Connect with us

Andi Cristea

Republica Moldova a încheiat un nou acord cu FMI. Eurodeputatul Andi Cristea: Este momentul ca România să dea o gură de oxigen Chișinăului și să acorde prima tranșă a împrumutului bilateral

Published

on

Președintele Delegației Parlamentului European pentru Republica Moldova, eurodeputatul Andi Cristea, salută aprobarea de către FMI a acordului tehnic cu autoritățile de la Chișinău, potrivit unui comunicat de presă remis CaleaEuropeana.ro.

EP-033423A_CRISTEA_PAVEL”Salut faptul ca FMI a ajuns la o înțelegere cu Guvernul de la Chișinău privind încheierea unui nou acord de cooperare. Vorbim practic de un program de reforme economice susținut de un acord de finanțare in valoare de 179 de milioane dolari pe durata următorilor trei ani, decizia finală urmând să vină în toamna acestui an, odată cu ședința bordului executiv al Fondului Monetar Internațional” a declarat eurodeputatul român.

Este momentul ca Guvernul de la București să dea o gură de oxigen Guvernului Filip și să grăbească acordarea primei tranșe a împrumutului bilateral negociat, în valoare de 150 de milioane euro, având în vedere îndeplinirea condiționalităților de etapă de către Chișinău. Similar, Comisia Europeană va da undă verde pentru reluarea suportului bugetar al UE pentru Republica Moldova, atâta vreme cât Guvernul de la Chișinău va asigura implementarea riguroasă a politicilor de asigurare a stabilității macroeconomice și financiare. Este o victorie de etapă a guvernului Filip și o confirmare a seriozității față de partenerii internaționali ai Republicii Moldova”a încheiat Cristea.

Experții FMI și autoritățile Republicii Moldova au ajuns la un acord la nivel de personal asupra unui program de reforme economice susținut de un aranjament de finanțare pe 3 ani prin intermediul Mecanismului de finanţare extinsă (EFF) și Mecanismului extins de creditare (ECF). Accesul la finanțare se propune a fi stabilit la un nivel de 75% din cota Moldovei la FMI (129 milioane DST, sau circa 179 milioane dolari SUA). Acest acord la nivel de personal va trebui să fie aprobat de conducerea FMI și de Consiliul Executiv. Examinarea chestiunii n cauză la Consiliul Executiv se preconizează pentru luna octombrie curent, în cazul în care autoritățile vor implementa setul de acțiuni prioritare.  

Premierul Republicii Moldova: Un pas important pentru credibilitatea noastră economică

Moldova este oficial, de azi, atractiva din nou pe plan international, avem un acord. Este un pas important pentru credibilitatea economica a Moldovei, sunt validate reformele noastre din ultimele luni, urmand de altfel noi pasi pentru modernizarea tarii. Reformele continua asadar si vor avea ca rezultat un trai decent pentru cetateni. Vreau sa multumesc colegilor mei de Guvern si de majoritate parlamentara pentru ca impreuna am reusit sa stabilizam tara politic si economic. Multumesc cetatenilor ca ne-au creditat cu rabdare: iata ca rabdarea nu a fost in zadar, se reia finantarea externa a tarii, Moldova are oxigenul necesar pentru a se dezvolta accelerat. Continuam, cu seriozitate”, a scris premierul moldovean pe pagina sa de Facebook.

Noul aranjament financiar ECF/EFF va avea ca scop prioritar ameliorarea rapidă și în avans a situației ce ține de  guvernarea în sectorul financiar și cadrul de supraveghere a acestui sector. Noul program va juca un  rol catalizator în vederea deblocării suportului de la donatori și susținerii dezvoltării economice și se va sprijini pe 2 piloni: 

Politici de asigurare a stabilității macroeconomice și financiare. Programul are ca scop abordarea vulnerabilităților infiltrate de mult timp în structura netransparentă a acționarilor băncilor și cadrul slab de supraveghere și de reglementare a sectorului financiar din Republica Moldova. Politica monetară va fi axată în continuare pe menținerea stabilității prețurilor în contextul regimului flexibil al ratei de schimb. Politica fiscală se va concentra pe utilizarea chibzuită a limitelor disponibile de finanțare, în vederea consolidării investițiilor publice și susținerii obiectivelor sociale și de dezvoltare.  

Reforme structurale de facilitare a creșterii economice. Programul autorităților, susținut de aranjamentul ECF/EFF face parte dintr-un cadru mai amplu de dezvoltare care va pune Moldova pe făgașul unei creșteri durabile și incluzive cu suportul celorlalți parteneri internaționali. Reformele structurale vor avea ca scop ameliorarea mediului de afaceri, atragerea investițiilor și sporirea potențialului de creștere economică a Moldovei. Măsurile inițiale vor sprijini eforturile autorităților de luptă împotriva corupției, politica durabilă din sectorul energetic și agenda de reforme bugetar-fiscale, în special ce țin de mobilizarea veniturilor, sporirea eficienței cheltuielilor precum și diminuarea riscurilor bugetar-fiscale.

.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

Andi Cristea

Eurodeputatul Andi Cristea (PSD, S&D), la 15 ani de la aderarea României la NATO: Forțele de apărare române au devenit un element central al strategiei NATO

Published

on

Parteneriatul Strategic cu Statele Unite și apartenența României la NATO sunt esențiale pentru asigurarea securității noastre naționale, a afirmat eurodeputatul Andi Cristea (PSD, S&D), vicepreședinte al Comisiei pentru afaceri externe a Parlamentului European.

”România sărbătorește astăzi 15 ani de la aderarea la Alianța Tratatului Atlanticului de Nord (NATO). Forțele de apărare române au devenit, în acest timp, un element central al strategiei NATO, contribuind indispensabil la întărirea Alianței. PSD a alocat un buget anual fără precedent pentru Armată – 2% din PIB! Plasăm Armata în centrul preocupărilor noastre și considerăm că acest lucru este absolut natural pentru un partener de încredere în NATO, dar și în UE”, a scris Cristea, pe pagina sa de Facebook.

”Considerăm, așadar, că politica națională de apărare susținută de PSD depășește cadrul NATO, întrucât soldații noștri și tehnica de care aceștia dispun sunt puse și în slujba Uniunii Europene. Pentru contribuția României la siguranța UE, România și patrioții săi în uniformă merită mai mult respect, iar noi avem datoria sa ne asiguram ca primesc atentia cuvenita. Parteneriatul Strategic cu Statele Unite și apartenența la NATO sunt esențiale pentru asigurarea securității noastre naționale”, a mai spus acesta.

Membru al Parlamentului European din 2014, Andi Cristea candideză pentru un nou mandat de eurodeputat pe listele PSD pentru legislatura 2019-2024.

În actuala legislatură, Cristea deține poziția de președinte al Delegației la Comitetul parlamentar de asociere UE-Moldova, iar în 2017 a fost ales vicepreședinte al Comisiei pentru afaceri externe a Parlamentului European. 

El este, prin urmare, membru al Conferinței președinților de delegație și al Comisiei pentru afaceri externe. De asemenea, face parte din Subcomisia pentru drepturile omului și din Delegația la Adunarea Parlamentară Euronest. este membru supleant în Comisia pentru piața internă și protecția consumatorilor și în Delegația la Comisia parlamentară de parteneriat UE-Armenia, la Comisia parlamentară de cooperare UE-Azerbaidjan și la Comisia parlamentară de asociere UE-Georgia

 

Continue Reading

Andi Cristea

Eurodeputatul Andi Cristea (PSD, S&D): “Planul Juncker, investiții supraestimate pentru un grup de state privilegiate doar din vestul Uniunii Europene”

Published

on

Eurodeputatul Andi Cristea (PSD, S&D), vicepreședinte al Comisiei pentru afaceri externe din Parlamentul European, critică Fondul European de Investiții Strategice, denumit preponderent în media drept ”planul Juncker”, în condițiile în care investițiile generate de acest program sunt supraestimate și au drept principali beneficiari state din vestul Uniunii Europene

“Planul Juncker – investiții supraestimate pentru un grup de state privilegiate, doar din Vestul UE”, scrie Cristea, pe Facebook, citând un raport publicat de Curtea de Conturi Europeană.

Potrivit lui Cristea, instituția ”avertizează că investițiile mobilizate prin Fondul european pentru investiții strategice – sau “Planul Juncker” – sunt supraestimate și că majoritatea banilor s-au dus către așa-numitele state UE-15, un grup de state mari, integrate în UE înainte de valul de extindere din 2004”.

”Dintre cele 15 state, beneficiarele principale ale Planului Juncker au fost Franța, Italia, Spania și, bineînțeles, Germania”, a completat acesta.

Curtea de Conturi Europeană arată că finanțările prin Planul Juncker au înlocuit pur și simplu alte scheme de finanțare ale Uniunii Europene sau ale Băncii Europene pentru Investiții, în special pe domeniile energie și transporturi. O parte din banii din Planul Juncker au mers către proiecte care ar fi putut fi finanțate și altfel, însă nu în condiții la fel de convenabile sau ieftine.

”Problema de substanță este că cea mai mare parte din fondurile Planului Juncker, 82% conform unor studii, au mers, fără rezerve, în vestul Europei, atât ca sume totale, cât și raportate la numărul de locuitori. O parte din acești bani au ajuns în Italia, Spania, Grecia și Portugalia, sub argumentul etern că aceste state au fost cândva lovite puternic de criza economică (criza a lovit în 2008, Planul Juncker a fost lansat în 2015). Vedem la finalul zilei că Planul Juncker nu a fost gândit pentru a crește coeziunea în UE. În același timp, faptul că banii au rămas preponderent în vestul bogat al Europei, nu arată decât că trenul acesta oricum nu oprea în stația noastră. Standardele duble la nivelul Uniunii Europene reprezintă o problemă serioasă, pentru că le întâlnim peste tot”, mai spune Andi Cristea.

Andi Cristea este, din 2014, membru al Parlamentului European din partea Partidului Social Democrat, și vicepreședinte al Comisiei pentru afaceri externe (AFET).

Raportul la care se face referire este intitulat “Fondul european pentru investiții strategice (FEIS): este nevoie să se acționeze pentru ca FEIS să devină un succes deplin” și este disponibil pe site-ul Curții de Conturi Europene: www.eca.europa.eu.

Continue Reading

Andi Cristea

Eurodeputatul Andi Cristea, după decizia Comisiei Europene pe tema indexării alocațiilor în Austria: Guvernul de la Viena să dea dovadă de mai mult respect față de restul Europei

Published

on

Problema alocațiilor ajustate pentru copiii lucrătorilor străini din Austria demonstrează, încă o dată, dublul standard de care se lovesc România și alte state estice la nivel european, afirmă eurodeputatul Andi Cristea (PSD, S&D), ca urmare a deciziei luate de Comisia Europeană joi, prin care executivul european a trimis Austriei o scrisoare de punere în întârziere a deciziei de indexare a prestațiilor familiale

”O politică discriminatoare, ce lovește în oamenii care și-au câștigat dreptul la alocații pentru copii muncind departe de casă. Dincolo de cinismul acestei măsuri, Austria încalcă egalității de tratament. Costurile de trai mai mici în România sau Bulgaria nu justifică faptul că Guvernul de la Viena hotărăște să plătească mai puțin în cazul unor părinți de altă naționalitate decât cea austriacă, dar care contribuie la bugetul Austriei. Suntem egali în responsabilități, dar nu chiar egali în drepturi. Poziția României față de această problemă a fost luată în calcul la nivelul Comisiei Europene, prin implicarea masivă a colegilor din Partidul Social Democrat. Este rândul Guvernului din Austria să dea dovadă de mai mult respect față de restul Europei”, a scris Cristea pe Facebook.

Comisia Europeană a decis joi să trimită Austriei o scrisoare de punere în întârziere a deciziei de indexare a prestațiilor familiale, executivul european deschizând împotriva guvernului de la Viena o procedură de constatare a neîndeplinirii obligațiilor.

Scrisoarea de punere în întârziere se referă ”la noi reglementări legislative în temeiul cărora prestațiile familiale și facilitățile fiscale familiale de care beneficiază cetățenii UE vor fi indexate în situația în care copiii lor au reședința în străinătate”.

Prin trimiterea unei scrisori de punere în întârziere Austriei, Comisia Europeană a lansat oficial procedura de constatare a neîndeplinirii obligațiilor.

Austria are acum la dispoziție două luni pentru a răspunde aspectelor semnalate de Comisie. În caz contrar, Comisia poate decide să trimită un aviz motivat.

 

.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
Dan Motreanu8 hours ago

Dan Motreanu prezintă un bilanț al mandatului de europarlamentar: Am promovat proiecte în interesul României și voi continua să fac acest lucru

INTERNAȚIONAL9 hours ago

Liderii din 18 țări, între care Joe Biden, Emmanuel Macron și Klaus Iohannis, fac un apel la eliberarea imediată a tuturor ostaticilor din Gaza

REPUBLICA MOLDOVA10 hours ago

România încurajează și sprijină R. Moldova în lupta împotriva corupției și în implementarea reformelor din Justiție, îi transmite Nicolae Ciucă ministrului Justiției din țara vecină

U.E.10 hours ago

“Sorbona 2.0”: Avertizând că “Europa noastră poate muri” în fața concurenței globale, Macron face apel la o strategie de apărare credibilă fără a fi “vasala” SUA

ROMÂNIA10 hours ago

Ministrul Apărării, întâlnire cu omologul din Turcia: România, pregătită să participe cu capabilități și personal la Grupul operativ pentru combaterea minelor marine în Marea Neagră

ROMÂNIA10 hours ago

ANAF a încasat în primul trimestru al lui 2024 cu 14 miliarde de lei mai mult față de anul trecut, anunță Marcel Boloș: Fiecare leu colectat este o investiție în viitorul colectiv al românilor

CHINA10 hours ago

UE și China convin asupra continuării cooperării în domeniul economiei circulare

PARLAMENTUL EUROPEAN11 hours ago

Parlamentul European a aprobat Actul privind industria cu zero emisii nete menit să consolideze poziția de lider a UE privind tehnologiile curate cu ajutorul pieței unice

PPE12 hours ago

Parlamentul European a votat rapoartele lui Siegfried Mureșan privind alocarea a 4,8 miliarde de euro pentru Ucraina și creșterea bugetului Parchetului European

CONSILIUL DE SECURITATE12 hours ago

SUA, după ce Rusia a respins o rezoluție ONU care previne o cursă a înarmării nucleare în spațiu: ”De ce, dacă respectați regulile, nu ați susține o rezoluție care le reafirmă?”

INTERNAȚIONAL1 day ago

Joe Biden a promulgat ajutorul de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina, iar primele livrări de muniții se reiau imediat: “Nu ne înclinăm în fața lui Putin. Iată ce înseamnă să fii o superputere mondială”

COMISIA EUROPEANA2 days ago

20 de ani de la “cel mai mare val de extindere a UE”, marcați în Parlamentul European cu gândul la aderarea Ucrainei și R. Moldova: O victorie a lui Putin ar schimba harta și cursul istoriei europene

ROMÂNIA2 days ago

Ministrul Finanțelor, concluzii după participarea la reuniunile de primăvară ale BM şi FMI: România va avea parte de sprijin pentru consolidarea fiscală și creșterea investițiilor în infrastructură

ROMÂNIA2 days ago

Premierul Marcel Ciolacu anunță că ”proiectul de lege privind adoptarea salariului minim european în România” este în lucru la Ministerul Muncii: Păstrarea forţei de muncă în ţară, o prioritate

INTERNAȚIONAL3 days ago

Klaus Iohannis și Yoon Suk Yeol au adoptat, la Seul, Declarația pentru consolidarea Parteneriatului Strategic România – Coreea de Sud, cu accent pe apărare, energie și investiții

U.E.3 days ago

Șeful diplomației UE face apel la statele membre să furnizeze și interceptoare Ucrainei pe lângă muniția esențială pe câmpul de luptă

ROMÂNIA1 week ago

În ultimii 30 de ani, România a beneficiat de investiții de peste un miliard de euro din partea Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, subliniază directorul BERD pentru țara noastră

ROMÂNIA1 week ago

Directorul general ICI București, în cadrul Digital Innovation Summit: Lumea se schimbă şi va trebui să ne adaptăm. Foarte multe informații nu le mai putem opera decât dacă suntem digitalizați

ROMÂNIA1 week ago

Ne dorim să dezvoltăm Portul Constanța în perspectiva procesului de redresare și reconstrucție a Ucrainei, subliniază Marcel Ciolacu în Qatar: Avem nevoie de expertiza și experiența companiilor qatareze

ROMÂNIA1 week ago

Ministrul Adrian Câciu își dorește ca Europa anului 2030 să ”fie un furnizor mondial de tehnologie, un producător de semiconductori şi un producător de software”, fiind convins că România va fi cu totul alta

Trending