CONSILIUL UE
Reuniune cu mize energetice cruciale la Bruxelles după convorbirea Angela Merkel-Viorica Dăncilă. Franța și România pun interesele Uniunii Europene înaintea cooperării energetice dintre Germania și Rusia
Published
6 years agoon
Adjuncții ambasadorilor țărilor membre ale Uniunii Europene se reunesc vineri la Bruxelles în cadrul unei reuniuni de lucru prezidată de către România în calitate de președinție în exercițiu la Consiliul UE, o miză crucială de pe agenda acestora fiind o propunere de directivă care vizează stabilirea unor norme comune pe piața internă a Uniunii în privința gazelor naturale. Deși subiectul înclină să prefațeze discuții tehnice în materie de legiferare, interesele majore sunt de natură geopolitică și strategică în contextul în care intenția de modificare a directivei existente a capătăt o miză distinctă pe fondul acordului dintre Germania și Rusia pentru construcția gazoductului Nord Stream 2 și sporirea dependenței europene de gazul rusesc.
Amploarea acestui subiect a fost confirmată și de informațiile pe surse apărute în presă, potrivit cărora cancelarul Angela Merkel și premierul Viorica Dăncilă au avut zilele trecute o convorbire telefonică de aproximativ 30 de minute în care șefa executivului federal de la Berlin a încercat să o convingă pe șefa guvernului țării care asigură președinția Consiliului UE să nu avanseze pe agendă tema cu pricina, care ar afecta interesele energetice ale Germaniei.
Potrivit surselor europene citate de Antena 3, Merkel i-a solicitat lui Dăncilă să nu introducă pe agenda Consiliului Uniunii Europene o propunere de directivă care ar afecta direct interesele Germaniiei în ceaa ce privește Nord Stream 2. Totodată, Realitatea TV a anunțat că premierul român a refuzat propunerea cancelarului german, motivând interesele Uniunii Europene și parteneriatul strategic cu Statele Unite.
Președinția română a Consiliului UE: Textul propus este echilibrat pentru toate statele membre
Pe agenda reuniunii de vineri a COREPER I (Comitetul Reprezentanților Permanenți reuniți la nivel de adjuncți ai reprezentanților permanenți ai țărilor membre pe lângă UE), figurează o ”Propunere de directivă a Parlamentului European și a Consiliului de modificare a Directivei 2009/73 / CE privind normele comune pentru piața internă referitoare la gazelor naturale”, cu obiectivul clar de a oferi Consiliului UE un mandat de negociere cu Parlamentul European în acest sens.
Documentul de ședință este disponibil integral aici
Discuțiile își au baza în propunerea Comisiei Europene din anul 2017 și raportul Comisiei pentru industrie, cercetare și energie din Parlamentul European în această privință, document coordonat de fostul președinte al Parlamentului European, eurodeputatul polonez Jerzy Buzek.
Mai mult, potrivit concluziilor acestuia, elaborate înaintea întâlnirii, președinția română a Consiliului UE ”a examinat cu atenție toate comentariile din partea delegațiilor naționale și consideră că textul, așa cum este formulat, reprezintă un echilibru între statele membre care au susținut propunerea inițială a Comisiei și acele state membre care dorit mai multă claritate asupra textului”.
Franța, România, Polonia și țările baltice susțin reglementarea europeană
Joi, Franţa a anunțat că va susţine revizuirea directivei europene cu privire la gazele naturale, care vizează şi proiectul gazoductului Nord Stream 2, potrivit Ministerului francez al Afacerilor Externe, informează Reuters, citată de Agerpres.
Anterior, mai multe surse diplomatice consultate de Reuters au declarat că Germania presează alte capitale europene să blocheze o propunere a Uniunii Europene destinată reglementării gazoductului Nord Stream 2, promovat de Rusia, înaintea unei reuniuni cruciale care este programată a avea loc vineri. Potrivit surselor, principala problemă a Germaniei ar fi să convingă Franţa.
“Obiectivul revizuirii directivei privind gazele naturale este ca regulile din cel de-al treilea pachet energetic să se aplice pentru toate gazoductele cu ţările terţe care intră pe teritoriul european. Directiva revizuită se va aplica şi proiectului Nord Stream 2”, a declarat Agnes von der Muhll, purtătorul de cuvânt al Ministerului francez al Afacerilor Externe.
“Franţa intenţionează să susţină adoptarea unei astfel de directive. Lucrările continuă împreună cu partenerii noştri, în special cu Germania, cu privire la posibilele modificări care ar putea fi aduse textului”, a adăugat purtătorul de cuvânt.
Alături de Franța și de România, între țările care susțin modificarea directivei pentru a preveni monopolul gazului rusesc în Europa sunt și Polonia și țările baltice, Varșovia devenind treptat un importator semnificativ de gaz natural lichefiat din Statele Unite, partener strategic al multor țări din Europa de Est și un oponent important în construcția acestei conducte. Potrivit presei europene, alături de Germania s-ar afla Austria și Olanda, ale căror companii importante – OMV și Shell – sunt implicate în acest proiect.
Ce a propus Comisia Europeană în 2017
Reamintim că în noiembrie 2017, Comisia Europeană a propus mai multe amendamente la directiva 2009/73/ CE pentru a se asigura de principiile care guvernează piaţa europeană şi care privesc transparenţa, eliminarea oricăror bariere tehnice şi comerciale în calea accesului la reţelele de transport precum şi modul în care se stabilesc tarifele se vor aplica şi gazoductelor de „import” din ţările non-UE.
Practic, executivul european a propus ca toate gazoductele care pleacă şi vin dinspre ţări din afara UE să se supună unei legislaţii unitare, să fie operate în baza principiului transparenţei şi să fie accesibile tuturor operatorilor.
Anterior, în iunie 2017, Comisia Europeană a cerut țărilor UE mandat pentru negocierea construcției Nord Stream 2, propunând o extindere a regulilor privind piața internă a energiei din Uniunea Europeană pentru a acoperi și conductele de gaz offshore, cum este cazul gazoductului Nord Stream 2, care va lega Rusia de Germania pe sub Marea Baltică și pe care executivul european îl consideră o subminare a eforturilor UE de a sprijini Ucraina și de a reduce dependența energetică a blocului comunitar față de Moscova.
Ce a făcut Germania? Construcția Nord Stream 2 va crește livrările de gaz rusesc către UE cu 6%
În martie 2018, Germania a aprobat construcţia şi exploatarea gazoductului Nord Stream-2, conducta submarină care ar urma să transporte gaze naturale între Rusia şi Germania.
Sistemul Nord Stream este compus din două conducte care traversează Marea Baltică din Vyborg, Rusia până în Greifswald, respectiv Lubmin, în apropierea Germaniei. Nord Stream traversează Zona Economică Exclusivă (ZEE) a Rusiei, Finlandei, Danemarcei și Germaniei, precum și apele teritoriale ale Rusiei, Danemarcei și Germaniei.
Nord Stream 2, o conductă proiectată pentru 1200 de km între Rusia și coasta Germaniei (Greifswald) ar urma să păstreze o linie de construcție similară primei conducte, neinterferând cu Zona Economică Exclusivă a țărilor baltice și a Poloniei.
Nord Stream este un proiect deținut în majoritate de Rusia prin intermediul companiei de stat Gazprom și implică și actori energetici din Uniunea Europeană, precum Basf, E.ON, Engie, OMV și Shell.
Proiectul în valoare de 10 miliarde de dolari vine în sprijinul relației sensibile dintre Rusia şi Germania și ar putea aduce Berlinul în poziţia de punct central al pieţei europene a gazelor.
În prezent, Rusia furnizează 34% din gazele consumate în Europa, iar Nord Stream 2 ar aduce cota la 40%.
Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.
You may like
Raportul Draghi privind competitivitatea Europei regăsește motorul franco-german gripat în gândirea geopolitică “franco-franceză” și “priorități diferite”
Taxarea importurilor de mașini electrice chinezești divizează UE: După Germania și Spania, Ungaria avertizează în legătură cu declanșarea unui război economic și comercial cu China
România obține la CJUE anularea prevederii din Pachetul Mobilitate I privind obligația întoarcerii la sediu a vehiculelor de transport rutier la 8 săptămâni
Spania face apel la UE să găsească un compromis cu China în ceea ce privește taxele vamale suplimentare impuse importurilor de vehicule electrice: Sunt multe în joc pentru industria noastră internă
Auditorii europeni: Bugetul și durata programului privind industria de apărare a UE, insuficiente pentru obiectivele stabilite
Aplicarea regulilor Schengen în România și Bulgaria după aderarea cu frontierele aeriene și maritime, pe agenda Consiliului JAI de săptămâna viitoare
CONSILIUL UE
Actul privind serviciile digitale: Germania, Franța și alte patru țări UE solicită Comisiei Europene acțiuni ferme împotriva platformelor precum Shein și Temu
Published
1 week agoon
September 27, 2024Germania, Austria, Polonia, Danemarca, Țările de Jos și Franța solicită o abordare unificată în ceea ce privește aplicarea standardelor UE în domeniul comerțului electronic, cerând într-o scrisoare transmisă Comisiei Europene o aplicare mai strictă a legislației împotriva platformelor de comerț electronic, inclusiv cele asiatice Temu și Shein.
În scrisoarea transmisă înaintea unei reuniuni a miniștrilor competitivității care a avut loc joi la Bruxelles, cele șase țări îndeamnă Comisia Europeană să ia “toate măsurile necesare în limitele competenței sale” pentru a pune în aplicare Legea privind serviciile digitale (DSA) împotriva platformelor online foarte mari (VLOPS), relatează Euronews.com.
Desemnarea piețelor online Temu și Shein ca VLOP-uri “este un pas semnificativ” în aplicarea normelor, dar “rămâne esențială aplicarea riguroasă a DSA”, se arată în scrisoare. De altfel, miniștrii celor 27 de țări membre ale Uniunii Europene au discutat joi, la Bruxelles, la solicitarea Germaniei, dezvoltarea unei abordări unificate privind aplicarea standardelor UE în comerțul electronic, lucru salutat de Ecommerce Europe, organizația reprezentativă a companiilor din sectorul comerțului digital la nivelul UE.
Temu și Shein s-au alăturat unei liste de 25 de platforme care au fiecare mai mult de 45 de milioane de utilizatori lunari în UE, care include, de asemenea, Amazon, TikTok și Meta. ASD a intrat în vigoare în februarie 2024 pentru toate platformele online, introducând norme de transparență și obligații privind produsele ilegale.
Comisia va trebui să colecteze date privind încălcările, în cooperare cu coordonatorii naționali ai serviciilor digitale, pentru a detecta abaterile și a impune sancțiuni eficiente, se arată în scrisoare.
“Vor fi necesare etape suplimentare în ceea ce privește măsurile de punere în aplicare, de exemplu, digitalizarea specificațiilor produselor este esențială pentru a detecta automat deficiențele – cum ar fi prin intermediul pașaportului digital al produselor”, adaugă aceasta.
În orientările sale politice, Comisia s-a angajat să consolideze aplicarea comerțului electronic pe baza unor controale vamale, fiscale și de securitate eficiente. În viitorul colegiu, finlandeza Henna Virkkunen va supraveghea portofoliul tehnologiei, iar irlandezul Michael McGrath – care va supraveghea statul de drept – are, de asemenea, comerțul electronic printre competențele sale.
Țările menționate solicită, de asemenea, o mai mare supraveghere a pieței în statele membre ale UE, prin consolidarea competențelor de intervenție ale autorităților, în special în ceea ce privește capacitatea acestora de a acționa împotriva platformelor de comerț electronic.
“Intenționăm să consolidăm în continuare automatizarea și digitalizarea controalelor, de exemplu prin intermediul unui web-crawler”, scriu acestea, adăugând că acest lucru ar trebui să garanteze că consumatorii, în special copiii, au la dispoziție produse sigure.
În ceea ce privește vămile UE, cele șase state membre doresc ca discuțiile în curs în domeniul TVA și punerea în aplicare a importatorului desemnat și eliminarea scutirii de taxe vamale de 150 de euro să fie discutate cu prioritate. Germania încurajează Ungaria, care prezidează în prezent reuniunile miniștrilor UE, și Comisia să avanseze discuțiile privind aceste propuneri.
Ultima lor prioritate este protecția datelor. Potrivit scrisorii, executivul UE va trebui să afle mai multe despre datele colectate de platformele de comerț electronic și despre modul în care acestea utilizează aceste date.
În ultimele luni, Comisia Europeană a desemnat, în temeiul Actului privind serviciile legislative, atât Shein, cât și Temu, drept platforme online foarte mari care trebuie să respecte normele UE privind serviciile digitale, protejând consumatorii.
În același timp, presa a relatat că UE pregătește modificarea taxelor vamale pentru coletele de sub 150 de euro pentru a contracara volumele uriașe de colete Shein și Temu, acuzate că nu respectă legislația europeană.
De altfel, Federația Organizațiilor Consumatorilor Germani a transmis încă din luna aprilie că platforma chineză Temu nu respectă legislația UE privind protecția consumatorilor, avertizând că ia în considerare o acțiune în justiție. Ulterior, Polonia a amenințat de la nivel guvernamental platformele asiatice Shein și Temu cu blocarea geografică dacă vor încălca drepturile clienților polonezi, iar Asociația Comercianților din Austria a acuzat platforma Temu de practici comerciale necinstite.
Și la nivel național, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor din România a demarat verificări privind potențiale practici comerciale incorecte ale platformelor online de cumpărături Temu și Shein.
CONSILIUL UE
Miniștrii țărilor UE au discutat despre ajutoarele de stat, IMM-uri și viitorul pieței unice în contextul rapoartelor Draghi și Letta: Soluțiile propuse sunt susținute de România de mai mult timp
Published
1 week agoon
September 27, 2024Soluțile propuse de raportul Draghi pentru îmbunătățirea competitivității europene cuprind și soluții susținute de România de mai mult timp, le-a transmis joi ministrul român al economiei Ștefan-Radu Oprea omologilor săi din UE, alături de care a participat la reuniunea Consiliului Uniunii Europene de la Bruxelles, în format competitivitate, axat pe piața unică și industrie.
Oprea, care anterior a prezidat o reuniune de coordonare a miniștrilor de resort din familia Socialiștilor Europeni, a precizat că reuniunea Consiliului a avut pe agendă analiza raportului Draghi, viitorul schemelor de ajutor de stat, scrisori de poziție pe tema e-commerce și a Strategiei industriale europene sau despre provocările pe care le resimt IMM-urile.
“Poziționarea României a fost de a aprecia raportul Draghi pentru analiza corectă asupra cauzei pierderii competitivității companiilor europene. Printre soluțiile propuse se regăsesc și cele susținute de România de mai mult timp“, a spus ministrul social-democrat, într-o postare pe Facebook.
Oprea a insistat asupra nevoii de finanțarea a companiilor energo-intensive, asupra unor termene realiste, corelate cu dezvoltarea actuală a pieței automobilelor electrice pentru industria auto sau debirocratizarea și simplificarea reală a proceselor birocratice europene.
“Vom continua discuțiile cu Italia, Cehia, Slovacia și alte State Membre pentru identificarea poziției comune pentru susținerea industrie auto“, a asigurat el.
Potrivit unui comunicat al Consiliului UE, miniștrii europeni au purtat o discuție privind viitorul competitivității europene, pe baza unei note pregătite de președinția maghiară a Consiliului UE.
Miniștrii au făcut o evaluare generală a raportului lui Mario Draghi intitulat „Viitorul competitivității europene” și au discutat ce elemente ale acestui raport ar trebui reflectate în noul acord privind competitivitatea europeană.
Al doilea schimb de opinii al miniștrilor s-a axat pe cadrul ajutoarelor de stat și pe contribuția acestora la obiectivele de politică ale UE, pe baza unui document de referință pregătit de președinția maghiară.
Miniștrii și-au exprimat opiniile cu privire la propunerile privind ajutoarele de stat care au fost incluse în rapoartele foștilor prim-miniștri italieni Enrico Letta și Mario Draghi privind piața internă și, respectiv, competitivitatea.
De asemenea, aceștia au reflectat asupra oportunității trecerii de la normele-cadru temporare privind ajutoarele de stat la normele privind ajutoarele de stat anterioare crizei.
În cele din urmă, miniștrii au explicat modul în care, în opinia lor, ar putea fi crescut nivelul de finanțare publică care contribuie la competitivitatea UE.
Miniștrii din UE au avut un schimb de opinii privind fructificarea de către IMM-uri a beneficiilor pieței unice. Discuția s-a axat pe măsurile care trebuie luate cel mai urgent în Uniunea Europeană pentru a îmbunătăți accesul IMM-urilor la piața internă, inclusiv cooperarea transfrontalieră, și pe oportunitatea adaptării definiției IMM-urilor și a întreprinderilor mici cu capitalizare medie la nevoile mediului economic al secolului al XXI-lea.
De asemenea, miniștrii au primit informări cu privire la alte chestiuni, respectiv comerțul electronic (la solicitarea delegației germane), prioritățile pentru piața internă (la solicitarea delegațiilor cehă și luxemburgheză)
Miniștrii au aprobat, de asemenea legea privind piața internă pentru situații de urgență și reziliență (IMERA) și măsurile însoțitoare (IMERA omnibus), precum și Cerul unic european 2+.
CONSILIUL UE
Țările din UE vor avea 18 luni la dispoziție pentru implementarea Actului legislativ privind reziliența și situațiile de urgență pe piața internă (IMERA)
Published
1 week agoon
September 26, 2024Consiliul Uniunii Europene a dat joi aprobarea finală pentru un nou regulament menit să îmbunătățească reziliența pieței interne și capacitatea de răspuns în situații de urgență, potrivit unui comunicat. Actul legislativ privind reziliența și situațiile de urgență pe piața internă (IMERA) a trecut astfel de ultima etapă a procesului decizional și va asigura pregătirea pentru crizele viitoare, coordonarea la nivel european și reacții rapide în fața unor situații neprevăzute.
Regulamentul IMERA introduce un cadru care va permite monitorizarea potențialelor crize, activarea unor regimuri de vigilență sau de urgență și coordonarea răspunsurilor între statele membre și instituțiile europene. De asemenea, Consiliul a adoptat un pachet de măsuri complementare („IMERA omnibus”) care actualizează legislația existentă în domeniile esențiale pentru piața internă, adaptând-o la noile provocări.
Măsuri esențiale pentru crize
Un aspect central al IMERA este crearea unui „grup consultativ” format din reprezentanți ai Comisiei Europene și ai statelor membre, care va evalua situațiile de criză și va propune soluții adecvate în cazurile de urgență. În plus, regulamentul prevede măsuri de ultimă instanță, precum solicitări prioritare de produse relevante pentru criză și proceduri accelerate de introducere pe piață a anumitor bunuri critice.
Pentru a evalua impactul crizelor asupra pieței interne, Comisia Europeană va efectua teste de rezistență și simulări, iar operatorii economici vor fi încurajați să dezvolte protocoale de răspuns și să organizeze cursuri de formare pentru situații de criză.
După aprobarea de astăzi, actul legislativ va fi semnat de președinta Parlamentului European și de președintele Consiliului și va fi publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Regulamentul va intra în vigoare la 20 de zile după publicare, iar statele membre vor avea la dispoziție 18 luni pentru a implementa noile norme.
Această inițiativă urmărește să consolideze reziliența pieței interne europene în fața viitoarelor crize, asigurându-se că bunurile, serviciile și persoanele pot circula liber chiar și în cele mai dificile circumstanțe.
Concrete & Design Solutions
Raportul Draghi privind competitivitatea Europei regăsește motorul franco-german gripat în gândirea geopolitică “franco-franceză” și “priorități diferite”
Taxarea importurilor de mașini electrice chinezești divizează UE: După Germania și Spania, Ungaria avertizează în legătură cu declanșarea unui război economic și comercial cu China
Marcel Ciolacu, întâlnire cu Maia Sandu la Chișinău: România va continua să sprijine fără echivoc parcursul european al R. Moldova
România ajută cu produse alimentare populația civilă din Liban
România obține la CJUE anularea prevederii din Pachetul Mobilitate I privind obligația întoarcerii la sediu a vehiculelor de transport rutier la 8 săptămâni
Lumea devine din ce în ce mai divizată, iar ”Ucraina de astăzi ar putea prefigura Asia de Est de mâine”, atrage atenția noul premier al Japoniei, care sprijină crearea unei alianțe militare regionale
Marcel Ciolacu i-a subliniat omologului moldovean că securitatea și dezvoltarea R. Moldova depind de integrarea europeană: România trebuie să fie podul către UE
ICI București este prezent la RePatriot Summit 2024 pentru a facilita accesul antreprenorilor la cele mai noi tehnologii și soluții digitale
Comisia Europeană a reușit să obțină sprijinul țărilor membre UE de a impune taxe vamale suplimentare de până la 35,3% asupra importurilor de mașini electrice din China
Maia Sandu a discutat cu Giorgia Meloni: Italia ne susține ferm pe drumul nostru european
V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie
Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013
Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”
Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia
9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial
Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa
Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”
Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat
Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar
Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei
Marcel Ciolacu i-a subliniat omologului moldovean că securitatea și dezvoltarea R. Moldova depind de integrarea europeană: România trebuie să fie podul către UE
Ambasadorul Germaniei: O Românie “de încredere, pro-occidentală și pro-atlantică” este “moștenirea lui Klaus Iohannis”. Rezultatele alegerilor nu vor schimba cursul de acțiune al României
INTERVIEW | Ambassador Peer Gebauer on German Unity Day: We will remain a pillar of stability in Europe. Energy and defense, major pillars of growth in German-Romanian cooperation
INTERVIU | Ambasadorul Peer Gebauer, de Ziua Unității Germane: Vom rămâne un pilon de stabilitate în Europa. Energia și apărarea, pilonii majori de creștere a cooperării româno-germane
Noul secretar general NATO: Interesele și reputația Chinei vor fi afectate de faptul că alimentează “cel mai mare conflict din Europa de la al Doilea Război Mondial”
Noul secretar general NATO îl avertizează pe Putin că Alianța “nu va ceda” în susținerea Ucrainei și diminuează temerile legate de Trump
Forumul de Securitate de la Varșovia. Ministrul Energiei, intervenție francă: Piața energiei ar trebui să fie o piață unică. Nu trebuie să fii un geniu ca să vezi unde se termină prețurile mici și unde încep cele mari
UE ia în considerare o nouă tranșă de asistență pentru Liban, denunțând încălcarea suveranității acestuia de către Israel
Oficial: România îndeplinește începând de astăzi toate criteriile tehnice pentru aderarea la Visa Waiver, anunță ambasadorul României în SUA
Ministrul Apărării subliniază necesitatea de „tineri militari cât mai bine pregătiți și motivați pentru provocările viitorului mediu de securitate”
Trending
- ONU1 week ago
Un discurs cât pentru o moștenire de cinci decenii în arena globală. Joe Biden, pentru ultima oară la tribuna ONU: Oamenii sunt mai importanți decât a rămâne la putere
- EDITORIALE1 week ago
Iulian Chifu: Războiul din Ucraina și integrarea europeană – impactul asupra separatismului nistrean
- U.E.4 days ago
Virajul electoral al Austriei: În premieră după 1945, un partid de extremă-dreaptă anti-migrație și cu rădăcini în nazism câștigă alegerile. Quo vadis “Schengen terestru” pentru România?
- CONSILIUL DE SECURITATE1 week ago
Consiliul de Securitate al ONU. Ministrul britanic de externe, discurs vehement îndreptat către Putin: Imperialismul? Îl recunosc când îl văd. Invazia voastră este pentru a vă extinde statul mafiot într-un imperiu mafiot
- EDITORIALE4 days ago
Iulian Chifu: America și Lumea – izolaționism versus leadership în viziunea Condoleezzei Rice