INTERNAȚIONAL
Renuntati la Statele Unite ale Europei – fost ministru francez de externe
Published
12 years agoon
By
REDACTIAUniunea Europeana nu va primi suficient sprijin public pentru federalism si ar trebui sa abandoneze ideea unui superstat inspirat din SUA, spune fostul ministru francez de externe Hubert Védrine.
Germanii nu vor suporta toate costurile iar ceilalti europeni nu vor accepta pierderea suveranitatii pe care ar presupune-o un asemenea stat supranational, a declarat Védrine pentru EurActiv.fr.
“Pentru germani, ar inseamna ca intreaga zona euro este sub control german, iar pentru altii ar insemna ca Germania trebuie sa plateaca pentru tarile aflate in dificultate”.
“Eu nu cred nici macar pentru o secunda intr-o viziune supranationala in care statele-natiune sa isi transfere competentele la un nivel superior si care statele vor fi reduse la regiuni. Cetatenii europeni nu vor accepta niciodata asta, incepand cu Germania.”
“Haide sa abandonam aceasta perspectiva, asta ii va descuraja pe cei 0,01% dintre persoanele care sunt federaliste, si sa nu ne mai comparam cu SUA” a spus el.
Detalii AICI.
Sursa: EurActiv.com
Foto: commons.wikimedia.org
You may like
Astăzi în istorie: Funeraliile reginei Elisabeta a II-a și 76 de ani de la discursul lui Winston Churchill privind “Statele Unite ale Europei”
Astăzi în istorie – 75 de ani de la discursul lui Winston Churchill privind “Statele Unite ale Europei”: Dacă Europa ar fi unită, nu ar exista limită pentru fericire, prosperitate și glorie
The Guardian: Winston Churchill intenționa să folosească celebrul discurs de la Fulton privind “Cortina de Fier” pentru a vorbi despre “Statele Unite ale Europei”
Premierul Viktor Orban: Trebuie să punem capăt ”visului nebun al unor State Unite ale Europei”
Fostul președinte Traian Băsescu: Uniunea Europeană poate evolua către Statele Unite ale Europei. Securitatea nu ne-o putem garanta decât alături de SUA
Klaus Iohannis a semnat decretul privind numirea lui Nicolae Hurduc în funcţia de ministru al Cercetării şi Inovării
REPUBLICA MOLDOVA
R. Moldova atenționează că Rusia ar putea recurge la ”acțiuni perturbatoare” la secțiile de votare din străinătate în timpul celui de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale (Die Welt)
Published
6 hours agoon
November 2, 2024By
Teodora IonRepublica Moldova atenționează că Rusia ar putea recurge la ”acțiuni perturbatoare” la secțiile de votare din străinătate în timpul alegerilor prezidențiale de duminică, potrivit documentelor obținute de Welt am Sonntag.
Guvernul moldovean a trimis o scrisoare Berlinului în care menționează avertismentele serviciului secret al Republicii Moldova cu privire la ”activitățile perturbatoare ale Rusiei”, care ar putea include ”amenințări false cu bombă care vizează secțiile de votare” din diaspora, potrivit documentelor obținute de Die Welt, o publicație care face parte, alături de Politico, din Axel Springer Group.
Potrivit avertismentului, tentative de sabotaj împotriva votului din turul doi ar putea avea loc și în Franța, Spania, Italia, Marea Britanie, SUA și Canada.
”Scopul este de a perturba procesul electoral”, se avertizează în scrisoare.
Cetățenii moldoveni vor decide duminică, în turul al doilea al alegerilor prezidențiale, dacă Maia Sandu, care îl va înfrunta pe Alexandr Stoianoglo, rămâne la conducerea țării.
În primul tur de scrutin de acum două săptămâni, Sandu a obținut 42% din voturi, devansându-l pe Alexandr Stoianoglo, candidatul Partidului Socialist din Republica Moldova (PSRM), care a obținut 26%.
Au existat deja acuzații că Rusia a încercat să influențeze rezultatul primului tur al alegerilor prezidențiale și al referendumului privind parcursul european al Republicii Moldova, organizat simultan. Decizia de a modifica Constituția pentru ca integrarea europeană să fie inclusă ca obiectiv strategic a trecut la limită de consultarea populară, cu 50,39%.
Uniunea Europeană, printr-o declarație comună a Comisiei Europene și Înaltului Reprezentant pentru afaceri externe și politică de securitate, a atras atenția Rusiei că va monitoriza următoarele alegeri din Republica Moldova, în contextul încercărilor nereușite ale Moscovei de a destabiliza procesul democratic din această țară.
O reacție în aceeași cheie a venit și din partea Statelor Unite care, prin secretarul de stat american, Antony Blinken, au felicitat poporul moldovean pentru că și-a făcut vocea auzită într-un număr record la alegerile prezidențiale și la referendumul privind aderarea la UE, în ciuda încercărilor Rusiei de a submina democrația.
La rândul său, România a exprimat luni seară, prin intermediul Ministerului Afacerilor Externe, preocuparea față de ingerințele masive ale Federației Ruse în Republica Moldova, în timp ce a transmis că intrarea președintei Maia Sandu în turul al doilea al alegerilor prezidențiale și rezultatul referendumului constituțional dovedesc ”atașamentul cetățenilor față de viitorul european, democratic al Republicii Moldova”.
INTERNAȚIONAL
Volodimir Zelenski cere din nou permisiunea Occidentului de a folosi armele cu rază lungă de acțiune pe teritoriul Rusiei: Am putea lovi trupele nord-coreene în loc să așteptăm ca acestea să înceapă să atace ucrainenii
Published
7 hours agoon
November 2, 2024By
Teodora IonPartenerii Ucrainei ar trebui să permită Kievului să lovească trupele nord-coreene din interiorul Rusiei, a declarat sâmbătă președintele ucrainean Volodimir Zelenski, în timp ce peste 10.000 de soldați din Coreea de Nord se află în regiunea Kursk, informează Politico Europe.
Zelenski a cerut încă o dată țărilor occidentale să ridice interdicția de a folosi arme cu rază lungă de acțiune pe teritoriul Rusiei, în acest caz pentru atacuri de preîntâmpinare asupra taberelor care găzduiesc soldații străini.
”Dar în loc de o astfel de (autorizație) necesară pentru (n.r. a folosi arme) cu rază lungă de acțiune, SUA privesc, Marea Britanie privește, Germania privește. Toată lumea așteaptă doar ca armata nord-coreeană să înceapă să atace ucrainenii”, s-a plâns liderul ucrainean într-o postare pe Telegram.
Principalul comandant militar al Kievului, Oleksandr Syrsky, a adăugat că trupele ucrainene rezistă în prezent în fața uneia dintre cele mai ”puternice” ofensive ale Rusiei de la începutul invaziei totale a președintelui rus Vladimir Putin, în urmă cu aproape trei ani.
Între timp, ministrul de externe al Coreei de Nord, Choe Sun Hui, s-a aflat la Moscova pentru a reafirma angajamentul Phenianului față de parteneriatul strategic semnat în iunie cu Moscova.
”Vom fi întotdeauna ferm alături de camarazii noștri ruși până la victoria noastră”, a declarat Choe vineri, promițând o „camaraderie militară invincibilă” și lăudând ”conducerea înțeleaptă” a lui Putin în timpul agresiunii ruse împotriva Ucrainei.
Oficialii americani continuă să refuze solicitările ucrainenilor de a lovi ținte din interiorul Rusiei, în pofida relatărilor privind desfășurarea de trupe nord-coreene.
Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a confirmat că aproximativ 8.000 de combatanți nord-coreeni s-au deplasat deja în provincia Kursk din vestul Rusiei, unde forțele ucrainene se luptă să păstreze teritoriul cucerit în timpul incursiunii surprinzătoare a Kievului din august.
Cu toate acestea, analiștii occidentali susțin că soldații nord-coreeni reprezintă o amenințare mai mică față de armamentul considerabil furnizat de Phenian Moscovei.
Coreea de Nord a livrat Rusiei până la 9 milioane de obuze de artilerie, aproximativ jumătate din totalul focurilor trase de Rusia în 2024, potrivit serviciilor de informații sud-coreene și ucrainene.
REPUBLICA MOLDOVA
Nicolae Ciucă îî îndeamnă pe cetățenii R. Moldova “să apere calea pro-europeană” la turul al doilea al alegerilor prezidențiale
Published
9 hours agoon
November 2, 2024Președintele Senatului și al PNL, Nicolae Ciucă, a transmis sâmbătă, în ajunul celui de-al doilea tur al scrutinului prezidențial din Republica Moldova, un îndemn către cetățenii de peste Prut “să apere calea pro-europeană” a țării.
“Vedeţi interferenţele Rusiei în referendumul Brexit din 2016, prin dezinformare, prin teamă, prin promisiuni populiste. Acestea au dus la scoaterea Marii Britanii din Uniunea Europeană. Observaţi tiparul? Acelaşi tipar s-a aplicat şi la alegerile şi referendumul din Republica Moldova. De aceea îi îndemn pe toţi cetăţenii cu drept de vot din Republica Moldova, pe cei cu drept de vot care sunt prezenţi în România sau în alte state, să meargă duminică să apere democraţia şi parcursul european al Republicii Moldova”, a spus Ciucă, în discursul susţinut la evenimentul de prezentare a programului de guvernare al PNL.
El s-a adresat și aleșilor locali ai PNL.
“Iar dumneavoastră, toţi aveţi rezidenţi, cetăţeni din Republica Moldova, îndemnaţi-i să apere calea pro-europeană a Republicii Moldova”, a continuat liderul liberal, la trei zile distanță după ce i-a îndemnat pe cetățeni să o voteze pe Maia Sandu pentru nou mandat de președinte al R. Moldova.
Nicolae Ciucă și-a manifestat constant susținerea pentru parcursul pro-european al Republicii Moldova și pentru președinta Maia Sandu, inclusiv în urmă cu două săptămâni, când, pe 20 octombrie, cetățenii Republicii Moldova au ales calea europeană.
După numărarea tuturor voturilor exprimate la referendumul republican constituțional privind integrarea europeană, 50,35% dintre cetățenii prezenți la urne au votat pentru modificarea Constituției și înscrierea integrării europene ca obiectiv strategic în legea fundamentală a țării, în timp ce la primul tur al scrutinului prezidențial, cetățenii au decis că președinta în funcție, Maia Sandu, și candidatul socialist pro-rus, Alexandr Stoianoglo, se vor confrunta în turul al doilea al scrutinului prezidențial, programat pe data de 3 noiembrie.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”
R. Moldova atenționează că Rusia ar putea recurge la ”acțiuni perturbatoare” la secțiile de votare din străinătate în timpul celui de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale (Die Welt)
Volodimir Zelenski cere din nou permisiunea Occidentului de a folosi armele cu rază lungă de acțiune pe teritoriul Rusiei: Am putea lovi trupele nord-coreene în loc să așteptăm ca acestea să înceapă să atace ucrainenii
Premierul Marcel Ciolacu anunță o vizită în Valencia în următoarele zile: Vom avea un centru logistic pentru a-i ajuta pe românii din Spania care au suferit în urma inundațiilor
Nicolae Ciucă îî îndeamnă pe cetățenii R. Moldova “să apere calea pro-europeană” la turul al doilea al alegerilor prezidențiale
PNL și-a lansat programul de guvernare 2024-2028. Nicolae Ciucă: Viitorul economiei românești, al IMM-urilor și bunăstarea clasei de mijloc sunt pe buletinul de vot
Agenții de informații din SUA atrag atenția asupra imixtiunii Rusiei în campania electorală, cu doar câteva zile înainte de alegerile prezidențiale
R. Moldova are ”potențialul, talentul și resursele necesare pentru a deveni un hub regional de inovație și dezvoltare tehnologică”, subliniază premierul Dorin Recean
SUA anunță un nou ajutor militar pentru Ucraina în valoare de 425 de milioane de dolari. Acesta include, printre altele, rachete Stinger și sisteme antitanc Javelin
ICI București sprijină inițiativele de Open Science și alinierea cercetării românești la standardele europene, subliniază directorul general și șeful serviciului ”Cloud Computing” într-un interviu
Klaus Iohannis a semnat decretul de trecere în rezervă a generalului Lucian Pahonțu, care va rămâne în funcția de director al SPP
V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie
Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013
Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”
Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia
9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial
Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa
Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”
Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat
Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar
Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei
Premierul Marcel Ciolacu anunță o vizită în Valencia în următoarele zile: Vom avea un centru logistic pentru a-i ajuta pe românii din Spania care au suferit în urma inundațiilor
PNL și-a lansat programul de guvernare 2024-2028. Nicolae Ciucă: Viitorul economiei românești, al IMM-urilor și bunăstarea clasei de mijloc sunt pe buletinul de vot
Viktor Orban a sfidat din nou UE, devenind primul oaspete oficial al președintelui de extremă-dreapta al Parlamentului Austriei, în vreme ce Szijjarto susținea discurs în rusă în Belarus despre ”cooperarea eurasiatică”
România va avea un hub unic de cercetare în Europa, la Murighiol, care va avea un impact în dezvoltarea economică, a ecosistemului din Delta Dunării, dar și în domeniul transferului tehnologic
Țările nordice își consolidează cooperarea împotriva crimei organizate și în ceea ce privește imigrația, fenomene legate
NATO confirmă prezența trupelor nord-coreene în Rusia: Cooperarea militară dintre Moscova și Phenian, o amenințare pentru securitatea euro-atlantică și indo-pacifică
Dezbatere prezidențială în R. Moldova. ”Noi ne dorim să rezolvăm conflictul transnistrean pe cale paşnică”, afirmă Maia Sandu: Aproape 80% din exporturile din această regiune merg astăzi în UE
Alegeri prezidențiale în R. Moldova: Maia Sandu califică drept ”ofensă la adresa României” afirmația contracandidatului său conform căreia R. Moldova nu a realizat cu țara noastră ”niciun proiect” care să o apropie de UE
Victor Negrescu, negociator-șef pentru bugetul UE pentru 2025, le-a prezentat eurodeputaților prioritățile în cadrul negocierilor cu țările membre: Trebuie să le arătăm cetățenilor europeni că suntem alături de ei
PPC marchează extinderea la nivel regional prin conferința intitulată ”Dezvoltarea Moldovei – proiectul – cheie pentru valorificarea potențialului de dezvoltare a României”, organizată în parteneriat cu BNR
Trending
- INTERVIURI1 week ago
INTERVIU Corina Crețu: Politica de coeziune trebuie să sprijine zonele metropolitane și rurale din UE, nu să fie o cutie din care se pot lua bani pentru alte priorități
- SĂNĂTATE2 days ago
ARPIM aduce în prim-plan România inovatoare: Drumul către un stat membru rezilient și competitiv în UE și OCDE prin parteneriat cu industria farmaceutică
- REPUBLICA MOLDOVA6 days ago
Dezbatere prezidențială în R. Moldova. ”Noi ne dorim să rezolvăm conflictul transnistrean pe cale paşnică”, afirmă Maia Sandu: Aproape 80% din exporturile din această regiune merg astăzi în UE
- POLITICĂ1 week ago
Nicolae Ciucă și-a lansat programul prezidențial “România prosperă și sigură” cu destinația Cotroceni, axat pe aderarea la OCDE, un stat care nu ia și servește economia, fonduri UE, o justiție liberă de ingerințe și o Armată și industrie puternice
- REPUBLICA MOLDOVA6 days ago
Alegeri prezidențiale în R. Moldova: Maia Sandu califică drept ”ofensă la adresa României” afirmația contracandidatului său conform căreia R. Moldova nu a realizat cu țara noastră ”niciun proiect” care să o apropie de UE