

Gabriel LEȘ, minsitrul Apărării: Engleză 

Viorel ILIE, ministrul pentru relaţia cu Parlamentul: Franceză și Engleză

Nicolae HURDUC, ministrul cercetării si inovării: Engleză, Franceză

George CIAMBA, ministrul delegat pentru afaceri europene: Engleză, Franceză și cunoștințe de limbă greacă 

Ecaterina ANDRONESCU, ministrul educaţiei naţionale: Engleză, Franceză

Președinția rotativă asigură gestionarea curentă a agendei europene și prezidarea formațiunilor sectoriale ale Consiliului la toate nivelurile (ministerial, ambasadorial și tehnic), cu excepția Consiliului Afaceri Externe. Președinția trebuie să acționeze ca un mediator imparțial, concentrându-se în principal pe prezentarea de propuneri de compromis, capabile să conducă la adoptarea de poziţii comune ale statelor membre.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

GENERAL

Partidul Brexit, condus de Nigel Farage, continuă să fie pe prima poziție în intențiile de vot pentru alegerile europarlamentare din 23 mai

Published

on

©Nigel Farage/Twitter

Partidul Brexit, condus de Nigel Farage, îşi menţine avansul faţă de cele două formaţiuni politice tradiţionale britanice – Partidul Conservator şi Partidul Laburist – în intenţiile de vot ale electoratului britanic, înainte cu mai puţin de o săptămână de alegerile europarlamentare din Regatul Unit, relevă un sondaj de opinie realizat de institutul Opinium, pentru cotidianul The Observer, transmite Reuters, relatează Agerpres.

Noul partid al lui Farage este creditat cu 34% din voturi în perspectiva alegerilor europene din 23 mai la care Regatul Unit ia parte întrucât nu a reuşit să părăsească Uniunea Europeană conform calendarului stabilit iniţial, respectiv până la finalul lunii martie.

Pe poziţia secundă se plasează laburiştii, cu 20% din intenţiile de vot, cu un punct procentual mai puţin faţă de acum o săptămână, ei fiind urmaţi de liberal-democraţi (pro-UE), cu 15% din intenţiile de vot, cu trei puncte procentuale mai multe decât în sondajul similar din urmă cu o săptămână.

Partidul Conservator, al premierului în exerciţiu Theresa May, este creditat cu numai 12% din intenţiile de vot (cu un punct procentual mai mult decât săptămâna trecută), ceea ce îl plasează pe poziţia a patra.

Sondajul mai indică faptul că în cazul alegerilor legislative naţionale, Partidul Laburist ar obţine 29% din voturi, Partidul Brexit 24% din voturi şi Partidul Conservator doar 22% din voturi.

Citiți și: Sprijinul pentru Conservatori și Laburiști, pentru alegerile europarlamentare din 23 mai, în scădere drastică. Partidul Brexit al lui Nigel Farage conduce detașat între preferințele britanicilor

Continue Reading

GENERAL

Angela Merkel îndeamnă europenii să se opună partidelor naționaliste prin votul la alegerile europene:”Naționalismul încearcă să distrugă Europa”

Published

on

Foto: Parlamentul European

Cancelarul german, Angela Merkel, a participat sâmbătă la un miting electoral în Zagreb, capitala Croației, unde a cerut europenilor să respingă mișcările naționaliste atunci când vor vota săptămâna viitoare la alegerile europarlamentare, “patriotismul și Europa nu sunt în contradicție, naționalismul încearcă să distrugă Europa și trebuie să ne luptăm”, a declarat aceasta în fața unei mulțimi de aproximativ 6.000 de persoane, relatează Politico.

În timpul unei conferințe de presă la Zagreb, după o întâlnire avută cu premierul croat, Andrej Plenkovic, Merkel a declarat că ”trebuie să ne confruntăm cu mişcări populiste care în multe aspecte dispreţuiesc valorile noastre, care vor să distrugă Europa valorilor noastre (…) pentru ca minorităţile să nu fie protejate, drepturile fundamentale ale omului să fie puse sub semnul întrebării şi corupţia să joace un rol în politică”, relatează Agerpres.

Această cerere din partea cancelarului german a fost realizată în contextul în care, în ziua de vineri, vicecancelarul austriac  Heinz-Christian Strache a demisionat după ce a fost implicat într-un scandal de corupție, acesta era liderul extremei drepte austriece și guverna în coaliția formată cu cancelarul conservator, Sebastian Kurz. 

Citiți și: Cancelarul conservator, Sebastian Kurz, a anunțat alegeri anticipate în Austria după scandalul de corupție în care a fost implicat vicecancelarul Heinz-Christian Strache: ”Prea mult este prea mult”

Cancelarul german a făcut referire la experiența Croației în războaiele balcanice din anii 1990, când ea a salutat Uniunea Europeană ca un factor cheie în favoarea păcii pe continent. “Europa este un proiect de pace. Am avut 74 de ani de pace în Germania. Și voi ați avut un război în anii 1990, știiți ce înseamnă pacea “, a spus Merkel.” 

Continue Reading

GENERAL

Primarul Municipiului Arad, Gheorghe Falcă, mesaj din Piața Victoriei privind viitoarele alegeri europene: Prin votul românilor din 26 mai vom fi o țară liberă

Published

on

©️ Screen Shot Facebook

Primarul Municipiului Arad, Gheorghe Falcă a participat sâmbătă, în Piaţa Victoriei, la mitingul electoral al Partidului Naţional Liberal. În cadrul evenimentului de lansare a candiaților PNL la alegerile europene, edilul a menționat în discursul său că „prin votul românilor din 26 mai vom fi o țară liberă.”

”Sunt un om născut în țara moților, vin din capitala politică a Marii Uniri, Aradul, iar prin votul din 26 mai vom fi o țară liberă cu votul românilor. Într-o țară, cetățenii reprezintă aurul ei, iar noi avem datoria să avem grijă de românii din această țară frumoasă”, a menționat edilul în discursul său.

La manifestaţie au fost prezenți  pe scenă președintele României, Klaus Iohannis și lideri ai PNL, printre care preşedintele Ludovic Orban, secretarul general Robert Sighiartău, liderul deputaţilor Raluca Turcan, al senatorilor – Florin Cîţu, primarii Mircea Hava, Gheorghe Falcă, Emil Boc.

Gheorghe Falcă este primarul municipiului Arad din anul 2004. Din această calitate, Falcă este membru al Comitetului European al Regiunilor, participând la formarea politicilor la nivel european. Ca primar al Aradului, Gheorghe Falcă a reușit să dezvolte și să modernizeze orașul și a realizat cea mai mare investiție finanțată din fonduri europene din învățământul românesc.

Acesta candidează pentru un mandat de eurodeputat pe lista PNL pentru europarlamentare, unde ocupă locul 8.

Citiți și:Primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă, discurs înainte de alegerile europene: „Eu știu ce înseamnă forța Bruxelles-ului. Dați șansa unui om care a făcut treabă să reprezinte România”

Continue Reading
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Facebook

Advertisement

Trending