MAREA BRITANIE
Responsabili din peste 60 de țări sunt așteptați la Londra pentru a doua conferință internațională privind reconstrucția Ucrainei. Rishi Sunak: Este la fel de importantă ca strategia sa militară
Published
1 year agoon
By
Teodora IonResponsabili din peste 60 de țări și sute de lideri ai marilor companii globale sunt așteptați săptămâna viitoare la Londra pentru a doua Conferință internațională privind reconstrucția Ucrainei, a anunțat sâmbătă guvernul britanic, anunță AFP, citat de Agerpres.
”Reconstrucţia economiei ucrainene este la fel de importantă ca strategia sa militară”, urmează să afirme premierul britanic, Rishi Sunak, la deschiderea acestui eveniment care va avea loc miercuri şi joi.
Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, va interveni prin videoconferinţă.
”Curajul Ucrainei pe câmpul de luptă trebuie să meargă mână în mână cu viziunea sectorului privat de a ajuta ţara să se reconstruiască şi să se recupereze”, urmează să mai spună liderul britanic, susţinător de la primele ore al Kievului, potrivit unui comunicat al Downing Street.
Această conferinţă privind reconstrucţia, la care vor participa şi ONG-uri, este a doua organizată de la începutul războiului, după cea desfăşurată anul trecut la Lugano, în Elveţia.
Printre liderii politici aşteptaţi se numără preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, secretarul de stat american, Antony Blinken, sau şefa diplomaţiei franceze, Catherine Colonna.
Conform unor persoane familiarizate cu discuțiile de la Bruxelles, Uniunea Europeană plănuiește să acorde Ucrainei un ajutor financiar anual de 18 miliarde de euro până în 2027, fapt ce ridică sprijinul total la 72 de miliarde. Acesta ar urma să fie condiționat de măsuri pentru combaterea corupției și de reforme structurale, în vederea candidaturii țării la aderarea la UE.
Pentru a putea oferi acest sprijin, Comisia Europeană va propune o serie de modificări la bugetul pe termen lung al UE.
Această decizie vine după ce UE a decis că în acest an va acorda Ucrainei 18 miliarde de euro sub formă de împrumuturi în condiții avantajoase, susținute de garanții bugetare ale UE, devenind astfel principalul furnizor de sprijin al țării, potrivit ministerului ucrainean de finanțe.
În aprilie, ministrul de finanțe, Serhiy Marchenko, a declarat că țara va avea nevoie de ”nu mai puțin” de încă 18 miliarde de euro în 2024.
Ajutorul nu doar că oferă Ucrainei spațiu de manevră pentru planificare bugetară pe termen mediu, ci reprezintă și o formă de încurajare a altor donatori și investitori privați de a lua o decizie similară.
Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.
You may like
Joe Biden face apel la unitate după victoria lui Trump: “Într-o democrație, voința poporului prevalează întotdeauna. Nu-ţi poţi iubi ţara doar atunci când câştigi”
Summitul Comunității Politice Europene: Klaus Iohannis a evocat “victoria crucială” a Maiei Sandu și a reafirmat “sprijinul strategic pentru calea europeană” a R. Moldova
Summitul Comunității Politice Europene: Opt lideri europeni, în frunte cu Iohannis și Macron, îi reafirmă Maiei Sandu dreptul R. Moldova de a face parte dintr-o Europă liberă și democratică
Guvernul României aprobă planul de achiziție a 32 de avioane de luptă F-35 de la SUA și îl trimite în Parlament pentru procedură de urgență
Emmanuel Macron consideră că europenii nu trebuie „să-și încredințeze pentru eternitate” securitatea americanilor: „Este un moment al istoriei decisiv”
Regatul Unit anunță noi sancțiuni contra ”mașinăriei de război a lui Putin”: Vom continua să sprijinim poporul ucrainean în lupta sa pentru libertate
MAREA BRITANIE
Regatul Unit anunță noi sancțiuni contra ”mașinăriei de război a lui Putin”: Vom continua să sprijinim poporul ucrainean în lupta sa pentru libertate
Published
10 hours agoon
November 7, 2024By
Teodora IonRegatul Unit a anunțat joi noi sancțiuni contra Rusiei care vor viza, printre altele, trei grupări de mercenari care au legătură cu Moscova, fiind cel mai mare pachet de sancțiuni contra Kremlinului anunțat de Londra, din mai 2023.
Printre noile ținte se numără furnizorii care sprijină producția militară a Rusiei, grupurile de mercenari susținute de Rusia care operează în Africa Subsahariană și un agent GRU implicat în utilizarea unui agent neurotoxic Novichok în Salisbury, conform unui comunicat al Downing Street 10.
Aceste sancțiuni vor viza în mod direct aprovizionarea cu bunuri a armatei ruse și vor limita resursele vitale esențiale pentru desfășurarea războiului ilegal al lui Putin în Ucraina.
Acțiunea de astăzi vizează entități cu sediul în China, Turcia și Asia Centrală implicate în furnizarea și producția de bunuri, inclusiv mașini-unelte, microelectronică și componente pentru drone, de care Rusia are nevoie pentru a-și susține invazia ilegală din Ucraina.
”Campania deliberată a Kremlinului de a submina și amenința securitatea și democrația europeană și de a-și extinde sfera de influență este clară. La începutul acestei săptămâni, încercările sale de a interveni în alegerile democratice din Republica Moldova au eșuat, dar aceasta este cea mai recentă evoluție într-o campanie deliberată a Rusiei de a răspândi dezinformarea, de a incita la violență și de a descuraja sprijinul pentru Ucraina”, precizează Donwing Street.
Acest ultim pachet vizează, de asemenea, 3 grupuri private de mercenari care au legături cu Kremlinul, inclusiv Africa Corps, și 11 persoane asociate cu proxeneți ruși. Aceste ținte au legături directe cu Kremlinul, au amenințat pacea și securitatea în Libia, Mali și Republica Centrafricană și au comis numeroase încălcări ale drepturilor omului pe întregul continent.
”Măsurile de astăzi vor continua să respingă politica externă corozivă a Kremlinului, subminând încercările Rusiei de a favoriza instabilitatea în Africa și perturbând furnizarea de echipamente vitale pentru mașinăria de război a lui Putin. Și distrugerea rețelelor internaționale ilicite pe care Rusia s-a străduit atât de mult să le forjeze. Putin se află la aproape 1000 de zile de un război despre care credea că va dura doar câteva zile. Va eșua, iar eu voi continua să mă opun Kremlinului și să sprijin poporul ucrainean în lupta sa pentru libertate”, a dat asigurări David Lammy, ministrul de externe.
Anunțarea noilor sancțiuni de către Londra vine înaintea summitului Comunității Politice Europene care se desfășoară astăzi la Budapesta, unde prim-ministrul Keir Starmer va discuta despre eforturile de combatere a activității răuvoitoare a Rusiei în Europa și va reafirma sprijinul neclintit al Regatului Unit pentru Ucraina.
MAREA BRITANIE
Marea Britanie sancționează trei agenții ruse acuzate de dezinformare cu scopul de a ”slăbi sprijinul internațional pentru Ucraina”: Încercările disperate ale lui Putin de a ne diviza vor eșua
Published
1 week agoon
October 29, 2024By
Teodora IonRegatul Unit a impus luni sancțiuni împotriva a trei agenții și trei șefi din cadrul acestora, acuzați că încearcă să recurgă la dezinformare pentru a ”submina și destabiliza Ucraina și democrația acesteia”, anunță Reuters și AFP, citate de Agerpres.
”Agenția de Proiectare Socială (Social Design Agency -SDA) este însărcinată și finanțată direct de statul rus și, împreună cu compania sa parteneră Structura, a încercat să realizeze o serie de operațiuni de ingerință menite să submineze democrația și să slăbească sprijinul internațional pentru Ucraina”, motivează Ministerul britanic de Externe într-un comunicat.
We have sanctioned Russian disinformation agencies who seek to undermine Ukraine.
We have exposed the ‘Social Design Agency’ (SDA) for trying to incite anti-Ukraine protests across Europe.
Our new sanctions also hit three leaders directing operations.
We #StandWithUkraine pic.twitter.com/j0dpD4GWmz
— Foreign, Commonwealth & Development Office (@FCDOGovUK) October 28, 2024
În acest an, SDA a încercat, de asemenea, să incite la proteste în șase țări europene.
Cu toate acestea, ”în pofida faptului că Rusia a investit bani în activitățile de interferență ale acestor organizații răuvoitoare, minciunile lor s-au confruntat în mod constant cu dificultăți online, boturile și site-urile false obținând o interacțiune limitată. Acest lucru a forțat SDA să ia în considerare cumpărarea de vizualizări pe rețelele sociale”, dezvăluie MAE britanic.
”Putin este atât de disperat să submineze sprijinul european pentru Ucraina încât recurge acum la eforturi stângace și ineficiente pentru a încerca să alimenteze tulburările. Sancțiunile de astăzi transmit un mesaj clar: nu vom tolera minciunile și ingerințele voastre și vom veni după voi. Încercările disperate ale lui Putin de a ne diviza vor eșua. Vom constrânge Kremlinul și vom fi alături de Ucraina atât timp cât va fi nevoie”, a transmis ministrul britanic de externe, David Lammy.
Instituția a constatat că aceste firme și liderii lor se află în spatele unei vaste rețele online dăunătoare, cunoscută și sub numele de Doppelganger, care împânzește social media cu mesaje false, documente contrafăcute și materiale deepfake.
Tacticile înșelătoare erau menite să mascheze adevărul privind invazia ilegală a Rusiei în Ucraina și să distragă atenția de la adevărata natură a războiului.
SUA, Canada, Franța, Serviciul European de Acțiune Externă (SEAE), Germania și Australia s-au alăturat Regatului Unit în eforturile de a atrage atenția asupra activității subterane a SDA la nivel global.
Conștientă de tacticile folosite de Moscova pentru a câștiga mintea oamenilor, Uniunea Europeană a propus recent un nou regim de sancțiuni în contextul acțiunilor destabilizatoare ale Rusiei îndreptate împotriva sa și a țărilor sale membre.
CHINA
Noul ministru de externe al Marii Britanii vizitează China în perioada 18-19 octombrie, într-un context în care Londra își reevaluează relația cu Beijingul
Published
3 weeks agoon
October 17, 2024By
Teodora IonNoul ministru de externe al Marii Britanii va vizita China vineri, în prima sa vizită oficială de la preluarea puterii de către laburiști, informează Politico Europe.
David Lammy va merge la Beijing pe 18 și 19 octombrie pentru discuții cu omologii săi, în timp ce Marea Britanie își reevaluează relația cu guvernul chinez.
Într-o declarație a Ministerului Afacerilor Externe al Chinei, purtătorul de cuvânt Mao Ning a declarat: ”La invitația lui Wang Yi, membru al Biroului Politic al Comitetului Central al PCC și ministru al afacerilor externe, David Lammy, secretar de stat pentru afaceri externe, Commonwealth și dezvoltare al Regatului Unit, va efectua o vizită oficială în China în perioada 18-19 octombrie”.
Călătoria are loc după ce prim-ministrul britanic Keir Starmer a avertizat miercuri că activitățile militare ale Chinei în Strâmtoarea Taiwan ”nu conduc la pace și stabilitate” și a promis că guvernul britanic va ”provoca” Beijingul în zonele de dezacord – cooperând în același timp pe probleme de interes comun.
Lammy a fost îndemnat de un grup de parlamentari britanici să ”abordeze China așa cum este ea cu adevărat sub conducerea lui Xi Jinping” și să ridice problema încălcării drepturilor omului, potrivit unei scrisori consultate de The Guardian. O serie de parlamentari britanici care au exprimat anterior critici la adresa Partidului Comunist Chinez au fost sancționați de Beijing.
Fostul ministru conservator James Cleverly a fost ultimul ministru de externe al Marii Britanii care a vizitat China în august 2023, prima astfel de vizită în mai bine de cinci ani.
Succesorul lui Cleverly, David Cameron, a adoptat o abordare mai dură față de China, guvernul conservator de atunci acuzând actori sponsorizați de Beijing că au efectuat atacuri cibernetice asupra democrației britanice.
Aceasta a marcat un contrast clar față de așa-numita ”epocă de aur” a relațiilor dintre Regatul Unit și China, în perioada în care Cameron a fost prim-ministru între 2010 și 2016.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”
Joe Biden face apel la unitate după victoria lui Trump: “Într-o democrație, voința poporului prevalează întotdeauna. Nu-ţi poţi iubi ţara doar atunci când câştigi”
Summitul Comunității Politice Europene: Klaus Iohannis a evocat “victoria crucială” a Maiei Sandu și a reafirmat “sprijinul strategic pentru calea europeană” a R. Moldova
Summitul Comunității Politice Europene: Opt lideri europeni, în frunte cu Iohannis și Macron, îi reafirmă Maiei Sandu dreptul R. Moldova de a face parte dintr-o Europă liberă și democratică
Guvernul României aprobă planul de achiziție a 32 de avioane de luptă F-35 de la SUA și îl trimite în Parlament pentru procedură de urgență
Nicolae Ciucă, favoritul administrației americane, conform unei analize DW (P)
Comisarul desemnat pentru climă, zero emisii nete și creștere curată promite un acord UE pentru o industrie curată pentru a sprijini întreprinderile din UE să atingă obiectivele climatice
Comisarul desemnat al Sloveniei pentru portofoliul Extinderii insistă ca procesul să rămână bazat pe merit și „fără scurtături”
Emmanuel Macron consideră că europenii nu trebuie „să-și încredințeze pentru eternitate” securitatea americanilor: „Este un moment al istoriei decisiv”
Premierul Finlandei: Europa trebuie să transmită un mesaj puternic SUA și viitoarei administrații Trump privind susținerea Ucrainei
Virgil Popescu, prezent la audierea comisarului desemnat pentru climă, zero emisii nete și creștere curată: Dialogul cu companiile interesate să investească în sustenabilitate și competitivitate va fi esențial
V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie
Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013
Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”
Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia
9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial
Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa
Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”
Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat
Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar
Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei
Joe Biden face apel la unitate după victoria lui Trump: “Într-o democrație, voința poporului prevalează întotdeauna. Nu-ţi poţi iubi ţara doar atunci când câştigi”
INTERVIU Larisa Mezinu-Bălan, vicepreședinte al CNAS, anunță pentru 2025 noi mecanisme financiare care să extindă lista medicamentelor inovative
Iulius Firczak, deputat în cadrul Comisiei pentru buget: Trebuie să învățăm cum să atragem capital privat în cercetarea medicală. Este un joc pe care SUA și China l-au învățat deja
Fondurile din PNRR și Politica de Coeziune reprezintă ”ancore solide” pentru ”a construi o Românie și o Europă în care accesul la sănătate este egal pentru toți cetățenii”, subliniază Ramona Chiriac
Senatoarea Nicoleta Pauliuc: Una dintre problemele grave cu care se confruntă sistemul sanitar românesc este adoptarea foarte greoaie a unor tratamente aprobate și folosite la nivelul UE
Marcel Ciolacu, la Salonul Euronaval din Paris: Prioritatea este dezvoltarea industriei de apărare din România. Modernizarea Armatei înseamnă noi locuri de muncă pentru români
Vicepreședintele PE Victor Negrescu punctează pilonii strategiei în domeniul industriei farmaceutice: Dezvoltarea inovației, securitatea medicală a Europei și protecția proprietății intelectuale
Ministrul Economiei evidențiază avantajul competitiv pe care îl poate avea România în industria dispozitivelor medicale: Să avem mai multă proprietate intelectuală înregistrată în țara noastră
Șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România: Sistemul de sănătate românesc se confruntă cu provocări semnificative. Punerea în aplicare la timp a investițiilor din PNRR este esențială
Luca Niculescu: Pentru România, aderarea la OCDE va însemna o ocazie extraordinară de a avea un sistem de sănătate mai modern, axat pe inovare, cercetare, adaptat la provocările lumii moderne
Trending
- ROMÂNIA2 days ago
Miniștrii economiei și cercetării au pus bazele primului program care va crea drona românească la sediul INCAS, un institut lider regional în domeniul ştiinţelor aerospaţiale
- EDITORIALE4 days ago
Iulian Chifu: Alegeri prezidențiale la Chișinău – Nu puteți voi fura cât putem noi vota!
- ROMÂNIA1 day ago
Nicolae Ciucă îl felicită pe Donald Trump pentru realegerea ca președinte al SUA: Voi face tot ce îmi stă în putinţă pentru a întări Parteneriatul nostru strategic
- POLITICĂ5 days ago
PNL și-a lansat programul de guvernare 2024-2028. Nicolae Ciucă: Viitorul economiei românești, al IMM-urilor și bunăstarea clasei de mijloc sunt pe buletinul de vot
- ROMÂNIA3 days ago
Șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România: Sistemul de sănătate românesc se confruntă cu provocări semnificative. Punerea în aplicare la timp a investițiilor din PNRR este esențială