INTERNAȚIONAL
Reporteri fără Frontiere, apel pentru implicarea ONU: 32 de jurnaliști au fost uciși de la începutul anului
Published
4 years agoon
By
Diana ZaimTreizeci şi doi de jurnalişti şi colaboratori ai media au fost ucişi de la începutul anului, conform Reporteri fără Frontiere (RSF), care precizează că numărul este în scădere faţă de 2019 din cauza crizei sanitare, dar rămâne îngrijorător, relatează AFP și Agerpres.
Cu ocazia ‘Zilei internaţionale a sfârşitului impunităţii pentru crime comise împotriva jurnaliştilor’, marcată luni, RSF îşi reiterează solicitarea adresată secretarului general al ONU, Antonio Guterres, de a crea un post de “reprezentant special pentru securitatea jurnaliştilor”.
“Secretarul general mai are puţin peste un an pentru a acţiona şi pentru a lăsa o moştenire semnificativă în materie de luptă împotriva impunităţii şi de protecţie a jurnaliştilor. Desemnarea unui membru al echipei sale drept contact privilegiat, singura acţiune concretă pe care el a desfăşurat-o pentru moment, nu este suficientă”, şi-a exprimat regretul secretarul general al organizaţiei neguvernamentale, Christophe Deloire, într-un articol de opinie apărut luni în mai multe media.
În 2019, 49 de jurnalişti au fost ucişi în lume, un număr în scădere netă comparativ cu anul anterior, zonele de conflict fiind mai puţin sângeroase pentru jurnalişti deoarece aceştia merg acolo din ce în ce mai puţin, conform RSF.
Următorii zece ani vor constitui, fără îndoială, ”un decediu decisiv” pentru libertatea presei, criza sanitară actuală amplificând crizele geopolitică, a reglementării, democratică, economică, precum şi lipsa de încredere de care suferă acest sector, trage un semnal de alarmă ”Reporteri fără frontiere” (Reporters sans frontieres, RSF), care a publicat clasamentul mondial cu privire la libertatea presei în lume pentru anul 2020.
Diana Zaim este foto jurnalist, câștigătoare a Premiul Publicului la European Youth Event 2020, cel mai mare eveniment pentru tineri organizat de Parlamentul European. Absolventă a secției germană-portugheză în cadrul Universității din București, Diana urmează în prezent programul de master ”Relații Internaționale și Integrare Europeană” în cadrul SNSPA. Pasionată de promovarea valorilor europene, Diana este parte a comunității Model European Union, cea mai amplă simulare la nivel european a procesului decizional din cadrul Uniunii Europene.
You may like
Președintele Senatului condamnă decizia Rusiei de a deschide dosar penal împotriva jurnalistului român Mircea Barbu: Un atac direct asupra libertății presei
De Ziua Internațională a Democrației, UE reiterează angajamentul său de a consolida și apăra democrația, atât în interiorul, cât și în afara granițelor sale
Giorgia Meloni acuză publicații italiene de măsluirea concluziilor raportului privind statul de drept, în care Comisia Europeană își exprimă îngrijorarea privind libertatea presei în Italia
Libertatea presei rămâne în pericol în mai multe state UE, constată Comisia Europeană în raportul privind statul de drept. Independența editorială a serviciilor publice de media, o problemă și în România
Comisia Europeană urmărește îndeaproape ”tendințele negative” privind libertatea presei în Italia, spune Vera Jourova
”Pentru prima dată în istorie, UE are o legislație care protejează libertatea presei”. Intră in vigoare Legea europeană privind libertatea mass-mediei
INTERNAȚIONAL
SUA impun sancțiuni petroliere Iranului: Reducem sursele de venit ale Iranului pentru ”activitățile sale malefice”
Published
5 hours agoon
October 11, 2024By
REDACTIADepartamentul de Stat al SUA anunță sancțiuni împotriva a șase entități implicate în comerțul cu petrol iranian, pentru a diminua din veniturile pe care regimul iranian le folosește pentru a-și finanța programul nuclear și dezvoltarea de rachete, dar și pentru a întreține conflictul în întreg Orientul Mijlociu, informează un comunicat oficial.
„În urma atacului fără precedent al Iranului din 1 octombrie împotriva Israelului, Statele Unite au afirmat clar că vor impune consecințe Iranului pentru acțiunile sale. În acest scop, luăm astăzi măsuri pentru a întrerupe fluxul de venituri pe care regimul iranian îl utilizează pentru a-și finanța programul nuclear și dezvoltarea de rachete, pentru a sprijini proxeneții și partenerii teroriști și pentru a perpetua conflictul în întregul Orient Mijlociu”, a transmis secretarul de stat american în comunicat.
Astfel, Departamentul de Stat impune sancțiuni împotriva a șase entități implicate în comerțul cu petrol iranian și identifică șase nave ca bunuri blocate. Concomitent, Departamentul Trezoreriei, în consultare cu Departamentul de Stat, emite o hotărâre care va conduce la impunerea de sancțiuni împotriva oricărei persoane despre care s-a stabilit că operează în sectorul petrolier sau petrochimic al economiei iraniene.
„Statele Unite sunt hotărâte să reducă sursele de venit ale Iranului pentru activitățile sale malefice. Atât timp cât Iranul își folosește veniturile din energie pentru a finanța atacuri împotriva aliaților noștri, pentru a sprijini terorismul în întreaga lume și pentru a desfășura alte acțiuni destabilizatoare, vom continua să folosim toate instrumentele pe care le avem la dispoziție pentru a-l trage la răspundere. Aceste măsuri vor fi consolidate prin coordonarea strânsă și continuă cu partenerii și aliații pentru a aborda și contracara acțiunile Iranului”, mai transmite Blinken.
INTERNAȚIONAL
Zelenski, vizită la Berlin. Olaf Scholz anunță un ajutor militar de 1.4 miliarde de euro pentru Ucraina
Published
6 hours agoon
October 11, 2024By
REDACTIAPreședintele Volodimir Zelenski a discutat la Berlin cu cancelarul german, Olaf Scholz, prilej cu care acesta și-a prezentat Planul de Victorie pentru Ucraina. De asemenea, Olaf Scholz l-a asigurat pe președintele de la Kiev de sprijinul Germaniei și a anunțat un nou ajutor de 1,4 miliarde de euro, finanțare la care mai participă Belgia, Danemarca și Norvegia.
„Acest plan este o punte către un summit de pace eficient care va pune cu adevărat capăt războiului. Cu alte cuvinte, acest plan nu este un substitut pentru inițiativa noastră de pace, ci o modalitate de a consolida pozițiile Ucrainei pentru realizarea păcii”, a subliniat Zelenski.
Un alt punct central al discuțiilor a fost punerea în aplicare a dispozițiilor acordului bilateral de securitate pentru anul viitor, activitatea întreprinderilor comune pentru repararea vehiculelor blindate în Ucraina și lansarea producției comune de arme. De asemenea, Volodimir Zelenski l-a invitat pe Olaf Scholz să analizeze posibilitatea finanțării producției ucrainene de armament cu rază lungă de acțiune.
Citiți și: Italia va găzdui anul viitor următoarea conferință pentru reconstrucția Ucrainei
Cancelarul Germaniei a dat asigurări că anul viitor Germania își va continua asistența militară pentru Ucraina: „În plus, până la sfârșitul anului, cu sprijinul partenerilor noștri: Belgia, Danemarca, Norvegia, vom furniza Ucrainei un alt pachet în valoare de 1,4 miliarde de euro. Acesta include, de asemenea, sisteme de apărare aeriană precum IRIS-T, Skynex, Gepard, obuziere, sisteme de artilerie autopropulsate, vehicule blindate, drone de luptă, radare și muniție”, a declarat Olaf Scholz.
Turul de forță european al lui Volodimir Zelenski are loc într-o perioadă când forţele ruse îşi continuă înaintarea pe frontul din estul Ucrainei şi cu mai puţin de o lună înaintea alegerilor prezidenţiale din Statele Unite.
În ultimele săptămâni, liderul ucrainean a criticat lentoarea deciziilor aliaţilor săi occidentali privind sprijinul pentru Kiev. Aceştia sunt reticenţi faţă de livrarea unor rachete cu rază mai lungă de acţiune pentru armata ucraineană, în contextul în care Kievul vrea să lovească ţinte militare aflate în adâncimea teritoriului Rusiei.
REPUBLICA MOLDOVA
România nu acceptă “lecții de istorie” de la Rusia privind R. Moldova: Avem încredere în maturitatea și discernământul cetățenilor R. Moldova
Published
11 hours agoon
October 11, 2024Ministerul Afacerilor Externe a transmis un mesaj ferm Federației Ruse, care a acuzat prin vocea purtătoarei de cuvânt a diplomației de la Moscova că România încearcă să “anexeze” Republica Moldova, diplomația de la București precizând că România nu acceptă “lecții de istorie” cei cărora au interpretat trecutul în mod selectiv și tendențios.
“Observăm că mesajele noastre de susținere a opțiunii europene a Republicii Moldova sunt preluate și la Moscova. Mai ales că spunem aceste lucruri nu de ieri, de alaltăieri, ci de ani de zile. Pentru că știm din propria noastră experiență ce beneficii aduce integrarea europeană“, transmis MAE, pe Twitter.
“Și știm din trecutul nostru cât de păguboase sunt alternativele. Nu acceptăm însă să ni se dea lecții de istorie. Mai ales de către cei care au interpretat întotdeauna trecutul în mod selectiv și tendențios. Noi nu dăm lecții nimănui. Știm foarte bine cine suntem și cărei comunități îi aparținem. Și avem încredere în maturitatea, judecata și discernământul cetățenilor Republicii Moldova“, a conchis MAE.
Observăm că mesajele noastre de susținere a opțiunii europene a Republicii Moldova sunt preluate și la Moscova. Mai ales că spunem aceste lucruri nu de ieri, de alaltăieri, ci de ani de zile. Pentru că știm din propria noastră experiență ce beneficii aduce integrarea europeană.🧵
— Ministry of Foreign Affairs of Romania 🇷🇴 (@MAERomania) October 10, 2024
România rămâne ferm angajată în susținerea parcursului european al Republicii Moldova, iar propaganda agresivă a Rusiei nu va schimba acest lucru, a transmis, joi, premierul Marcel Ciolacu.
Propaganda “agresivă” a Rusiei, care deformează datele istorice și ignoră realitățile actuale, trebuie combătută prin toate mijloacele, astfel încât obiectivul de integrare al Republicii Moldova în Uniunea Europeană să se realizeze, se arată într-un comunicat de joi al guvernului, după ce miercuri purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a lansat mai multe acuzații la adresa Chișinăului și a României, susținând că aceasta vrea “să anexeze” Republica Moldova.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”
SUA impun sancțiuni petroliere Iranului: Reducem sursele de venit ale Iranului pentru ”activitățile sale malefice”
Zelenski, vizită la Berlin. Olaf Scholz anunță un ajutor militar de 1.4 miliarde de euro pentru Ucraina
Comisia Europeană solicită platformei chinezești Temu să furnizeze informații cu privire la comercianții care vând produse ilegale pe platformă
România nu acceptă “lecții de istorie” de la Rusia privind R. Moldova: Avem încredere în maturitatea și discernământul cetățenilor R. Moldova
Eurodeputatul Dan Motreanu solicită Comisiei Europene prelungirea termenului de absorbție din PNRR dincolo de anul 2026: România este la doar 30%
Ministrul german de externe, critici la adresa lui Putin: Refuză să accepte o pace justă pentru Ucraina și trimite în fiecare zi un nou semnal în favoarea războiului și a distrugerii
De Ziua Spaniei, premierul Marcel Ciolacu își exprimă speranța ca acordul bilateral privind dubla cetățenie să fie semnat cât mai curând
Regulamentul privind reziliența cibernetică: Consiliul UE adoptă o nouă lege privind cerințele de securitate pentru produsele digitale
Președintele Comisiei pentru relații externe a Senatului SUA cere șefilor Facebook și Google să combată ”dezinformarea și informațiile false” înainte de referendumul privind aderarea R. Moldova la UE
ARMO: Comerțul electronic din România ocupă locul 3 în Europa Centrală și de Est, cu perspective solide de creștere
V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie
Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013
Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”
Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia
9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial
Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa
Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”
Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat
Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar
Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei
Organizația japoneză Nihon Hidankyo, distinsă cu Premiul Nobel pentru Pace în 2024 pentru eforturile în direcția dezarmării nucleare
De la pupitrul democrației europene, vicepreședintele PE Victor Negrescu îi îndeamnă pe cetățenii R. Moldova să voteze la referendumul privind aderarea la UE pentru a acorda parcursului caracter ireversibil
Siegfried Mureșan cere ca UE să fie dotată cu un buget ambițios în domeniul securității și apărării pentru a răspunde priorităților cetățenilor: Vor siguranță în Europa și doresc prosperitate
Marcel Ciolacu i-a subliniat omologului moldovean că securitatea și dezvoltarea R. Moldova depind de integrarea europeană: România trebuie să fie podul către UE
Ambasadorul Germaniei: O Românie “de încredere, pro-occidentală și pro-atlantică” este “moștenirea lui Klaus Iohannis”. Rezultatele alegerilor nu vor schimba cursul de acțiune al României
INTERVIEW | Ambassador Peer Gebauer on German Unity Day: We will remain a pillar of stability in Europe. Energy and defense, major pillars of growth in German-Romanian cooperation
INTERVIU | Ambasadorul Peer Gebauer, de Ziua Unității Germane: Vom rămâne un pilon de stabilitate în Europa. Energia și apărarea, pilonii majori de creștere a cooperării româno-germane
Noul secretar general NATO: Interesele și reputația Chinei vor fi afectate de faptul că alimentează “cel mai mare conflict din Europa de la al Doilea Război Mondial”
Noul secretar general NATO îl avertizează pe Putin că Alianța “nu va ceda” în susținerea Ucrainei și diminuează temerile legate de Trump
Forumul de Securitate de la Varșovia. Ministrul Energiei, intervenție francă: Piața energiei ar trebui să fie o piață unică. Nu trebuie să fii un geniu ca să vezi unde se termină prețurile mici și unde încep cele mari
Trending
- EDITORIALE5 days ago
Iulian Chifu: Durerile de cap ale lumii de mâine – pregătirea pentru cele mai negative scenarii
- EDITORIALE1 week ago
Iulian Chifu: Primul război de secol 21 în Europa – Ucraina și lecțiile învățate
- ROMÂNIA1 week ago
Ambasadorul Germaniei: O Românie “de încredere, pro-occidentală și pro-atlantică” este “moștenirea lui Klaus Iohannis”. Rezultatele alegerilor nu vor schimba cursul de acțiune al României
- INTERVIURI1 week ago
INTERVIU | Ambasadorul Peer Gebauer, de Ziua Unității Germane: Vom rămâne un pilon de stabilitate în Europa. Energia și apărarea, pilonii majori de creștere a cooperării româno-germane
- ROMÂNIA1 week ago
Nicolae Ciucă și-a depus candidatura pentru Cotroceni, cu mesajul că va fi un “președinte responsabil și echilibrat”: România are nevoie de o viziune liberală și de dreapta