CONSILIUL UE
Reuniune extraordinară a miniștrilor de interne din UE privind Afganistan: ”Dorim ca UE să aibă o poziție coordonată”
Published
3 years agoon
By
Diana ZaimUniunea Europeană începe în această săptămână să discute despre implicațiile evenimentelor recente din Afganistan pentru securitatea și migrația în cadrul Uniunii celor 27 de țări. Președinția slovenă a Consiliul UE a convocat o reuniune extraordinară a miniștrilor afacerilor interne din UE cu privire la situația actuală din Afganistan, informează comunicatul oficial.
Reuniunea va fi prezidată de ministrul de interne, Aleš Hojs, și va avea loc marți, 31 august 2021, începând cu ora 14:00, ora României.
„Dorim să avem o poziție coordonată a UE cu privire la modul în care să răspundem la situația din Afganistan, dar și la impactul privind migrația și securitatea în UE”, a declarat ministrul Aleš Hojs.
#Afghanistan | #HomeAffairs ministers to discuss a uniform EU 🇪🇺 response regarding Afghanistan.
The meeting will be chaired by the Minister of the Interior, @aleshojs, and will take place on 31 August 2021 at 13:00 in Brussels.
More 👉https://t.co/2llV2cF0VQ pic.twitter.com/ugu6ARg5Yu
— EU2021SI (@EU2021SI) August 27, 2021
În vederea asigurării unei abordări concertate și a unei comunicări coordonate, președinția slovenă va depune eforturi pentru adoptarea unei declarații comune a miniștrilor afacerilor interne din UE în cadrul reuniunii: „Obiectivul este, de asemenea, de a elabora un set de măsuri care să contribuie la prevenirea repetării scenariului din 2015, când statele membre s-au confruntat cu o presiune migratorie uriașă.”
Pe lângă miniștri, la reuniune sunt invitați să participe și reprezentanți ai Comisiei Europene, ai Serviciului European de Acțiune Externă, ai Frontex, ai Europol, ai Biroului European de Sprijin pentru Azil și ai coordonatorului UE pentru combaterea terorismului.
Slovenia deține în prezent președinția rotativă a Uniunii Europene, ceea ce înseamnă că este responsabilă de reuniunile miniștrilor UE.
Acesta a detaliat că țara noastră are două centre de custodie cu peste 200 de locuri cu grad de ocupare de sub 60%, acestea fiind cu regim închis, și șase centre de azil care au capacitatea normală de funcționare de 1.100 de locuri, din care libere sunt 751.
„UE nu va deschide niciun coridor european umanitar sau de migrație pentru Afganistan. Nu vom permite ca greșeala strategică din 2015 să se repete”, a scris Jansa pe Twitter la 22 august.
UE va accepta doar persoanele care au ajutat misiunea NATO din Afganistan și va consolida în rest frontiera externă a blocului, a declarat Jansa.
„Nu sunt de părere că ar trebui să primim mai mulți oameni în Austria, ci dimpotrivă”, a declarat Kurz într-un interviu acordat postului de televiziune PULS 4.
Cu peste 40.000 de afgani care trăiesc deja în Austria, Kurz a spus că aceștia reprezintă o problemă de integrare „deosebit de dificilă”. „A primi oameni care apoi nu pot fi integrați este o problemă uriașă pentru noi ca țară”, a explicat cancelarul austriac.
Grecia și Turcia, care nu este membră a UE, sunt de asemenea îngrijorate de un nou val de migranți spre Europa și au început să coordoneze un răspuns.
Turcia găzduiește aproape 4 milioane de refugiați sirieni și 300.000 de afgani, pe lângă migranți și refugiați din alte părți ale lumii.
Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat la 19 august că Turcia nu are responsabilitatea de a fi „depozitul de refugiați al Europei”. De asemenea, liderul turc a subliniat că Turcia și-a îndeplinit responsabilitățile și se așteaptă ca statele membre ale UE să facă același lucru pe fondul crizei actuale din Afganistan, solicitând blocului să materializeze toți termenii acordului din 2016 și să reia negocierile de aderare a Turciei, în cadrul unei convorbiri telefonice avute duminică, 22 august, cu președintele Consiliului European, Charles Michel.
Grecia a devenit un stat de primă linie în timpul crizei europene a migrației, deși sosirile din Turcia au scăzut din 2016, când UE a ajuns la un acord cu Ankara pentru a stopa fluxul în schimbul unui sprijin financiar de miliarde de euro.
Turcia și Grecia și-au întărit recent frontierele. Turcia ridică ziduri și șanțuri de-a lungul frontierei cu Iranul, precum și sisteme de monitorizare electronică, pe fondul îngrijorării legate de refugiații afgani.
Grecia a declarat la 20 august că a finalizat un gard de 40 de kilometri la granița sa cu Turcia și un nou sistem de supraveghere pentru a opri posibilii solicitanți de azil.
Potrivit ONU, peste 5 milioane de afgani au fost deja strămutați în afara țării de la invazia sovietică din 1979 și valurile de violență care au urmat. 90% dintre aceștia trăiesc în Iran sau Pakistan.
Diana Zaim este foto jurnalist, câștigătoare a Premiul Publicului la European Youth Event 2020, cel mai mare eveniment pentru tineri organizat de Parlamentul European. Absolventă a secției germană-portugheză în cadrul Universității din București, Diana urmează în prezent programul de master ”Relații Internaționale și Integrare Europeană” în cadrul SNSPA. Pasionată de promovarea valorilor europene, Diana este parte a comunității Model European Union, cea mai amplă simulare la nivel european a procesului decizional din cadrul Uniunii Europene.
You may like
CJUE a decis că toate femeile afgane pot cere statutul de refugiate. Acestea vor putea obține azil în statele membre UE pe baza cetățeniei
Actul privind serviciile digitale: Germania, Franța și alte patru țări UE solicită Comisiei Europene acțiuni ferme împotriva platformelor precum Shein și Temu
Concurența echitabilă în comerțul electronic, pe masa țărilor UE. Companiile cer aplicarea riguroasă a standardelor UE pentru toți actorii de pe piața unică
Țările din UE vor avea 18 luni la dispoziție pentru implementarea Actului legislativ privind reziliența și situațiile de urgență pe piața internă (IMERA)
Consiliul UE și-a adoptat poziția pentru reforma “Cerului Unic European”, un dosar coordonat în numele Parlamentului European de fostul eurodeputat român Marian-Jean Marinescu
Candidații pentru mandatul 2024-2029 al Comisiei Europene conduse de Ursula von der Leyen, aprobați de țările UE
CONSILIUL UE
Actul privind serviciile digitale: Germania, Franța și alte patru țări UE solicită Comisiei Europene acțiuni ferme împotriva platformelor precum Shein și Temu
Published
1 week agoon
September 27, 2024Germania, Austria, Polonia, Danemarca, Țările de Jos și Franța solicită o abordare unificată în ceea ce privește aplicarea standardelor UE în domeniul comerțului electronic, cerând într-o scrisoare transmisă Comisiei Europene o aplicare mai strictă a legislației împotriva platformelor de comerț electronic, inclusiv cele asiatice Temu și Shein.
În scrisoarea transmisă înaintea unei reuniuni a miniștrilor competitivității care a avut loc joi la Bruxelles, cele șase țări îndeamnă Comisia Europeană să ia “toate măsurile necesare în limitele competenței sale” pentru a pune în aplicare Legea privind serviciile digitale (DSA) împotriva platformelor online foarte mari (VLOPS), relatează Euronews.com.
Desemnarea piețelor online Temu și Shein ca VLOP-uri “este un pas semnificativ” în aplicarea normelor, dar “rămâne esențială aplicarea riguroasă a DSA”, se arată în scrisoare. De altfel, miniștrii celor 27 de țări membre ale Uniunii Europene au discutat joi, la Bruxelles, la solicitarea Germaniei, dezvoltarea unei abordări unificate privind aplicarea standardelor UE în comerțul electronic, lucru salutat de Ecommerce Europe, organizația reprezentativă a companiilor din sectorul comerțului digital la nivelul UE.
Temu și Shein s-au alăturat unei liste de 25 de platforme care au fiecare mai mult de 45 de milioane de utilizatori lunari în UE, care include, de asemenea, Amazon, TikTok și Meta. ASD a intrat în vigoare în februarie 2024 pentru toate platformele online, introducând norme de transparență și obligații privind produsele ilegale.
Comisia va trebui să colecteze date privind încălcările, în cooperare cu coordonatorii naționali ai serviciilor digitale, pentru a detecta abaterile și a impune sancțiuni eficiente, se arată în scrisoare.
“Vor fi necesare etape suplimentare în ceea ce privește măsurile de punere în aplicare, de exemplu, digitalizarea specificațiilor produselor este esențială pentru a detecta automat deficiențele – cum ar fi prin intermediul pașaportului digital al produselor”, adaugă aceasta.
În orientările sale politice, Comisia s-a angajat să consolideze aplicarea comerțului electronic pe baza unor controale vamale, fiscale și de securitate eficiente. În viitorul colegiu, finlandeza Henna Virkkunen va supraveghea portofoliul tehnologiei, iar irlandezul Michael McGrath – care va supraveghea statul de drept – are, de asemenea, comerțul electronic printre competențele sale.
Țările menționate solicită, de asemenea, o mai mare supraveghere a pieței în statele membre ale UE, prin consolidarea competențelor de intervenție ale autorităților, în special în ceea ce privește capacitatea acestora de a acționa împotriva platformelor de comerț electronic.
“Intenționăm să consolidăm în continuare automatizarea și digitalizarea controalelor, de exemplu prin intermediul unui web-crawler”, scriu acestea, adăugând că acest lucru ar trebui să garanteze că consumatorii, în special copiii, au la dispoziție produse sigure.
În ceea ce privește vămile UE, cele șase state membre doresc ca discuțiile în curs în domeniul TVA și punerea în aplicare a importatorului desemnat și eliminarea scutirii de taxe vamale de 150 de euro să fie discutate cu prioritate. Germania încurajează Ungaria, care prezidează în prezent reuniunile miniștrilor UE, și Comisia să avanseze discuțiile privind aceste propuneri.
Ultima lor prioritate este protecția datelor. Potrivit scrisorii, executivul UE va trebui să afle mai multe despre datele colectate de platformele de comerț electronic și despre modul în care acestea utilizează aceste date.
În ultimele luni, Comisia Europeană a desemnat, în temeiul Actului privind serviciile legislative, atât Shein, cât și Temu, drept platforme online foarte mari care trebuie să respecte normele UE privind serviciile digitale, protejând consumatorii.
În același timp, presa a relatat că UE pregătește modificarea taxelor vamale pentru coletele de sub 150 de euro pentru a contracara volumele uriașe de colete Shein și Temu, acuzate că nu respectă legislația europeană.
De altfel, Federația Organizațiilor Consumatorilor Germani a transmis încă din luna aprilie că platforma chineză Temu nu respectă legislația UE privind protecția consumatorilor, avertizând că ia în considerare o acțiune în justiție. Ulterior, Polonia a amenințat de la nivel guvernamental platformele asiatice Shein și Temu cu blocarea geografică dacă vor încălca drepturile clienților polonezi, iar Asociația Comercianților din Austria a acuzat platforma Temu de practici comerciale necinstite.
Și la nivel național, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor din România a demarat verificări privind potențiale practici comerciale incorecte ale platformelor online de cumpărături Temu și Shein.
CONSILIUL UE
Miniștrii țărilor UE au discutat despre ajutoarele de stat, IMM-uri și viitorul pieței unice în contextul rapoartelor Draghi și Letta: Soluțiile propuse sunt susținute de România de mai mult timp
Published
1 week agoon
September 27, 2024Soluțile propuse de raportul Draghi pentru îmbunătățirea competitivității europene cuprind și soluții susținute de România de mai mult timp, le-a transmis joi ministrul român al economiei Ștefan-Radu Oprea omologilor săi din UE, alături de care a participat la reuniunea Consiliului Uniunii Europene de la Bruxelles, în format competitivitate, axat pe piața unică și industrie.
Oprea, care anterior a prezidat o reuniune de coordonare a miniștrilor de resort din familia Socialiștilor Europeni, a precizat că reuniunea Consiliului a avut pe agendă analiza raportului Draghi, viitorul schemelor de ajutor de stat, scrisori de poziție pe tema e-commerce și a Strategiei industriale europene sau despre provocările pe care le resimt IMM-urile.
“Poziționarea României a fost de a aprecia raportul Draghi pentru analiza corectă asupra cauzei pierderii competitivității companiilor europene. Printre soluțiile propuse se regăsesc și cele susținute de România de mai mult timp“, a spus ministrul social-democrat, într-o postare pe Facebook.
Oprea a insistat asupra nevoii de finanțarea a companiilor energo-intensive, asupra unor termene realiste, corelate cu dezvoltarea actuală a pieței automobilelor electrice pentru industria auto sau debirocratizarea și simplificarea reală a proceselor birocratice europene.
“Vom continua discuțiile cu Italia, Cehia, Slovacia și alte State Membre pentru identificarea poziției comune pentru susținerea industrie auto“, a asigurat el.
Potrivit unui comunicat al Consiliului UE, miniștrii europeni au purtat o discuție privind viitorul competitivității europene, pe baza unei note pregătite de președinția maghiară a Consiliului UE.
Miniștrii au făcut o evaluare generală a raportului lui Mario Draghi intitulat „Viitorul competitivității europene” și au discutat ce elemente ale acestui raport ar trebui reflectate în noul acord privind competitivitatea europeană.
Al doilea schimb de opinii al miniștrilor s-a axat pe cadrul ajutoarelor de stat și pe contribuția acestora la obiectivele de politică ale UE, pe baza unui document de referință pregătit de președinția maghiară.
Miniștrii și-au exprimat opiniile cu privire la propunerile privind ajutoarele de stat care au fost incluse în rapoartele foștilor prim-miniștri italieni Enrico Letta și Mario Draghi privind piața internă și, respectiv, competitivitatea.
De asemenea, aceștia au reflectat asupra oportunității trecerii de la normele-cadru temporare privind ajutoarele de stat la normele privind ajutoarele de stat anterioare crizei.
În cele din urmă, miniștrii au explicat modul în care, în opinia lor, ar putea fi crescut nivelul de finanțare publică care contribuie la competitivitatea UE.
Miniștrii din UE au avut un schimb de opinii privind fructificarea de către IMM-uri a beneficiilor pieței unice. Discuția s-a axat pe măsurile care trebuie luate cel mai urgent în Uniunea Europeană pentru a îmbunătăți accesul IMM-urilor la piața internă, inclusiv cooperarea transfrontalieră, și pe oportunitatea adaptării definiției IMM-urilor și a întreprinderilor mici cu capitalizare medie la nevoile mediului economic al secolului al XXI-lea.
De asemenea, miniștrii au primit informări cu privire la alte chestiuni, respectiv comerțul electronic (la solicitarea delegației germane), prioritățile pentru piața internă (la solicitarea delegațiilor cehă și luxemburgheză)
Miniștrii au aprobat, de asemenea legea privind piața internă pentru situații de urgență și reziliență (IMERA) și măsurile însoțitoare (IMERA omnibus), precum și Cerul unic european 2+.
CONSILIUL UE
Țările din UE vor avea 18 luni la dispoziție pentru implementarea Actului legislativ privind reziliența și situațiile de urgență pe piața internă (IMERA)
Published
2 weeks agoon
September 26, 2024Consiliul Uniunii Europene a dat joi aprobarea finală pentru un nou regulament menit să îmbunătățească reziliența pieței interne și capacitatea de răspuns în situații de urgență, potrivit unui comunicat. Actul legislativ privind reziliența și situațiile de urgență pe piața internă (IMERA) a trecut astfel de ultima etapă a procesului decizional și va asigura pregătirea pentru crizele viitoare, coordonarea la nivel european și reacții rapide în fața unor situații neprevăzute.
Regulamentul IMERA introduce un cadru care va permite monitorizarea potențialelor crize, activarea unor regimuri de vigilență sau de urgență și coordonarea răspunsurilor între statele membre și instituțiile europene. De asemenea, Consiliul a adoptat un pachet de măsuri complementare („IMERA omnibus”) care actualizează legislația existentă în domeniile esențiale pentru piața internă, adaptând-o la noile provocări.
Măsuri esențiale pentru crize
Un aspect central al IMERA este crearea unui „grup consultativ” format din reprezentanți ai Comisiei Europene și ai statelor membre, care va evalua situațiile de criză și va propune soluții adecvate în cazurile de urgență. În plus, regulamentul prevede măsuri de ultimă instanță, precum solicitări prioritare de produse relevante pentru criză și proceduri accelerate de introducere pe piață a anumitor bunuri critice.
Pentru a evalua impactul crizelor asupra pieței interne, Comisia Europeană va efectua teste de rezistență și simulări, iar operatorii economici vor fi încurajați să dezvolte protocoale de răspuns și să organizeze cursuri de formare pentru situații de criză.
După aprobarea de astăzi, actul legislativ va fi semnat de președinta Parlamentului European și de președintele Consiliului și va fi publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Regulamentul va intra în vigoare la 20 de zile după publicare, iar statele membre vor avea la dispoziție 18 luni pentru a implementa noile norme.
Această inițiativă urmărește să consolideze reziliența pieței interne europene în fața viitoarelor crize, asigurându-se că bunurile, serviciile și persoanele pot circula liber chiar și în cele mai dificile circumstanțe.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”
Ungaria calcă pe urmele Olandei și cere Comisiei Europene o derogare de la aplicarea regulilor UE în materie de migrație și azil
Alexandru Rafila: România a urcat trei locuri în clasamentul performanței sistemelor de sănătate din UE
Ambasadoarea SUA la București subliniază importanța egalității de șanse: Pacea și prosperitatea la nivel global sunt strâns legate de echitatea de gen
ICI București participă la Bucharest Leaders’ Summit
La un an de la atacul Hamas, președintele Isaac Herzog cere comunității internaționale să sprijine ”lupta contra inamicilor” Israelului pentru ”a aduce pacea şi un viitor mai bun în regiune”
Două proiecte de patrimoniu din România, premiate la Summit-ul European al Patrimoniului Cultural 2024 de la București
UE devine emitent de tip suveran pe piețele europene de capital prin lansarea Mecanismului pentru contracte de răscumpărare (Repo)
România sprijină Ucraina în procesul de aderare la UE prin Programul de formare în domeniul afacerilor europene dedicat funcționarilor publici ucraineni: Munca grea abia acum începe. Vă vom fi alături
Maia Sandu, mesaj electoral pentru moldoveni pe modelul sloganului și cărții lui Nicolae Ciucă: “Puneți politica în slujba țării!”
Comisia Europeană aprobă o schemă de ajutor de stat a României în valoare de 500 de milioane de euro pentru sprijinirea investițiilor în capacitatea de producție de biocombustibili
V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie
Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013
Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”
Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia
9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial
Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa
Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”
Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat
Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar
Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei
Marcel Ciolacu i-a subliniat omologului moldovean că securitatea și dezvoltarea R. Moldova depind de integrarea europeană: România trebuie să fie podul către UE
Ambasadorul Germaniei: O Românie “de încredere, pro-occidentală și pro-atlantică” este “moștenirea lui Klaus Iohannis”. Rezultatele alegerilor nu vor schimba cursul de acțiune al României
INTERVIEW | Ambassador Peer Gebauer on German Unity Day: We will remain a pillar of stability in Europe. Energy and defense, major pillars of growth in German-Romanian cooperation
INTERVIU | Ambasadorul Peer Gebauer, de Ziua Unității Germane: Vom rămâne un pilon de stabilitate în Europa. Energia și apărarea, pilonii majori de creștere a cooperării româno-germane
Noul secretar general NATO: Interesele și reputația Chinei vor fi afectate de faptul că alimentează “cel mai mare conflict din Europa de la al Doilea Război Mondial”
Noul secretar general NATO îl avertizează pe Putin că Alianța “nu va ceda” în susținerea Ucrainei și diminuează temerile legate de Trump
Forumul de Securitate de la Varșovia. Ministrul Energiei, intervenție francă: Piața energiei ar trebui să fie o piață unică. Nu trebuie să fii un geniu ca să vezi unde se termină prețurile mici și unde încep cele mari
UE ia în considerare o nouă tranșă de asistență pentru Liban, denunțând încălcarea suveranității acestuia de către Israel
Oficial: România îndeplinește începând de astăzi toate criteriile tehnice pentru aderarea la Visa Waiver, anunță ambasadorul României în SUA
Ministrul Apărării subliniază necesitatea de „tineri militari cât mai bine pregătiți și motivați pentru provocările viitorului mediu de securitate”
Trending
- U.E.1 week ago
Virajul electoral al Austriei: În premieră după 1945, un partid de extremă-dreaptă anti-migrație și cu rădăcini în nazism câștigă alegerile. Quo vadis “Schengen terestru” pentru România?
- EDITORIALE1 week ago
Iulian Chifu: America și Lumea – izolaționism versus leadership în viziunea Condoleezzei Rice
- ROMÂNIA7 days ago
Oficial: România îndeplinește începând de astăzi toate criteriile tehnice pentru aderarea la Visa Waiver, anunță ambasadorul României în SUA
- EDITORIALE3 days ago
Iulian Chifu: Primul război de secol 21 în Europa – Ucraina și lecțiile învățate
- ROMÂNIA5 days ago
Nicolae Ciucă și-a depus candidatura pentru Cotroceni, cu mesajul că va fi un “președinte responsabil și echilibrat”: România are nevoie de o viziune liberală și de dreapta