VIDEO Reuniunea Trump-Macron la final: Președintele francez dispus să negocieze un nou acord nuclear cu Iran. Liderul SUA, avertismente către regimurile de la Teheran, Damasc și Phenian

Situația din Siria, acordul nuclear cu Iranul și descurajarea amenințării nord-coreene au reprezentat principalele teme abordate la nivelul primei vizite de stat găzduită de Donald Trump în cinstea omologului francez, Emmanuel Macron, o vizită marcată de momente simbolice precum plantarea unui stejar dăruit de liderul francez și care va continua pentru președintele Franței cu un discurs susținut în fața Congresului american.

În cadrul întrevederii lor bilaterale, dar și în timpul conferinței comune de presă ce a durat cincizeci de minute, cei doi lideri au reamintit vechea legătură dintre SUA şi Franţa, în condițiile în care, la sosirea la Washington, președintele francez anunța că el și Donald Trump sunt garanții ordinii internaționale multilaterale.

Emmanuel Macron dispus să lucreze pentru un nou acord cu Iran. Donald Trump, din nou critic la adresa înțelegerii nucleare din 2015

La conferința de presă, președintele francez Emmanuel Macron și-a manifestat disponibilitatea de a lucra la un nou acord cu Iranul în condițiile în care omologul său american a lansat un nou avertisment față de regimul de la Teheran, scrie CNN

FOTO: Emmanuel Macron/ Twitter

Macron a declarat că este evident că el și Trump au opinii diferite cu privire la acordul cu Iranul, dar a spus că speră că vor putea lucra pentru un nou acord. “De câteva luni am spus că nu a fost o înțelegere suficientă, dar ne-a permis ca până cel puțin în 2025 să avem un anumit control asupra activităților lor nucleare. De aceea, dorim să lucrăm de acum încolo la o nouă înțelegere cu Iran”, a spus liderul francez.

De cealaltă parte, Donald Trump a insistat în repetate rânduri că acordul cu Iranul este rău, iar Statele Unite nu ar fi trebuit să se angajeze niciodată în negocierea și semnarea acestuia.

Aceasta este o afacere cu fundamente decăzute, este o afacere proastă, este o structură proastă, nu ar fi trebuit să fie făcută vreodată”, a spus Trump. ”În cazul în care Iranul ne amenință în vreun fel, vor plăti un preț pe care câteva țări l-au plătit vreodată“, a adăugat el.

Donald Trump a dat termen până la 12 mai principalelor puteri europene semnatare ale acordului din 2015 cu Teheranul să remedieze ”deficienţele groaznice ale acestui tratat”, în caz contrar ameninţând că va refuza să extindă suspendarea sancţiunilor împotriva Iranului, prevăzută de acord, amintesc AFP și DPA.

În urmă cu trei zile, ministrul iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, a avertizat că Teheranul are în vedere o varietate de contramăsuri dacă Washingtonul decide să se retragă din acordul privind programul nuclear iranian, încheiat în 2015. JCPOA (Joint Comprehensive Plan of Action) a fost semnat la 14 iulie 2015 de Iran şi şase mari puteri ale lumii (SUA, Rusia, Marea Britanie, Franţa, China şi Germania), fiind un acord apărat în mod constant de fosta administrație Obama, îndeosebi de unul dintre artizanii înțelegerii, fostul secretar de Stat John Kerry.

Donald Trump vrea retragerea SUA din Siria

FOTO: Emmanuel Macron/ Facebook

În ceea ce privește deblocarea situației din Siria, în condițiile în care Donald Trump și Emmanuel Macron, împreună cu premierul britanic Theresa May, au autorizat un atac aerian coordonat împotriva depozitelor de arme chimice de lângă Damasc, șeful de la Casa Albă a precizat că își dorește ca SUA să se retragă din Siria

“În ceea ce privește Siria, mi-ar plăcea să ieșim, mi-ar plăcea să-i aduc pe războinicii noștri incredibili înapoi acasă, au făcut o treabă bună”, a spus Trump. “Vom vedea ce se va întâmpla, dar ne vom întoarce acasă relativ repede, aproape am terminat munca noastră cu privire la ISIS în Siria, ISIS în Irak”, a precizat președintele american.

“Și am făcut o treabă pe care nimeni nu a reușit să o facă. Dar, spunând asta, vreau să venim acasă, dar vreau să venim acasă și cu ceea ce trebuie să îndeplinim”, mai adăugat liderul de la Casa Albă.

Donald Trump cere denuclearizarea Coreii de Nord înaintea întâlnirii cu Kim Jong un

Preşedintele american, Donald Trump, a îndemnat marţi Phenianul să elimine întreg arsenalul său nuclear, precizând ce înţelege exact cu multiplele sale apeluri la “denuclearizarea” regimului totalitar, înainte de un summit mult aşteptat cu liderul nord-coreean, relatează AFP, potrivit Agerpres.

“Asta înseamnă să se debaraseze de bombele lor atomice. Foarte simplu. Se debarasează de bombele lor atomice”, i-a răspuns el unui jurnalist în cursul unei conferinţe de presă, organizată în comun cu omologul său francez, Emmanuel Macron, la Casa Albă.

Pe de altă parte, Donald Trump, a lăudat atitudinea liderului nord-coreean, Kim Jong Un, cu care urmează să aibă curând o întrevedere, estimând că acesta a fost “foarte deschis” şi a avut un comportament “foarte onorabil”.

Emmanuel Macron, președintele Franței, a început luni o vizită în Statele Unite unde este primit de către omologul său american, Donald Trump.

Citiți și 

Vizita președintelui Emmanuel Macron în SUA. Programul șefului statului francez include un dineu privat, discuții în Biroul Oval și un discurs în Congres

Se lucrează la axa Washington-Paris: Mizele primei vizite a lui Emmanuel Macron la Casa Albă. După 11 ani, un președinte francez se adresează Congresului SUA

Cei doi lideri au cinat luni alături de soțiile lor la Mount Vernon, fosta reședință a primului președinte al SUA, George Washington.

A doua zi după “dineul privat”, președintele francez Emmanuel Macron a fost primit la Casa Albă de omologul său american Donald Trump, fiind prima vizită de stat în SUA a liderului francez.

În a treia zi a vizitei sale şeful statului francez se va adresa membrilor Camerei Reprezentanților și Senatului din Congresul american, reuniţi în sesiune comună, devenind primul președinte al Franței, după 11 ani, care va susține un discurs în clădirea Capitoliului.

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.