Reprezentantul Permanent al României la ONU, Ion Jinga: România va continua dezvoltarea cooperării dintre UE și ONU în cadrul președinției Consiliului UE

Reprezentantul Permanent al României la ONU, ambasadorul Ion Jinga a evocat angajamentul României de a continua, în perioada în care va deține președinția semestrială a Consiliului Uniunii Europene, dezvoltarea cooperării dintre UE și ONU. Declarația sa a venit în contextul deschiderii dezbaterii Consiliului de Securitate privind rolul organizaţiilor regionale în prevenirea şi soluţionarea conflictelor.

Reprezentantul Permanent a reiterat angajamentul ferm al României în favoarea diplomației preventive și a exprimat aprecierea faţă de decizia Secretarului General al ONU, António Guterres, de a include prevenirea conflictelor printre priorităţile mandatului său. A reamintit că România a fost prima țară care a introdus pe agenda ONU tema cooperării cu organizaţiile regionale, prin promovarea Rezoluției 1631 a Consiliului de Securitate, adoptată în anul 2005 sub președinția română a acestui for.

Subliniind importanța acordată de România operațiunilor de menținere a păcii, reprezentantul permanent a arătat că, în ultimii 27 de ani, România a participat cu peste 12.500 militari, ofițeri de poliție și ofițeri de protecție la 25 de misiuni de menținere a păcii ale Organizației Națiunilor Unite.

Ambasadorul Ion Jinga a precizat că, în calitatea sa actuală de președinte al Comisiei Națiunilor Unite pentru Consolidare a Păcii (CCP), România acordă o atenție particulară prevenirii conflictelor, fapt reflectat și în prioritățile președinției române a CCP, care includ promovarea unei abordări regionale în activitatea Comisiei, consolidarea parteneriatelor cu organizațiile regionale și subregionale (în special cu Uniunea Africană), sprijinirea țărilor afectate de conflicte, de la stoparea confruntărilor și instaurarea păcii, până la reconstrucția post-conflict. 

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.