Reuniune fără SUA: Europa, China și Rusia se reunesc la Viena pentru salvarea acordului nuclear cu Iran

Diplomaţi din Europa, China şi Rusia vor discuta despre un nou acord care să ofere Iranului ajutor economic ca să întrerupă dezvoltarea programului balistic şi amestecul în regiune, în speranţa ca vor reuşi să salveze Acordul nuclear iranian din 2015, relatează Reuters, citând ziarul Welt am Sonntag.

Oficialii se vor întâlni la Viena săptămâna viitoare, sub conducerea Secretarului General al Serviciului European pentru Acţiune Externă (SEAE), Helga Schmid, pentru a discuta următorii paşi ce trebuie făcuţi, după anunţul făcut de Donald Trump, pe 8 mai, de a retrage SUA din acordul nuclear, relatează Adevărul.

Foto: Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Federica Mogherini, ministrul de Externe al Iranului, ministrul de Externe al Franței, Jean-Yves Le Drian, ministrul de Externe al Germaniei, Heiko Maas și ministrul de Externe al Marii Britanii, Boris Johnson / Serviciul European de Acțiune Externă/ Twitter

Germania, Franţa, Marea Britanie, Rusia şi China vor participa la întâlnire, însă Statele Unite nu vor fi prezente, mai precizează sursa citată.

Reuniunea celor cinci țări, semnatare alături de SUA și Iran ale acordului JCPOA, transmite un semnal în condițiile în care Departamentul de Stat a anunțat că șeful diplomației americane, Mike Pompeo, va anunţa luni o ”foaie de parcurs” diplomatică pentru ajungerea la un nou acord nuclear cu Iranul.

Pe 8 mai, președintele american Donald Trump a decis retragerea Statelor Unite din acordul internaţional JCPOA privind programul nuclear iranian, în pofida apelurilor făcute de partenerii săi europeni – Emmanuel Macron și Angela Merkel – care s-au aflat la Washington la finalul lunii aprilie. Un apel similar fusese făcut și de șeful diplomației britanice, Boris Johnson, primit la Washington de omologul american, Mike Pompeo.

Ulterior, premierul Marii Britanii, Theresa May, cancelarul Germaniei, Angela Merkel și președintele Franței, Emmanuel Macron au emis o declarație comună după decizia lui Trump de a retrage SUA din acordul cu Iranul, solicitând Statelor Unite să evite adoptarea unor decizii care obstrucționează implementarea completă de către toate celelalte părți ale acordului.

De altfel, într-o întrevedere cu Vladimir Putin, vineri la Soci, cancelarul german Angela Merkel a spus că acordul cu Iranul nu este un document „perfect”, dar este mai bun decât „nicio înțelegere”.

La nivelul UE, șefa diplomației europene, Federica Mogherini, a precizat că ”acordul nuclear nu este un acord bilateral și nu stă în puterea unui stat să rezilieze acest acord în mod unilateral”, iar Comisia Europeană a anunțat activarea unui regulament ca datează din anul 1996, o “lege de blocaj” (blocking status) ce are drept scop contracararea efectelor sancţiunilor SUA asupra companiilor europene care doresc să investească în Iran.

Acordul privind programului nuclear iranian a fost încheiat în iulie 2015 la Viena între Teheran şi Grupul 5+1 (China, Statele Unite, Franţa, Marea Britanie, Rusia şi Germania), înainte de venirea la Casa Albă a lui Donald Trump.

El reglementează strict activităţile nucleare ale Iranului astfel încât să garanteze caracterul lor exclusiv paşnic.

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.