Connect with us

U.E.

Rezoluție a PE privind soluții concrete pentru gestionarea Covid-19 și a efectelor sale economice: O strategie a UE de ieșire treptată din carantină, un pachet de investiții masive pentru relansare economică și actualizarea Strategiei Globale a UE, printre măsurile propuse

Published

on

© www.eppgroup.eu

Liderii principalelor grupuri politice (Manfred Weber, EPP;  Iratxe García Pérez, S&D; Dacian Cioloș, Renew Europe; Philippe Lamberts,  Verzi) din cadrul Parlamentului European sunt semnatarii unei rezoluții privind răspunsul Uniunii Europene privind combaterea pandemiei Covid-19 și a consecințelor sale, prin care solicită implicarea integrală a Legislativului European în procesul decizional legat de contextul crizei, înaintând, în același timp, o serie de sugestii privind un răspuns mai coordonat și solidar al statelor membre, precum și soluții concrete pentru gestionarea coronavirusului și a efectelor economice ale acestuia. 

Proiectul de rezoluție, consultat de caleaeuropeana.ro prin intermediul unor surse europene, conține recomandări pe cinci linii principale de acțiune, după cum urmează:

Un răspuns unitar și decisiv la o criză comună

Pe acest palier, Parlamentul European salută eforturile statelor membre și ale sistemelor sale de sănătate pentru salvarea de vieți omenești și limitarea răspândirii coronavirusului, însă critică incapacitatea inițială a țărilor europene de a-și coordona eforturile și de a coopera în situație de criză. Astfel, Parlamentul solicită ca toate acțiunile viitoare pentru combaterea pandemiei să fie realizate ținând cont de principiile fundamentale ale solidarității și cooperării loiale, deoarece statele membre și Uniunea Europeană dispun de resursele necesare pentru depășirea crizei, iar un răspuns comun este dovedit ca fiind cel mai eficient în această situație. 

Solidaritate europeană și acțiune în sectorul sănătății

Parlamentul European sugerează crearea unui Mecanism European de Răspuns la Crize de Sănătate care să coordoneze răspunsul comun la orice tip de criză de sănătate publică și care să funcționeze atât ca un hub pentru schimbul de informații esențiale între statele membre, cât și sub forma unei echipe specializate care să asigure libera circulație a echipamentelor sanitare, a medicamentelor și a altor tipuri de bunuri esențiale către zonele cele mai afectate. 

De asemenea, Parlamentul recomandă consolidarea competențelor, a bugetului și personalului Centrului European pentru Prevenirea și Combaterea Bolilor, precum și a Agenției Europene a Medicamentului pentru a putea acționa eficient și cu eficacitate în situații de criză. 

Totodată, Parlamentul solicită elaborarea unei strategii la nivelul UE privind revenirea treptată la viața publică după ridicarea măsurilor de carantină, astfel încât să se prevină o eventuală reinfectare cu coronavirus în rândul populației. Mai exact, Legislativul European îndeamnă statele membre să dezvolte criterii comune privind ridicarea măsurilor de carantină și ieșirea din starea de urgență ținând cont de importanța protejării vieții cetățenilor UE. Strategia europeană, care ar trebui elaborată de Comisia Europeană, ar trebui să prevadă testarea pe scară largă a cetățenilor din statele membre, precum și furnizarea de echipamente de protecție personală pe parcursul tranziției la viața obișnuită. 

Soluții europene pentru consecințele economice și sociale

Pe această linie de acțiune, Parlamentul European propune Comisiei Europene să elaboreze un pachet cuprinzător de recuperare și reconstrucție post-criză a economiei europene prin intermediul unor investiții masive care să fie finanțate din bugetul consolidat al viitorului Cadru Financiar Multianual (CFM) 2021-2027, precum și din fondurile și prin instrumentele pe care Uniunea le are deja la dispoziție. Parlamentul European punctează că acest pachet ar fi complementar măsurilor deja adoptate de Mecanismul European de Stabilitate, Banca Europeană de Investiții și de Banca Centrală Europeană și nu ar presupune mutualizarea datoriei existente, ci orientarea spre investiții viitoare

În acest sens, Parlamentul invită statele membre să ajungă la un acord rapid cu privire la viitorul CFM, ca instrument de solidaritate și coeziune; totodată, invită Comisia să prezinte un plan de urgență în cazul în care nu ar exista un acord, care să prelungească durata programelor de finanțare în curs, până la 31 decembrie 2020.

De asemenea, Parlamentul invită statele membre din zona euro să activeze cele 410 miliarde de euro ale Mecanismului European de Stabilitate sub forma unei linii de credit specifice, în condițiile în care precizează că această criză nu este responsabilitatea niciunui stat membru și că obiectivul principal ar trebui să fie combaterea consecințelor focarului de coronavirus. 

Protejarea democrației, a statului de drept și a drepturilor fundamentale

Sub această linie de acțiune, Parlamentul European subliniază că toate măsurile luate la nivel național și / sau european trebuie să fie în conformitate cu statul de drept, strict proporționale cu cerințele situației, legate clar de criza de sănătate în curs, limitate în timp și supuse controlului periodic

În acest sens, Legislativul de la Bruxelles regretă decizia guvernului ungar de a prelungi starea de urgență pe termen nedefinit, care a permis guvernului să se pronunțe prin intermediul ordonanțelor de urgență fără limită de timp și slăbind, astfel supravegherea Parlamentului ungar. Totodată, sunt menționate măsurile luate de guvernul polonez, respectiv schimbarea codului electoral contrar hotărârii Tribunalului Constituțional și a dispozițiilor prevăzute de lege, de a organiza alegeri prezidențiale în mijlocul unei pandemii, care pot pune în pericol viața cetățenilor polonezi și pot submina conceptul de alegeri libere, egale, directe și secrete, astfel cum este asigurat în Constituția Poloniei.

Parlamentul European, invită, prin urmare, Comisia să evalueze urgent dacă măsurile de urgență luate în special de cele două state membre sunt în conformitate cu tratatele UE și să utilizeze pe deplin toate instrumentele și sancțiunile disponibile ale Uniunii, inclusiv cele bugetare, pentru a rezolva această încălcare gravă și persistentă, subliniind încă o dată nevoia iminentă de un mecanism al UE privind democrația, statul de drept și drepturile fundamentale. În acest sens, Parlamentul îndeamnă Consiliul să repună pe ordinea de zi discuțiile legate de procedurile în curs de aplicare a articolului 7

Acțiune externă, solidaritate și cooperare internațională

Pe acest palier, Parlamentul European solicită o actualizare rapidă a Strategiei Globale a UE, având în vedere impactul global al crizei și atrage în special atenția asupra așa-numitei „corona-diplomații”. Totodată, reiterează faptul că UE trebuie să fie gata să comunice strategic și să combată dezinformarea și propaganda externă, în special cea direcționată de China și Rusia, și să se adapteze continuu la schimbările geopolitice, fără a compromite niciodată valorile sale fundamentale. 

O Uniune Europeană post-criză, care este mai puternică și oferă acțiuni mai eficiente cetățenilor săi

Parlamentul European, sub această ultimă direcție de acțiune, sugerează că această strategie post-criză ar putea include competențe mai mari pentru Uniune de a acționa în cazul amenințărilor transfrontaliere pentru sănătate, cu instrumente noi și consolidate pentru a se asigura că, în viitor, UE poate acționa fără întârziere pentru a coordona răspunsul la nivel european și pentru a direcționa resursele necesare acolo unde sunt cele mai necesare, fie că sunt materiale (măști de față, respiratori, medicamente) sau financiare și permit colectarea de date standardizate de calitate.

În cele din urmă, liderii celor mai mari grupuri politice din Parlamentul European, semnatarii acestei rezoluții, solicită președintelui instituției, David Sassoli, să înainteze documentul cu propuneri și sugestii către Comisia Europeană, Consiliu și Consiliul European

Rezoluția urmează să fie dezbătută și votată în cadrul sesiunii plenare extraordinare a Parlamentului European, de pe 16-17 aprilie. 

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Raport: Nicu Ștefănuță, desemnat cel mai activ europarlamentar Renew Europe și al șaselea cel mai influent membru al Parlamentului European

Published

on

© European Union, 2019 - Source: EP

Platforma europeană Eulytix.eu, care analizează performanța politică a eurodeputaților, îl plasează pe europarlamentarul Nicu Ștefănuță pe primul loc ca fiind cel mai activ membru din cadrul grupului Renew Europe și pe locul al șaselea într-un top al al influenței tuturor membrilor Parlamentului European.

Raportul anual prezentat de platforma menționată analizează performanța instituțională și politică a eurodeputaților din perspectiva activității, conectivității și eterogenitatea ideologică.

În același studiu, Ștefănuță a fost considerat în top 5 eurodeputați în fiecare comisie de resort în care acesta activează, și anume Comisia pentru mediu, sănătate și siguranță alimentară, Comisia pentru bugete și Comisia pentru afaceri externe.

“Este al doilea studiu independent care ne confirmă că aici, în Parlamentul European, ne luptăm pentru interesele cetățenilor români și încercăm să negociem de pe picior de egalitate cu orice alta țară și delegație”, a declarat Nicu Ștefănuță.

Luna trecută, Ștefănuță a fost desemnat drept cel mai influent eurodeputat român în domeniul politicii de sănătate în top-ul anual realizat de VoteWatch Europe.

Nicu Ștefănuță este vicepreședinte al Uniunii Salvați România și a fost ales europarlamentar pe lista Alianței USR PLUS în 26 mai 2019. Este vicepreședinte al Delegației pentru relațiile cu Statele Unite și membru al Comisiei pentru Mediu, Sănătate Publică și Siguranță Alimentară, al Comisiei pentru Bugete a Parlamentului European, coordonator al Comisiei Pentru Lupta Împotriva Cancerului și supleant în Comisia pentru Afaceri Externe din Parlamentul European.

Continue Reading

U.E.

Eurostat: Prețul mediu al unui hectar de teren arabil din România este mai mare decât cel din Franța, depășind 7,000 de euro

Published

on

© European Union, 2017/ Source: EC - Audiovisual Service

Prețul mediu al unui hectar de teren arabil din România era anul trecut 7,163 de euro, în Franța era de 6,000 de euro, în vreme ce în țara vecină, Ungaria, acesta era de 4,893 de euro, arată datele publicate de Eurostat, citat de Agerpres.

Dintre statele membre UE, Țările de Jos au înregistrat cel mai mare preț de achiziție pentru un hectar de teren arabil din UE (în medie 69, 632 de euro în 2019). La polul opus se află Croația, unde un hectar de teren arabil a costat în medie 3,440 de euro în 2020.Dacă ne raportăm la regiuni, potrivit datelor disponibile, cel mai mare preț pentru un teren arabil a fost înregistrat în regiunea spaniolă Insulele Canare (o medie de 120,477 de euro pe hectar în 2020). De cealaltă parte, cel mai scăzut preț s-a înregistrat în regiunea de sud-vest (Yugozapaden) din Bulgaria (2,051 de euro pentru un hectar).

În cazul României, cele mai mari preţuri la terenuri arabile sunt în regiunea Bucureşti-Ilfov (11.615 euro pentru un hectar) şi cele mai mici în regiunea Nord-Vest (6.261 de euro pentru un hectar).

Nivelul prețurilor terenurilor depinde de o serie de factori, fie că este vorba de factori naționali (legislație), regionali (climă, proximitatea rețelelor) și de factori de productivitate localizați (calitatea solului, panta, drenajul etc.), precum și de forțele de piață ale cererii și ofertei (inclusiv influența normelor privind proprietatea străină).

În toate regiunile UE pentru care există date disponibile, terenurile arabile au fost mai scumpe decât pășunile (de până la 20 de ori mai scumpă în insulele grecești din nordul Mării Egee și în regiunea spaniolă Murcia).

De asemenea, terenurile arabile irigabile au fost mai scumpe decât terenurile arabile neirigabile în aproape toate regiunile (au fost de aproape șase ori mai scumpe în regiunea spaniolă Murcia).

Continue Reading

Cristian Bușoi

Cristian Bușoi, responsabilul PE pentru relația cu EMA: Agenția Europeană a Medicamentelor are nevoie de mai mult personal și de finanțare continuă pentru a face față provocărilor de sănătate

Published

on

© Cristian Bușoi / Facebook

Agenția Europeană a Medicamentelor (EMA) are nevoie de mai mult personal și de finanțare continuă pentru a face față provocărilor de sănătate, a transmis marți eurodeputatul Cristian Bușoi (PNL, PPE), responsabil al Parlamentului European pentru relația cu EMA,  în urma unei întrevederi cu directorul executiv al Agenției, dr. Emer Cooke. 

„Directorul executiv al Agenției Europene a Medicamentelor, Emer Cooke, a fost invitata noastră la Comisia pentru Sănătate din Parlamentul European. În calitate de responsabil al Parlamentului în relația cu Agenția am sprijinit mandatul extins al EMA cu un set cuprinzător de măsuri care să permită Agenției o reformă serioasă, dar care presupune și mai multă muncă. În acest context, care presupune responsabilități legate de lupta împotriva COVID-19, plus nevoia ca din ianuarie 2022 să implementeze legislația privind studiile clinice și HTA, am întrebat-o pe dr. Emer Cooke cum va face față EMA noilor sarcini și dacă există suficient personal pentru acestea”, a scris deputatul european, pe Facebook.

 

În ceea ce privește tratamentul împotriva COVID-19, Cristian Bușoi a amintit că EMA a autorizat recent mai multe terapii, care pot fi administrare în sistem ambulator, și lucrează în continuare pentru a da undă verde și altor antivirale orale.

„Acest lucru ne dă speranța că în curând vom putea preveni spitalizarea unor pacienți și vom reduce astfel presiunea de pe unitățile medicale care sunt la limită din cauza numărului mare de pacienți cu COVID-19. Ce putem face însă pentru a ne asigura că revizuirile și autorizațiile condiționare de introducere pe piață a acestor terapii țin seama de întregul ansamblu de dovezi disponibile?”, a subliniat acesta. 

Emer Cooke i-a răspuns eurodeputatului că EMA este supusă într-adevăr unei presiuni foarte mari. „Ca să facem față avem nevoie de ajutor”, a spus Cooke.

„Am un personal deosebit de motivat, dar a trebuit să prioritizăm munca legată de COVID-19. Oamenii lucrează non stop. De fiecare dată când credem că am ajuns la finalul unui val, vine deja și o nouă provocare. Avem nevoie de resurse umane suplimentare, trebuie să facem muncă nu doar pentru a depăși criza COVID-19, ci și pentru protejarea datelor personale, publicarea datelor clinice și să luăm deciziile corecte privind confidențialitatea datelor. Am fost dezamăgiți de faptul că cele 20 de posturi pe care le-am solicitat pentru Programul nostru în 2022 nu au fost acceptate. Avem nevoie de posturi în plus, de personal în plus pentru a ne desfășura munca. Avem nevoie în același timp și de flexibilitate pentru a le permite unora dintre colegi să se odihnească”, a subliniat directorul EMA în răspunsul pe care i l-a oferit lui Cristian Bușoi în cadrul ședinței Comisiei ENVI.

Cât despre exercițiul de transparență pe care ar trebui să îl facă EMA, Emer Cooke i-a spus europarlamentarului că Agenția și-a luat angajamente de transparență pentru toate vaccinurile și tratamentele COVID.

„Am publicat datele testelor clinice foarte repede, imediat după autorizare și vom continua să o facem. Acesta este un domeniu unde nu avem suficiente resurse. Să facem așa ceva pentru fiecare produs nu avem suficient personal, însă pentru terapiile anti COVID-19 am publicat datele pe care s-au bazat autorizațiile”, a spus ea.

Tot în cadrul dezbaterilor de marți de la Comisia ENVI, directorul Agenției a subliniat că lucrează îndeaproape cu industria pentru vaccinuri eficiente și sigure care să răspundă inclusiv mutațiilor recente ale virusului SARS COV 2.

„Într-o întâlnire oficială privată care a avut loc după dezbaterea din Comisie, am subliniat nevoia ca România prin experții Agenției Naționale a Medicamentelor și Dispozitivelor Medicale să aibă o implicare mai puternică în activitatea EMA și am asigurat-o pe dr. Emer Cooke de sprijinul meu în calitate de președinte al Comisiei ITRE și responsabil al Parlamentului European în relația cu EMA pentru ca Agenția să beneficieze de finanțarea de care are nevoie pentru a funcționa fără sincope în beneficiul tuturor cetățenilor europeni”, a conchis Cristian Bușoi.


Având în vedere numărul tot mai mare de cazuri de COVID-19 în UE și preocupările ridicate de o nouă variantă, membrii Comisiei pentru sănătate au axat dezbaterea de marți pe vaccinurile COVID-19, pe evoluțiile recente în domeniul terapiei COVID-19 și pe capacitatea Agenției de a face față provocărilor actuale și viitoare, informează Parlamentul European, printr-un comunicat

Emer Cooke i-a asigurat pe deputați că EMA este pregătită să facă față provocărilor actuale generate de pandemie. Vaccinurile existente au rămas eficiente până în prezent, studiile arătând că o doză suplimentară sau un rapel asigură o „imunitate extinsă”, a spus ea.

În cazul în care se ia o decizie științifică de a le adapta, Agenția dispune deja de orientări pentru producătorii care intenționează să modifice vaccinurile pentru a aborda variantele. De asemenea, Agenția dispune de un cadru juridic pentru a autoriza mai rapid vaccinurile adaptate. Autoritatea de reglementare a medicamentelor din Uniunea Europeană ar putea aproba vaccinurile adaptate pentru a viza noile variante în termen de de 3-4 luni, dacă este necesar. 

Continue Reading

Facebook

Advertisement
EUROPARLAMENTARI ROMÂNI10 hours ago

Raport: Nicu Ștefănuță, desemnat cel mai activ europarlamentar Renew Europe și al șaselea cel mai influent membru al Parlamentului European

NATO11 hours ago

Jens Stoltenberg prezintă liniile directoare ale noului Concept Strategic NATO: Trebuie să construim Alianța ca o legătură instituțională între Europa și America de Nord

U.E.11 hours ago

Eurostat: Prețul mediu al unui hectar de teren arabil din România este mai mare decât cel din Franța, depășind 7,000 de euro

COMUNICATE DE PRESĂ11 hours ago

Profesorul universitar dr. Remus Pricopie, rectorul SNSPA, participă la ceremonia de aniversare a 75 de ani de la înființarea Programului Fulbright

ROMÂNIA12 hours ago

Ministrul apărării Vasile Dîncu, videoconferință cu militarii români dislocați în misiuni externe: Dumneavoastră faceți cea mai bună imagine României

POLITICĂ12 hours ago

Președintele PMP cere Guvernului să pregătească România în fața noului val COVID-19 și propune o serie de măsuri în acest sens

Cristian Bușoi13 hours ago

Cristian Bușoi, responsabilul PE pentru relația cu EMA: Agenția Europeană a Medicamentelor are nevoie de mai mult personal și de finanțare continuă pentru a face față provocărilor de sănătate

SUA13 hours ago

SUA avertizează Rusia că orice nouă ”agresiune” împotriva Ucrainei va avea ”consecințe serioase”

ENGLISH14 hours ago

EPP MEP Vasile Blaga: The EU budget for 2022 boosted with significant additional funding for research and health

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI14 hours ago

Eurodeputatul Nicu Ștefănuță salută acordul privind mandatul Centrului European de Control al Bolilor: ECDC va putea să verifice nivelul de pregătire al statelor membre în fața epidemiilor

COMISIA EUROPEANA2 days ago

Ursula von der Leyen salută decizia OMS de a începe negocierile pentru un tratat internațional privind pandemiile: Spiritul de acțiune colectivă, singurul răspuns pentru combaterea pandemiilor

U.E.2 days ago

Charles Michel, la sesiunea specială a Adunării Mondiale a Sănătății pentru un tratat internațional privind pandemiile: Sper că vom face istorie. Abordarea „O singură sănătate” este un „must-have”

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI2 days ago

Mircea Hava pune la dispoziția oricărei ”comunități care dorește să cunoască și să acceseze fondurile” UE experiența sa de peste 20 de ani ca primar: Banii europeni pot schimba, din temelii, un oraș

ROMÂNIA3 days ago

Varianta Omicron: România trimite un avion Tarom pentru a-și repatria cetățenii blocați în Africa de Sud și se oferă să ajute și alte state UE care nu au reușit acest lucru, în limita capacității aeronavei

ROMÂNIA3 days ago

Premierul Nicolae Ciucă, întâlnire cu ministrul Sănătății: România urmează recomandările ECDC și ale Comisiei Europene. Românii care vin din țări din sudul Africii vor fi carantinați timp de 14 zile

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI5 days ago

Eurodeputatul Victor Negrescu: Digitalizarea reprezintă soluția pentru a eficientiza statul. Trebuie să fructificăm oportunitățile financiare europene pentru investiții în acest domeniu

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI5 days ago

INTERVIU Eurodeputatul Victor Negrescu: Salariul minim european are menirea să crească standardele sociale în Europa, oferind oportunități egale pentru toți europenii care lucrează în orice stat membru

Alin Mituța6 days ago

Eurodeputatul Alin Mituța: România va deveni un stat sigur pentru fete și femei atunci când vom taxa fiecare violență fizică, sexuală sau emoțională

POLITICĂ6 days ago

Guvernul Nicolae Ciucă a fost învestit de Parlament cu o majoritate covârșitoare. Membrii cabinetului PNL-PSD-UDMR vor depune jurământul la Palatul Cotroceni

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI6 days ago

Eurodeputatul Gheorghe Falcă îndeamnă companiile farmaceutice care produc vaccinul anti-COVID-19 să deruleze campanii de informare în statele UE pentru a combate dezinformarea

Team2Share

Trending