Partidul Popular European (PPE), cea mai mare familie politică europeană, din care provin șeful Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker și președintele Consiliului European, Donald Tusk a desemnat, în premieră, un român care să ocupă poziția de principal comunicator al formațiunii. Europarlamentarul PMP Siegfried Mureșan este, începând de astăzi, noul purtător de cuvânt al PPE.
Mai mult despre numirea europarlamentarului PMP în calitate de purtător de cuvânt al PPE găsiți pe CaleaEuropeana.ro.
Prin această numire, Siegfried Mureșan, care ocupă și funcția vicepreședintele Comisiei pentru bugete din Parlamentul European, consolidează profilul europarlamentarilor români care dețin poziții influente în Parlamentul European, în comisiile de specialitate, dar și în grupurile politice. Astfel, pe lângă calitatea de membrii sau membrii supleanți ai comisiilor de specialitate, unii dintre europarlamentarii români ocupă funcții de importante la nivel european.

Victor Boștinaru (PSD/ S%D), membru al Parlamentului European încă de la aderarea României la UE în 2007, ocupă în actuala legislatură funcția de vicepreședinte al Grupului Alianței Progresiste a Socialiștilor si Democraților în Parlamentul European.
Andi Cristea (PSD/S%D) este europarlamentar după alegerile din 25 mai 2014, iar în cadrul Parlamentului European, pe lângă apartenența la Comisia pentru Afaceri Externe este și președintele Delegației la Comisia parlamentară de cooperare UE-Moldova.
Viorica Dăncilă (PSD/ S&D), europarlamentar încă din 2009 este în prezent vicepreședinte al Comisiei pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, și totodată lider al euro-deputaților români din grupul S&D.
Mircea Diaconu (independent/ ALDE), ales în 2014 ca europarlamentar a devenit vicepreședinte al Comisie pentru Cultură și Educație din cadrul Parlamentului European.
Monica Macovei (independent/ PPE), care se află la al doilea mandat ca europarlamentar îndeplinește în această legislatură funcția de Președinte al Delegației la Comisia parlamentară de stabilizare și de asociere UE-Albania.
Marian Jean Marinescu (PDL/ PPE) este și el membru al Parlamentului European din 2007, fiind reales în 2009 și 2014. Pe lângă apartenența la comisiile de specialitate, euro-deputatul român este vicepreședinte al Grupului Partidului Popular European în Parlamentul European.
Ramona Mănescu (PNL/ PPE), unul dintre primii europarlamentari români, ea fiind pentru prima dată aleasă în 2007 din partea PNL, este în actualul legislativ european vicepreședinte al Delegației pentru relațiile cu țările din Mashrek.
Dan Nica (PSD/ S&D), aflat la primul mandat de europarlamentar, ocupă funcția de vicepreședinte al Comisiei pentru Control Bugetar.
Norica Nicolai (PNL/ ALDE) se află la doilea mandat în calitate de europarlamentar. În urma trecerii PNL la grupul PPE, aceasta a preferat să rămână în cadrul grupului Alianța Liberalilor și Democraților în Europa, unde ocupă poziția de vicepreședinte.
Ioan Mircea Pașcu (PSD/ S&D) este europarlamentar din 2007. În actuala legislatură, a fost reconfirmat în calitate de vicepreședinte al Comisiei pentru Afaceri Externe, poziție ocupată de la primul mandat din 2007. După numirea Corinei Crețu drept comisar european pentru Politică Regională, Ioan Mircea Pașcu a fost ales vicepreședinte al Parlamentului European în noiembrie 2014, și prin urmare este membru al Biroului Parlamentului European.
Cristian Preda (PMP/ PPE), membru al Parlamentului European încă din 2009 este actualmente vicepreședinte al subcomisiei pentru Drepturile Omului.
Daciana Sârbu (PSD/ S&D) este și ea membră în PE din 2007. În legislativul actual deține funcția de vicepreședinte al Comisiei pentru Mediu, Sănătate Publică și Siguranță Alimentară.
Adina Vălean (PNL/ PPE), membru al Parlamentului European din 2007 a fost aleasă vicepreședinte al Parlamentului European din partea grupului PPE pentru primii doi ani și jumătate ai legislaturii 2014-2019. Totodată, face parte din Biroul Parlamentul European.
Renate Weber (PNL/ ALDE) face parte din rândul europarlamentarilor români ce sunt membri încă din 2007. În acest moment, pe lângă apartenența la comisiile de specialitate, ea ocupă funcția de vicepreședinte al Delegației la Comisia parlamentară mixtă UE-Chile.
Printre românii care ocupă funcții importante la nivelul Uniunii Europene și al partidelor politice europene se află și Corina Crețu și Anca Boagiu.
Corina Crețu este noul comisar român în Comisia Juncker, începând cu 1 noiembrie 2014. Ea deține portofoliul Politicii Regionale, iar anterior a fost membru al Parlamentului European, încă din 2007 și aleasă vicepreședinte al Parlamentului European în noua legislatură.
La rândul său, Anca Boagiu, senator și președinte al Comisiei pentru Afaceri Europene a Senatului României este vicepreședinte al Partidului Popular European.
.