Connect with us

INTERNAȚIONAL

Revolta lui Prigojin și a mercenarilor Wagner în Rusia. Putin ordonă forțelor ruse să îi pedepsească pe cei care “au mers pe calea trădării” și au “înjunghiat pe la spate”

Published

on

© Kremlin

Președintele Vladimir Putin a susținut sâmbătă un discurs televizat către națiunea rusă, pe fondul rebeliunii declanșate de liderul grupării de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, acuzând “trădare” și o “înjunghiere pe la spate” și anunțând că a dat ordin pentru ca cei care vor urma această cale să fie pedepsiți.

Liderul de la Kremlin a subliniat că viitorul Rusiei este în joc, descriind acțiunile răzvrătiților ca fiind o “lovitură de cuțit în spate”.

Fără a-l menționa în mod specific pe șeful grupului Wagner, Evgheni Prigojin, Putin a punctat că “ambițiile” înalte ale unora au dus la “înaltă trădare”.

Ceea ce ne confruntăm acum este trădare. Interesele personale au dus la trădarea țării noastre și a cauzei pentru care luptă forțele noastre armate. Toți cei care au mers pe calea trădării vor fi pedepsiți și vor fi trași la răspundere. Forțelor armate li s-au dat ordinele necesare“, a spus liderul rus, citat de The Guardian și de BBC News.

Putin și-a încheiat discursul către națiune, subliniind că “în calitate de președinte rus și comandant suprem voi face tot ce este posibil pentru a-mi apăra țara”.

Liderul grupării paramilitare Wagner a acuzat vineri armata rusă că a efectuat lovituri asupra taberele luptătorilor săi din spatele frontului ucrainean provocând “un număr foarte mare de victime”, relatează Agerpres.

Armata rusă a dezminţit vineri că ar fi bombardat poziţiile mercenarilor Wagner, aşa cum a susţinut Evgheni Prigojin, în acuzaţii spectaculoase, care dezvăluie tensiunile profunde care există în cadrul forţelor Moscovei din Ucraina.

Ulterior, el a anunțat că se întoarce în Rusia, spre Moscova, pentru a cere socoteală ministrului apărării Serghei Șoigu și șefului statului major Valeri Gherasimov.

Prigojin a spus că el şi cei 25.000 de oameni ai săi sunt gata să moară pentru “patrie” şi ” să elibereze poporul rus” de ierarhia militară împotriva căreia a intrat în rebeliune.

Ajuns în Rusia, Prigojin a afirmat că se afla sâmbătă dimineaţa în cartierul general al armatei ruse din oraşul Rostov, un centru-cheie pentru asaltul Rusiei asupra Ucrainei, şi că a preluat controlul asupra unor situri militare.

Prigojin a mai cerut în înregistrarea video ca ministrul apărării Serghei Şoigu şi şeful statului major Valeri Gherasimov să vină la el, în oraşul Rostov-pe-Don.

Procuratura generală rusă a anunţat deschiderea unei anchete pentru “răzvrătire armată” împotriva lui Prigojin, care s-a revoltat după ce a acuzat armata că i-a bombardat oamenii. Autorităţile au înăsprit măsurile de securitate la Moscova şi în alte câteva regiuni din Rusia.

Această turnură dramatică a evenimentelor, cu multe detalii neclare, pare a fi cea mai mare criză internă cu care se confruntă preşedintele Vladimir Putin de când în februarie anul trecut a ordonat o invazie la scară largă a Ucrainei, numind-o “operaţiune militară specială”, comentează Reuters.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

INTERNAȚIONAL

Varșovia este un aliat de nădejde al Kievului, dar nu s-au găsit suficienți voluntari ucraineni pentru a forma o brigadă internațională pentru Ucraina, anunță ministrul polonez al apărării

Published

on

© Ministry of National Defence Republic of Poland

Ministrul polonez al apărării, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, a anunțat joi că ”numărul de persoane care ar fi trebuit să se alăture ucrainenilor” în brigada internațională a cărei înființare a fost anunțată în iulie ”este prea mic”, conform EFE, citat de Agerpres.

”Declaraţiile ucrainenilor (atunci când a fost anunţată crearea brigăzii) au fost foarte optimiste (şi au indicat că) ar exista suficienţi voluntari pentru a forma o brigadă – iar asta înseamnă mii de oameni -, dar nu sunt atât de mulţi”, a declarat ministrul într-un interviu acordat portalului de ştiri ”Wirtualna Polska”, publicat joi.

Acesta a indicat că ”responsabilitatea recrutării” voluntarilor care doresc să se alăture respectivei unități ”revine părții ucrainene”.

Polonia, a adăugat Kosiniak-Kamysz, ”va fi responsabilă de pregătirea şi instruirea lor, ceva pentru care ne-am pregătit încă de la începutul lunii septembrie”.

El a reiterat că Varșovia este un aliat de nădejde al Ucrainei și a ”antrenat până în prezent peste 20.000 de luptători ucraineni” pe teritoriul polonez, ”mai mult decât orice altă țară din UE”.

Anunţul privind crearea unui corp internaţional de voluntari care să lupte alături de Ucraina în război a fost lansat în iulie de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski în timpul vizitei sale oficiale la Varşovia, alături de ministrul polonez de externe Radoslaw Sikorski, cu ocazia semnării unui acord bilateral polono-ucrainean de securitate.

Amintim că la începutul acestui an, Ucraina a adoptat o lege care intensifică ritmul mobilizării, deoarece are nevoie disperată de noi trupe pentru a roti soldații epuizați și a suplini pierderile de pe front, conform Politico Europe.

În declaraţii făcute în ziua acestui anunţ, Sikorski afirmase că ”câteva mii” de ucraineni cu reşedinţa în Polonia s-au ”înrolat deja” în ceea ce el a numit ”Legiunea ucraineană”.

În conformitate cu noua lege, Kievul i-a obligat pe bărbații ucraineni care trăiesc în străinătate să își reînnoiască online informațiile privind recrutarea militară și i-a încurajat să se întoarcă în Ucraina și să se alăture luptei.

”Interesant este că mulți dintre ei doresc să își servească și să îi înlocuiască pe compatrioți, dar spun: <<Nu vrem să fim aruncați în luptă fără a fi instruiți și echipați corespunzător>>. Iar noi vom face acest lucru pentru ei”, a spus Sikorski la acel moment.

El a încurajat atunci și alte țări europene care găzduiesc, de asemenea, refugiați ucraineni de sex masculin sau cu minorități ucrainene semnificative să facă același lucru.

Continue Reading

NATO

Mark Rutte, vizită la Kiev, la 48 de ore de la preluarea șefiei NATO: Dreptul Ucrainei la auto-apărare “nu se termină la graniță”

Published

on

© NATO

Noul secretar general al NATO, Mark Rutte, a efectuat joi prima sa vizită de la preluarea mandatului, la Kiev, de unde a exercitat presiuni asupra țărilor occidentale ezitante care au refuzat să acorde Ucrainei dreptul de a utiliza arme avansate pentru a lovi ținte militare din interiorul Rusiei, relatează Politico Europe.

În timpul unei vizite neanunțate la Kiev, la doar 48 de ore după preluarea conducerii NATO, Rutte a declarat într-o conferință de presă alături de președintele ucrainean Volodimir Zelenski că “Ucraina are în mod evident dreptul de a se apăra, iar dreptul internațional este de partea Ucrainei”.

Dreptul Ucrainei la autoapărare, potrivit lui Rutte, “nu se termină la graniță, iar Rusia continuă acest război ilegal, ceea ce înseamnă că țintirea avioanelor de luptă și a rachetelor rusești înainte ca acestea să poată fi folosite împotriva infrastructurii civile a Ucrainei poate contribui la salvarea de vieți”.

 

Ucraina a susținut mult timp că este necesar ca țările occidentale să dea permisiunea de a efectua astfel de lovituri. Statele Unite, Germania și unele țări europene, pe de altă parte, se tem că acest lucru ar putea duce la o escaladare cu președintele rus Vladimir Putin, în timp ce Moscova și-a revizuit recent doctrina privind utilizarea armelor nucleare pentru a amplifica amenințarea.

Sprijinul lui Rutte pentru Kiev pe această temă vine înaintea unei reuniuni la nivel înalt cruciale din 12 octombrie, care va fi condusă de președintele american Joe Biden și va include toți ceilalți lideri care susțin Ucraina, în așa-numitul format Ramstein. Washingtonul a fost presat să ridice astfel de restricții înainte de o iarnă dificilă pentru Ucraina, în care majoritatea infrastructurilor energetice este probabil să fie vizate de Rusia.

“Singura țară de aici care a depășit o linie roșie nu este Ucraina. Este Rusia, prin declanșarea acestui război”, a spus Rutte.

Zelenski a spus că unele țări NATO “prelungesc procesul” – fără a da nume. De asemenea, el a făcut apel la țările occidentale să ajute la doborârea dronelor ucigașe rusești.

“Cea mai bună modalitate de a nu uita de Ucraina este de a furniza armament, de a oferi permisiunile respective … și de a ajuta la doborârea – apropo, aceleași rachete și drone iraniene – de a le doborî, la fel cum sunt doborâte pe cerul Israelului”, a declarat Zelenski.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Ambasadorul Germaniei respinge o pace dictată de Rusia: Soluția pentru care lucrăm trebuie să aducă pace și securitate Europei și Ucrainei în special

Published

on

© Ambasada Germaniei la București

Germania nu își va schimba cursul de acțiune în privința sprijinului cuprinzător pentru Ucraina, în timp ce singura soluție de pace posibilă este cea care aduce “pace și securitate Europei și în special Ucrainei”, a explicat ambasadorul german la București, Peer Gebauer, într-un interviu acordat CaleaEuropeană.ro cu ocazia împlinirii a 34 de ani de la Reunificarea Germaniei și a 35 de ani de la căderea Zidului Berlinului.

Gebauer a explicat că Germania, al doilea cel mai mare donator al sprijinului occidental pentru Ucraina, după SUA, pune “mare accent” pe decizii coordonate cu aliații în privința sprijinului pentru Ucraina, într-o reacție la faptul că Berlinul a fost criticat pentru că ar tergiversa sau ar respinge anumite livrări de armament, inclusiv rachete cu rază lungă de acțiune capabile să lovească ținte militare din interiorul teritoriului Rusiei, pe care Ucraina le consideră legitime.

Diplomatul german a ținut să precizeze că această abordare trebuie înțeleasă pentru că este prudentă și sobră, fără decizii rapide sau pripite sau în absența unei o strânse coordonări cu partenerii și aliații.

“Cancelarul pune un mare accent pe legătura strânsă cu partenerii, în special, desigur, cu SUA, Franța, Regatul Unit. Ați văzut acest lucru atunci când a apărut dezbaterea privind tancurile de luptă, iar Germania a acționat în mod concertat cu ceilalți aliați prin livrarea tancurilor. Cred că această abordare este foarte ușor de înțeles și acest lucru marchează și dezbaterea privind utilizarea armelor cu rază lungă de acțiune (…) Germania este un mare susținător al acestei abordări pe care am văzut-o în ultimii ani și care a făcut ca răspunsul nostru occidental la agresiunea rusă să fie, cred eu, unul puternic. (…)  Și sunt foarte sigur că nu va exista o schimbare în cursul acțiunii germane, ci o continuare a sprijinului nostru cuprinzător pentru Ucraina.”, a subliniat ambasadorul german.

El a salutat decizia României de a livra un sistem de rachete Patriot către Ucraina și a arătat că Rusia trebuie oprită, cea mai “înțeleaptă” abordare fiind aceea de a sprijini Ucraina.

“Dacă vrei să eviți ca Rusia să aibă un cuvânt de spus, de exemplu, asupra viitorului României în NATO, atunci trebuie să oprim Rusia și trebuie să facem totul pentru ca Putin să nu aibă succes în războiul său împotriva Ucrainei. A spera pur și simplu să se oprească nu ar ajuta, ar prelungi pur și simplu conflictul, așa că este o abordare înțeleaptă și corectă din partea Germaniei, a României și a tuturor partenerilor și aliaților săi de a sprijini Ucraina în cel mai bun mod posibil”, a adăugat Peer Gebauer.

Ambasadorul Germaniei s-a referit și la poziția exprimată de cancelarul Olaf Scholz într-un interviu pentru Radioul Public German, în care a vorbit despre o viitoare conferință de pace între Ucraina și Rusia. Scholz a estimat că a sosit momentul intensificării eforturilor diplomatice care să conducă la pace în Ucraina, adăugând că în discuţiile recente cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski ei au fost de acord asupra nevoii unei noi conferinţe pentru pace, care să includă şi Rusia, după conferinţa desfăşurată în iunie în Elveţia fără participarea Moscovei.

Gebauer a explicat că poziția Germaniei și cea exprimată recurent de Scholz este că “nu ne putem mulțumi cu o pace dictată, dictată de Rusia, o pace în termenii Rusiei“, deoarece acest lucru nu ar aduce pace, nu ar elibera Ucraina și ar face Ucraina dependentă de Rusia.

“Simpla oprire a luptelor în acest moment nu ar oferi nicio garanție că luptele nu vor continua într-o etapă ulterioară, după ce Rusia își va recăpăta puterea și capacitatea militară. Oricare ar fi soluția pentru care lucrăm, aceasta trebuie să fie o soluție care să aducă pace și securitate Europei și Ucrainei în special. Speranța unora care spun că dacă vă opriți și lăsați armele să tacă, atunci vom avea din nou pace este naivă. Rusia nu se va opri. Am văzut acest lucru în trecut. După agresiunile anterioare ale Rusiei, anexarea Crimeei și apoi invazia în Donbas, eforturile de soluționare a conflictului au fost valabile doar pentru o perioadă de timp, iar Rusia a folosit acest timp pentru a-și reconstrui trupele, capacitățile militare, și apoi a întreprins din nou o agresiune în toată regula. Trebuie să găsim o modalitate de a găsi pacea, dar care să nu ducă la izbucnirea, din nou, a conflictului, ci să ducă la o pace stabilă”, a detaliat Peer Gebauer.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
INTERNAȚIONAL4 mins ago

Varșovia este un aliat de nădejde al Kievului, dar nu s-au găsit suficienți voluntari ucraineni pentru a forma o brigadă internațională pentru Ucraina, anunță ministrul polonez al apărării

Dan Motreanu26 mins ago

Dan Motreanu a invitat cetățeni din Giurgiu la Bruxelles pentru a le vorbi despre PE, activitatea sa ca eurodeputat și beneficiile apartenenței României la UE

U.E.40 mins ago

“UE ar putea muri”, avertizează Macron, după raportul Draghi: Dacă ne urmăm agenda clasică, în 2-3 ani vom ieși de pe piață. SUA și China lasă Europa în urmă

NATO54 mins ago

Mark Rutte, vizită la Kiev, la 48 de ore de la preluarea șefiei NATO: Dreptul Ucrainei la auto-apărare “nu se termină la graniță”

SCHENGEN2 hours ago

Germania “a muncit din greu” pentru aderarea României la Schengen și va continua să o facă, asigură ambasadorul Gebauer: România merită să fie în Schengen, “nu este un act de milă”

COMISIA EUROPEANA2 hours ago

 Ungaria, trimisă la Curtea de Justiție a Uniunii Europene din cauza legii sale privind apărarea suveranității

INTERNAȚIONAL2 hours ago

Ambasadorul Germaniei respinge o pace dictată de Rusia: Soluția pentru care lucrăm trebuie să aducă pace și securitate Europei și Ucrainei în special

ROMÂNIA2 hours ago

Procedură de infringement: Comisia Europeană solicită României să elimine restricțiile legate de stabilirea prețurilor și exportul de energie electrică și gaze

ENERGIE3 hours ago

România ar putea juca rolul de furnizor de energie pentru industria germană. Ambasadorul Peer Gebauer: Energia va fi un pilon major al relațiilor bilaterale

ROMÂNIA3 hours ago

Ambasadorul Germaniei: O Românie “de încredere, pro-occidentală și pro-atlantică” este “moștenirea lui Klaus Iohannis”. Rezultatele alegerilor nu vor schimba cursul de acțiune al României

ROMÂNIA3 hours ago

Ambasadorul Germaniei: O Românie “de încredere, pro-occidentală și pro-atlantică” este “moștenirea lui Klaus Iohannis”. Rezultatele alegerilor nu vor schimba cursul de acțiune al României

ENGLISH4 hours ago

INTERVIEW | Ambassador Peer Gebauer on German Unity Day: We will remain a pillar of stability in Europe. Energy and defense, major pillars of growth in German-Romanian cooperation

INTERVIURI4 hours ago

INTERVIU | Ambasadorul Peer Gebauer, de Ziua Unității Germane: Vom rămâne un pilon de stabilitate în Europa. Energia și apărarea, pilonii majori de creștere a cooperării româno-germane

CHINA2 days ago

Noul secretar general NATO: Interesele și reputația Chinei vor fi afectate de faptul că alimentează “cel mai mare conflict din Europa de la al Doilea Război Mondial”

NATO2 days ago

Noul secretar general NATO îl avertizează pe Putin că Alianța “nu va ceda” în susținerea Ucrainei și diminuează temerile legate de Trump

ROMÂNIA2 days ago

Forumul de Securitate de la Varșovia. Ministrul Energiei, intervenție francă: Piața energiei ar trebui să fie o piață unică. Nu trebuie să fii un geniu ca să vezi unde se termină prețurile mici și unde încep cele mari

U.E.2 days ago

UE ia în considerare o nouă tranșă de asistență pentru Liban, denunțând încălcarea suveranității acestuia de către Israel

ROMÂNIA2 days ago

Oficial: România îndeplinește începând de astăzi toate criteriile tehnice pentru aderarea la Visa Waiver, anunță ambasadorul României în SUA

ROMÂNIA3 days ago

Ministrul Apărării subliniază necesitatea de „tineri militari cât mai bine pregătiți și motivați pentru provocările viitorului mediu de securitate”

CONSILIUL DE SECURITATE1 week ago

Klaus Iohannis, în ultimul său discurs la ONU: România pledează pentru un Consiliu de Securitate al Națiunilor Unite extins, în care responsabilitatea este norma, nu excepția

Trending