Connect with us

ALEGERI EUROPENE 2019

Rezultate în Europa. Cine sunt câștigătorii și pierzătorii alegerilor europene cu cea mai mare prezență la vot din ultimii 20 de ani. Forțele europene și cele anti-europene își împart dominația în marile țări UE

Published

on

©️ European Parliament/ Facebook

Formațiunile pro-europene vor rămâne în continuare principalele forțe politice de la nivelul Uniunii Europene, potrivit rezultatelor provizorii ale alegerilor pentru Parlamentul European, desfășurate în perioada 23-26 mai 2019 în 28 de state membre ale Uniunii Europene și care au culminat cu cea mai mare prezență la urne din ultimele două decenii. La nivel european, Partidul Popular European și Socialiștii Europene își vor păstra statutul de cele mai mari familii politice din UE, însă rezultatele scrutinului la care au votat peste 200 de milioane de europeni vor pune în scena politica de la Bruxelles și de la Strasbourg o nouă balanță a puterii.

Pentru întâia dată de la primele alegeri pentru Parlamentul European – în urmă cu cu 40 de ani (1979) – prezența la urna a crescut și a modificat substanțial echilibrul de forțe pentru noul hemiciclu al democrației europene. Pentru prima dată, cele două mari partide europene – PPE (cu 182 de mandate) și S&D (cu 147) – nu vor mai putea forma majoritatea fără implicarea unui al treilea grup politic, diferența dintre cele două fiind de doar 29 de mandate, cele două însumând doar 325 mandate din totalul celor 751 membri ai Parlamentului European, unde pentru o majoritate sunt necesari 376 de eurodeputați. A treia forță politică va fi configurată de Alianţa Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa (ALDE) împreună cu coaliţia Renaissance (Franţa) a președintelui Emmanuel Macron şi Alianţa 2020 USR PLUS (România), cu 109 mandate. Verzii vor deveni al patrulea cel mai puternic grup din Parlamentul European, cu aproximativ 70 de mandate, devansând astfel gruparea eurosceptică ECR – 59 și forțele centrifuge, populiste și extremiste reprezentate pe de-o parte de Marine Le Pen și Matteo Salvini (58) și Nigel Farage (54), pe de altă parte.

La nivelul celor 28 de state de membre, rezultatele întregesc un peisaj politic perturbat de ”întâlnirea europenilor cu democrația”. În marile țări europene, atât cancelarul Angela Merkel, cât și președintele Emmanuel Macron au ieșit slăbiți din punct de vedere politic. În Germania, coaliția CDU/CSU a Angelei Merkel și principalul suporter politic național al candidaturii lui Manfred Weber la șefia Comisiei Europene, au câștigat alegerile, înregistrând totodată o scădere istorică de 8%. În Franța, discursul puternic reformist și pro-european al lui Emmanuel Macron nu a mai produs un rezultat asemenea celui de la prezidențiale din 2017, coaliția Renaissance fiind învinsă la vot de Adunarea Națională a politicianului extremist Marine Le Pen, însă cele două vor obține același număr de mandate. Spania și Portugalia au fost reconfirmate drept marile fief-uri politice ale Socialiștilor Europeni, partidele prim-miniștrilor Pedro Sanchez și Antonio Costa repurtând victorii semnificative. Pe aceeași pagină politică se află relativ și Olanda, unde Frans Timmermans, candidatul social-democraților europeni la funcția de președinte al Comisiei Europene, a obținut o victorie imposibil de anticipat, însă în Țările de Jos distribuția mandatelor va rămâne cvasi-egală între Țările de unde izvorăște forța propulsatoare a naționalismului și suveranismului au devenit sau rămas Italia, Ungaria și Polonia. Participantă în mod paradoxal la aceste alegeri, Marea Britanie l-a dat câștigător pe unul dintre artizanii Brexit-ului, partidul omonim al lui Nigel Farage câștigând scrutinul european.

Care sunt rezultatele în cele 28 de țări membre ale UE după o prezență record în ultimele două decenii:

Austria – PPE câștigă alegerile

Partidul Popular aflat la guvernare, condus de cancelarul Sebastian Kurz, s-a clasat pe primul loc cu 34,9%, potrivit rezultatelor provizorii. Acesta este urmat de social-democrați cu 23,4% și Partidul Libertății (FPO) de extremă dreaptă cu 17,2%.

Scorul acestuia din urmă este considerat a fi fost lovit de așa-numitul scandal Ibiza, care a dus la demisia liderului partidului Heinz-Christian Strache din funcția de vice-cancelar săptămâna trecută, după ce un videoclip secret a părut să-l arate încercând să schimbe contracte publice pentru donațiile de partide dintr- femeie credea că era nepoata unui oligarh rus.

Vedeți rezultatele complete.

Belgia – Forțele eurosceptice, pe primele locuri. Liberalii premierului Charles Michel pierd teren

Belgia a organizat duminică trei tipuri de alegeri: federale, regionale și europene.

Pentru cele din urmă, rezultatele parțiale au arătat că partidul separatist N-VA a avut cel mai mare scor la nivel național, cu 13,5% din voturi. Partidul anti-imigrație Vlaams Belang s-a clasat pe locul al doilea cu 11,4%.

Partidul Socialist, la 10,5%, a ajuns pe locul trei în țară. Partidul Liberal al prim-ministrul Charles Michel, un aspirant la funcția de președinte al Consiliului European, s-a clasat doar pe poziția a șaptea.

Vedeți rezultate complete.

Bulgaria – PPE câștigă alegerile

Chiar dacă votul este obligatoriu în Bulgaria, prezența la vot a fost de numai 30,83%. Rezultatele provizorii confirmă sondajele, cele mai multe voturi fiind împărțite între partidul GERB de centru-dreapta al premierului Boyko Borrisov (30,6%) și coaliția partidului socialist al țării (26,42%).

Vedeți rezultate complete.

CroațiaPPE câștigă alegerile

Rezultatele provizorii au plasat Uniunea Democrată Conservatoare (HDZ), care conduce coaliția de guvernare, la 22,71% din voturi. Pe locul al doilea se află Partidul Social-Democrat, cu 18,69% din voturi. Partidul Conservator de extremă dreapta este al treilea, cu 8,49%.

Vedeți rezultate complete.

Cipru – PPE câștigă alegerile

Rezultatele finale au arătat că partidul de guvernământ DISY – un membru al PPE – a încheiat alegerile pe primul loc cu 29% din voturi. Niyazi Kizilyurek, de la partidul comunist AKEL – care a ajuns pe locul al doilea (27,5%) – a devenit primul cipriot turc care a fost ales în calitate de deputat european.

Vedeți rezultate complete.

Cehia – Liberalii europeni câștigă alegerile

Partidul ANO condus de premierul Andrej Babis, parte a familiei liberalilor europeni, și-a mărit numărul de deputați în Parlamentul European de la 4 la 6, au arătat rezultatele oficiale. Pe locul al doilea s-a clasat formațiune de dreapta, Partidul Democrat Civic, care își dublează deputații europeni la 4.

Partidul anti-corupție anti-corupție din Cehia a intrat pe locul trei cu trei deputați europeni, la egalitate cu coaliția conservatoare STAN TOP.

Vedeți rezultate complete.

Danemarca – Liberalii europeni câștigă alegerile

Rezultatele provizorii îi plasează pe liberalii de centru-dreapta – care conduc țara într-o coaliție de guvernare – în frunte cu 23,5% din voturi, în fața social-democraților care au obținut 21,5% din voturi.

Partidul Socialist a fost al treilea (13,2%), în timp ce Alianța Roșie-Verde ar urma să intreă pentru prima dată în Parlamentul European cu 11%.

Vedeți rezultate complete.

Estonia – Liberalii europeni câștigă alegerile

Partidul liberal Reforma și-a păstrat primul loc cu 26,2% din voturi, au arătat rezultatele oficiale. Partidul Social Democrat a obținut locul al doilea cu 23,3% din voturi, în timp ce Partidul Centru a fost pe locul al treilea cu 14,4%.

Partidul Popular Conservator de extremă dreaptă și-a triplat scorul pentru a ajunge pe locul al patrulea cu 12,7% și va fi reprezentat în Parlamentul European cu un deputat european.

Vedeți rezultate complete.

Finlanda – PPE și liberalii europeni, la egalitate de mandate

Țara scandinavă a fost prima care a prezentat oficial rezultatele la alegerile europene, potrivit cărora Partidul Național de Coaliție de centru-dreapta a câștigat cu 20,8% din voturi, ușor sub 23,2% din 2014.

Liga Verde a obținut locul al doilea cu 16,0%, în fața Partidului Social Democrat (14,6%) și a Partidului Finlandez populist (13,8%). Partidele liberale KESK și SFP (RKP) vor obține același număr de mandate – trei – ca Partidul Național de Coaliție, care îi plasează pe PPE și pe liberalii europeni la egalitate.

Vedeți rezultate complete.

Franța – Extremiștii lui Le Pen și ”renascentiștii” lui Macron vor obține același număr de mandate

Partidul de extremă dreapta Adunarea Naţională (RN), condus de Marine Le Pen, s-a plasat pe prima poziţie în alegerile pentru Parlamentul European desfăşurate duminică în Franţa, devansând cu 0,9 puncte procentuale partidul susţinut de preşedintele Emmanuel Macron (23,31% faţă de 22,41%), relevă rezultatele definitive comunicate luni dimineaţă de Ministerul de Interne francez, citat de AFP, potrivit Agerpres.

Cele două partide – RN şi La Republique En Marche (LREM) – vor obţine, astfel, acelaşi număr (23) de mandate europarlamentare după ce Regatul Unit va fi părăsit Uniunea Europeană.

Pe poziţia a treia se plasează ecologiştii (EELV), cu 13,47% din sufragii, ceea ce înseamnă 13 locuri de eurodeputat.

Prezenţa la vot a fost de 50,12%, cu aproape opt puncte procentuale mai mare decât în 2014. 

Vedeți rezultate complete.

Germania – Cancelarul Angela Merkel și Manfred Weber, candidatul PPE la șefia Comisiei Europene, câștigă alegerile. Verzii devin a doua forță politică

Blocul conservator din Germania, format din Uniunea Creștin-Democrată a cancelarului Angela Merkel și Uniunea Creștin-Socială din care care provine Manfred Weber, candidatul PPE la funcția de președinte al Comisiei Europene, au câștigat alegerile europene din cea mai mare țară a Uniunii Europene, cu 28%, înregistrând totuși o scădere istorică, cu opt puncte procentuale față de alegerile din 2014. În același timp, Verzii devin a doua forță politică a țării din punct de vedere european (21,8%), social-democrații cad pe locul al treilea, și Alternativa pentru Germania (AfD) pe poziția a patra (10,5%).

Distribuția mandatelor arată că forțele ce aparțin PPE vor obține 29 de mandate, Verzii 22, social-democrații 16 și liberalii 7.

Rata prezenţei la urne a crescut cu 11 procente faţă de 2014, ajungând la 59%.

Vedeți rezultate complete.

Grecia – PPE câștigă pentru prima dată scrutinul european din Grecia după criza datoriilor suverane

Principalul partid de opoziție, mișcarea conservatoare a Noii Democrații, a învins formațiunea de guvernământ din stânga Syriza, obținând 33,3% din voturi, față de 23,8% din voturi al partidului lui Alexis Tsipras, au rezultat provizorii.

Acest rezultat l-a determinat premierul grec, Alexis Tsipras, să convoace alegeri generale în iunie.

Situația economică a țării și acordul de schimbare a numelui cu Macedonia de Nord au avut prioritate față de problemele europene.

Vedeți rezultate complete.

Ungaria – Partidul lui Viktor Orban, victorie cu majoritate absolută. Va rămâne Fidesz în PPE?

Biroul Electoral Național a anunțat că partidul Fidesz, al partidului Viktor Orban a câștigat cu 52,33% din voturi. Coaliția Democratica a ajuns pe locul al doilea cu 16,26%, iar Mișcarea liberală Momentum pe locul al treilea cu 9,92%.

Așteptat să obține 13 mandate în viitoarea legislatură europeană, Fidesz este în prezent suspendat din forurile Partidului Popular European pe fondul criticilor legate de atitudinea guvernului de la Budapesta față de statul de drept. O eventuală excludere a Fidesz din PPE ar diminua numărul de mandate ale popularilor europeni la 166 de eurodeputați.

Vedeți rezultate complete.

Irlanda – PPE și stânga radicală, egalitate de mandate

Se estimeaz că, atât partidul GUE / NGL, cât și Partidul Popular European (PPE), vor câștiga câte patru locuri din cele 11 locuri ale Irlandei în Parlamentul European. Verzii ar urma să obțină două mandate, iar ALDE + Renaissance a câștigat un loc.

Campania a fost dominată de temerile lui Brexit, deoarece Marea Britanie, cel mai mare partener comercial al Irlandei, urmează să părăsească blocul.

Vedeți rezultate complete.

Italia – 28 din cele 73 de mandate alocate Italiei vor merge la extrema dreaptă

Partidul de extremă dreapta Liga, condus de vicepremierul Matteo Salvini, a câştigat alegerile europene de duminică. Liga a câştigat peste 33% din voturi la europene, potrivit estimărilor, cu mult înaintea partenerului de guvernare Mișcarea 5 Statele (M5S), care a obţinut circa 16% din sufragii.

Pe locul al doilea s-a clasat Partidul Social-Democrat, cu 23,5% din voturi. Un procent de aproximatv 7% a fost obținut de Forza Italia, partidul fostului premier Silvio Berlusconi și al președintelui Parlamentului European, Antonio Tajani.

Vedeți rezultate complete.

Letonia – PPE câștigă scrutinul

Partidul Noua Unitate, afiliat la PPE, a păstrat primul loc. Este urmat de Partidul Social Democrat (17,5%) și de Alianța Națională Populară de dreapta (cu 16,4%).

Vedeți rezultatele complete.

Lituania – PPE câștigă alegerile

Rezultatele inițiale, cu aproximativ 90% din voturi numărate, au arătat că partidul de centru dreapta a câștigat cu 17,41% din voturi, urmat de Partidul Social Democrat cu 16,90%. Uniunea Agricultorilor și Verzilor au obținut locul trei cu 13,93%.

Lituania a organizat și al doilea tur al alegerilor sale prezidențiale, câștigat de economistul Gitanas Nausėda, care nu este afiliat vreunui partid politic.

Vedeți rezultatele complete.

Luxemburg – PPE și ALDE, la egalitate

Partidul Liberal Democrat al premierului Xavier Bettel și Partidul Social Creștin Creștin Conservator al președintelui Comisiei Europene Jean-Claude Juncker vor trimite căte doi deputați în Parlamentul European, care au obținut 21,44, respectiv 21,1%.

Partidul Verde s-a clasat pe locul al treilea, cu 18,91% din voturi, arată rezultatele oficiale.

Vedeți rezultatele complete.

Malta – Socialiștii Europeni câștigă alegerile

Partidul Laburist, afiliat la S&D, al prim-ministrului Muscat a câștigat cu o majoritate de 55,9% din voturi, în timp ce Partidul Naționalist s-a situat în urmă cu aproape 20 de puncte de procentuale (36,2%).

Corupția guvernamentală a reprezentat un subiect important în Malta în timpul alegerilor europarlamentare, deoarece cele două partide majore s-au acuzat reciproc de abateri.

Vedeți rezultatele complete.

Olanda – Partidul social-democrat lui Frans Timmermans, câștigător surpriză

Partidul Laburist al candidatului Socialiștilor Europeni la șefia Comisiei Europene, Frans Timmermans,  a obținut primul loc în alegerile pentru Parlamentul European din Olanda, deși era considerat drept a treia opțiune electorală a cetățenilor. 

Potrivit rezultatelor, Partidul Laburist a înregistrat 19% din voturi, urmând să obțină 6 mandate în Parlamentul European. Este urmat de Partidul Popular pentru Libertate și Democrație al premierului Mark Rutte, cu 14,6%.

Vedeți rezultatele complete.

Polonia – Conservatorii eurosceptici, pe primul loc

Partidul conservoat Lege și Justiție (PiS), aflat la guvernare și în conflict cu instituțiile UE, s-a clasat pe primul loc cu 43,1% din voturi, au arătat rezultate provizorii.

Coaliția Europeană, condusă de președintele Consiliului European, Donald Tusk și compusă din Platforma Civică și un grup de politicieni de stânga și rural, este plasată pe locul al doilea cu 38,41%.

Participarea la vot, deși la un nivel record al alegerilor din UE în țară, a rămas doar la 43%.

Vedeți rezultatele complete.

Portugalia – Socialiștii Europeni câștigă alegerile

Rezultatele preliminare – cu 97,5% din voturi numărate – arată că Partidul Socialist a câștigat cu 33,8%. Partidul Social Democrat (PPE), s-a plasat – al doilea – cu 22,6%, iar Blocul stâng se află pe poziția a treia cu 9,6% din voturi.

Partidul Verde a obținut 4,8% și ar putea avea primul său loc în Parlamentul European.

România – Prezență record de peste 50% la vot și o victorie a forțelor pro-europene. PPE, pe primul loc

Partidul Național Liberal, membru al Partidului Popular European, a obţinut la alegerile europarlamentare de duminică 26,79% dintre voturi, PSD – 23,38%, iar Alianţa USR PLUS – 21,40%, potrivit rezultatelor provizorii obţinute după centralizarea datelor din 18.705 secţii de votare din ţară din totalul de 18.730, reprezentând 97% din totalul secțiilor de votare.

Totodată, pentru UDMR (PPE) au votat 5,44% dintre alegători, 6,61% – pentru Pro România, 4,24% – ALDE şi 5,65% – PMP (PPE).

Pentru prima dată de la aderarea la Uniunea Europeană, cetățenii români au votat în proporție de peste 50% la alegerile pentru Parlamentul European, după ce la alegerile din 2007, 2009 și 2014, s-au prezentat la urne între 27,67% și  32,44% dintre cetățeni.

Vedeți rezultatele complete.

Slovacia – După victoria avocatei anticorupție Zuzana Caputova la prezidențiale, pro-europenii câștigă alegerile europene. PPE, cele mai multe mandate

Partidul liberal pro-european ”Împreună/Slovacia Progresistă (Progresivne Slovensko-Spolu” – PS) a câştigat alegerile europene din Slovacia, cu 20,1% din voturi, urmat de Partidul Social-Democrat (SMER), aflat la guvernare, cu 15,7%, arată rezultatelor oficiale, transmite agenţia Reuters, potrivit Agerpres.

Partidul Slovacia Progresistă câştigase în faţa social-democraţilor din SMER şi la alegerile prezidenţiale din luna martie, când avocata anticorupție şi activista de mediu Zuzana Caputova l-a învins pe comisarul european Maros Sefcovic.

Pe locul trei se clasează formaţiunea de extremă-dreapta Partidul Poporului – Slovacia Noastră (LSNS), care a obţinut 12% din voturi.

Vedeți rezultatele complete.

Slovenia – PPE câștigă alegerile

Partidul Liberal Democrat și-a păstrat poziția de top, cu un scor aproape identic cu cel din 2014 (26,48%), potrivit rezultatelor preliminare publicate de Comisia Electorală de Stat, cu mai mult de 98% din voturi numărate.

Social-democrații din centru-stâng s-au clasat pe locul doi cu 18,57%. Lista condusă de prim-ministrul țării s-a plasat pe locul al treilea cu 15,62%.

Vedeți rezultatele complete.

Spania – A cincea cea mai mare țară din UE este confirmată drept cel mai mare fief politic al Socialiștilor Europeni

Cu mai mult de 99% din voturi, Partidul Socialist, condus de premierul Pedro Sanchez, a înregistrat un impresionant scor 32,9% – cu zece procente mai mult decât în 2014 și cu mult înaintea Partidului Popular al Partidului Popular, aflat 20.1%.

Partidul Vox de extremă dreaptă a terminat pe locul cinci cu 6,8% din voturi, mult mai mic decât cele 10,3% pe care le-a adunat în alegerile generale din ultima lună.

Liderii separatiști catalani, Carles Puigdemont si Oriol Junqueras, au fost ambii aleși deputati europeni.

Vedeți rezultatele complete.

Suedia – Socialiștii Europeni câștigă alegerile

Rezultatele preliminare i-au plasat pe social-democrații aflați și la guvernare în frunte cu 24% din voturi. Partenerul lor de coaliție, Partidul Verde, se pare că va pierde cu 4 puncte procentuale din 2014 și va termina pe locul patru cu 11%.

Democrații Suedezi de extremă dreaptă au obținut 16% și vor încheia pe locul treilea, în spatele celor 17% obținuți de Partidul Moderat conservator.

Vedeți rezultatele complete.

Marea Britanie – Un scrutin în care Brexit a dominat, inclusiv în rezultate

Participantă în mod paradoxal la alegerile pentru Parlamentul European, în contextul amânării Brexit, Marea Britanie va trimite în noua legislatură europeană un număr considerabil de eurodeputați din partea Partidului Brexit al lui Nigel Farage.

Cu 99% din voturi numărate, Partidul Brexit a obținut 31,6%, urmat de Partidul Liberal Democrat – 20,3%.

Partidele tradiționale au înregistrat unele dintre cele mai scăzute scoruri din istorie. Partidul Laburist, principala forță de opoziție, este pe locul al treilea cu 14,1%, iar conservatorii sunt pe locul cinci cu 9,1%.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

ALEGERI EUROPENE 2019

Europarlamentarul Cristian Bușoi (PNL, PPE) a votat ”cu speranță pentru echilibru, pentru înțelepciune, pentru normalitate, pentru viitorul european al României”

Published

on

© Cristian Busoi/ Facebook

Europarlamentarul Cristian Bușoi (PNL, PPE) a votat, astăzi, ”cu speranță pentru echilibru, pentru înțelepciune, pentru normalitate, pentru viitorul european al României”.

Peste 18 milioane de români sunt așteptați duminică la urne pentru a alege președintele țării în următorii cinci ani. Ziua votului pentru românii din țară a început duminică la ora 7:00, în timp ce în străinătate continuă a treia zi la urne pentru românii din diaspora, fiind pentru prima dată când cetățenii din afara țării pot vota pe parcursul a mai multor zile.

Principalii candidați la funcția supremă în stat sunt actualul președinte Klaus Iohannis (PNL), fostul premier Viorica Dăncilă (PSD), deputatul Dan Barna (Alianța USR-PLUS), fostul europarlamentar Mircea Diaconu (independent susținut de ALDE și Pro România), diplomatul Theodor Paleologu (Partidul Mișcarea Populară) și Kelemen Hunor, din partea UDMR.

Primele rezultate ale alegerilor prezidențiale 2019 vor fi cele de tip exit poll, la ora 21:00, trei case de sondare fiind acreditate pentru acest scrutin: IRES, Curs și Avangarde.

Continue Reading

ALEGERI EUROPENE 2019

Videoclipul care a mobilizat participarea record a cetățenilor la alegerile europene, premiat de mai multe ori la The Lovie Awards

Published

on

Videoclipul ”Alege-ți viitorul” realizat și promovat de Parlamentul European ca element central al campaniei de stimulare a prezenței cetățenilor la vot pentru alegerile din 23-26 mai 2019 a obținut mai multe premii la The Lovie Awards, o inițiativă care recunoaște și premiază excelența din mediul online și din comunitatea de internet europeană.

Un anunț în acest sens a fost făcut de Jaume Duch, directorul general pentru comunicare și purtătorul de cuvânt al Parlamentului European, într-un mesaj publicat pe Twitter.

”Spot-ul Parlamentului European #Chooseyourfuture pentru alegerile europene a primit mai multe premii prestigioase la The Lovie Awards: un premiu de aur pentru pentru cea mai bună campanie publică și de activism, două de bronz pentru cea mai virală și integrată campanie și premiul ”People’s choice” la mai multe categorii”, a scris Duch, pe Twitter.

 

Într-o postare ulterioară, Jaume Duch i-a felicitat pe toți cei care au fost implicați în ”procesul creativ și de producție al acestui spot cu un puternic impact emoțional și de succes care a ajutat la mobilizarea cetățenilor pentru alegerile europene”.

La 23 mai, ziua în care au debutat alegerile pentru Parlamentul European, videoclipul dedicat promovării scrutinului înregistra un număr record de 132 de milioane de vizualizări.

Lansat pe 25 aprilie, videoclipul se apleacă asupra momentelor intense, frumoase și fragile legate de venirea pe lume a copiilor. Toate femeile care apar în film au născut în perioada februarie – martie 2019. Unii dintre cei care apar alături de ele (rude) au fost aleşi pentru a reflecta diversitatea familiilor europene. ”Din secunda în care venim pe această lume, suntem împreună. (…) Fiecare dintre noi poate lăsa o amprentă, dar împreună putem face diferenţa cu adevărat. Alege Europa în care vrei să cresc”, este mesajul pe care fiecare imagine din videoclip dorește să o transmită.

Alegerile europene din 2019, desfășurate la 40 de ani distanță de la primele alegeri pentru Parlamentul European, s-au încheiat cu cea mai mare prezență la vot din ultimii 20 ani în UE – 50,6%, înregistrând totodată și cea mai ridicată prezență națională la europarlamentare din istoria apartenenței României la Uniunea Europeană.

Per total, potrivit unui Eurobarometru publicat de Parlamentul European după scrutinul din luna mai, participarea la alegerile europene din 2019 a crescut cu 8%, până la 50,6%, cea mai semnificativă creştere a participării la vot fiind înregistrată în Polonia (+ 22%), România (+19%), Spania (+17%), Austria (+15%) şi Ungaria (+14 %).

Pentru prima dată de la aderarea la Uniunea Europeană, cetățenii români au votat în proporție de 51% la alegerile pentru Parlamentul European, după ce la alegerile din 2007, 2009 și 2014, s-au prezentat la urne între 27,67% și  32,44% dintre cetățeni. Pentru prima dată, România a înregistrat o prezență la vot peste media europeană.

Din 1979 și până în 2014, prezența la vot pentru alegerile europene scăzuse de la 61,99% (1979) la 42,61% (2014), tendința fiind regresivă cu fiecare scrutin din anii 1984, 1989, 1994, 1999, 2004 și 2009.

 

Continue Reading

ALEGERI EUROPENE 2019

Fostul lider al extremei drepte din Austria, Heinz-Christian Strache, implicat recent într-un scandal de corupție, nu își va prelua mandatul de europarlamentar

Published

on

©️ HC Strache Facebook

Fostul lider al extremei drepte din Austria, Heinz-Christian Strache, nu-şi va prelua mandatul în Parlamentul European, potrivit propriilor declaraţii făcute luni, el promiţând totodată să revină în politică imediat ce va descoperi cine i-a înregistrat pe ascuns în Ibiza (Spania) declaraţiile incriminatoare care au dus la demisia sa, luna trecută, transmite dpa, relatează Agerpres.

Vicecancelarul austriac Heinz-Christian Strache, liderul formaţiunii de extremă dreapta Partidul Libertăţii (FPO), care făcea parte din coaliţia de guvernământ, şi-a dat demisia din funcţie în urma difuzării unei înregistrări video compromiţătoare în care Strache oferă contracte guvernamentale în schimbul sprijinului politic, transmit dpa, AFP şi Reuters, relatează Agerpres

Potrivit rezultatelor și site-ului Parlamentului European, Partidul Libertății FPÖ (Freiheitliche Partei Österreichs) a obținut un procentaj de 17,20%, clasându-se pe locul 3. Acest partid ocupă 3 mandate în Parlamentul European, făcând parte din grupul ID (Identity and Democracy).

După destrămarea coaliţiei de guvernare formate din conservatori şi extrema-dreaptă în urma demisiei vice-cancelarului lider al extremei-drepte Heinz-Christian Strache, Sebastian Kurs, cancelarul conservator a anunțat sâmbătă că vor fi convocate alegeri anticipate, anunță agențiile Reuters și EFE, potrivit Agerpres.

Citiți și: Cancelarul conservator, Sebastian Kurz, a anunțat alegeri anticipate în Austria după scandalul de corupție în care a fost implicat vicecancelarul Heinz-Christian Strache: ”Prea mult este prea mult”

Scandalul a izbucnit când revista Der Spiegel şi ziarul Süddeutsche Zeitung au difuzat o înregistrare video în care Strache pare să ofere, în schimbul susţinerii politice, contracte în infrastructură unei femei care a pretins că este o potenţială donatoare bogată din Rusia. 

Citiți și:Liderul extremei drepte austriece, Heinz-Christian Strache, demisionează înaintea alegerilor europene, în urma unui scandal de corupție. Acesta guverna alături de cancelarul austriac Sebastian Kurz

Continue Reading

Facebook

Advertisement
POLITICĂ10 hours ago

Klaus Iohannis anunță noi măsuri în combaterea pandemiei: Până când vă convingeți să vă vaccinați, e nevoie de restricții. Cei nevaccinați vor avea o sumedenie de restricții

CONSILIUL EUROPEAN13 hours ago

Charles Michel aduce din nou în discuție „unitatea europeană” înaintea reuniunii liderilor din UE, axată pe criza prețurilor la energie, COVID și COP26

U.E.13 hours ago

Eurostat: România, printre țările UE cu cele mai mari creșteri ale prețurilor la electricitate pentru consumatorii casnici

Daniel Buda13 hours ago

Eurodeputatul Daniel Buda: Sectorul agricol trebuie văzut ca un partener serios în bătălia cu schimbările climatice și conservarea biodiversității

NATO13 hours ago

Pentagonul, după vizita lui Lloyd Austin în România: Secretarul apărării a reafirmat “angajamentul SUA față de Parteneriatul Strategic” și “a recunoscut poziția de lider a României în cadrul NATO”

PARLAMENTUL EUROPEAN14 hours ago

Parlamentul European a decis să acorde Premiul Saharov pentru libertatea de gândire opozantului rus Aleksei Navalnîi

COMUNICATE DE PRESĂ14 hours ago

New Strategy Center a discutat despre provocările regionale de securitate cu experți ai Institutului Internațional pentru Studii Iraniene din Arabia Saudită

Eugen Tomac14 hours ago

Eugen Tomac cere respectarea drepturilor românilor din regiunea Balcanilor de Vest: Este nevoie de mecanisme ferme aplicabile statelor ce își doresc aderarea europeană

Cristian Bușoi15 hours ago

Criza energetică: Cristian Bușoi, președintele Comisiei pentru energie, cere din Parlamentul European adoptarea, cât mai repede, a ”taxonomiei pentru gazele naturale și energia nucleară”

NATO15 hours ago

Șeful Pentagonului promite, la București, sprijinul SUA pentru întărirea capacităților maritime ale României. Ministrul Nicolae Ciucă solicită creșterea prezenței militare americane

Cristian Bușoi15 hours ago

Criza energetică: Cristian Bușoi, președintele Comisiei pentru energie, cere din Parlamentul European adoptarea, cât mai repede, a ”taxonomiei pentru gazele naturale și energia nucleară”

NATO15 hours ago

Klaus Iohannis l-a primit pe șeful Pentagonului: SUA sunt hotărâte să își mențină angajamentul ferm în regiunea Mării Negre și salută contribuţia majoră a României în cadrul NATO

COMISIA EUROPEANA18 hours ago

Ursula von der Leyen: UE va veni la COP26 cu cel mai înalt nivel de ambiție privind accelerarea tranziției climatice. O facem pentru toate generațiile viitoare!

COMISIA EUROPEANA18 hours ago

Criza energetică: Ursula von der Leyen anunță că va prezenta la începutul lui 2022 o strategie pentru dialog internațional privind domeniul energiei: UE trebuie să-și diversifice furnizorii

U.E.2 days ago

Franța face apel la ”fermitate” împotriva încercărilor Poloniei de a pune ”sub semnul întrebării proiectul european”: Tratatele noastre nu reprezintă o simplă bucată de hârtie

COMISIA EUROPEANA2 days ago

Supremația dreptului UE în Polonia: PE solicită Comisiei Europene declanșarea mecanismului de condiționalitate privind statul de drept

COMISIA EUROPEANA2 days ago

Ursula von der Leyen avertizează Polonia că va folosi toate instrumentele de care dispune pentru a proteja ”valorile noastre comune”: Statul de drept este liantul care ne ține împreună

U.E.2 days ago

Premierul Poloniei, mesaj pentru politicienii europeni: Nu permit să șantajați Polonia și nu vom accepta să ni se impună dictate. Nu asta înseamnă UE

COMISIA EUROPEANA3 days ago

Green Deal: UE își unește forțele cu UEFA pentru a promova acțiunile de combatere a schimbărilor climatice

U.E.3 days ago

Conservatorul Peter Marki-Zay, candidatul opoziției unite din Ungaria care îl va înfrunta pe Viktor Orban în alegerile din 2022: Vrem o Ungaria nouă, cinstită

Team2Share

Trending