Repoziționare a Ankarei față de Germania. Ministrul turc de Externe apreciază că Angela Merkel ”a fost singurul lider real din Europa” din ultimii șase ani

Cancelarul german, Angela Merkel, a fost ”singurul lider real din Europa” din ultimii ani, a apreciat ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, în contextul în care liderul de la Ankara, Recep Tayyip Erdogan și-a exprimat deja poziția privind îmbunătățirea relațiilor cu Uniunea Europeană, lucru reflectat, de altfel, și prin lupa vizitei sale la Paris, unde a avut o întrevedere cu omologul său francez, Emmanuel Macron, informează Politico Europe.

O respect pe doamna Merkel foarte mult”, a afirmat Cavusoglu în cadrul unui interviu acordat pentru Der Spiegel publicat joi. ”În ultimii cinci, șase ani, aceasta a fost singurul lider real din Europa”, a completat acesta.

Comentariile șefului diplomației turce au fost făcute după întâlnirea pe care a avut-o cu ministrul german de Externe, Sigmar Gabriel.

Ministrul turc de Externe s-a referit la omologul său german ca la un ” drag prieten”, admițând că statul său se află într-o situație ”tensionată cu Germania”, dar că, datorită eforturilor recente de a reconstrui legăturile ” putem vedea o apropiere între Turcia și Germania”. Cavusoglu a mai spus că Germania ”a fost dintotdeauna cel mai apropiat aliat al nostru”.

Cu toate acestea, când a fost întrebat dacă dezghețarea aparentă relației dintre Turcia și Germania ar avea un impact recent asupra economiei turcești, Çavușoğlu a răspuns: “Dacă spui că ne vom îmbunătăți decât relația noastră cu o altă țară  doar pentru a ne consolida economia, atunci  nu pot să accept asta. Turcia are demnitate. Nu ne vom apleca nimanui. “

Cu toate acestea, atunci când a fost întrebat dacă detensionarea aparentă a relației pe care Turcia o are cu Germania va avea un impact asupra economiei turce, Cavusoglu a spus că ”Turcia are demnitate. Dacă spui că dorim să ne îmbunătățim relația cu un alt stat doar de dragul de a ne consolida economia, atunci nu pot accepta acest lucru. Nu ne vom înclina în fața nimănui”, s-a arătat afectat șeful diplomației turce.

Relațiile dintre Akara și Berlin au ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimele decenii după puciul eșuat din luna iulie a anului 2016. Berlin a criticat valul de epurări care a urmat ulterior, acuzându-l pe Recep Tayyip Erdogan că se transformă într-un lider autoritar. Replica acestuia a fost una acidă, făcând comparație între cancelarul german Angela Merkel și naziști.

Într-un exercițiu de repoziționare, Recep Tayyip Erdogan a afirmat la finalul lunii trecute că dorește să reconsolidere relațiile diplomatice cu mai multe state europene.

Citiți și Președintele Turciei, vizită la Paris pentru restabilirea relațiilor cu UE

În cadrul unor declarații publicate de ziarul Hurriyet, Erdogan îi descrie pe liderii Germaniei, Olandei și Belgiei drept ”prieteni vechi”, califică relațiile recente cu aceștia drept ”unele destul de bune” și constată că, la fel ca Turcia, și aceștia se opun deciziei controversate a președintelui american Donald Trump de a recunoaște Ierusalimul drept capitală a Israelului.

”Nu avem nicio problemă cu Germania, Olanda sau Belgia. Din contră, cei aflați la conducere ( n.r. în aceste state) sunt vechii mei prieteni. Ei au greșit față de mine, dar asta este o altă problemă”, a precizat Erdogan în fața jurnaliștilor, la întoarcerea sa din călătoria în Africa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.