Connect with us

S&D

Rețeaua financiară și economică PES: Redresarea Europei trebuie să înceapă cu asigurarea echității în materie fiscală

Published

on

© PES/Facebook

Acum, mai mult ca oricând, Europa are nevoie de o agendă fiscală progresivă pentru care trebuie să schimbăm treptele de viteză și să abordăm provocările sociale, de mediu și digitale ale viitorului, a subliniat marți, 17 noiembrie, Rețeaua financiară și economică a Partidului Socialiștilor Europeni (PES)  în timpul unei videoconferințe, potrivit unui comunicat. 

„Efectul devastator al COVID-19 asupra vieții oamenilor și economiei a dovedit, din nou, importanța unui stat al bunăstării care funcționează bine, finanțat de un sistem fiscal corect. Europa trebuie acum să adopte o abordare coordonată a impozitării și să își actualizeze regulile fiscale, astfel încât să poată promova punerea în aplicare a obiectivelor climatice, să abordeze inegalitățile sociale și să fie în concordanță cu noile modele corporative, consolidând echitatea fiscală prin prevenirea unei prăbușiri”, a transmis Rețeaua financiară și economică a PES. 

© pes.eu

Rețeaua financiară și economică PES – formată din reprezentanți la nivel înalt din partidele membre PES, deputați și sindicaliști – s-a reunit pentru a discuta viziunea PES privitoare la un sistem fiscal echitabil.

Reuniunea s-a concentrat pe discutarea broșurii pregătite de PES care stabilește politicile fiscale pentru: remedierea inegalităților; creșterea durabilității planetei; combaterea evaziunii și fraudei fiscale; și, conectarea impozitării la dimensiunea europeană. De asemenea, s-a discutat despre progresul activității Cadrului incluziv al OCDE privind impozitarea economiei digitale și pașii următori în această direcție. 

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

Corina Crețu

Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului. Corina Cețu: Doar cunoscând istoria putem evita ca greșelile ei să se repete

Published

on

©️ Corina Crețu/ Facebook

Europarlamentarul Corina Crețu (Pro România, S&D) a transmis miercuri un mesaj de comemorare la 76 de ani de la eliberarea lagărului nazist de la Auschwitz-Birkenau, cunoscută în istorie ca fiind Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului.

“Data de 27 ianuarie a fiecărui an stă mărturie că doar cunoscând istoria putem evita ca greșelile ei să se repete. Data de 27 ianuarie 1945 are o dublă semnificație: pe de o parte, simbolizează libertatea – pentru că atunci a fost eliberat lagărul nazist de la Auschwitz-Birkenau, iar pe de cealaltă parte e o expresie a tragediei inimaginabile – pentru că perioada pe care o încheie este cea mai neagră din istoria continentului nostru și a întregii lumi”, a scris Crețu, pe pagina sa de Facebook.

“Infernul nazist a pus capăt vieții unui număr de aproximativ 6 milioane de evrei. Dincolo de cifre, e vorba despre oameni – care și-au pierdut tot, inclusiv viața, doar pentru că au aparținut unui grup etnic. Într-o perioadă în care, din păcate, discursul urii este tot mai puternic, să ne aducem aminte de ororile istoriei și să ne asigurăm că așa ceva nu se va mai putea întâmpla niciodată! Dumnezeu să îi odihnească pe toți cei care au pierit în lagărele naziste!”, a mai spus ea.

Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului a fost marcată miercuri printr-o ceremonie virtuală și de Parlamentul European, gazda evenimentului fiind șeful instituției, David Sassoli.

Ziua de 27 ianuarie marchează eliberarea lagărelor de concentrare naziste şi sfârşitul Holocaustului în care 6 milioane de evrei au fost ucişi de către regimul nazist, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, potrivit TVR

Alegerea datei de comemorare a Holocaustului este legată de eliberarea lagărului de la Auschwitz-Birkenau din Polonia de către trupele sovietice, în după-amiaza zilei de 27 ianuarie 1945 şi a fost decisă de Adunarea Generală a Naţiunilor Unite prin rezoluţia 60/7 din 1 noiembrie 2005.

În total, în lagărul nazist și-au pierdut viața peste un milion de persoane, în principal etnici evrei.

Continue Reading

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Comisia pentru Petiții a Parlamentului European susține petiția depusă de europarlamentarul Victor Negrescu privind respectarea drepturilor lucrătorilor români din Uniunea Europeană

Published

on

© European Union 2020 - Source : EP

Comisia pentru Petiții a Parlamentului European a supus astăzi dezbaterilor petiția depusă de europarlamentarul Victor Negrescu (PSD, S&D), realizată cu sprijinul PES activists România și a Partidului Social Democrat, și semnată de circa 50.000 de persoane, privind drepturile lucrătorilor români din Uniunea Europeană.

Potrivit unui comunicat remis CaleaEuropeană.ro, membrii Comisiei pentru Petiții au susținut în cadrul dezbaterilor propunerile eurodeputatul român privind nevoia ca drepturile lucrătorilor români să fie respectate și au solicitat Comisiei Europene, prezentă la audieri, să întreprindă măsuri ferme pentru ca astfel de situații să nu se mai întâmple.

”Prin această petiție solicităm, în numele celor afectați de nedreptățile prezentate în cadrul documentului discutat astăzi, sprijinul Parlamentului European în vederea respectării drepturilor lucrătorilor români din Uniunea Europeană. Petiția noastră, inițiată de PES activists România împreună cu Partidul Social Democrat și numeroase structuri asociative și sindicale, semnată de 50.000 de persoane până la data depunerii, și alte zeci de mii ulterior, se dorește a fi un apel consistent pentru un demers european în vederea protejării lucrătorilor mobili din Uniunea Europeană, atât cu caracter sezonier, cât și transfrontalier sau intra-european. Documentul transmis instituțiilor europene prezintă situații exacte prin care lucrători europeni, în cazul de față români, sunt puși în fața unor situații ce contravin clar legislației europene și naționale în materie de drepturi sociale și medicale” a explicat demersul Victor Negrescu.

Spețele prezentate în cadrul petiției se referă la perioada de lockdown de la începutul crizei COVID-19, când un număr important de lucrători români au fost transportați, fără respectarea normelor sanitare și sociale stabilite la nivel național sau european, în diferite state membre ale Uniunii Europene, pentru efectuarea unor munci sezoniere sau activități de tip social în baza unor acorduri bilaterale agreate între respectivele țări și Guvernul României.

Petenții au arătat că în respectivele acorduri, în forma comunicată public, se indică posibila depășire a cadrului de reglementare european privind criza COVID-19.

”Mai exact, Guvernul din România, condus la momentul respectiv de reprezentanții Partidului Național Liberal, nu a prevăzut în aceste acorduri măsuri adecvate de protecție socială sau medicală absolut necesare în contextul crizei generate de pandemie, creând un cadru alternativ, nesigur, dincolo de recomandările europene, prin care lucrătorii români erau trimiși la muncă în străinătate. Suplimentar, așa cum se arată în anexă, la nivel național Guvernul a decis suspendarea, pe perioada efectuării transporturilor, din cauza condițiilor medicale extreme, a activității inspecției muncii și a autorităților care veghează la respectarea siguranței și securității muncii”, a mai spus eurodeputatul român.

Victor Negrescu a criticat lipsa de implicare a autorităților, care a ”condus la situații în care lucrătorii români au fost supuși unor riscuri, fără o informare adecvată, fapt care contravine reglementărilor privind protecția lucrătorilor și a condițiilor de distanțare socială recomandate de specialiști. Aceste situații ar fi putut fi evitate dacă decidenții s-ar fi preocupat de soarta lucrătorilor români și ar fi respectat recomandările europene în materie” a adăugat europarlamentarul.

Acesta a invitat participanții la dezbatere să vizioneze imaginile din respectiva perioadă și să citească raportul Comisiei speciale din Parlamentul României, arătând faptul că autoritățile au profitat de situația materială și problemele economice și sociale întâmpinate de respectivele persoane pentru a le impune condiții contractuale sau de deplasare sub standardele europene sociale și medicale.

În cadrul dezbaterilor au fost menționate o serie de aspecte reflectate cu trimiteri directe în cadrul petiției:

– exemple privind efectuarea transportului în condiții improprii prin mijloace de transport supra-aglomerate, autorizate special deși alte forme de transport erau interzise la momentul respectiv;

– exemple cu organizarea defectuoasă a preluării lucrătorilor, conform informațiilor din media, privind contracte semnate înainte de îmbarcare și lipsa de informare adecvată, privind condițiile contractuale. S-a făcut referire și la persoanele care au trebuit să renunțe la contracte și au fost în situația de a plăti singure transportul înapoi;

– exemple cu impunerea unor costuri de transport persoanelor angajate, încheierea contractelor de muncă în mod unilateral, fără respectarea drepturilor angajaților, suportarea costurilor de testare sau de protecție de către angajați sau condiții contractuale sub standardele sociale;

– în final, au fost evidențiate și cazurile în care au existat, la nivelul angajatorilor, numeroase situații medicale și sociale dincolo de limitele legale.

Reprezentanții Comisiei Europene au mulțumit eurodeputatului și au comunicat faptul că susțin revendicările susținute în cadrul petiției.

O evaluare completă se realizează în prezent și un set de recomandări au fost trimise României și statelor membre vizate. Comisia Europeană va monitoriza acordurile bilaterale semnate pentru a se asigura că respectă legislația europeană.

Reprezentantul Partidului Popularilor Europeni, eurodeputatul Alexander Bernhuber, a susținut demersul eurodeputatului, considerând că, într-adevăr, criza COVID-19 a afectat standardele sociale și că este necesar să se îmbunătățească lucruri în această privință.

Reprezentanta Verzilor Europeni, Margrete Auken, a confirmat faptul că, din păcate, situația lucrătorilor români și măsurile de austeritate au condus la scăderea protecției oferită acestora. Aceasta a susținut că executivul european trebuie să facă mai mult decât să informeze, ci să îi sancționeze pe cei care nu respectă normele comune.

Reprezentantul S&D, Ibán García del Blanco, a reiterat susținerea grupului social democrat european pentru lucrătorii români, considerând că instituțiile europene trebuie să continue să investigheze situația și să ofere soluții complete.

În intervenția sa de final, Victor Negrescu a subliniat întâi în limba română și ulterior în limba engleză, faptul că respectivele situații contravin angajamentelor asumate de către Comisia Europeană și statele membre în cadrul pilonului social european, atrăgând atenția că acestea reprezintă o pată neagră asupra modelului social european în perspectiva Summit-ului Social de la Porto.

Acesta a reamintit faptul că elementele subliniate în cadrul petiției sunt confirmate de către reprezentații Parlamentului European și ai Comisiei Europene în cadrul dezbaterilor din legislativul european și prin rezoluția aprobată de plen privind problematica lucrătorilor sezonieri.

”Înțeleg de ce mulți români trebuie să lucreze în alte state europene dar știu că avem o datorie față de ei. (…) Ce s-a întâmplat nu corespunde cu valorile europene și constituie o reprezentare a unor interese și viziuni politice. Trebuie să identificăm modalități prin care putem să răspundem unor astfel de situații create de Guverne politice. (…) În acest context, solicit instituțiilor europene să analizeze situațiile menționate și să impună respectarea drepturilor lucrătorilor conform recomandărilor și reglementărilor europene”, a conchis în intervențiile sale Victor Negrescu.

Comisia pentru Petiții a decis să continue investigația și să trimită o scrisoare autorităților române privind situația lucrătorilor români, în care să atragă atenția asupra încălcărilor privind legislația europeană și națională în materie de drepturi și standarde sociale și medicale.

Continue Reading

Corina Crețu

Corina Crețu a pledat, în Parlamentul European, pentru durabilitatea investițiilor prin fonduri europene: Comisia Europeană ar trebui să asiste statele membre

Published

on

© European Union 2019 - Source : EP

Europarlamentarul Corina Crețu (Pro România, S&D) a susținut marți o intervenție în Comisia pentru Control Bugetar a Parlamentului European (CONT) pe tema durabilității investițiilor în infrastructură, ocazie cu care a subliniat că Uniunea Europeană trebuie să facă demersuri pentru a obține garanțiile necesare că investițiile din fonduri europene, cu precădere din Fondul de Dezvoltare Regională, sunt durabile.

“Cred că este o temă foarte importantă durabilitatea infrastructurii, până la urmă calitatea vieții europenilor, dar și imaginea Europei depinde de aceste lucruri. Sigur că aș vrea să spun, e limpede, că ani de zile creșterea, competitivitatea, ocuparea s-au realizat prin fonduri europene, deci prin eforturile bugetului european și e păcat, mare păcat, că aceste eforturi să fie subminate de cazurile pe care le-am discutat astăzi aici. Investițiile, știm foarte bine sunt implementate prin fondurile structurale, în special fondul de dezvoltare regională și vorbim în perioada 2000-2020 de 134 de miliarde de euro. Ce as vrea să spun este că toate cele spuse aici sunt adevărate și e păcat că investițiile sunt privatizate sau se schimbă destinația investițiilor sau pur și simplu anumite investiții nu durează. Este afectată viața cetățenilor și imaginea Uniunii Europene”, a spus Crețu, în cadrul dezbaterii.

Ea a subliniat că este necesară o concentrate mai mare pe durabilitatea investițiilor prin fondurile europene, în special prin dezvoltare regională.

“Mă bucur să văd în raport că majoritatea proiectelor care au fost auditate au obținut rezultate durabile cu beneficii directe în ceea ce privește ocuparea, crearea de locuri de muncă și productivitatea. Știm că în cadrul perioadei 2014-2020 au intervenit indicatori noi, dar eforturile suplimentare sunt necesare și aș vrea să vă spun de acum, Comisia ar trebui să fie mult mai flexibilă, dar să nu uităm că și implementarea programului e în responsabilitatea statelor membre și asta 100%”, a continuat aceasta.

Citiți și Eurodeputatul Corina Crețu: Succesul rețelei transeuropene de transport (TEN-T) va depinde de modul în care va reuși să conecteze infrastructura statelor membre din est de cea a țărilor din vestul UE

Potrivit Corinei Crețu, Comisia Europeană trebuie să fie mult mai strictă, când vine vorba de legislație, îndeosebi în ce privește diferențele în legislația națională.

“De exemplu, în Germania și Austria, știm că atunci când vine vorba de regularități, 20% din ele ar fi trebuit să fie detectate, dacă autoritățile naționale ar fi făcut verificările necesare la timp. Neregularitățile provin din diferite niveluri de proastă administrare, deci trebuie să găsim o cale de a ne asigura de durabilitatea investițiilor și întrebarea mea se referă la statutul negocierilor pe programele operaționale”, a mai afirmat eurodeputatul român cadrul dezbaterii menționate.

Eu chiar cred că acum e o perioadă în care Comisia ar trebui să asiste statele membre la începutul acestei noi perioade de programare cu niște deadline-uri clare pentru a atinge obiectivele de durabilitate. După părerea mea, ar trebui să fie subiectul principal pentru perioada în care ne aflăm. O altă întrebare se referă la sancțiuni, la post-evaluare și cum e posibil pentru Parlamentul European să introducă astfel de verificări financiare“, a conchis ea.

Discrepanța de investiții în infrastructură între Europa Centrală și de Est și Europa Occidentală este de 1,15 trilioane de euro (1.150 de miliarde de euro), arată un studiu dedicat al Fondului Monetar Internațional prezentat anul trecut la Summitul Inițiativei celor Trei Mări din care fac parte 12 state membre ale UE riverane Mărilor Adriatică, Baltică și Neagră.

Continue Reading

Facebook

Team2Share

U.E.9 hours ago

Angela Merkel, “profund rușinată” de atrocitățile comise de naziști: Germania are “responsabilitatea perpetuă” de a nu lăsa să piară amintirea victimelor Holocaustului

ROMÂNIA11 hours ago

COVID-19: Ministerul Sănătății a semnat o comandă pentru 9 milioane de vaccinuri CureVac

INTERNAȚIONAL12 hours ago

Papa Francisc: Comemorarea victimelor Holocaustului este un semn de omenie și de civilizație. Să fim atenți la cum a început această cale de moarte, exterminare și brutalitate

INTERNAȚIONAL12 hours ago

Vladimir Putin salută, la Forumul de la Davos, prelungirea Tratatului New START dintre Rusia și SUA: Un nou conflict mondial ar marca “sfârşitul civilizaţiei”

Dacian Cioloș13 hours ago

Dacian Cioloș, mesaj de Ziua Comemorării Holocaustului: Avem o datorie. Trebuie să creăm condițiile pentru ca o astfel de tragedie să nu aibă loc din nou

Corina Crețu13 hours ago

Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului. Corina Cețu: Doar cunoscând istoria putem evita ca greșelile ei să se repete

ROMÂNIA13 hours ago

Comemorarea Holocaustului. Ambasadorul Germaniei la București îndeamnă cetățenii să se alăture inițiativei ce îşi propune realizarea unui ”monument digital” al victimelor nazismului

Daniel Buda14 hours ago

Ziua Internațională de comemorare a victimelor Holocaustului. Eurodeputatul Daniel Buda: După mai mult de șapte decenii de la cumplitul genocid, Europa este acum un continent al păcii și al securității

CONSILIUL EUROPEAN14 hours ago

Președintele Consiliului European: Amintirea Holocaustului este o datorie morală și istorică. Nu vom tolera niciodată ca evreii să se teamă pentru siguranța lor în Uniunea Europeană

Cristian Bușoi15 hours ago

Cristian Bușoi, responsabilul PE pentru relația cu EMA: Agenția Europeană pentru Medicamente va da aviz pozitiv pentru cel de-al treilea vaccin împotriva COVID-19

ROMÂNIA11 hours ago

COVID-19: Ministerul Sănătății a semnat o comandă pentru 9 milioane de vaccinuri CureVac

ROMÂNIA13 hours ago

Comemorarea Holocaustului. Ambasadorul Germaniei la București îndeamnă cetățenii să se alăture inițiativei ce îşi propune realizarea unui ”monument digital” al victimelor nazismului

ROMÂNIA2 days ago

Ministrul de externe, Bogdan Aurescu, despre introducerea unui certificat de vaccinare anti-COVID-19 unic la nivelul UE: Trebuie să evităm ”orice abordare discriminatorie”. Discuțiile continuă

Dragoș Pîslaru1 week ago

Dragoș Pîslaru: Statele membre ar trebui să profite de majorarea de 3% din FEAD pentru a sprijini persoanele defavorizate în timpul pandemiei COVID-19

Eugen Tomac1 week ago

Eugen Tomac i-a solicitat șefului politicii externe a UE să creeze mecanisme care să condiționeze sprijinul financiar acordat partenerilor de garantarea accesului minorităților naționale la educație în limba maternă

RENEW EUROPE1 week ago

Președintele Consiliului European îi propune lui Joe Biden ca în prima zi de mandat la Casa Albă să construiască un nou pact fondator cu UE pentru „o lume mai bună”

COMISIA EUROPEANA1 week ago

Președinta Comisiei Europene: Jurământul lui Joe Biden, un mesaj de speranță pentru o lume care așteaptă ca SUA să revină în cercul de state cu idei similare

Eugen Tomac1 week ago

Eurodeputatul Eugen Tomac: Rusia de astăzi se transformă într-un gulag și UE are obligația să acționeze

ROMÂNIA2 weeks ago

Premierul Florin Cîțu s-a vaccinat împotriva COVID-19: Am vrut să dau un semnal românilor să se vaccineze

U.E.2 weeks ago

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan dorește să ”repună pe șine” relațiile Turciei cu UE: Este prioritatea noastră să facem din 2021 un an de succes

Advertisement
Advertisement

Trending