Între negociatorii britanici și cei ai Uniunii Europene există încă diferende reale care ar putea dura ceva timp pentru a fi rezolvate dacă se dorește ca discuțiile privind revizuirea normelor comerciale post-Brexit pentru Irlanda de Nord să aibă succes, a declarat miercuri ministrul britanic de externe James Cleverly, potrivit Reuters.
James Cleverly a făcut aceste declarații după ce s-a întâlnit cu lideri politici și din mediul de afaceri din Irlanda de Nord pentru a discuta despre dificultățile legate de acordurile comerciale, după atenuarea unui impas care durează de ani de zile și care a dus la unele progrese în această săptămână.
„Optimismul este grozav, a avea un spirit de optimism este important, dar există încă diferende reale și acestea nu pot fi pur și simplu îndepărtate, ci trebuie rezolvate, iar uneori acest lucru necesită ceva timp”, a declarat Cleverly reporterilor.
Un purtător de cuvânt al premierului Rishi Sunak a declarat că guvernul nu va stabili termene sau calendare privind negocierile, dar a adăugat că dorește să rezolve rapid problemele.
Declarațiile Londrei au fost confirmate, joi, de ministrul de externe irlandez Micheal Martin, care a afirmat că rămân să fie rezolvate probleme foarte complexe şi pline de provocări între cele două părți, informează BBC.
Eforturile de rezolvare a disputei legate de Protocolul privind Irlanda de Nord urmează să fie abordate și în timpul discuțiilor de joi dintre partidele adunării parlamentare nord-irlandeze și liderii politici de la Dublin și Londra.
Guvernul irlandez a declarat că vizitele la nivel înalt de joi reprezintă un semn clar al angajamentului său de a rezolva dificultățile legate de protocol și de a contribui la „asigurarea faptului că instituțiile Acordului din Vinerea Mare pot funcționa din nou în mod eficient”.
Premierul irlandez Leo Varadkar va purta discuții la Belfast cu reprezentanți ai celor mai mari partide. Aceasta este prima sa vizită în Irlanda de Nord în calitate de taoiseach de când a preluat din nou funcția în decembrie.
În timpul vizitei sale, Varadkar se va întâlni cu grupul de lucru al Irlandei de Nord pentru Brexit, în timp ce Martin va vizita Armagh pentru lansarea unui fond comun al societății civice din insulă și se va întâlni cu victimele și supraviețuitorii violențelor din conflictul nord-irlandez..
La mai bine de doi ani după ce Regatul Unit și UE au încheiat acordul comercial post-Brexit, cele două părți sunt încă blocate într-un dezacord profund cu privire la punerea în aplicare a acordurilor comerciale pentru Irlanda de Nord, care trebuie să respecte normele UE pentru mărfuri. Această situație a generat crearea unei frontiere comerciale în Marea Irlandei despre care Partidului Democratic Unionist – cel mai mare partid pro-britanic din Irlanda de Nord – spune că îi separă de restul Regatului Unit și creează o birocrație care descurajează micile întreprinderi din Marea Britanie să facă comerț cu mica țară insulară, explică FT.
Majoritatea politicienilor aleși în Adunarea de la Stormont doresc menținerea protocolului, dar unii unioniști spun că acesta subminează locul Irlandei de Nord în Regatul Unit.
Potrivit sursei citate, rezolvarea acestei probleme va necesita flexibilizarea frontierei prin reducerea numărului de controale fizice, însă UE susține că acest lucru se poate face numai dacă Regatul Unit furnizează suficiente date despre toate bunurile care circulă din Marea Britanie în Irlanda de Nord. Un sistem informatic în acest sens este în curs de testare, dar crearea de seturi de date necesită ca întreprinderile din Marea Britanie să completeze formulare, ceea ce aceasta încearcă să evite.
Rezolvarea acestei dileme spre satisfacția Unioniștilor, care au paralizat politica locală din luna mai pentru a face presiuni în vederea unor modificări radicale ale protocolului, va fi primul pas spre un acord.
Următorul pas ar fi ca negociatorii de ambele părți să rezolve problema reglementărilor – cele ale Regatului Unit sau ale UE – pe care trebuie să le respecte bunurile care circulă în Irlanda de Nord și să încerce să găsească mecanisme care să permită instituțiilor din regiune să fie mai bine consultate cu privire la viitoarele reglementări UE pe care trebuie să le accepte.
În cele din urmă, se va pune problema „guvernanței”. Deoarece Irlanda de Nord trebuie să respecte normele UE privind bunurile, TVA și controlul subvențiilor, acordul este supravegheat de instanța supremă a UE, Curtea Europeană de Justiție – euroscepticii conservatori susțin că acest lucru reprezintă un afront adus suveranității Regatului Unit. Acesta va fi un cerc foarte greu de închis, dar dacă se va ajunge la un acord, unii diplomați și oficiali UE sunt de părere că s-ar putea găsi o modalitate de a diminua rolul CEJ, chiar dacă acesta nu poate fi complet eliminat.