Connect with us

INTERNAȚIONAL

VIDEO Reuniunea Trump-Macron la final: Președintele francez dispus să negocieze un nou acord nuclear cu Iran. Liderul SUA, avertismente către regimurile de la Teheran, Damasc și Phenian

Published

on

Situația din Siria, acordul nuclear cu Iranul și descurajarea amenințării nord-coreene au reprezentat principalele teme abordate la nivelul primei vizite de stat găzduită de Donald Trump în cinstea omologului francez, Emmanuel Macron, o vizită marcată de momente simbolice precum plantarea unui stejar dăruit de liderul francez și care va continua pentru președintele Franței cu un discurs susținut în fața Congresului american.

În cadrul întrevederii lor bilaterale, dar și în timpul conferinței comune de presă ce a durat cincizeci de minute, cei doi lideri au reamintit vechea legătură dintre SUA şi Franţa, în condițiile în care, la sosirea la Washington, președintele francez anunța că el și Donald Trump sunt garanții ordinii internaționale multilaterale.

Emmanuel Macron dispus să lucreze pentru un nou acord cu Iran. Donald Trump, din nou critic la adresa înțelegerii nucleare din 2015

La conferința de presă, președintele francez Emmanuel Macron și-a manifestat disponibilitatea de a lucra la un nou acord cu Iranul în condițiile în care omologul său american a lansat un nou avertisment față de regimul de la Teheran, scrie CNN

FOTO: Emmanuel Macron/ Twitter

Macron a declarat că este evident că el și Trump au opinii diferite cu privire la acordul cu Iranul, dar a spus că speră că vor putea lucra pentru un nou acord. “De câteva luni am spus că nu a fost o înțelegere suficientă, dar ne-a permis ca până cel puțin în 2025 să avem un anumit control asupra activităților lor nucleare. De aceea, dorim să lucrăm de acum încolo la o nouă înțelegere cu Iran”, a spus liderul francez.

De cealaltă parte, Donald Trump a insistat în repetate rânduri că acordul cu Iranul este rău, iar Statele Unite nu ar fi trebuit să se angajeze niciodată în negocierea și semnarea acestuia.

Aceasta este o afacere cu fundamente decăzute, este o afacere proastă, este o structură proastă, nu ar fi trebuit să fie făcută vreodată”, a spus Trump. ”În cazul în care Iranul ne amenință în vreun fel, vor plăti un preț pe care câteva țări l-au plătit vreodată“, a adăugat el.

Donald Trump a dat termen până la 12 mai principalelor puteri europene semnatare ale acordului din 2015 cu Teheranul să remedieze ”deficienţele groaznice ale acestui tratat”, în caz contrar ameninţând că va refuza să extindă suspendarea sancţiunilor împotriva Iranului, prevăzută de acord, amintesc AFP și DPA.

În urmă cu trei zile, ministrul iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, a avertizat că Teheranul are în vedere o varietate de contramăsuri dacă Washingtonul decide să se retragă din acordul privind programul nuclear iranian, încheiat în 2015. JCPOA (Joint Comprehensive Plan of Action) a fost semnat la 14 iulie 2015 de Iran şi şase mari puteri ale lumii (SUA, Rusia, Marea Britanie, Franţa, China şi Germania), fiind un acord apărat în mod constant de fosta administrație Obama, îndeosebi de unul dintre artizanii înțelegerii, fostul secretar de Stat John Kerry.

Donald Trump vrea retragerea SUA din Siria

FOTO: Emmanuel Macron/ Facebook

În ceea ce privește deblocarea situației din Siria, în condițiile în care Donald Trump și Emmanuel Macron, împreună cu premierul britanic Theresa May, au autorizat un atac aerian coordonat împotriva depozitelor de arme chimice de lângă Damasc, șeful de la Casa Albă a precizat că își dorește ca SUA să se retragă din Siria

“În ceea ce privește Siria, mi-ar plăcea să ieșim, mi-ar plăcea să-i aduc pe războinicii noștri incredibili înapoi acasă, au făcut o treabă bună”, a spus Trump. “Vom vedea ce se va întâmpla, dar ne vom întoarce acasă relativ repede, aproape am terminat munca noastră cu privire la ISIS în Siria, ISIS în Irak”, a precizat președintele american.

“Și am făcut o treabă pe care nimeni nu a reușit să o facă. Dar, spunând asta, vreau să venim acasă, dar vreau să venim acasă și cu ceea ce trebuie să îndeplinim”, mai adăugat liderul de la Casa Albă.

Donald Trump cere denuclearizarea Coreii de Nord înaintea întâlnirii cu Kim Jong un

Preşedintele american, Donald Trump, a îndemnat marţi Phenianul să elimine întreg arsenalul său nuclear, precizând ce înţelege exact cu multiplele sale apeluri la “denuclearizarea” regimului totalitar, înainte de un summit mult aşteptat cu liderul nord-coreean, relatează AFP, potrivit Agerpres.

“Asta înseamnă să se debaraseze de bombele lor atomice. Foarte simplu. Se debarasează de bombele lor atomice”, i-a răspuns el unui jurnalist în cursul unei conferinţe de presă, organizată în comun cu omologul său francez, Emmanuel Macron, la Casa Albă.

Pe de altă parte, Donald Trump, a lăudat atitudinea liderului nord-coreean, Kim Jong Un, cu care urmează să aibă curând o întrevedere, estimând că acesta a fost “foarte deschis” şi a avut un comportament “foarte onorabil”.

Emmanuel Macron, președintele Franței, a început luni o vizită în Statele Unite unde este primit de către omologul său american, Donald Trump.

Citiți și 

Vizita președintelui Emmanuel Macron în SUA. Programul șefului statului francez include un dineu privat, discuții în Biroul Oval și un discurs în Congres

Se lucrează la axa Washington-Paris: Mizele primei vizite a lui Emmanuel Macron la Casa Albă. După 11 ani, un președinte francez se adresează Congresului SUA

Cei doi lideri au cinat luni alături de soțiile lor la Mount Vernon, fosta reședință a primului președinte al SUA, George Washington.

A doua zi după “dineul privat”, președintele francez Emmanuel Macron a fost primit la Casa Albă de omologul său american Donald Trump, fiind prima vizită de stat în SUA a liderului francez.

În a treia zi a vizitei sale şeful statului francez se va adresa membrilor Camerei Reprezentanților și Senatului din Congresul american, reuniţi în sesiune comună, devenind primul președinte al Franței, după 11 ani, care va susține un discurs în clădirea Capitoliului.

 

.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și doctorand în domeniul reasigurării strategice a NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

ROMÂNIA

MAE: Un angajat al Ambasadei României la Washington, testat pozitiv cu COVID-19

Published

on

Un membru al personalului Ambasadei României la Washington a fost testat pozitiv la infecţia cu noul coronavirus, informează Ministerul Afacerilor Externe.

Potrivit unui comunicat al MAE, starea de sănătate a persoanei este bună şi se află sub supraveghere medicală.

Au fost dispuse măsurile care se impun în relaţia cu autorităţile din statul de reşedinţă, respectiv măsuri de protecţie pentru restul colectivului misiunii diplomatice şi membrii de familie.

Totodată, MAE precizează că, pentru perioada următoare, activitatea uzuală a Ambasadei României în Statele Unite ale Americii va fi adaptată pentru limitarea expunerii celorlalţi membri ai misiunii, fiind întreprinse toate măsurile necesare de distanţare socială şi autoizolare impuse de această situaţie, activităţile curente în mediul online fiind menţinute.

Statele Unite ale Americii au înregistrat duminică 59.747 de noi cazuri de coronavirus şi 442 de decese legate de COVID-19 în 24 de ore, conform bilanţului zilnic al Universităţii Johns Hopkins. Numărul total de cazuri confirmate a ajuns la 3.301.820, iar numărul deceselor, la 135.171, conform bilanțului.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Marea Britanie deschide ușa ”profesioniștilor din întreaga lume”, printr-un sistem de imigrație post-Brexit bazat pe puncte. Care sunt regulile pe care muncitorii străini vor fi nevoiți să le respecte

Published

on

Regatul Unit a dat publicității detaliile sistemului de imigrare bazat pe puncte, care urmează să intre în vigoare la 1 ianuarie 2021, moment în care se încheie perioada de tranziție post-Brexit.

Acest sistem, anunțat la mijlocul lunii februarie, de tip australian, a fost promis de Partidul Conservator în campania electorală care a precedat alegerile anticipate din luna decembrie a anului 2019, în urma cărora formațiunea politică condusă de premierul britanic Boris Johnson a reușit să obțină o majoritate clară.

Guvernul a promis că va reduce imigraţia slab calificată şi o va facilita pe cea a profesioniştilor calificaţi.

Potrivit unui document de 130 de pagini, ”cei mai buni din întreaga lume” vor avea prioritate la intrarea în Marea Britanie, angajații din domediul sănătății primind permis de ședere în regim de urgență, în termen de trei săptămâni,  în contextul în care pandemia de coronavirus a dus la modificarea criteriilor de imigrație, potrivit The Guardian, citat de Digi24. De asemenea, aceștia vor plăti taxe de imigrare mai mici, potrivit ministrului de interne Priti Patel.

Conform acesteia, angajatorii vor fi încurajați să investească în lucrători din Marea Britanie, după ce se încheie perioada de tranziție post-Brexit. Angajaţii din Uniunea Europeană vor fi evaluaţi după aceleaşi criterii ca şi cei din afara Uniunii. Numărul celor care pot intra în Regatul Unit pentru a lucra nu va fi limitat.

”Într-un moment în care un număr mare de oameni din Marea Britanie își caută de lucru, noul sistem bazat pe puncte va încuraja angajatorii să investească în forța de muncă din Marea Britanie, în loc să se bazeze pur și simplu pe forța de muncă din străinătate. Dar facem și schimbările necesare pentru ca angajatori să-i atragă pe cei mai buni profesionișit din întreaga lume să vină în Marea Britanie”, a menționat oficialul britanic.

Totuși, acest lucru nu este valabil și pentru asistenții sociali și îngrijitori.

În ceea ce-i privește pe studenții străini, aceștia vor putea rămâne în Marea Britanie cel puțin doi ani după terminarea studiilor. Ministrul spune că acest lucru va contribui la retenția ”celor mai buni studenși” în țară.

Noul sistem, care va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2021, are așadar la bază o grilă de punctaj, lucrătorii străini care doresc să lucreze în Regatul Unit fiind nevoiți să aibă o calificare, să beneficieze de un ”sponsor aprobat” și să vorbească limba engleză la nivelul solicitat, criterii obligatorii pentru care primesc 50 de puncte.

Cel care depune cererea de imigrare trebuie să obțină cel puțin 70 de puncte pentru ca aceasta să fie aprobată, puncte suplimentare fiind acordate pentru doctorat în domeniul ştiinţific, tehnologic, ingineriei sau matematicii, relevant pentru locul de muncă, doctorat într-un domeniu relevant pentru locul de muncă sau dacă acesta va ocupa un loc de muncă într-o ocupaţie cu deficit de forţă de muncă.

©gov.uk

Lucrătorii din domeniul agricol

Noul sistem a stârnit avertismente cu privire la lipsa muncitorilor sezonieri din domeniul agricol. Au fost operate modificări, dar care nu sunt complementare cu recomandările Uniunii Naționale a Agricultorilor. Documentul actualizat privind imigrația nu oferă detalii noi în acest sens, spunând că sectorul va fi reevaluat la sfârșitul acestui an după încheierea unei scheme pilot.

Dovada cunoașterii limbii engleze, obligatorie

Documentul subliniază pentru prima dată detaliile privind testarea cunoștilor de limbă engleză, măsură care se va aplica pentru toți imigranții. În viitor, cei care vor sosi în Regatul Unit vor fi nevoiți să demonstreze competențele lignvistice, dovedind că ”au trecut un test de limbă engleză” sau că au îndeplinit ”nivelurile solicitate în urma unei cereri anterioare, acceptate, de imigrare”.

Cercetătorii, inginerii și artiștii, pe calea ”talentelor globale”

La 20 februarie 2020, Guvernul de la Londra a lansat ruta ”talentelor globale”, în încercarea de a atrage cei mai înalt calificați indivizi, liderii de mâine în domeniul cercetpțrii, ingineriei, artelor (cinematografie, design vestimentar sau arhitectură), tehnologiei digitale.

De cererile acestora se va ocupa o unitate special creată în cadrul Guvernului. Astfel, cei care se încadrează în această categorie vor beneficia de o procesare mai rapidă a cererii de imigrare, care trebuie să privească aviz favorabil din partea Societății Regale, Academiei Regale de Inginerie sau Consiliului de Arte din Anglia.

Premierul Boris Johnson a declarat că Marea Britanie va avea un sistem de imigrație ”uman și sensibil”.

Totuși, Laburiștii din opoziție spun că vor examina propunerile ”cu foarte multă atenție” și că guvernul ”s-a grăbit cu legislația privind imigrația, în mijlocul unei pandemii globale”.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Apărarea multilateralismului și consolidarea solidarității internaționale, baza agendei UE pentru cea de-a 75-a Adunare Generală a ONU

Published

on

© European Union, 2019

Consiliul a adoptat astăzi concluzii care stabilesc prioritățile UE pentru cea de-a 75-a Adunare Generală a Națiunilor Unite (septembrie 2020 – septembrie 2021), sub tema „Apărarea multilateralismului și a unei ONU puternice și eficiente, care oferă avantaje tuturor”, informează un comunicat.

În concluziile sale, Consiliul subliniază că, așa cum a demonstrat izbucnirea COVID-19, cooperarea multilaterală este mai necesară ca oricând. Prin urmare, ordinea internațională bazată pe reguli – cu ONU în centrul său – și consolidarea solidarității și cooperării internaționale trebuie menținute.

Pentru cea de-a 75-a Adunare Generală a ONU, UE se va concentra pe priorități cheie precum drepturile omului și egalitatea de gen, promovarea păcii și securității, construirea unei globalizări corecte, accelerarea tranziției globale către un viitor durabil și neutru din punct de vedere climatic și conducerea tranziției către o nouă lume digitală. De asemenea, conservarea spațiului umanitar și asigurarea respectării dreptului internațional umanitar și a principiilor umanitare vor rămâne la fel de importante pentru UE.

Nu în ultimul rând, concluziile afirmă că UE va sprijini în continuare ONU ca forum indispensabil pentru soluții multilaterale la provocările globale și va continua să demonstreze leadership global, în vederea promovării unei lumi mai sigure și mai bune pentru toți.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending