Rex Tillerson anunță că Departamentul de Stat va începe ”imediat” pregătirile pentru mutarea ambasadei SUA de la Tel Aviv la Ierusalim

Departamentul de Stat al SUA a precizat că va începe “imediat” pregătirile pentru a muta ambasada Statelor Unite ale Americii de la Tel Aviv la Ierusalim, consolidând securitatea pentru a-i proteja pe americanii din Orientul Mijlociu, a afirmat miercuri secretarul de stat american Rex Tillerson, potrivit AFP, citat de Agerpres.

Decizia președintelui Donald Trump de a recunoaște Ierusalimul drept capitala Israelului “reprezintă o adecvare la realitate a prezenței americane”, deoarece parlamentul, Curtea Supremă, președinția și serviciile premierului israelian sunt amplasate în acest oraș, a apreciat șeful diplomației americane într-un comunicat.

Tillerson a oferit asigurări că decizia a fost luată după consultări cu ” numeroși prieteni, parteneri și aliați”. Credem ferm că există șansa unei păci durabile. Departamentul de Stat va începe imediat procesul de punere în practică a deciziei și va începe pregătirile pentru mutarea ambasadei Statelor Unite de la Tel Aviv la Ierusalim“, a declarat Tillerson, aflat miercuri în vizită la baza militară americană Ramstein din Germania.

O astfel de mutare va putea fi însă realizabilă în câțiva ani având în vedere că este nevoie de identificarea unui spațiu, construirea unui sediu corespunzător, făcând trimitere la aspectele legate de securitate, amintesc responsabili americani.

În colaborare cu alte agenții federale, am realizat planuri de securitate solide pentru a proteja securitatea americanilor în regiunile vizate“, a mai anunțat Tillerson, în condițiile în care decizia lui Trump riscă să provoace sentimente anti-americane puternice în Orientul Mijlociu. “Am luat toate măsurile corespunzătoare din timp și suntem încrezători în capacitatea noastră de a asigura securitatea cetățenilor noștri”, a insistat șeful diplomației americane.

Președintele american Donald Trump a anunțat miercuri că SUA recunosc orașul Ierusalim drept capitală a statului Israel.

”Ierusalimul este centrul guvernului israelian modern, sediul legislativului israelian și al Curții Supreme”, a spus președintele american.

Totodată, Trump a cerut Departamentului de Stat al SUA să înceapă pregătirile pentru a muta ambasada SUA de la Tel Aviv la Ierusalim și a anunțat că vicepreședintele Mike Pence va efectua o vizită în Orientul Mijlociu în următoarele zile.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.