Connect with us

U.E.

”Renașterea europeană” – Scrisoarea lui Emmanuel Macron pentru 500 de milioane de europeni: ”Ține de voi să decideți dacă Europa va fi mai mult decât un episod în istorie”

Published

on

© La Sorbonne/ Flickr

Aflat într-un con de umbră politic și într-un vizibil declin de popularitate, președintele Franței Emmanuel Macron s-a adresat luni cetățenilor europeni, într-o scrisoare publicată în limbile franceză și engleză în care a făcut apel la ”renașterea europeană” cu aproximativ 80 de zile înainte de alegerile pentru Parlamentul European și cu aproape trei săptămâni înainte de preconizata, dar improbabila retragere a Marii Britanii din Uniunea Europeană. Textul președintelui francez a fost publicat și pe pagina președinției franceze în toate limbile oficiale ale Uniunii Europene.

Cunoscut pentru discursurile sale pline de grandoare politică și fervoare creativă – de la Atena la Sorbonna și până la decernarea premiului ”Carol cel Mare” la Aachen – liderul de la Elysee le solicită cetățenilor ”să nu lase naționaliștii să exploateze furia publică”.

Vreau un proiect ambițios care le permite oamenilor să preia controlul înapoi”, scrie Macron pentru Le Parisien și The Guardian, într-un editorial în care face referire la apărarea libertății, la protejarea Europei și la refacerea spiritului progresului.

Președintele francez, cel care a lansat în trecut ideea convențiilor cetățenești, cere organizarea, până la finalul acestui an, a unei ”Conferințe pentru Europa” care să propună ”schimbările necesare pentru proiectul nostru politic, care pot însemna chiar și amendarea tratatelor UE”.

”Această conferință va trebui să se implice în dezbateri cu cetățenii și să îi asculte pe reprezentanții mediilor academic, de business și sindicale, precum și liderii religioși și spirituali. Aceasta va defini o foaie de parcurs pentru UE care va transpune aceste priorități-cheie în acțiuni concrete. Va exista dezacord, dar este mai bine să avem o Europă statică sau o Europă care avansează, uneori la viteze diferite și care este deschisă tuturor? În această Europă, oamenii vor lua cu adevărat controlul asupra viitorului lor”, scrie Macron.

Recunoscut și pentru propunerile sale anterioare – între care Inițiativa de Intervenție Europeană în materie de apărare sau un buget pentru zona euro și chiar înființarea poziției de ministru de finanțe european – , președintele francez propune, și în acest context, înființarea a trei noi Consilii europene și a unei noi bănci europene, vizând tematici cruciale pentru viitorul Europei.

”Vom avea nevoie de o forță de frontieră comună și de un birou european pentru azil, de obligații stricte de control și de solidaritate europeană, la care fiecare țară va contribui sub autoritatea unui Consiliu european pentru securitate internă. (…) Aceleași standarde ar trebui să se aplice și în domeniul apărării. (…) Un tratat privind apărarea și securitatea ar trebui să definească obligațiile noastre fundamentale în asociere cu NATO și aliații noștri europeni: creșterea cheltuielilor pentru apărare, o clauză de apărare reciprocă cu adevărat operațională și un Consiliu european de securitate, cu Regatul Unit membru, pentru a pregăti deciziile noastre colective. (…) Revenirea pe drumul cel bun înseamnă, de asemenea, a fi vârf de lance în privința cauzei pentru mediu. (…) UE trebuie să-și stabilească obiectivul – zero emisii de dioxid de carbon până în 2050 și reducerea la jumătate a pesticidelor până în 2025 – și să își adapteze politicile în consecință cu măsuri precum o Bancă europeană pentru climă pentru finanțarea tranziției ecologice. (…) Progresul și libertatea sunt legate de ideea de a putea trăi din munca cuiva: Europa trebuie să privească înainte pentru a crea locuri de muncă. Din acest motiv, nu este nevoie doar de reglementarea giganților digitali (…) dar și de finanțarea inovării prin acordarea noului Consiliu european pentru Inovare a unui buget pe picior de egalitate cu Statele Unite, în scopul de a determina noi descoperiri tehnologice, cum ar fi inteligența artificială”, scrie Emmanuel Macron.

În mod inedit, atât în versiunea în limba franceză, cât și în cea în limba engleză, președintele francez își încheie pledoaria, convins fiind că Marea Britanie își va găsi locul în această Europă pe care el o proiectează.

Impasul Brexit este o lecție pentru noi toți. Trebuie să scăpăm de această capcană și să aducem însemnate viitoarelor alegerilor și proiectului nostru. Ține de voi să decideți dacă Europa și valorile progresului pe care ea le întruchipează trebuie să fie mai mult decât un episod care trece în istorie. Aceasta este alegerea pe care v-o propun: împreună să trasăm calea Renașterii europene”, a conchis Macron.

 

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și doctorand în domeniul reasigurării strategice a NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este parte a programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

U.E.

Marea Britanie lansează în circulație o nouă monedă cu ocazia Brexitului pentru a marca un ”nou capitol”

Published

on

© Sajid Javid / Twitter

Regatul Unit va marca ieșirea din Uniunea Europeană prin lansarea unei noi monede de 50 de pence, ea fiind inscripţionată cu mesajul ”Pace, prosperitate şi prietenie cu toate naţiunile” şi cu data Brexitului, 31 ianuarie 2020.

 

”Retragerea din Uniunea Europeană este un punct de cotitură în istoria noastră şi această monedă marchează începutul acestui nou capitol”, a scris pe Twitter ministrul britanic de finanţe Sajid Javid.

Aproximativ 3 milioane de monede vor fi distribuite de bănci, oficii poștale și magazine, la nivel național începând de vineri, 31 ianuarie, iar alte 7 milioane vor intra în circulație la sfârșitul acestui an, informează comunicatul oficial.

Ministerul britanic de Finanţe stabilise iniţial ca noua monedă de 50 de pence să fie inscripţionată cu 29 martie 2019, data iniţială la care fusese prevăzut Brexitul înainte ca disputele dintre susţinătorii şi adversarii ieşirii din UE să conducă la amânarea acestuia.

Sajid Javid a  fost cel care a primit primul lot de monede Brexit și i-l va prezenta premierului săptămâna aceasta.

La 1 februarie 2020, după 47 de ani de apartenență la UE, Regatul Unit va deveni primul stat membru care va fi părăsit Uniunea Europeană.

Citiți și: Premierul Boris Johnson propune o campanie de strângere de fonduri pentru ca faimosul Big Ben să sune în noaptea Brexitului. Fiecare bătaie a clopotului va costa 50.000 de lire sterline

Continue Reading

Eugen Tomac

Eurodeputatul Eugen Tomac, după vizita în diaspora: Criza forței de muncă din România se poate rezolva prin programe guvernamentale îndrăznețe și investiții

Published

on

© Eugen Tomac/Facebook

Criza forței de muncă din România se poate rezolva prin programe guvernamentale îndrăznețe, prin proiecte de investiții mici și mari prin care statul să stimuleze reîntoarcerea acasă, este mesajul transmis pe Facebook, duminică seara, de eurodeputatul Eugen Tomac (PMP, PPE) după vizita în diaspora, unde s-a întâlnit cu românii din Roma.

„Majoritatea românilor cu vârsta de peste 40 de ani aflați la munca peste hotare își doresc să revină acasă. Cetățenii cu vârste cuprinse intre 30 și 40 de ani încă nu au o opțiune definită, aceasta și pentru că au copii in sistemul de învățământ italian. Tinerii de până in 30 de ani se integrează, își întemeiază o familie in Italia și cel mai probabil vor rămâne defintiv in această țară.Peste 50% din românii aflați in Europa își doresc sa revină acasa, nu sunt însă deciși când sa o facă și așteaptă schimbări reale, nu guvernări fragile cu agende înguste, fără viziune, așa cum a guvernat PSD timp de 8 ani”, transmite Eugen Tomac. 

În viziunea sa, eurodeputatul PPE consideră că „criza forței de muncă din România se poate rezolva prin programe guvernamentale îndrăznețe, prin proiecte de investiții mici și mari prin care statul să stimuleze reîntoarcerea acasă”. 

De asemenea, precizează Tomac, „trebuie să ne reformăm profund instituțiile prin inovare, dezvoltare și adaptare la nevoile reale ale pieței”. 

„Eu le-am promis că noi, cei din PMP, ne vom bate pentru a face cât mai transparentă și eficientă administrația din România, pentru că doar așa putem reclădi încrederea între stat și cetățenii români, indiferent de unde se află acum”, mai scrie eurodeputatul român. 

Continue Reading

Corina Crețu

Eurodeputatul Corina Crețu: De Ziua Internațională a Comemorării Victimelor Holocaustului, să ne aducem aminte că, orice ar fi, trebuie să rămânem oameni

Published

on

© Corina Crețu/ Facebook

Eurodeputatul Corina Crețu (Pro România, S&D) a transmis un mesaj în onoarea victimelor Holocaustului, cu prilejul aniversării pe 27 ianuarie a 75 de ani de la eliberarea lagărului de concentrare și exterminare Auschwitz-Birkenau.

„În ziua de 27 ianuarie 1945, lagărul nazist de la Auschwitz-Birkenau a fost eliberat și astfel lumea avea în fața ochilor întreaga oroare a ‘soluției finale’, tratamentul aplicat de naziști populației de origine evreiască din teritoriile ocupate de Germania hitleristă și din cele ale aliaților ei. Circa șase milioane de evrei au pierit în acei ani, din simpla vină de a fi aparținut unui anumit grup etnic. Tragedia evreilor este unică și sper că am învățat lecțiile istoriei, pentru a nu mai repeta niciodată acele orori”, scrie eurodeputatul român pe pagina sa de Facebook. 

 

Corina Crețu mai transmite că „de Ziua Internațională a Comemorării Victimelor Holocaustului, să ne aducem aminte că, orice ar fi, trebuie să rămânem oameni”. 

„Să ne aducem aminte de toți cei care au pierit în lagăre de muncă sau de exterminare: evrei, români, polonezi, romi, italieni, etc.
Dumnezeu să îi odihnească!”, a adăugat aceasta.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending