Rex Tillerson, întrevedere cu președintele Xi Jinping: Acordăm o atenție sporită relației cu China

Secretarul american de stat, Rex Tillerson, a efectuat prima sa vizită pe continentul asiatic în această calitate, având întrevederi cu înalți oficiali din China, Japonia și Coreea de Sud. 

Rex Tillerson a reiterat, în cadrul unei întâlniri cu președintele Xin Jinping, importanța sporită pe care administrația SUA o acordă relației cu China și faptul că așteaptă cu nerăbdare consolidarea acesteia, potrivit unui comunicat al Departamentului de Stat.

Secretarul american de stat a avut sâmbătă o întrevedere și cu ministrul de externe: „Relația dintre SUA și China, începută la Bonn în urmă cu 40 de ani” a fost una pozitivă, bazată pe non-confruntare, pe lipsa conflictelor, pe căutarea unor soluții de tip win-win”, a declarat secretarul american după întrevederea cu ministrul chinez de externe.

Continuând în aceeași notă optimistă, Tillerson a precizat că speră la o coolaborare strânsă și la amterializare lucrurilor discutate de către președinții Donal Trump și Xi Jinping în cadrul întâlnirilor lor telefonice. 

Tillerson s-a întâlnit cu înalți responsabili guvernamentali pentru a discuta teme bilaterale și multilaterale, inclusiv coordonarea strategică pentru a înfrunta creșterea amenințării nucleare și cu rachete, venită din partea Coreei de Nord.

Până în prezent, Donald Trump s-a dovedit a fi un partener imprevizibil pentru China, atacând-o pe mai multe subiecte, inclusiv pe teme comerciale sau datorită punerii la îndoială a politicii unei singure Chine. Mai mult, nici Rex Tillerson nu s-a ferit să critice China în timpul vizitei sale pentru faptul că nu întreprinde măsuri adecvate în ceea ce privește Coreea de Nord. În luna februarie președintele SUA declara că Republica Populară Chineză este „marele campion” al manipulării cursurilor valutare, în timpul campaniei electorale acuzând-o în numeroase rânduri de menținerea artificială a cursului său valutar pentru a face ca exporturile să fie ieftine.

Citiți și Noul secretar american de stat, turneu în Asia pentru a discuta despre ultimele agresiuni ale Coreei de Nord

Noua administrație de la Casa Albă nu s-a ferit să recunoască faptul că în eventuaitatea în care Coreea de Nord va continua cu sfidările, continuarea programului nuclear sau cu testarea rachetelor balistice, nu exclude o posibilă intervenți militară, lucru cu care China nu este de acord.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.